O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
No nie było tylko marketingiem, można zerknąć np. na zachód w stronę przełęczy Wyżnej, jest tam jakiś Zajazd u Górala ?
A zielone jest rzeczywiście nieco bardziej zielone, choć nie aż tak jak na skanie powyżej.
Warto też zwrócić uwagę na niebieskie (czytelniejsze opisy), nowe nazwy kościołów i cerkwi, itd.
Informacja o zmianach w wydaniu 14, podana na witrynie producenta, wydaje mi się dość rzeczowa
Pozdrawiam
Ranger
Inaczej - wirtualnie tzn. na mapie widzę. Tylko w realu go ("Zajazdu" jako zajazdu) nie ma
Owszem chata stoi od kilku lat - bodajże od 2002 roku, a od chyba 4-5 lat jest nawet napis "Zajazd u Górala", ale jest to na terenie Parku pewnego rodzaju samowolka budowlana (nomen omen ponoć bez bieżącej wody) i nigdy ten niby zajazd nie był czynny. W każdym bądź razie ja nic o tym nie wiem, a bywam tam kilka razy do roku, bo to najłatwiejsze dojście do Chatki Puchatka i dalej na główny wierzchołek Połoniny. Mało tego - o ile moje informacje są prawdziwe (poczta pantoflowa, więc nie koniecznie musi to być prawda) - jest wydany nakaz rozbiórki tego "obelisku".
Krótko mówiąc w wydaniu XIV, zamiast usunąć na przeł. Wyżnej nieistniejący parking (na mapie są 2 - ten na północ od szosy to fikcja) dodano nieistniejący zajazd.
Bywa i tak.
Moja wypowiedź dotyczyła widocznych różnic w treści wydań map i takie są.
Natomiast nie znam odpowiedzi na pytanie dlaczego to się na nowym wydaniu mapy pojawiło i czy słusznie
Pozdrawiam
Ranger
Pochwalę się, że mam również mapę Compassu moich rodzinnych okolic
Toruń, Ciechocinek, Aleksandrów Kujawski, Nieszawa, Gniewkowo:
To była chyba edycja limitowana na zamówienie samorządu, bo nie widzę jej w sprzedaży…
Pozdrawiam Mariusz W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
To była wiadomość zła (ograniczona dostępność mapy drukowanej).
Dobra wiadomość jest taka, że wkrótce ma się ukazać wersja elektroniczna mapy tych okolic, która będzie dostępna ogólnie. Również w wersji na Garminy
Pozdrawiam
Ranger
Kupilem obie górskie mapy w postaci Ozi (PNG+map). Jeszcze nie sprawdzałem ani w Garminie, ani w Locusie. Wydaje się jednak, że pliki będą wymagały lekkiej ingerencji w zakresie kontrastu. Faktycznie - cieniowania nie ma. Miejmy nadzieję, że w przypadku wydań elektronicznych, z myślą o urządzeniach mobilnych brak cieniowania stanie się standardem
A tak przy okazji - z dzisiejszego maila:
W ostatnim numerze npm jest dość ciekawy wywiad z p. Romanem Trzmielewskim, współwłaścicielem Compass'u http://www.npm.pl/index.php?action=site&id=74.
Pod koniec wywiadu na pytanie o zainteresowanie mapami w wersji elektronicznej pada odpowiedź:
"Powiem szczerze, że jestem rozczarowany. Sprzedaż wzrasta, ale bardzo powoli. Obecnie pięciokrotnie większy dochód uzyskujemy ze sprzedaży map papierowych niż cyfrowych."
Ongiś chłopaki z Compassu osobiście wsiadali do samochodu i na rowery i objeżdżali teren swojej mapy. Zabierało im to sporo dni. Nie wiem jak teraz ale myślę, że nadal przywiązują wagę do dokładności swoich map. Sam podrzucałem im tracki, waypointy z obszaru Jury.
хардваре: GPSMap60CSx, GPS12, Navibe GB735+Nokia E50, Akira 3512, Navigon 1300, Lark 35.7, Nokia E71, HTC HD2 z wgranym Androidem, GPS Holux 236+Ramos42. Nie mam tylko GPSa wbudowanego w kufel piwa.
софтваре: jakieś durne mapy .
klimkr pisze:W ostatnim numerze npm jest dość ciekawy wywiad z p. Romanem Trzmielewskim, współwłaścicielem Compass'u...
Pod koniec wywiadu na pytanie o zainteresowanie mapami w wersji elektronicznej pada odpowiedź:
"Powiem szczerze, że jestem rozczarowany. Sprzedaż wzrasta, ale bardzo powoli. Obecnie pięciokrotnie większy dochód uzyskujemy ze sprzedaży map papierowych niż cyfrowych."
I (jeśli mógłbym coś zasugerować) dodatkowo poszerzanie kanałów sprzedaży np. tak, jak robi Shocart - płatne kupno kafli poprzez Locus.
Auto: Android Auto + OsmAnd+ + UMP, mapy.cz + OSM, Google Maps
Nadgarstek: Fenix 7 Pro Solar + TopoActive Europe + UMP
W telefonach: OsmAnd+ + OSM + UMP, mapy.cz