Mapy wydawnictwa Compass w GPS Garmin *** DYSKUSJE ***

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Ranger
Garniak

Re: Mapy wydawnictwa Compass w GPS Garmin

Post autor: Ranger »

No nie było tylko marketingiem, można zerknąć np. na zachód w stronę przełęczy Wyżnej, jest tam jakiś Zajazd u Górala ? ;-)
A zielone jest rzeczywiście nieco bardziej zielone, choć nie aż tak jak na skanie powyżej.
Warto też zwrócić uwagę na niebieskie (czytelniejsze opisy), nowe nazwy kościołów i cerkwi, itd.
Informacja o zmianach w wydaniu 14, podana na witrynie producenta, wydaje mi się dość rzeczowa :-)
Pozdrawiam
Ranger
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Ranger pisze: jest tam jakiś Zajazd u Górala ? ;-)
Nie ma :D

Inaczej - wirtualnie tzn. na mapie widzę. Tylko w realu go ("Zajazdu" jako zajazdu) nie ma :D
Owszem chata stoi od kilku lat - bodajże od 2002 roku, a od chyba 4-5 lat jest nawet napis "Zajazd u Górala", ale jest to na terenie Parku pewnego rodzaju samowolka budowlana (nomen omen ponoć bez bieżącej wody) i nigdy ten niby zajazd nie był czynny. W każdym bądź razie ja nic o tym nie wiem, a bywam tam kilka razy do roku, bo to najłatwiejsze dojście do Chatki Puchatka i dalej na główny wierzchołek Połoniny. Mało tego - o ile moje informacje są prawdziwe (poczta pantoflowa, więc nie koniecznie musi to być prawda) - jest wydany nakaz rozbiórki tego "obelisku".

Krótko mówiąc w wydaniu XIV, zamiast usunąć na przeł. Wyżnej nieistniejący parking (na mapie są 2 - ten na północ od szosy to fikcja) dodano nieistniejący zajazd. :wink:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Ranger
Garniak

Bywa i tak.
Moja wypowiedź dotyczyła widocznych różnic w treści wydań map i takie są.
Natomiast nie znam odpowiedzi na pytanie dlaczego to się na nowym wydaniu mapy pojawiło i czy słusznie :-)
Pozdrawiam
Ranger
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

Pochwalę się, że mam również mapę Compassu moich rodzinnych okolic :D
Toruń, Ciechocinek, Aleksandrów Kujawski, Nieszawa, Gniewkowo:
To była chyba edycja limitowana na zamówienie samorządu, bo nie widzę jej w sprzedaży…
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
Ranger
Garniak

To była wiadomość zła (ograniczona dostępność mapy drukowanej).
Dobra wiadomość jest taka, że wkrótce ma się ukazać wersja elektroniczna mapy tych okolic, która będzie dostępna ogólnie. Również w wersji na Garminy :-)
Pozdrawiam
Ranger
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Kupilem obie górskie mapy w postaci Ozi (PNG+map). Jeszcze nie sprawdzałem ani w Garminie, ani w Locusie. Wydaje się jednak, że pliki będą wymagały lekkiej ingerencji w zakresie kontrastu. Faktycznie - cieniowania nie ma. Miejmy nadzieję, że w przypadku wydań elektronicznych, z myślą o urządzeniach mobilnych brak cieniowania stanie się standardem :D
A tak przy okazji - z dzisiejszego maila:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
klimkr
Bywalec

Post autor: klimkr »

W ostatnim numerze npm jest dość ciekawy wywiad z p. Romanem Trzmielewskim, współwłaścicielem Compass'u http://www.npm.pl/index.php?action=site&id=74.
Pod koniec wywiadu na pytanie o zainteresowanie mapami w wersji elektronicznej pada odpowiedź:
"Powiem szczerze, że jestem rozczarowany. Sprzedaż wzrasta, ale bardzo powoli. Obecnie pięciokrotnie większy dochód uzyskujemy ze sprzedaży map papierowych niż cyfrowych."
Rysiek
eTrex Touch 35t, PL Topo 2016
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

klimkr pisze:...Obecnie pięciokrotnie większy dochód uzyskujemy ze sprzedaży map papierowych niż cyfrowych."
I to jest budujące! ;-)
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

