CNE - Problem z Junction View (widok skrzyżowań)
Re: CNE - Problem z Junction View (widok skrzyżowań)
Znam to ale miałem nadzieję, że po kilku tygodniach pisania o tym na różnych forach Garmin uporządkuje to, a tu nic. Problem się pogłębił bo pojawiły się wersje z literą "C" na końcu nazwy plików JCV (wpierw była "A"). Podejrzewam, że odpuścili sobie temat i miejmy nadzieję, że przy następnej aktualizacji (kwiecień ?) uporządkują te pliki. Poza tym można podejrzewać, że problem plików JCV nie zależy tylko od rodzaju ściąganej mapy (pełna Europa, sam kraj , itd) ale także od typu nuvi.
edge 1000 + radar Varia + Fenix 5 + nuvi 56LM + nuvi 1490T + CNE + UMP, Oregon 450 + Honor 7
Wersje A, B, C odpowiadają CNE 2011.30, 2011.31 i 2011.32
Nowa wersja CNE 2011.40 już jest gotowe, pewnie lada moment zacznie się udostępnianie.
Moim zdaniem 1490 dostaje z definicji inny plik JCV niż 3790. Można pokombinować z modyfikacją GarminDevice.xml, żeby ściągnąć od Garmina ten właściwy. Kombinacja polega na tym, że produkuje się kopię katalogów nuvi na dysku przenośnym, wrzuca GarminDevice.xml do katalogu \Garmin i ściąga aktualizację. Próbowałbym podmienić zapisy w oryginalnym pliku xml na takie wartości:
I ewentualnie ten kavalek:
Nowa wersja CNE 2011.40 już jest gotowe, pewnie lada moment zacznie się udostępnianie.
Moim zdaniem 1490 dostaje z definicji inny plik JCV niż 3790. Można pokombinować z modyfikacją GarminDevice.xml, żeby ściągnąć od Garmina ten właściwy. Kombinacja polega na tym, że produkuje się kopię katalogów nuvi na dysku przenośnym, wrzuca GarminDevice.xml do katalogu \Garmin i ściąga aktualizację. Próbowałbym podmienić zapisy w oryginalnym pliku xml na takie wartości:
Kod: Zaznacz cały
<Model>
<PartNumber>006-B1101-00</PartNumber>
<SoftwareVersion>360</SoftwareVersion>
<Description>nüvi 3790</Description>
</Model>
Kod: Zaznacz cały
<UpdateFile>
<PartNumber>006-D2504-02</PartNumber>
<Version>
<Major>2</Major>
<Minor>0</Minor>
</Version>
<Path>.System/JCV</Path>
<FileName>D2504020C.JCV</FileName>
</UpdateFile>
po aktualizacji do 2011.40 znów JV nie działa...
znów trzeba z neta ściągać z wersji 3790 tak ?
znów trzeba z neta ściągać z wersji 3790 tak ?
nuvi 1490T
- beetle-m
- Garniak
- Has thanked: 2 times
Nie
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Witam, dzisiaj zauważyłem 'ciekawe' zachowanie się JV w CNE 2011.4 w mojej 765T podczas jazdy A2, w stronę Poznania (z kierunku Łódź, Warszawa), na zjeździe 'Dębina" nie pojawił się obrazek JV. Wracając A2 i zjeżdżając na węźle 'Stryków' obrazek JV pojawił się. W poprzedniej wersji CNE 2011.32 JV węzła 'Dębina' działał prawidłowo. Czy może ktoś z Forumowiczów zauważył podobne 'braki' w JV w 2011.4 i czy można temu zaradzić, np. przez ponowną instalację tej wersji CNE. A może się po prostu czepiam
Poza tym zauważyłem, że JV w wersji 2011.32 pojawiał się, gdy do węzła było ok. 1,8 - 1,6 km, teraz w 2011.4 JV np. dla węzła 'Stryków' pojawił się na około 1,2 - 1,0 km przed zjazdem. Inny przykład, jaki zauważyłem, dla węzła 'Nowe Marzy' na A1, w kierunku Grudziądz, Łódź, JV pojawił się na 0,6 - 0,5 km przed rozjazdem, ale tam jest inna sytuacja z uwagi na faktyczną zabudowę rozjazdów po wyjeździe z bramek i odległości do pokonania. Czyżby programiści CNE postanowili pokazać JV kierowcy bliżej zjazdu, aby 'nie zapomniał' jak ma się zachować i nie przegapił zjazdu
, pozdrawiam.
765Tx2; forerunner 310XT
Witam,
Nie udało mi się odnaleźć odpowiedzi na forum chociaż za pewne gdzieś tu jest. Czy do działania funkcji Lane Asyst niezbędny jest plik z rozszerzeniem JVC
Chodzi mi o to czy jeśli hipotetycznie przy aktualizacji CNE nie ściągnąłby mi się plik odpowiedzialny za Junction Viev to czy asystent pasa ruchu działałby normalnie czy też nie?
Nie udało mi się odnaleźć odpowiedzi na forum chociaż za pewne gdzieś tu jest. Czy do działania funkcji Lane Asyst niezbędny jest plik z rozszerzeniem JVC
NUVI 760+CNE2008+GPMapa 2008
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Nie jest niezbędny. Można go spokojnie usunąć z odbiornika - co zresztą uczyniłem. Wyświetlanie LA pozostało.daniel4g pisze: Czy do działania funkcji Lane Asyst niezbędny jest plik z rozszerzeniem JVC![]()
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Czyli wychodzi na to, że asystent pasa ruchu zawarty jest w danych mapowych w pliku np gmapsupp.img tak
Czy może jest jeszcze jakiś inny plik, który odpowiada za tę funkcję
Właśnie sprzedałem nuviego 760 i jako następce wybrałem model 1490t. Czytając o róznych problemach z aktualizacją która czasami nie pobiera pliku JVC wolę się dowiedzieć co i jak
To może jeszcze ostanie pytanie: wiem, że 1490t nie obsługuje budynków 3D więc plik z mapą 3D nie jest potrzebny, ale czy aby w 100% wykorzystać mozliwości tego modelu trzeba posiadać tylko plik *.*img oraz *.*JVC czy niezbędne są jeszcze inne pliki
Czytałem też coś o obsłudze stref czasowych ale nie bardzo wiem z czym to się je i czy wymagany jest oddzielny plik. Odbiornik będe posiadał z dożywotnia aktuaizacją map.
NUVI 760+CNE2008+GPMapa 2008
Takdaniel4g pisze:Czyli wychodzi na to, że asystent pasa ruchu zawarty jest w danych mapowych w pliku np gmapsupp.img tak![]()
Niedaniel4g pisze:Czy może jest jeszcze jakiś inny plik, który odpowiada za tę funkcję![]()
Nowy nuvi powinien je zawierać.daniel4g pisze:ale czy aby w 100% wykorzystać mozliwości tego modelu trzeba posiadać tylko plik *.*img oraz *.*JVC czy niezbędne są jeszcze inne pliki![]()
gmaptz.imgdaniel4g pisze:Czytałem też coś o obsłudze stref czasowych ale nie bardzo wiem z czym to się je i czy wymagany jest oddzielny plik.
Nowe nuvi powinno to mieć, ostatnio webmapupdater zaktualizował bez problemu.