Profil wysokosci w GPSmap 60CSx

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
jambowl
Początkujący

Profil wysokosci w GPSmap 60CSx

Post autor: jambowl »

Mam mały problem. Otóż mój odbiornik nie wyświetla profilu wysokości. Jest okienko i wszelkie informacje wokół, nie ma jednak wykresu.
Profil ciśnienia, zarówno barometrycznego jak i otoczenia działa bez zarzutu a profil wysokościomierza jakoś nie che działać.
Zauważyłem, że wykres pojawia mi się tylko wtedy kiedy mam włączoną opcję zapisywanie śladu.
Czy to normalne?
Czasem chciał bym wiedzieć na jakich wysokościach bylem bez ciągłego zapisywania śladów podczas każdej wędrówki.
Czy jest jakaś możliwość włączenia tej opcji na stale?
Obrazek
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: Profil wysokosci w GPSmap 60CSx

Post autor: GPS Maniak »

jambowl pisze:Czy to normalne?
Normalne. Odbiornik nie zapisuje danych wysokościowych do jakiegoś niezależnego pliku, tylko do śladu właśnie. Tak samo zresztą jak wiele innych parametrów.

EDIT: szczerze mówiąc odpowiedziałem trochę "na czuja", bo chyba nigdy nie używałem odbiornika bez załączonego zapisywania śladu. Ślad - po odpowiednim ustawieniu "zawija się" tzn. nadpisuje po przekroczeniu 10.000 pkt. Nic zatem nie stoi na przeszkodzie by ten zapis chodził to "na okrągło".
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
jambowl
Początkujący

No tak, ale wysokościomierz w moim przekonaniu działa niezależnie od tego gdzie się znajduję. Przecież jego odczyty bazują na danych z ciśnieniomierza.
Przykład:
Wzbijam się balonem prosto w górę. Moje współrzędne geograficzne są ciągle takie same, więc zapis śladu teoretycznie będzie w jednym punkcie, zmienia się tylko wysokość.
Obrazek
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

jambowl pisze:Przecież jego odczyty bazują na danych z ciśnieniomierza.
Owszem. Powstaje jednak pytanie czy dane gdzieś są zapisywane? Jeżeli nie są, wówczas jedynym źródłem informacji będzie ślad.
jambowl pisze: więc zapis śladu teoretycznie będzie w jednym punkcie
Patrzysz na ślad, wyłącznie pzrez pryzmat "lokalizacji na mapie". To nie do końca tak. Możesz ustawić zapis śladu z interwałem czasowym - np. co 10 sek i wówczas kolejne punktu śladu, nawet jeżeli pokrywają się na mapie będą miały różną godzinę zapisu i - w omawianym przykładzie z balonem - różną wysokość. W efekcie wykres wysokości względem odległości będzie punktem, ale względem czasu już nie, a przecież oś X w Garminie można opisać zarówno tak jak i tak.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
jambowl
Początkujący

GPS Maniak pisze: Owszem. Powstaje jednak pytanie czy dane gdzieś są zapisywane? Jeżeli nie są, wówczas jedynym źródłem informacji będzie ślad.
Dane barometryczne jak i dane otaczającego nas ciśnienia muszą być gdzieś zapisywane skoro mam do nich dostęp w postaci wykresu.

Nie zawsze korzystam z funkcji śladów, bo nie zawsze jest mi ona potrzebna. Często poruszam się po wytyczonej wcześniej trasie, wiec zapis śladu mija się w takim przypadku z celem.
Chciał bym jednak wiedzieć na jakich wysokościach byłem, a jeśli to wiąże się z włączaniem śladów za każdym razem, no cóż, będę musiał się przyzwyczaić do tego.
Obrazek
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

jambowl pisze:Dane barometryczne jak i dane otaczającego nas ciśnienia muszą być gdzieś zapisywane skoro mam do nich dostęp w postaci wykresu
No to może problem tkwi w ustawieniu odbiornika?
Być może przy ustawieniu: "stała wysokość" (sprawdź ustawienia konfiguracyjne dostępne z menu głównego) zapamiętuje dane barometryczne jako trend ciśnienia i tylko w takiej formie je wyświetla, a przy ustawieniu "zmienna wysokość" będzie traktował zmianę ciśnienia jako zmianę wysokości? Szczerze mówiąc nie pamiętam jak to działa w 60CSX przy wyłączonym zapisie śladu, bo ..... nigdy tego nie wyłączałem :D
jambowl pisze: jeśli to wiąże się z włączaniem śladów za każdym razem, no cóż, będę musiał się przyzwyczaić do tego.
Ale po co masz coś włączać "za każdym razem"? Włącz na stałe zapis śladu, po czym zaptaszkuj "zawijaj ślad" i zostaw tak odbiornik do końca jego żywota.
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
RyszardS
Bywalec
Kontakt:

Post autor: RyszardS »

Lechu kiedyś w pierwszym meilu który do Ciebie wysłałem (jeszcze zanim się pojawiłem na Garniaku) pytałem Ciebie gdzie te dane są zapisywane bo szukałem ich na wszystkie możliwe sposoby i nie znalazłem. Odpowiedzi nie dostałem. Sam też danych tych nigdzie nie znalazłem choć pewne jest że gdzieś one są - prawdopodobnie w tym samym miejscu w którym znajduje się system operacyjny Garmina w urządzeniu.
Po prostu zwykły użytkownik nie ma do nich dostępu.

Natomiast co do postaci zapisywanych danych do pliku gpx. Też się kiedyś nad tym zastanawiałem. W Colorado jest taki plik który określa chyba template (w formacie xml) zapisywanych danych. Może ten plik ma braki. Nigdy tego nie sprawdzałem i w nim nie grzebałem ale chyba tam gdzieś należało by szukać rozwiązania.
Awatar użytkownika
jambowl
Początkujący

GPS Maniak pisze:Ale po co masz coś włączać "za każdym razem"? Włącz na stałe zapis śladu, po czym zaptaszkuj "zawijaj ślad" i zostaw tak odbiornik do końca jego żywota.
I tak też zrobiłem. Wyłączyłem od razu wszelkie informacje związane ze śladami w ustawieniach mapy, tak aby nie pokazywały mi się żadne wężyki za mną.
Bardziej zależny mi na wykresie wysokości niż na śladach.

Panie Lechu dzięki za pomoc.

Pozdrawiam,
Kuba
Obrazek
ODPOWIEDZ