Garmin 62s - klawisze podświetlane czy nie

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
goobie
Początkujący
Kontakt:

Re: GPSMap 62 - plotki i fakty

Post autor: goobie »

jeremihorn pisze:tylko pójdę drogą świetlistą, tfu. świecących guzików, czyli 62st...
Najnowsze światło jest takie, że wszystkie guziki świecą - nawet w 'gołym' 62 :o
choć ja tam już sam nie wiem....
azymut pisze: A jednak są podświetlane co sprawdziliśmy zamykając naszego majstra od promocji cenowej w ciemnym magazynie, niezbyt mocno ale świecą...
Poza tym w.... 62s też świecą... a nawet w 62.
'Jeremihorn'
Widzę, że druga miłość do Visty nie trwała długo... i raczej na pewno... wieczna nie będzie :lol:
Pozdrawiam
Adam
Azymut
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Azymut »

goobie pisze: Pytanie do Azymuta:
ostatecznie można przyjąć że między 62s a 62st nie ma żadnych różnic sprzętowych / fizycznych, a tylko czysto programowe??
(kolory uważam za pomijalne, nie kupuję 'do torebki' ani do konkretnych 'szpilek') :P
W świeceniu guzików, co sprawdziliśmy dziś fizycznie w każdym z nowych modeli, czyli 62, 62s, 62st różnicy nie ma (świecą one w całej serii 62).
Obecnie różnica pomiędzy 62s a 62st wydaje się być tylko w załadowanej mapie topograficznej Europy (co wpływa pośrednio na taką a nie inną dostępną dla użytkownika pamięć wewnętrzną urządzenia).
Awatar użytkownika
Azzie
Radny

Post autor: Azzie »

Ale jaja z tym podświetlaniem. Zgasiłem światło i... przyciski świecą.

Gdybym nie miał zdjęć, i to zarówno na połowie podświetlania jak i na pełnym (to wcześniej zamieszczone było na połowie!), to bym pomyślał że chyba jakieś zwidy (a raczej niedowidy) mnie dopadły. Może to zależy od pory dnia? Bo wcześniej dwa razy sprawdzałem za dnia. Ale w Azymucie też świeciły. Hej, do której wy tam w Azymucie pracujecie? ;-)

Oczywiście sprawidziłem czy to nie zależy od profilu albo od kolorystyki dzień/noc. Znalazłem tylko buga firmware. Na maksymalnym podświetlaniu klawisze świecą jak się przyjedzie suwakiem z jednej strony, a nie świecą jak się przyjedzie z drugiej :-)

Może więc to czy świecą czy nie zależy od... bugów firmware? ;-)

Technicznie jednak możliwość świecenia jest. Słabo bo słabo, ale świecą. Jak wciąż będą świeciły jutro rano, to zrobię drugie zdjęcie dla porównania.
Obecnie:Garmin 3590LMT z City Navigator Europe - trasa
Garmin 62S z Topo Switzerland v3 - outdoor
Dawniej:Garmin Vista, 60CS, Oregon 300 i inne
Awatar użytkownika
Azzie
Radny

Post autor: Azzie »

Aby raz na zawsze rozwiać wątpliwości dotyczące podświetlania, dodałem fotkę do testu. Podświetlanie jest, choć trochę słabe. Czasem nie działa (czy to planowo, czy to w wyniku błędów firmware), ale w sposób powtarzalny udaje mi się uzyskać podświetlanie ekranu bez podświetlania klawiszy tylko przy maksymalnym podświetlaniu. Sądzę że jeśli ktoś potrzebuje podświetlanych klawiszy, to 62s zapewnia niezbędne minimum. Śladowe usterki nie utrudniają korzystania z odbiornika w ciemnościach i pewnie niedługo zostaną usunięte.
Obecnie:Garmin 3590LMT z City Navigator Europe - trasa
Garmin 62S z Topo Switzerland v3 - outdoor
Dawniej:Garmin Vista, 60CS, Oregon 300 i inne
MaciekP
Bywalec

