Garmin Dakota 10 i Dakota 20

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
grapa
Nowy

Re: Garmin Dakota 10 i Garmin Dakota 20

Post autor: grapa »

Dzięki za informację
Przeskoczyłem na wątek który polecił – Pietern
yacca
Początkujący

Post autor: yacca »

Witam!

Mam pytanie czy czytnik kart w modelu 20 jest tak naprawdę bardzo potrzebny?

Ile może zajmować bitmapowa mapa kmz np. Bieszczad?, przy założeniu, że chciałbym równolegle używać jeszcze map wektorowych (czyli raster + wektor).

NIe wystarczy mi te 800 MB w modelu 10?

Pozdrawiam

yacca
Obrazek
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

Moim zdaniem trochę mało.
Mapek będzie Ci z czasem przybywać i będziesz miał problem…
Poczytaj kilka stron wcześniej była dyskusja na temat: "Dakota 10 czy 20" ;-)
:arrow: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=104133#p104133

PS
Moje zdanie na ten temat sprzed pół roku ;-)
:arrow: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=104622#p104622
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

yacca pisze:Ile może zajmować bitmapowa mapa kmz np. Bieszczad?,
Jak ktoś chce używać takie "wynalazki" w Bieszczadach, to szkoda kasy na Dakotę. Lepsza komórka z TB. Za 1 PLN :wink:
A już poważniej. Wszystko zależy od regionu działania oraz od tego jak często ktoś wyjeżdża "w teren" i czy chce mu się każdoroazowo przed wyjazdem gmerać w odbiorniku, no i od tego jaki ma zasób map. Pojedynczy raster to oczywiście kilkanaście, góra kilkadziesiąt MB. Ale już rastrowe mapy WIG dla południowo wschodniej Polski (http://gpsmaniak.com/2010/download-jnx.htm#WIG) to 281 MB.
Nie zmienia to faktu, że na pojedynczy wyjazd pamięć Dakoty faktycznie wystarczy.

Ale jeżeli chcesz mieć odbiornik w "gotowości bojowej" to nawet pomijając "wynalazki", czyli mówiąc wyłącznie o mapach wektorowych można mieć np. taki zestaw:

Kod: Zaznacz cały

2010-10-16  15:57        346˙906˙624 Topo_Czech_2010_PRO.img
2010-10-18  01:00         58˙301˙440 Slovakia_Topo_v2_62.img
2010-08-08  18:26          4˙732˙928 GPMapa_Szlaki.img
2010-08-08  18:35         19˙128˙320 Sciezki_SK.img
2010-09-20  20:28        103˙608˙320 Gory_PL_2010_10_SE.img
2011-02-05  01:37        328˙646˙656 TopoPoland.img
2010-08-18  13:13            954˙368 Rybicki_Szlaki.img
2010-08-05  22:35         35˙209˙216 UTM.img
2010-09-20  20:25        594˙182˙144 VMAP_50_plus_routing_CNE.img

Jak widać, taki "żelazny" zestaw na Polskę/Czechy/Słowację to bez mała 1,5 GB. W samych wektorach. A do tego jakieś WIG-ówki .....
Pamiętaj też, że takie Topo_France czy Topo_Deutchland w nowej odsłonie to zdecydowanie powyżej 2 GB.

EDIT: No i - z punktu widzenia rastrów - najważniejsze. Bez karty odcinasz się w zasadzie od możliwości wykorzystania plików JNX. Zbyt duże ryzko ....
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
yacca
Początkujący

Post autor: yacca »

O, kurczę, dzięki za wyczerpującą GPS Maniaka i linki Mariusza...

