Odpowiednik GoogleMV dla Zumi??

O narzędziach do tworzenia własnych map, takich jak MapEdit czy cGPSmapper, a także o serwisach udostępniania, wymiany i przetwarzania danych geograficznych takich jak MapCenter, OpenStreetMap czy SDD (SRTM). Ogólnie, o wszystkim co związane z radością UMPowania.
Awatar użytkownika
t8mi
Bywalec
Kontakt:

Odpowiednik GoogleMV dla Zumi??

Post autor: t8mi »

Czy rodacy wymyślili już taki sofcik z Zumi do pliku, umilający czas przy komputerku? W Zumi moja okolica jest pokazana wyśmienicie, nie to co Google, niestety klejenie mapki z 'setek' kawałków trochę mnie odstrasza.

PS. Dzisiaj kula poszła w kąt i pomału myślę o małych wojażach :) Przydały by się dokładne zdjęcia satelitarne tych 'moich' fortów.
Pozdrowionka Tomek.

(Rower: było min 55 km/h jest max 15 km/h po lesie
& GPS: był eTrex VistaCx już jest GPSMap 76CSx ; )
Awatar użytkownika
Yogi
Początkujący

Post autor: Yogi »

Do sklejania mapek rippowanych z serwisów www bardzo dobry jest ImageMagic http://www.imagemagick.org/ funkcja montage
Yogi
eTerex 32x, 60CX USA, eTrex Venture
Awatar użytkownika
Yogi
Początkujący

Format URL'a dla z u m i

Kod: Zaznacz cały

mimg3.onet.pl/155108t03s01x4664y3250.jpg
    |          |  |   |  |   |    |   |    
    A         BBBCCC DD EE FFFF GGGG HHH
A - numer servera dowolny [1..4] (load balancing)

BBB - numer katalogu = int( FFFF / 30 )
4664/30 = 155,467 -> 155

CCC - numer katalogu = int( GGGG / 30 )
3250/30 = 108,333 -> 108

DD - rodzaj pliku
01 - mapa HHH=png
02 - drogi do hybrydy (alpha channel) HHH=png
03 - zdj. satelitarne HHH=jpg

EE - powiększenie (skala) [1,3,5,7,9,11-18]

FFFF - wsp. x - rośnie w prawo obrazu

GGGG - wsp. y - rośnie w górę obrazu

HHH - rozszerzenie zależne od rodzaju obrazu
Yogi
Awatar użytkownika
t8mi
Bywalec
Kontakt:

Post autor: t8mi »

Dzięki za przybliżenie działania serwera zumi.Oczywiście błyskawicznie dostałem namiar na piiiiii.

Dzięki za szybką odpowiedź, działa znakomicie. Szkoda że ma trudności ze sklejaniem naprawdę dużych obszarów, udało mi się sklejać średnio do 500 kawałków.

PS. Oczywiście autocenzurę wprowadziłem sam, a i tak pewnie za dużo wygadałem, ale moderator pewnie będzie czuwał ;)
Pozdrowionka Tomek.

(Rower: było min 55 km/h jest max 15 km/h po lesie
& GPS: był eTrex VistaCx już jest GPSMap 76CSx ; )
Awatar użytkownika
Yogi
Początkujący

Taki mały hint: ja sklejam najpierw poziome paski, a potem w całość i bez problemów nawet przy wynikowej mapie rzędu 30MB 7500x7500 pixeli.
I tak mało co takie pliki czyta w rozsądnym czasie.
W podobny sposób można ściągać mapy topo z http://e-gory.pl/
Yogi
cardi
Początkujący

Post autor: cardi »

Witam

Mam takie pytanko. Jeśli można wiedzieć to ściągacie obrazki z Zumi pojedynczo, kopiujecie z tempa, uzywacie jakiegoś programiku czy jak. Bo Ja jak na dzień dzisiejszy doszedłem że obrazki są zapisywane w folderze temp ale jak mam składać 1000 obrazków w całość to :shock:

Jeśli można to czekam na odpowiedzi.

