Garmin 60 CSx - spadek dokładności
Garmin 60 CSx - spadek dokładności
Przy okazji pierwszego postu witam Państwa serdecznie,
Jestem użytkownikiem urządzenia Garmin 60 CSx od kilku lat. Korzystam głównie z mapy Umppcpl, którą staram się aktywnie współtworzyć poprzez "wrzuty". Odbiornik służy mi w zasadzie jedynie do dokumentowania przebytych szlaków, zatem niejako świadomie nie wykorzystuję wielu możliwości tego sprzętu. W związku z tym - choć może wstyd się przyznać - nie mam również motywacji do pogłębiania wiedzy o działaniu tego urządzenia, gdyż do tej pory wystarczało mi to, co na temat tego urządzenia wiem. No właśnie - do tej pory. W ostatnim czasie zauważyłem pogorszenie dokładności pobieranego w terenie śladu. Najpierw zauważyłem tworzenie dziwnych "zaokrągleń" na prostej drodze. Wówczas dokładność odczytu zwiększa się z +-4 metrów do np. +- 11 metrów. Po kilkunastu sekundach ślad "wraca" na swoją właściwą pozycję. Oczywiście dzieje się tak głównie w lasach, co jestem w stanie zrozumieć, ale zdarzało się też przy otwartym niebie. Jednak ostatnio zauważyłem inny niepokojący objaw. Mianowicie w trudnych warunkach (miasto, góry) odbiornik wskazuje duże niedokładności, sięgające poziomu kilkudziesięciu metrów, lub też całkowicie gubi sygnał, podczas gdy wcześniej w zbliżonych lub wręcz tych samych warunkach wskazania nie były oczywiście idealne, ale odbiegały od ideału nieznacznie. Zwracam się z prośbą o pomoc w ocenie tego zjawiska, czy jest to coś, co zależy od odbiornika, co można poprawić, czy też naprawić, czy też wszystko zależy od układu i "widzialności" satelitów? A może mi się tylko wydaje, ponieważ mam coraz wyższe wymagania odnośnie dokładności zapisu?
Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam.
Zbyszek
Jestem użytkownikiem urządzenia Garmin 60 CSx od kilku lat. Korzystam głównie z mapy Umppcpl, którą staram się aktywnie współtworzyć poprzez "wrzuty". Odbiornik służy mi w zasadzie jedynie do dokumentowania przebytych szlaków, zatem niejako świadomie nie wykorzystuję wielu możliwości tego sprzętu. W związku z tym - choć może wstyd się przyznać - nie mam również motywacji do pogłębiania wiedzy o działaniu tego urządzenia, gdyż do tej pory wystarczało mi to, co na temat tego urządzenia wiem. No właśnie - do tej pory. W ostatnim czasie zauważyłem pogorszenie dokładności pobieranego w terenie śladu. Najpierw zauważyłem tworzenie dziwnych "zaokrągleń" na prostej drodze. Wówczas dokładność odczytu zwiększa się z +-4 metrów do np. +- 11 metrów. Po kilkunastu sekundach ślad "wraca" na swoją właściwą pozycję. Oczywiście dzieje się tak głównie w lasach, co jestem w stanie zrozumieć, ale zdarzało się też przy otwartym niebie. Jednak ostatnio zauważyłem inny niepokojący objaw. Mianowicie w trudnych warunkach (miasto, góry) odbiornik wskazuje duże niedokładności, sięgające poziomu kilkudziesięciu metrów, lub też całkowicie gubi sygnał, podczas gdy wcześniej w zbliżonych lub wręcz tych samych warunkach wskazania nie były oczywiście idealne, ale odbiegały od ideału nieznacznie. Zwracam się z prośbą o pomoc w ocenie tego zjawiska, czy jest to coś, co zależy od odbiornika, co można poprawić, czy też naprawić, czy też wszystko zależy od układu i "widzialności" satelitów? A może mi się tylko wydaje, ponieważ mam coraz wyższe wymagania odnośnie dokładności zapisu?
Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam.
Zbyszek
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2013, 14:00 przez Mariusz65, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Unikajmy słowa "problem" w tytułach wątków, które mówi dokładnie tyle co nic!
Powód: Unikajmy słowa "problem" w tytułach wątków, które mówi dokładnie tyle co nic!
Re: Garmin 60 CSx - spadek dokładności
Napisz jaką masz wersję oprogramowania.
Czy masz aktywny waas/Egnos,
Jak traci dokładność to jaki jest poziom sygnałów z satelitów w terenie odtwartym i w wysokiej zabudowie, ile ich w ogóle jest?
Jak szybko łapie fixa?
Czy masz włączone klej do drogi.
Jaką masz metodę rejestracji śladu (auto, czas, odległość)?
Żeby uzyskać pomoc należy podać wszystkie istotne informację bo inaczej to będziemy wróżyć z fusów.
Pozdrawiam
Czy masz aktywny waas/Egnos,
Jak traci dokładność to jaki jest poziom sygnałów z satelitów w terenie odtwartym i w wysokiej zabudowie, ile ich w ogóle jest?
Jak szybko łapie fixa?
Czy masz włączone klej do drogi.
Jaką masz metodę rejestracji śladu (auto, czas, odległość)?
Żeby uzyskać pomoc należy podać wszystkie istotne informację bo inaczej to będziemy wróżyć z fusów.