Post autor: MaciekP »

poczekac z rok, na ustabilizowanie firmware i kolejne revision hardware.
Forerunner 935 na codzień, Epix - na szlaku, Oregon 600 - mapnik, GPSMAP 620 -woda, Nuvi 3597 - droga, Edge 1030 bundle - rower, TEMPE. Były 60CS, 60CSx, 276C, Etrex 30, Edge 1000
stratus
Początkujący
Kontakt:

Post autor: stratus »

Azzie pisze:Aby raz na zawsze rozwiać wątpliwości dotyczące podświetlania, dodałem fotkę do testu. Podświetlanie jest, choć trochę słabe. Czasem nie działa (czy to planowo, czy to w wyniku błędów firmware), ale w sposób powtarzalny udaje mi się uzyskać podświetlanie ekranu bez podświetlania klawiszy tylko przy maksymalnym podświetlaniu. Sądzę że jeśli ktoś potrzebuje podświetlanych klawiszy, to 62s zapewnia niezbędne minimum. Śladowe usterki nie utrudniają korzystania z odbiornika w ciemnościach i pewnie niedługo zostaną usunięte.
Witam wszystkim po raz pierwszy i chciałbym też podzielić się swoimi spostrzeżeniami co do 62 ST. Naturalnie chodzi o podświetlane klawisze, rzecz sprawdzona i powtarzalna. Klawisze nie świecą tylko w dwóch przypadkach, kiedy podświetlenie ekranu jest wyłączone i włączone na max ale pod jednym warunkiem, że zmniejszamy intensywność czyli klikamy strzałką w lewo. Po osiągnięciu zero podświetlenia (klawisze ciemne), klikamy znowu w lewo i mamy 100% podświetlenia (również klawisze ciemne), każde pośrednie ustawienie podświetlenia ekranu włącza świecenie klawiszy. Czy za ciemno, rzecz gustu, wg mnie jest OK. Inaczej się ma kiedy klikamy strzałką w prawo regulując intensywność świecenia ku jasnemu, klawisze nie są podświetlone tylko w przypadku całkowitego braku podświetlenia ekranu.
Uffff dobrnąłem do końca wywodu, mam nadzieję że zrozumiale napisałem :)
Pozdrawiam Jurek!
Garniak
Has thanked: 1 time

Re: Garmin 62s - plotki i fakty

Post autor: wodzirej »

Wątek 'Wybrane zagadnienia czyli popularne tematy Garniaka'
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=1&t=4811
proponuję uzupełnić o linki testów Garniaka:

GPSmap 62s http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2&t=8524&start=0
GPSmap 78s http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=95400#p95400
Nüvi 3790T http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=1&t=8445
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Awatar użytkownika
Gszablowski
Nowy

Re: Garmin 62s - klawisze podświetlane czy nie

Post autor: Gszablowski »

W tym temacie napisano już prawie wszystko.
Jednak z informacji jakie tu znalazłem wynika że podświetlanie przycisków nie działa gdy podświetlanie ekranu jest wyłączone lub włączone na 100.
Informuję że w 62s SW 2.80 przyciski nie święcą TYLKO przy całkowicie wyłączonym podświetlaniu ekranu.
Przy podświetlaniu ustawionym na 100% również świecą.

Więc być może błąd polegający na braku podświetlania przycisków przy ustawieniu podświetlania ekranu na 100% został usunięty w któreś kolejnej wersji SW
Grzegorz
62s + Nuvi 1350
Maniek007
Początkujący

Re: Garmin 62s - klawisze podświetlane czy nie

Post autor: Maniek007 »

@Gszablowski, racja.
W moim 62s od FW 2.80 też działa podświetlanie klawiszy przy max jasności.
Nie działa tylko przy całkiem wyłączonym podświetlaniu.
GPSmap 62s
ODPOWIEDZ