City Navigator Europe 2012.10
Re: City Navigator Europe 2012.10
Wygląda na to, że jestem jedyną osobą zadowoloną z gps-a Garmina. Zwłaszcza pomocny jest przy przejazdach przez duże miasta (ileż naszukałem się wyjazdu z Wiednia w stronę Bratysławy, błądziłem w Bratysławie, Koszycach bo nie miałem gps-a) bardzo pomocny w mniejszych miasteczkach, przy słabo lub wcale nieoznakowanych drogach drugorzędnych i trzeciorzędnych. Że nie wspomnę o polnych drogach, które nie wiadomo czy dokądś prowadzą i którymi nigdy bym nie pojechał by nie zabłądzić.
Oczywiście doświadczam niedoskonałości gps-a, ale to jest komputer, a nie myśląca maszyna. Nawigacja stała sie możliwa 10 lat temu gdy zlikwidowano błąd położenia. Przedtem nikt nie miał co marzyc o nawigacji.
CN Europe zawiera mapę Europy, a to pewnie kilka milionów km. Zmiany z reguły pojawiają sie z opóźnieniem 1/2-3/4 roku.
Narzekacie na Garmina, jak byśmy żyli w kraju bez wad.
Oczywiście nie mam nic przeciwko wskazywaniu błędów gps-a, ale raczej na zasadzie ostrzegania o jego niedoskonałościach.
Oczywiście doświadczam niedoskonałości gps-a, ale to jest komputer, a nie myśląca maszyna. Nawigacja stała sie możliwa 10 lat temu gdy zlikwidowano błąd położenia. Przedtem nikt nie miał co marzyc o nawigacji.
CN Europe zawiera mapę Europy, a to pewnie kilka milionów km. Zmiany z reguły pojawiają sie z opóźnieniem 1/2-3/4 roku.
Narzekacie na Garmina, jak byśmy żyli w kraju bez wad.
Oczywiście nie mam nic przeciwko wskazywaniu błędów gps-a, ale raczej na zasadzie ostrzegania o jego niedoskonałościach.
N50*16'22"
E19*01'45"
H=275 mnpm
E19*01'45"
H=275 mnpm
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Narzekamy, bo część z nas pamięta jeszcze czasy (w czerwcu minie dokładnie 10 lat od czasu gdy kupiłem pierwszego Garmina
), gdy słowo Garmin oznaczało "renomowana, solidna firma". Dzisiaj Garmin zszedł na psy. Zwłaszcza w materii oprogramowania odbiorników i to nie tylko serii NUVI, ale o zgrozo - także odbiorników turystycznych. Prostackie (właśnie: prostackie, a nie proste) bugi w oprogramowaniu, jak też brak kompatybilności odbiorników Garmin z firmowanymi przez Garmina produktami mapowymi, to po prostu skandal. O czym niby świadczy sytuacja w której jeden model NUVI ciągnie na skróty przez stacje benzynowe, albo ciągnie po odcinkach dróg, które są jeszcze w budowie, podczas gdy inny model na tej samej mapie
nie ma tego typu wpadek, ale ma za to pięć innych, których ..... nie ma ten pierwszy
Dla mnie to totalna degrengolada 
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Hej,marekgryglik pisze:... w Krakowie i okolicy mapa źle prowadzi, limity prędkości są złe. Informacja o ilości pasów na skrzyżowaniach i dobór właściwego najczęściej jest zły, ....
Cóż, oceniając po routingu na przykładzie Krakowa, to CNE jest dostateczna. To prowadzenie dołem (rondo Polsadu, jeszcze gdzieś?) możnaby znieść, podobnie jak przeciąganie z Mogilskiej na Aleje pod Dworcem Głównym (zamiast Wita Stwosza). Jeśli ja jeździłbym po np. Łodzi, zniósłbym pewnie nieoptymalne trasy (szczególnie, gdybym nie miał na ten temat świadomości), i przebolał jakoś przejechanie przez stację, byleby mimo wszystko nie zabłądzić w drodze do celu.
Co moim zdaniem jest gorsze, to opisywane braki informacji o konieczności manewru - niektóre problemy które opisujesz wynikają z niuansów routingu, przy Placu Centralnym UMP też tak kiedyś miał (z naciskiem na miał), jednak CNE zdarza się to także w miejscach dość dla mnie niespodziewanych (bez komunikatu z Jancarza w Wiślicką, na przykład). Zmusza to do patrzenia cały czas na nawigację, co w nieznanym terenie jest dodatkowym utrudnieniem, dość dziwnym biorąc pod uwagę przyświecającą GPSowi ideę informowania użytkownika o manewrze...
W Krakowie i okolicach, jak i w większych miastach pozostaje polecić UMPa, z przełączaniem na CNE/GPMapę dla adresacji oraz w miejscach o słabym pokryciu. I zgłaszanie wad CNE producentowi, bo inaczej na pewno ich nie poprawią...