Pozdrawiam
Krzysiek
60CSx, GPMapa Topo 2009, UMP, Galaxy S8+, Automapa
A zatem:
- wersja firmware 4.00, wersja opr. GPS 3.00s,
- waas/Egnos jest aktywny,
- w terenie otwartym dokładność dochodzi nawet do 3 m, choć zaobserwowałem również sygnał na poziomie 2 m. Najczęściej jednak jest to od 4 do 6 metrów. Kiedy traci dokładność, nie wiedzieć czemu poziom wzrasta do ponad 10 metrów. W wysokie zabudowie poziom zdecydowanie wzrasta, nawet do ponad 20 metrów, zaś w Tatrach po raz pierwszy zdarzyło mi się, że tracił sygnał - widział wówczas trzy satelity,
- nigdy nie mierzyłem czasu łapania sygnału, ale na otwartym terenie z reguły trwa to około minuty, choć pamiętam też przypadek, że męczyłem się ze sprzętem ponad 10 minut, po czym wskazywał przez dłuższy czas dokładność na poziomie +- 15 metrów,
- "klej do drogi" mam wyłączony, a to dlatego, że często chodzę poza jakimikolwiek oznaczeniami w terenie,
- ślad rejestruję metodą odległości (interwał 0,01 km),
Pozdrawiam
- wersja firmware 4.00, wersja opr. GPS 3.00s,
- waas/Egnos jest aktywny,
- w terenie otwartym dokładność dochodzi nawet do 3 m, choć zaobserwowałem również sygnał na poziomie 2 m. Najczęściej jednak jest to od 4 do 6 metrów. Kiedy traci dokładność, nie wiedzieć czemu poziom wzrasta do ponad 10 metrów. W wysokie zabudowie poziom zdecydowanie wzrasta, nawet do ponad 20 metrów, zaś w Tatrach po raz pierwszy zdarzyło mi się, że tracił sygnał - widział wówczas trzy satelity,
- nigdy nie mierzyłem czasu łapania sygnału, ale na otwartym terenie z reguły trwa to około minuty, choć pamiętam też przypadek, że męczyłem się ze sprzętem ponad 10 minut, po czym wskazywał przez dłuższy czas dokładność na poziomie +- 15 metrów,
- "klej do drogi" mam wyłączony, a to dlatego, że często chodzę poza jakimikolwiek oznaczeniami w terenie,
- ślad rejestruję metodą odległości (interwał 0,01 km),
Pozdrawiam
Oprogramowanie masz aktualne, aczkolwiek nie wiem czy ostatnia wersja nie była dostępna tylko poprzez Webupdater, należało by podpiąć i sprawdzić. Ja mam co prawda nieoficjalny soft 4.22 by Pouchx, ale nie sądzę aby jego wgranie cokolwiek zmieniło poza wydłużonym czasem uruchamiania się urządzenia z większą kartą np. 4 GB. Oprogramowanie chipsetu jest aktualne i masz Sirfa ( a nie MTK bo też takie były wersje 60-ki).
Ustawienia także są poprawne, więc pozostaje problem sprzętowy.
Linku poniżej masz opisany ze zdjęciami podobny przypadek.
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=1 ... CSX#p85736
Ja na Twoim miejscu sprawdził bym jeszcze jak się zachowuje urządzenie po podpięciu zewnętrznej anteny (najlepiej ją pożyczyć), bo wtedy elektronika automatycznie się przełącza na zewnętrzne zródło sygnału.
Jest to małokomfortowe rozwiązanie ale może potwierdzić przyczynę problemów z sygnałem.
W kwestii formalnej, możesz jeszcze zrobić różne resety, może to coś pomoże a na pewno nie zaszkodzi.
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=14&t=2563
Pozdrawiam
Ustawienia także są poprawne, więc pozostaje problem sprzętowy.
Linku poniżej masz opisany ze zdjęciami podobny przypadek.
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=1 ... CSX#p85736
Ja na Twoim miejscu sprawdził bym jeszcze jak się zachowuje urządzenie po podpięciu zewnętrznej anteny (najlepiej ją pożyczyć), bo wtedy elektronika automatycznie się przełącza na zewnętrzne zródło sygnału.
Jest to małokomfortowe rozwiązanie ale może potwierdzić przyczynę problemów z sygnałem.
W kwestii formalnej, możesz jeszcze zrobić różne resety, może to coś pomoże a na pewno nie zaszkodzi.
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=14&t=2563
Pozdrawiam
Krzysiek
Dziękuję za pomoc. Spróbuję zastosować się do Twoich sugestii.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
W powyższej kwestii zastanawiam się nad zakupem anteny zewnętrznej (np. ANTENA NISKOPROFILOWA MCX GA-25). Czy może ktoś ma doświadczenie w korzystaniu z tego typu lub dokładnie takiej anteny? Niestety nie mam możliwości wypożyczenia jej w celu sprawdzenia. Czy istnieje jakiś specjalny sposób korzystania z niej w celu jak najbardziej efektywnego wykorzystania jej możliwości (np. sposób czy miejsce jej umieszczenia podczas spaceru)? Na ile taka antena może poprawić odbierany sygnał?
-
Zachu
- Radny
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Antena to taki plaster, powinno wszystko działać OK. Poszukaj na forum jest pokazane jak działa antena zewnętrzna z Nuvi.
Kiedyś gdy używałem ten odbiornik także w samochodzie to wykorzystywałem antenę GA 27C, ona ma za zadanie poprawić odbiór sygnału w miejscach ekranowanych bądź przez karoserię bądź np. przez podgrzewaną przednią szybę. W turystyce się jej nie używa bo odbiornik jest na tyle czuły, że nie gubi fixa, aczkolwiek na pewno podniesie dokładność wskazań w trudnym terenie np. wysoka zabudowa, wąwozy. Proponowałem skorzystanie z pożyczonej anteny tylko w celu weryfikacji usterki chcąc w ten sposób uniknąć zbędnego rozbebeszania odbiornika.
Krzysiek
Jeszcze raz dziękuję za wszystkie rady. Spróbuję sprawdzić działanie sprzętu z wykorzystaniem anteny zewnętrznej.
Pozdrawiam
Pozdrawiam