Teraz wszystko jasne. Zestaw "górski" proponowany przez Lecha byłby faktycznie optymalny (i za wielki na "dziesiątkę").
Wcześniej przeoczyłem fakt, że 10 nie ma kompasu. :/ To ją dyskwalifikuje.
Obecnie mam Hcx i jestem zadowolony :) Brakuje mi jednak "rastrowych" funkcji...
Nie ma to jak popatrzeć, kiedy kursor przesuwa się po skalibrowanej, pięknej (i niesamowicie dokładnej) przedwojennej mapie wojskowych kartografów, a człowiek może porównać, co się zmieniło przez lata :)
Chciałbym mieć "wszystko w jednym" - vide Garmin, ew. pogodzić się z posiadaniem dwóch urządzeń - np. TwoNav (całkiem ciepło przyjęty przez GPSManiaka) + Hcx.
Stąd moja mała "sonda" :)
Obrazek
Awatar użytkownika
BikeBert
Nowy
Kontakt:

Post autor: BikeBert »

Witam wszystkich.

Na początku trochę się podliżę i powiem, że jestem pod wrażeniem tej strony i informacji tu zawartych. :shock:
Ja właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem Dakoty 20. Teraz chciałbym dołączyć do grona szczęśliwych użytkowników tego urządzenia. Nawigację kupiłem głównie z myślą o rowerowym zastosowaniu. Za 2 tygodnie wyjeżdżam do Spindlerowego Młyna na rowerowy urlop gdzie pierwszy raz przetestuję nawigację w boju i nie chciałbym się zdziwić. Dlatego mam kilka pytań.

Mam już mapy Topo Czech i Topo Polski i zastanawiam się czy jak je wyślę do Garmina to czy przejeżdżając granicę mapa automatycznie będzie zmieniać się z CZ na PL i odwrotnie? Czy przeglądając mapę na pograniczu będę musiał przełączać ręcznie mapy tak jak w MapSource? Czy jedynym rozwiązaniem będzie połączenie tych dwóch map w jeden plik za pomocą GmapTool'a i później wysłanie go do Garmina?

Co do łączenia map, udało mi się to zrobić, dzięki tutorialom GPS Maniaka. Natomiast nijak nie mogę wpiąć gotowy plik .img do MapSource'a przy użyciu MapSetToolKit. Dodam tylko, że używałem tego tutoriala. Po wybraniu wszystkich opcji wyskakuje mi: "Error PE11: Preview map has to be less detailed than any IMG file in the mapset. Change level definition in the [Mapset] to one less detailed."

Ponoć użycie starszych wersji programów MapSetToolKit i cGPSmapper miało pomóc [http://moagu.com/?p=239] ale wówczas wyskakuje mi inny błąd: "Error E032: Layer 0 of the map cannot be empty”

Nie wiem jak to ogarnąć. Macie jakieś sugestie?

Sorry za taką ilość pytań, ale trochę się stresuję, bo urlop się zbliża a Garmin jest mi na razie bardziej obcy niż pomocny. :)
Z góry dziękuję za pomoc.

Pzdr.
Robert
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

BikeBert pisze: czy przejeżdżając granicę mapa automatycznie będzie zmieniać się z CZ na PL i odwrotnie?
Nie. Żadnego automatycznego załączania nie będzie. I słusznie. Bo przecież mógłbyś mieć dla Polski np. 5-ęć różnych map. trudno by odbiornik włączał je wszystkie bądź sam decydował którą włączyć :wink:

Nic jednak nie stoi na przeszkodzie byś miał obie mapy (PL+CZ) włączone i obie aktywne. Przynajmniej teoretycznie. Teoretycznie, bo problem (ale nie wada) z Topo Czech jest taki (to też zapewne zależy od wersji), że mapa nie kończy się na granicy tylko wkracza w obszar Polski, co może powodować nadpisanie jednaj mapy nad drugą - już na obszarze Polski. Nie każdemu musi się to podobać. Tak czy inaczej problem "przekraczania granicy" w zasadzie nie istnieje. Włącz obie mapy i już.
BikeBert pisze:Co do łączenia map, udało mi się to zrobić,
Akurat w przypadku Dakoty to łączenie nie było potrzebne, gdyż Dakota rozróżnia pojedyncze mapsety IMG.
BikeBert pisze:Natomiast nijak nie mogę wpiąć gotowy plik .img do MapSource'a
No cóż. Skoro masz taki problem, to znaczy że nie masz instalki jednej czy drugiej mapy komercyjnej. Skoro nie masz instalki, to jest duże prawdopodobieństwo, że to mapy "znalezione w sieci". Mam rację? Jeżeli mam - to sprawa podpada pod to: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=7&t=1483 i na tym moja rola się kończy. Jeżeli się mylę, będziemy się zastanawiać co dalej :)
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
BikeBert
Nowy
Kontakt:

Post autor: BikeBert »

@GPS Maniak - dziękuje bardzo za pomoc.

Nie pozostaje nic innego jak przetestować dakotę w terenie. W weekend pierwszy test w okolicach 3miasta. A później już na poważnie w górach.

Edit: Dakota już po testach w górach. Wrażenia i zdjęcia TUTAJ
r00t7
Nowy

Post autor: r00t7 »

mam pytanie : czy dakota 10 tworzy plik geocache_visits ?
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
tboniasty
Radny
Kontakt:

Post autor: tboniasty »

Taka ciekawostka. Grzebałem dzisiaj w folderze tekstów w Dakocie i zrobiłem mały eksperyment.

Przeniosłem plik Arabic.gtt w bezpieczne miejsce i wyedytowałem plik Polish.gtt wpisując w lini <lang>Polish</lang> wartość <lang>Arabic</lang>. Efekt?

Pierwsza rzecz, która rzuca się w oczy to lustrzane odbicie pozycji ikon w menu (przewija się w lewo, nie w prawo jak normalnie).

Napisy i ikony do prawej:
Obrazek Obrazek

Niestety ekran wprowadzania tekstu wstępnie wygląda tak:
Obrazek

...ale da się przejść na:
Obrazek

Niestety: + i - na mapie są nadal z prawej. Szkoda, że nie decyduje o tym jakiś tag w pliku gtt bo dałoby się dorobić wersję dla mańkutów :)
OBECNIE - ASFALT: Nuvi 3490LMT, SZLAK: eTrex 30
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

Witam

W pliku musi być znacznik od której strony ma być wyświetlany tekst,
tekst polski zgodnie z ze sposobem czytania wyświetlany od lewej do prawej,
arabski jest czytany od prawej do lewej.

Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

asandrzej pisze:W pliku musi być znacznik od której strony ma być wyświetlany tekst,
Może się mylę ale chyba nie w pliku .gtt
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
asandrzej
Garniak

Czasem nie, to odpowiada za sposób wyświetlania tekstu.
Polski - codepage="utf-8"
Arabski -codepage="1256"
Czeski - codepage="utf-8"

Dodane:
Znaczniki codepage pochodzą z Nuvi 1200 w innych odbiornikach może być inaczej

andrzej
Ostatnio zmieniony 18 lip 2011, 14:36 przez asandrzej, łącznie zmieniany 2 razy.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

tboniasty pisze:Przeniosłem plik Arabic.gtt w bezpieczne miejsce i wyedytowałem plik Polish.gtt wpisując w lini <lang>Polish</lang> wartość <lang>Arabic</lang>.
Kolega tboniasty zmienił tyle (jak w cytacie) więc zakładam, że <cpage>Polish</cpage> zostało po staremu. Chyba tylko ta linia może mieć znaczenie bezpośrednio w pliku .gtt
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
asandrzej
Garniak

Biorąc pod uwagę, że prawie każdy produkt Garmina, to indywidualne rozwiązanie,
wychodzi na to, że w Dakocie system według nazwy pliku stosuje odpowiednie wyświetlanie
tekstu od prawj lub lewej strony zgodnie z kierunkiem czytania.

andrzej
ODPOWIEDZ