Pozdrawiam,
Ostatnio zmieniony 24 maja 2011, 11:43 przez GPS Maniak, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skrócono cytat
Powód: Skrócono cytat
TxF, nuvi 765/DriveSmart 55
-
marekgryglik
- Początkujący
Kilka lat temu kupiłem nawigację Garmina, żeby pomogła mi dojechać do celu, zwłaszcza w sytuacji, gdy nie mogę znaleść rozwiązania na mapie. Niestety od samego początku nawigacja (rozumię przez to jakość map) nie spełnia moich oczekiwań. Moim skoromnym zdaniem cała para Garmin idzie w gwizdek. Kolejne aktualizacje skupiają się na oprawie graficznej mapy, a nie jej jakości jeżeli chodzi o prowadzenie do celu. Podczas dalszych wyjazdów daję sobię radę korzystając z map i znaków na drodze. Dla przykładu podam, że w zeszłym roku ( poprzednia wersja) przez około 200 km w drodze do jednego z głównych przejść granicznych Bułgaria Turcja jechałem poza drogą, na mapie jej nie było i na trasie Kraków Bursa nie był to odosobniony przypadek. Również w Polsce nawigacja przelicza trasy mimo, że jadę drogą główną w opcji najkrótszy czas. Dla mnie kłopoty zaczynają się gdy w mieście nie wiem dokąd jechać a nawigacja ma podobną wiedzę w tym temacie. Uprzedzająco podam, że nie notuję wpadek nawigacji. Nie po to wydawałem ponad 1200 zł za nawigację oraz około 260 za jej aktualizację, żeby na przełomie kilku lat jej jakość niewiele się zmieniła i w sytuacji krytycznej pytać przechodnów o drogę. Uważam również, że lepiej nie podawać informacji niż złą. Dotyczy to prędkości, obszaru zabudowanego oraz wyboru pasów na niektórych skrzyżowaniach. Oliwy do ognia dolała ostania darmowa aktualizacjia Ovi map w moim telefonie Nokia. Okazuje się, że Navtec potrafi robić dobre mapy, tylko Garmin ma użytkowników swoich, wcale nie tanich, nawigacji w ......
Pozdrawiam
Marek
Pozdrawiam
Marek
Marek Gryglik, Nuvi 765T CN 2010NT, GPmapa 2008.4NT
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Ten cytat będzie pretendował do złotej czcionki roku 2011marekgryglik pisze:Dla mnie kłopoty zaczynają się gdy w mieście nie wiem dokąd jechać a nawigacja ma podobną wiedzę w tym temacie.
Niestety. Zagadnienie wcale nie jest śmieszne. Nie ukrywam, że jeżdżąc obecnie z CNE czuję to samo mrowienie na karku co w roku 2006, kiedy to korzystałem z iGO 2006 i map eMapy - wówczas też była to podróż pełna niespodzianek. Tyle, że minęło już 5 lat, co w elektronice i nawigacji jest całą epoką. Epoką, którą Garmin najzwyczajniej w świecie przespał
Pozdrawiam Lechu
- Mariusz65
- Radny
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
Murowana "złota czcionka" to była by wtedy, gdybym napisał co moja żona (siedząca obok) mówi w takiej sytuacjiGPS Maniak pisze:Ten cytat będzie pretendował do złotej czcionki roku 2011marekgryglik pisze:Dla mnie kłopoty zaczynają się gdy w mieście nie wiem dokąd jechać a nawigacja ma podobną wiedzę w tym temacie.![]()
Ale niestety nie mogę zacytować
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/
- beetle-m
- Garniak
- Has thanked: 2 times
Tu masz Lechu ponadczasowe podsumowanie:GPS Maniak pisze:Epoką, którą Garmin najzwyczajniej w świecie przespał
Mnie od jakiegoś czasu brak słów. Chcecie świeżą statystykę zgłoszonych poprawek do MapReporter'a ?
Krótko: po drugiej stronie nie ma nikogo.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Przesadzasz Mariusz, pewnie mają jakiś samochód, jeżdżą nim po Europie i sprawdzają raporty. Jak w przyszłym roku wpadną do Polski, to załatwią Ci parę błędów. Chyba że je umieściłeś zbyt daleko od siebie 
Szanowni Koledzy proszę o pomoc. Próbuję uruchomić CNE2012.10 na moim Nuvi 760 i mam problem. Z braku wystarczającej pamięci w urządzeniu zainstalowałem CNE2012.10 na komputerze. Po uruchomieniu MapSource szuka on pliku: City Navigator Europe NT 2012.10.gmap. Co teraz zrobić: na kompie jest tylko folder o tej nazwie.
Chciałbym teraz zainstalować CNE np. na karcie.
Pozdrawiam
Chciałbym teraz zainstalować CNE np. na karcie.
Pozdrawiam
Nuvi 2595LMT, CNE NT 2013.40.
Instalator tak Ci namieszał?
Może coś nie tak ze ścieżką instalacji... nie zmieniałeś jej w czasie instalacji?
Pozdrawiam,
Może coś nie tak ze ścieżką instalacji... nie zmieniałeś jej w czasie instalacji?
Pozdrawiam,
-
Prezes
- Początkujący
- Kontakt:
Wzięli by to co było dobre w GPM i tylko uaktualniali o nowe odcinki oraz poprawa niedociągnięć i byłoby OK a tak to muszą sami od nowa wszystko wprowadzać.
Zgadza się - zmieniłem ścieżkę na /MYGarmin. Teraz chcę wskazać właściwą ścieżkę dla MS,
ale nie ma tego pliku, którego on szuka.
Może przerzucić te 2,5 GB do właściwej lokalizacji?
Pozdrawiam
ale nie ma tego pliku, którego on szuka.
Może przerzucić te 2,5 GB do właściwej lokalizacji?
Pozdrawiam
Odinstalowałem przez panel sterowania i zainstalowałem tylko wybrane rejony bezpośrenio w Nuvim ... i udało się,
ale nadal nie wiem jak zainstalować więcej rejonów np. na karcie.
Co zrobić, aby Map Source widział CNE?
Jak wykasować z map Source stare wersje GPMapy?
Pozdrawiam
ale nadal nie wiem jak zainstalować więcej rejonów np. na karcie.
Co zrobić, aby Map Source widział CNE?
Jak wykasować z map Source stare wersje GPMapy?
Pozdrawiam
Wybierając region możesz wybrać instalację mapy na komputerze. Powinna być widoczna we wszystkich mapowych programach garmina...
Pozdrawiam,
Pozdrawiam,