Mapy wydawnictwa Compass w GPS Garmin *** DYSKUSJE ***

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: Mapy wydawnictwa Compass w GPS Garmin

Post autor: GPS Maniak »

Marko pisze: Mapy Compassu pod tym względem, IMO, wypadają dużo lepiej.
Które? :wink: :D To oczywiście żarcik, ale ... z drugim dnem. Już wyjaśniam o co chodzi ...

W przeciwieństwie do kolegi Rangera nie jestem fanem pomysłu, by w odbiorniku GPS widzieć dokładnie to samo co na papierze. Lubię za to pewiem "spokój", pewien "constans" w odbiorniku GPS. Stąd zresztą m.in. moja sympatia do map wektorowych. Cała Polska w takim samym stylu. Ba! Nawet Czechy i Słowacja, a także cała EU (OSM - "Azymut") - po modyfikacji skórki - wyglądem mocno zbliżone do siebie.

Z rastarmi ten problem, że nie tylko każde wydawnictwo stosuje inną stylistykę, ale nawet w ramach tego samego wydawnictwa, mapy wyglądają bardzo różnie. Niby drobiazg, ale w myśl zasady: "daj kurze grzędę ... " :D powiem że byłoby super, gdyby można było skompletować do GPSu/smartphona zestaw porządnych turystycznych rastrów utrzymanych w jednakowym stylu. Wydaje się, że zalążkiem takiego zbioru mogłyby być mapy z serii 14e.

Jako że jestem miłośnikiem turystyki górskiej, a mój obecny zestaw "14e" wygląda tak:
- Worek Raczański
- Okolice Bielska
- Okolice Nowego Sącza
- Okolice Jasła i Krosna
- Okolice Rzeszowa
jak na dłoni widać czego może dotyczyć lista moich - i być może nie tylko moich - życzeń/pragnień :D
- Podhale z Tatrami
- Beskid Niski
- Bieszczady
- Pogórze Przemyskie

Wszystko w tym samym stylu: 14e. Nie wiem czy moje marzenia się spełnią, ale co tam. Pytanie nic nie kosztuje, więc wysłałem odpowiednie zapytanie do Compassu :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Ranger
Garniak

Post autor: Ranger »

@Lechu
Mapy wyglądają różnie, gdy pochodzą z różnych okresów czasu, czy zawierają inne wizualizacje uzależnione np. od skal, specyfiki terenu, itp.
Co do serii E - co to za seria i dlaczego zostało już napisane, a co kolejno wyjdzie na stronie Compassu też ;-)
- Aglomeracja Śląska
- Na wschód od Lublina
- Augustów i okolice
Pozdrawiam
Ranger
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Ranger pisze:Mapy wyglądają różnie, gdy pochodzą z różnych okresów czasu ...
Też to zauważyłem - na wiosnę inaczej, jesienią inaczej :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Ranger
Garniak

