Geoportal -> IMG

O narzędziach do tworzenia własnych map, takich jak MapEdit czy cGPSmapper, a także o serwisach udostępniania, wymiany i przetwarzania danych geograficznych takich jak MapCenter, OpenStreetMap czy SDD (SRTM). Ogólnie, o wszystkim co związane z radością UMPowania.
asandrzej
Garniak

Re: Geoportal -> IMG

Post autor: asandrzej »

andrejus17 pisze:wylądowała w oceanie atlantyckim. :shock:
Można to zrobić program Ozi nie jest konieczny GlobalMaper.

Plik .tif otwórz Paintem (program graficzny Windowsa) i zapisz jako .jpg do tego samego katalogu z tą samą nazwą, następnie importuj plik .jpg do programu Ozi.
Edit: W tym samym katalogu musi być plik .tfw

Ustawienia Global Mappera przy imporcie.
Datum WGS 84 / Projection Poladnd 1992

Mapa wylądowała mniej więcej tu?
Załączniki
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
andrejus17
Początkujący

Post autor: andrejus17 »

Wylądowała dokładnie tu gdzie zaznaczyłeś :)
Po naniesieniu poprawek jest ok.

A co do oziego to co nalezy w nim robić?
Pozdrawiam Andrzej
asandrzej
Garniak

Ozi jest programem do obsługi map rastrowych użytkownicy,
którzy nie posiadają Global Mappera mogą skorzystać z możliwości Oziego.

Po imporcie mapy ( pliku .jpg) utworzy się plik georeferencyjny (prawidłowy),
który umożliwia wczytanie mapy do innych programów tworzących mapy.kmz.

Wysyłka mapy.kmz bezpośrednio z poziomu Global Mappera jest możliwa,
program wysyła również do katalogu CustomMaps w pamięci urządzenia, czego staram się unikać.

Ogólnie stosuję zasadę, wszystko, co instaluje w urządzeniu, to pierwszy raz umieszczam na karcie.
Po sprawdzeniu, że plik nie stwarza problemów ewentualnie przenoszę do pamięci.

Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
luke1984
Początkujący

Post autor: luke1984 »

Witam,

Ja mam taki problem w Global Mapperze. Przy imporcie trzeba podac Projection i Datum. Czy mam tu ustawic na Poland 1992/19 i WGS84 czy jakos inaczej bo nie moge z tego watku odnalesc tego.

W geoxa interesuja mnie warsty:
1) TOPO_50_WGS84
2) TOPO_50_92
3) TOPO_25_65

Cz dla nich wszystkich Projection i Datum przy imporcie do Global Mappera bedzie takie samo. Jesli tak to jakie.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Szczerze mówiąc nie wiem, bo nie sprawdzałem innych map jak 1:10.000 w układzie 92, ale ponieważ program Geoxa działa w układzie 1992, podejrzewam, że dla wszystkich pobranych tym programem plików będzie trzeba stosować układ 1992 i WGS84.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
asandrzej
Garniak

luke1984 pisze:Przy imporcie trzeba podac Projection i Datum. Czy mam tu ustawic na Poland 1992/19 i WGS84 czy jakos inaczej bo nie moge z tego watku odnalesc tego.
Tak, dla wszystkich pobranych warstw stosujemy wspólne Datum i projekcję, bez względu na układ odniesienia arkuszy źródłowych.

Pozdrawiam
luke1984
Początkujący

Post autor: luke1984 »

ok działa w odbiorniku. Co prawda wgrana mapa UMP pc_pl ma lepsze pokrycie ścieżek nawet w mojej okolicy. Chyba muszę się zdecydować czy używać ładny raster (ala mapa papierowa w odbiorniku) czy czytelna mapę wektorowa na której nie ma tak dużo zbędnych szczegółów. Sam się zastanawiam w którą stronę garmin pójdzie bo patrząc na GB discoverer 1:50000, która jest routowalnym rastrem to już ciężko naprawdę stwierdzić co lepsze.

Dziękuje jeszcze raz za pomoc. Przez weekend nauczyłem się tworzyć custom maps i z cykloserwera jak również z geoportalu. Na pewno jest jeszcze mnóstwo zagadnień, które trzeba podszlifowac ale do moich leśnych zastosować zupełnie wystarczy. Nadal jednak czekam z niecierpliwością na poradniki gpsmaniaka na oficjalnej stronie, ciekaw jestem bardzo jak pan to rozwiąże żeby było jak najłatwiej dla początkującego użytkownika.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

luke1984 pisze:Chyba muszę się zdecydować czy używać ładny raster (ala mapa papierowa w odbiorniku) czy czytelna mapę wektorowa na której nie ma tak dużo zbędnych szczegółów.
Każdy prędzej czy później staje przed takim dylematem. W większości przypadków zwycięża idea iż od przybytku głowa nie boli i lepiej mieć bardzo szczegółową mapę w odbiorniku niż jej nie mieć. Ja zaliczam się do tej mniejszości, która stawia na czytelność :wink: :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
frequency
Początkujący

Post autor: frequency »