P.S

Jeśli będą "niekonwencjonalne" to prosze na PW lub na maila
Awatar użytkownika
cichy_men
Początkujący

Post autor: cichy_men »

Kurcze znalazłem coś takiego:
http://www.ksw-funcard.civ.pl/UMP_Panki/UMP_.htm
Wszystko fajnie ściągnąc i połączyć obrazki - nie ma problemu choć programik ZumiDownloader nie działa do końca poprawnie to przynajmnij jak sie pokombinuje - szybko i sprawnie ściąga odpowiednie kwadraty. Problem tylko w tym żeby znaleźć miejsce które nas interesuje! Wchodząc na stronę zumi przeglądarka zapisuje w cache na dysku te zdjęcia ale pod swoimi nazwami a nie pod nazwą pod jaką są na serwerze czyli tak jak pisał Yogi. Gdyby znać nazwę pliku jakiegoś kwadrata w interesującym nas miejscu nie byłoby problemu bo wpisałoby się tylko odpowiednią część nazwy pliku a zumidownloader ściąga blok 30x30 układając to paskami w ponumerowanych folderach.
No ale jak znaleźć interesujące nas miejsce!? Polska jest trochę za duża żeby tak na chybił trafił liczyć że się nam uda. Próbowałem jakoś podzielić Polskę i obliczyć który to mniej więcej będzie kwadrat ale też jakoś mi nie wyszło. Jakieś propozycje??
Pozdrawiam
Jaro (cichy_men)

60CSx + CNE NT 2009 + inne
Moja galeria
Awatar użytkownika
tboniasty
Radny
Kontakt:

Post autor: tboniasty »

t8mi pisze: Dzięki za szybką odpowiedź, działa znakomicie. Szkoda że ma trudności ze sklejaniem naprawdę dużych obszarów, udało mi się sklejać średnio do 500 kawałków.
Polecam Panavue Image Assembler w wersji Pro. Pozwala na składanie bitmap do 100000 x 100000 pikseli (nim montowałem gigapikselowe foto Machu Picchu do wydruku :) )

Definiuje się ile jest obrazów w poziomie, w pionie, reszta to już automat :)
OBECNIE - ASFALT: Nuvi 3490LMT, SZLAK: eTrex 30
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
mbaszyns
Bywalec

Post autor: mbaszyns »

cichy_men pisze:Kurcze znalazłem coś takiego:
http://www.ksw-funcard.civ.pl/UMP_Panki/UMP_.htm
Wszystko fajnie ściągnąc i połączyć obrazki - nie ma problemu choć programik ZumiDownloader nie działa do końca poprawnie to przynajmnij jak sie pokombinuje - szybko i sprawnie ściąga odpowiednie kwadraty. Problem tylko w tym żeby znaleźć miejsce które nas interesuje!
..
No ale jak znaleźć interesujące nas miejsce!? Polska jest trochę za duża żeby tak na chybił trafił liczyć że się nam uda. Próbowałem jakoś podzielić Polskę i obliczyć który to mniej więcej będzie kwadrat ale też jakoś mi nie wyszło. Jakieś propozycje??
na stronie jest stara wersja programu.
Od autora dostałem nowszą, działa już prawie idealnie, nie ma problemu z wyszukaniem tego co się chce ściągnąć. Co prawda obsługa programu dalej jest trochę mało intuicyjna, ale szybko można się do tego przyzwyczaić :-)
Michał
GPS II+, 60CSx, Colorado 300, Nuvi1350T + LA/JCV, PL To po, Motorola Defy+ Android 4.4.4 (CM11), Lenovo Yoga 8, Locus, OSMAnd
fjk
Początkujący
Kontakt:

Post autor: fjk »

A moze jest jakis taki program pozwalajacy zrobic kopie http://mapa1945.um.warszawa.pl/mwf/Wars ... 5_2005.mwf ??
rondo
Bywalec

Post autor: rondo »

Nie wiem czy poprawnie robię, ale przykleję się z pytaniem do tego wątku - czy zaobserwowalicie problem z pozyskiwaniem map z Googlemap? Od kilku dni nie potrafię zaciągnąć podkładów rastrowych z okolic Katowic
ODPOWIEDZ