W nawiązaniu do wcześniejszych komuniktatów informuję, że wszystkie mapy z serii "14e" zostały poprawione :D
Pozdrawiam Lechu

klimkr
Bywalec

Post autor: klimkr »

Może już było - ciekawe porównanie map Compass'a i Cartomedii http://www.rowerempogorach.pl/mapy_Cart ... ompass.php
Rysiek
eTrex Touch 35t, PL Topo 2016
Awatar użytkownika
Alferek
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Alferek »

Ongiś chłopaki z Compassu osobiście wsiadali do samochodu i na rowery i objeżdżali teren swojej mapy. Zabierało im to sporo dni. Nie wiem jak teraz ale myślę, że nadal przywiązują wagę do dokładności swoich map. Sam podrzucałem im tracki, waypointy z obszaru Jury.
хардваре: GPSMap60CSx, GPS12, Navibe GB735+Nokia E50, Akira 3512, Navigon 1300, Lark 35.7, Nokia E71, HTC HD2 z wgranym Androidem, GPS Holux 236+Ramos42. Nie mam tylko GPSa wbudowanego w kufel piwa.
софтваре: jakieś durne mapy :D.

Obrazek
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

klimkr pisze:W ostatnim numerze npm jest dość ciekawy wywiad z p. Romanem Trzmielewskim, współwłaścicielem Compass'u...
Pod koniec wywiadu na pytanie o zainteresowanie mapami w wersji elektronicznej pada odpowiedź:
"Powiem szczerze, że jestem rozczarowany. Sprzedaż wzrasta, ale bardzo powoli. Obecnie pięciokrotnie większy dochód uzyskujemy ze sprzedaży map papierowych niż cyfrowych."
Na pewno warto rozważyć kierunek, w którym poszli np. Czesi lub Szwajcarzy, czyli sprzedawać wersje mobilne.
W trakcie ostatnich ferii zimowych na co dzień korzystałem z aplikacji mapy.cz, która sprawdziła się zadziwiająco dobrze, bez potrzeby zakupu i instalacji map poza aplikacją.
Myślę, że to znacząco wpłynęłoby na popularność map cyfrowych wśród młodzieży.
Przykłady:
http://www.windowsphone.com/pl-pl/store ... 38a5e9a1e5
http://www.windowsphone.com/pl-pl/store ... 387fb9c8fa
http://www.windowsphone.com/pl-pl/store ... 94beb48c50
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
sdsyc
Radny
Has thanked: 4 times

Post autor: sdsyc »

I (jeśli mógłbym coś zasugerować) dodatkowo poszerzanie kanałów sprzedaży np. tak, jak robi Shocart - płatne kupno kafli poprzez Locus.
Auto: Android Auto + OsmAnd+ + UMP, mapy.cz + OSM, Google Maps
Nadgarstek: Fenix 7 Pro Solar + TopoActive Europe + UMP
W telefonach: OsmAnd+ + OSM + UMP, mapy.cz
Awatar użytkownika
Alferek
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Alferek »

Z Locusem to dobry pomysł. Czesi sprzedają tam nie tylko mapy, ale i czasopisma. Można zapłacić przez PayPala, kiedyś coś tam kupowałem właśnie.
хардваре: GPSMap60CSx, GPS12, Navibe GB735+Nokia E50, Akira 3512, Navigon 1300, Lark 35.7, Nokia E71, HTC HD2 z wgranym Androidem, GPS Holux 236+Ramos42. Nie mam tylko GPSa wbudowanego w kufel piwa.
софтваре: jakieś durne mapy :D.

Obrazek
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

klimkr pisze:Może już było - ciekawe porównanie map Compass'a i Cartomedii http://www.rowerempogorach.pl/mapy_Cart ... ompass.php
Jakoś nie mogę przekonać się do kolorystyki map Sygnatury (Cartomedii). Mapy Compassu pod tym względem, IMO, wypadają dużo lepiej.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
ODPOWIEDZ