GPS Maniak pisze:.... ale ponieważ program Geoxa działa w układzie 1992, podejrzewam, że dla wszystkich pobranych tym programem plików będzie trzeba stosować układ 1992 i WGS84.
Geoxa działa w różnych układach. Osobiście pobierałem warstwy z serwerów WMS w układach EPSG 4326 (WGS84 lat/lon), 2180 (PUWG92) i 2177 (PUWG 2000). To jaki układ ma dana warstwa zależy od możliwości jakie udostępnia serwer WMS i naszego wyboru. Część map jest tylko w EPSG 2180 a niektóre są nawet w 3 różnych układach.
Geoxa natomiast nie potrafi jednocześnie wyświetlać warstw, które są w różnych układach. Reprojekcja "w locie" tak jak w GlobalMapperze, jest jak na razie niemożliwa.
Obrazek
Pozdrawiam
Adam
Użytkownik: GPSMAP 60CSX, QSTARZ BT-Q1000Platinum, IPAQ 210, GPMapa 2007.4, UMP
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Ponieważ przygotowuję krótki artykuł na ten temat, posprawdzałem to i owo. Być może coś robię źle, ale jeżeli chodzi o mapy topograficzne z Geoportalu np. 50k w układzie 65 i 92 oraz ortofotomapy, pomimo iż mam do wyboru projekcję: EPSG 4326 jakoś nie udało mi się zobaczyć niczego poza białą płachtą z napisem "geoportal" :(

Czy to moja nieznajomość Geoxy, czy też faktycznie wymienione wyżej mapy są dostępne wyłącznie w PUWG 1992?
Pozdrawiam Lechu

frequency
Początkujący

Dziś sprawdziłem jeszcze raz i rzeczywiście coś jest nie tak. Działa pobieranie warstw w PUWG92 i PUWG2000 ale nie EPSG4326. Wysłałem zapytanie na forum Geoxy i dostałem odpowiedź, że aktualna wersja Geoxy niepoprawnie interpretuje parametr skala jeżeli jednostki są ustawione na stopnie. Rada jaką otrzymałem to pobierać w innych odwzorowaniach lub powiększać do skutku mapę aż się pokaże (to niestety u mnie nie działa). Trochę szkoda bo mapki w tym odwzorowaniu są potrzebne do symulacji panoram w KASHMIR 3D. Przykładowo takiej:
http://img218.imageshack.us/img218/9803/widoczek1.jpg
Tak więc przepraszam za zamieszanie, choć ponad rok temu pobieranie mapek w tym odwzorowaniu mi działało ale może to innym programem pobierałem.
Adam

Jednak się da.....szczegóły tutaj http://forum.cgis.pl/geoportal-a-epsg-4326-t-55.html W skrócie - dodajemy nową warstwę WMS w EPSG 4326 ale wersja WMS 1.1.1, jednostki mapy - nieznane, w menu widok - idź do współrzędnych podajemy wartość w stopniach, np. x=19, Y=50 i..... powiększamy ręcznie tak długo aż pojawi się mapa. Stale pamiętając aby powiększać okolice naszych współrzędnych.
Niestety nie da się ustalić dokładnej skali eksportu - błąd Geoxy.
Ostatnio zmieniony 04 lut 2011, 17:26 przez frequency, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

frequency pisze:.. powiększać do skutku mapę aż się pokaże (to niestety u mnie nie działa)
No właśnie. U mnie też nie.
W sumie dla wielu z nas problem jest jakby drugorzędny. Zarówno GlobalMapper jak też mapc2mapc łykają bez problemu te TIFY+TFW w PUWG 92.
Tyle, że oba te programy nie są darmowe co nie każdemu odpowiada. Szczerze mówiąc nie sprawdzałem czy mapc2mapc wykona KMZy, bądź JNXy z wiersza poleceń, gdy źródłem georeferencji jest TFW w PUWG-92. To rozwiązałoby problem tym, którzy chcą być legal, ale jednocześnie chcą za free.
Oczywiście ciągle zostaje ewentualne wykorzystanie freewarowego OziMapToKMZ, ale tu zapewne trafimy na problem z PUWG-92, w konsekwencji konieczna będzie zabawa z MapEditem.

Dzięki za zainteresowanie tematem. :!:
Pozdrawiam Lechu

frequency
Początkujący

GPS Maniak pisze: Tyle, że oba te programy nie są darmowe co nie każdemu odpowiada.
Choć w Geoxie jednak się da (patrz mój post wyżej) to problemy z eksportem w zadanej skali chyba uniemożliwiają jej wykorzystanie do produkcji mapek w JNX itd. Kiedyś jak nie było Geoxy to pobierałęm dane z Geoportalu za pomocą darmowego pakietu GDAL i FWTOOLS - pobierałem rastry po 5000x5000 punktów. Niestety jak się to robi to już nie pamiętam:-( Informację co i jak można znaleźć tutaj http://terraobserver.blogspot.com/2008/ ... em-cd.html.

Pozdrawiam
Adam
Użytkownik: GPSMAP 60CSX, QSTARZ BT-Q1000Platinum, IPAQ 210, GPMapa 2007.4, UMP
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Geoxa się nada. Można pobierać mapy czy zdjęcia w PUWG-92 i te konwertować na JNXy, bądź KMZy. Wszystko chodzi jak trzeba. Tyle, że ja używam do dalszej obróbki komercyjne oporogramowanie.
Pozdrawiam Lechu

asandrzej
Garniak

mapc2mapcnet dane georeferencyjne w pliku .tfw
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=114199#p114199

andrzej

Dodane
W zadzie plik można przygotować w Ozim.
Ozi importuje pobrane arkusze przy wyłączeniu trybu kafelkowania podczas pobierania.
Przy włączonym trybie można zastosować metodę http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=100180#p100180
Do pliku .kmz można przetworzyć programem MAPC2MAPC (starsze wersje) lub OziMapToKmz.
Jest tylko problem, że OziMapToKmz nie akceptuje plików Geofit, można zmienić format pliku Paitem.
MAPC2MAPC wczytuje pliki graficzne Geotif.
ODPOWIEDZ