Przeliczanie współrzędnych w różnych układach
Re: Przeliczanie współrzędnych w różnych układach po raz kolejny
Witam.
Myślę, że ten program może Ci pomóc "Transform" można przeliczyć dane hurtem z pliku.
Pozdrawiam.
http://zadorski.loonar.pl/gps/index.htm
Myślę, że ten program może Ci pomóc "Transform" można przeliczyć dane hurtem z pliku.
Pozdrawiam.
http://zadorski.loonar.pl/gps/index.htm
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Witam,
może także ogr2ogr z FW Tools zrobi konwersję. Ale nie wiem, jakie dokładnie podać parametry. Krótkie przeszukanie internetu sugeruje, że Pułkowo 1942 to "epsg:4284". Więcej tutaj:
http://spatialreference.org/ref/?search ... ext=Search
może także ogr2ogr z FW Tools zrobi konwersję. Ale nie wiem, jakie dokładnie podać parametry. Krótkie przeszukanie internetu sugeruje, że Pułkowo 1942 to "epsg:4284". Więcej tutaj:
http://spatialreference.org/ref/?search ... ext=Search
Jak ok. 10 sierpnia (bo jadę na Mazury), to przeliczenie będzie nadal aktualne, to mogę to zrobić, bo mam skrypty i jestem na bieżąco z teorią. Format wyjściowy do uzgodnienia (ddd.ddddd, dddd mm.mmmm, dd mm ss.sss).steffek pisze:mam pytanie dotyczące przeliczenia z układu 1942/15 na wgs84. Mianowicie posiadam bazę danych 400 receptorów dla kilku rożnych zanieczyszczeń atmosfery o różnych czasach uśredniania (w sumie około 6000 pozycji) i ich współrzędne są w układzie 1942, a MapINFO nie czyta tego układu to czy można jakoś hurtem w excelu naprzykład przeliczyć je na działające pod mapinfo WGS?
Mam nadzieję że chodzi o Polskę i układ Pułkowo-1942 POL na geoidzie Krassvskiego-1940 i przeliczenie tego na WGS-84.
pozdro
hej, a ja mam GPS model Cobra 100, i tam położenie jest podawane w następującym formacie np:
N 51° 07.448
E 15° 54.998
Nie mam pojęcia jak przeliczyć 3 ostatnie cyfry z tych współrzędnych. Ktoś wie jak przeliczyć je na stopnie, minuty, sekundy ?
Z góry dzięki za pomoc
N 51° 07.448
E 15° 54.998
Nie mam pojęcia jak przeliczyć 3 ostatnie cyfry z tych współrzędnych. Ktoś wie jak przeliczyć je na stopnie, minuty, sekundy ?
Z góry dzięki za pomoc
Przecież stopnie i minuty masz podane. Chodzi więc tylko Ci o to byś części minut przeliczył na sekundy. Pomnóż więc sobie części tysięczne przez 60 i będziesz miał sekundy.
N 51° 07.448 = N 51° 07' 26.88'', bo 0.488' x 60 = 26.88''
dokładnie jak w zegarku: pół minuty to 30 sekund, bo 0.5' x 60 = 30''
N 51° 07.448 = N 51° 07' 26.88'', bo 0.488' x 60 = 26.88''
dokładnie jak w zegarku: pół minuty to 30 sekund, bo 0.5' x 60 = 30''
Witam.
Jeżeli komuś nie chce się przeliczać „na piechotę” jest kilka programów online a także takie,
które można pobrać, do przeliczania współrzędnych.
W zamieszczonym linku jest do pobrania program, którym można przeliczać współrzędne „hurtem”
http://www.zadorski.loonar.pl/gps/index.htm#transform
Pozdrawiam.
Jeżeli komuś nie chce się przeliczać „na piechotę” jest kilka programów online a także takie,
które można pobrać, do przeliczania współrzędnych.
W zamieszczonym linku jest do pobrania program, którym można przeliczać współrzędne „hurtem”
http://www.zadorski.loonar.pl/gps/index.htm#transform
Pozdrawiam.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
Dzięki Alferek, tak coś kombinowałem ale nie wychodziło tak jak powinno. A teraz jest dokładnie tak jak na mapie.
WItam, nie wiem w jakim dziale napisać, więc odgrzeje ten temat
Prosiłbym o podanie metody na przeliczenie(lub chociaż jak ten układ się nazywa) takiego czegoś(odczyt z GPS)5301.467831,N,01837.042916,E, na takie coś: 53.019596,18.607349 lub jakieś inny z stopniami i sekundami(tak jak podają normalne GPS lub GoogleMaps lub jak uczyli w szkole
), wtedy to bez problemu sobie poradzę.
Prosiłbym o podanie metody na przeliczenie(lub chociaż jak ten układ się nazywa) takiego czegoś(odczyt z GPS)5301.467831,N,01837.042916,E, na takie coś: 53.019596,18.607349 lub jakieś inny z stopniami i sekundami(tak jak podają normalne GPS lub GoogleMaps lub jak uczyli w szkole
5301.467831,N = 53°1.467831' szerokości geograficznej północnej, dalej jak w szkole.
loczi, w GPS ustaw sobie taki format wyświetlania współrzędnych jaki Ci najbardziej odpowiada.
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Wielkie dzięki za szybką odpowiedz, teraz wychodzi mi błąd pomiaru około 100 m, a nie jak przed kilku kilometrów 
PS. Nie mogłem przestawić GPS bo to jest moja autorska aplikacja, tworzona w celach edukacyjnych
PS. Nie mogłem przestawić GPS bo to jest moja autorska aplikacja, tworzona w celach edukacyjnych
Witam . Mam pytanie jak przeliczyć takie współrzędne 514200 X 311400, to jest chyba jakaś śiatka kilometrowa ,proszę opomoc.
Colorado 300,Gpsmap 64st, nuvi 2545,
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Problem tkwi w tym: "jakaś"
Trudno przeliczać coś, o czym nic nie wiadomo.
Jeżeli wiesz gdzie to leży, to może problem uda się łatwo rozwiązać. Trzeba będzie sprawdzić najbardziej popularne siatki w danym regionie, a jak już znajdzie się odpowiednią i będzie wiadomo jaka siatka, to może jakiś konwerter też się znajdzie. Jeżeli nie wiesz gdzie to jest, to ..... trzeba iść do wróżki
Jeżeli wiesz gdzie to leży, to może problem uda się łatwo rozwiązać. Trzeba będzie sprawdzić najbardziej popularne siatki w danym regionie, a jak już znajdzie się odpowiednią i będzie wiadomo jaka siatka, to może jakiś konwerter też się znajdzie. Jeżeli nie wiesz gdzie to jest, to ..... trzeba iść do wróżki
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Jest to mapa batymetryczna (państwowy układ wspłrzędnych geodezyjnych 1992) warszawa 2008, takie są na niej informacje.
Colorado 300,Gpsmap 64st, nuvi 2545,
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
No i wszystko jasnewaldi1274 pisze:państwowy układ wspłrzędnych geodezyjnych 1992
Sprawę załatwi to: http://ezador.w.interia.pl/gps/index.htm#transform
Pozdrawiam Lechu