@Lechu
No cóż, można albo snuć domysły, albo pytać :-)
Nic z tych rzeczy, wskutek naturalnego rozwoju na mapach pojawiają się inne formy wyrazu (np. swego czasu cieniowanie dla terenów górskich), itp.
Natomiast istotą serii E jest brak nowych wydań papierowych w tym roku. Co przecież nie oznacza, że nie pojawią się nowe mapy i w wydaniach papier/odpowiednik. Chyba coś nadinterpretujesz z tą serią E :-)
Natomiast patrząc szerzej, Beskidy mają dzis pokrycie mapami elektronicznymi Compassu, Sygnatury czy ExpressMap (z wyjątkiem części zachodniej) w wydaniach papier/odpowiednik, to naprawdę nie są tereny gdzie brakuje różnych map do wyboru do koloru. Choć nie wszystko musi komuś odpowiadać, w każdym razie jakiś wybór jest :-)
Pozdrawiam
Ranger
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Ranger pisze:No cóż, można albo snuć domysły, albo pytać :-)
Ale o co mam pytać? Różnice na mapach widać bez pytania - patrz mój post z 8 stycznia :D
Ranger pisze:Natomiast istotą serii E jest brak nowych wydań papierowych w tym roku.
Wiem, ale nic nie stoi na przeszkodzie by zasygnalizować, że są klienci których interesuje jednolita mapa dla w miarę dużego obszaru działania. Nawet jeżeli dzisiaj - przy określonych założeniach wydawniczych - nie jest możliwa realizacja takiego pomysłu, to może rzucone przeze mnie dzisiaj ziarenko zaaowocuje w przyszłości? Np. w roku 2015? Warto pytać i warto cisnąć wydawcę, bo w końcu - tak przynajmniej twierdziłeś - właśnie pod presją użytkowników Compass zrezygnował z siatek kilometrowych na rzecz geograficznych. No więc jako użytkownik ... cisnę :D
Ranger pisze: to naprawdę nie są tereny gdzie brakuje różnych map do wyboru do koloru
I tu właśnie leży problem. Ja nie chcę różnych map, lecz takie same. Tak bym mógł zrobić z niej 1 dużą mapę trzymającą określony, jednolity styl, coś na kształt map Kompassu, gdzie poza "małymi" mapami regionalnymi są też takie, obejmujące "pół Austrii".
Pozdrawiam Lechu

Ranger
Garniak

@Lechu
Co do ciśnienia - to dla wydawnictw przecież generuje rynek :-)
Poszczególni producenci raczej się posługują zbieżnymi kryteriami w poszczególnych seriach.
Trudno by różni producenci robili mapy tych samych terenów tak samo ;-)
Historia z siatkami była prosta, zdecydowało zdanie większości nabywców. U nas znajomość siatek PL-UTM czy PL-1992 jest jaka jest i trudno z tym dyskutować. Moim zdaniem PL-1992 jest łatwiejsza dla naszych odbiorców, bo nie ma zmiany stref. A w wersjach elektronicznych to jest właściwie bez znaczenia, jeżeli ktoś się chce posługiwać jakimś systemem współrzędnych to i tak to zrobi. Żaden problem by np. używać z gotowymi mapami Compassu PL-1992 w elektronice, bo tak są skalibrowane obecnie. No może nie tak łatwo w ... kmz-tach ;-)
Standaryzacja w sensie skal to jest nadal wyzwanie, zresztą to co się realnie dzieje wcale w tym nie pomaga. Wystarczy popatrzeć na np. problem "mapa samorządowa na zamówienie" vs "ogólnodostępna mapa turystyczna".
Widać "ciśnienie" odbiorców w tym zakresie bywa u nas mocno zróżnicowane, a mapy podążają głównie ... za popytem :-)
Pozdrawiam
Ranger
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Ranger pisze:Widać "ciśnienie" odbiorców w tym zakresie bywa u nas mocno zróżnicowane, a mapy podążają głównie ... za popytem :-)
Zastanawiasz się czasami nad swoimi tekstami? Trudno wyobrazić sobie ciśnienie odbiorców na konkretne arkusze wersji "14e", skoro to jest nowość, z jaką użytkownicy wcześniej nie mieli styczności. O doborze arkuszy nie zadecydowała presja rynku, lecz pewna logika wydawcy i ja z tą logiką nie mam zamiaru dyskutować. Ale skoro Wydawca zrobił precedens i odszedł w iluś tam przypadkach od zasady: mapa elektroniczna = kopia mapy papierowej, to zgłaszam po prostu myśl - by wzorem znanych, zagranicznych wydawnictw map elektronicznych. utrzymać ten jednolity styl "e" jak najdłużej się da i dla jak największego obszaru.

Potrzebę zgłosiłem - także do Compassu - i na tym koniec. Twój komentarz w tej materii prawdę powiedziawszy wcale mnie nie interesuje :evil:
Pozdrawiam Lechu

Ranger
Garniak

@Lechu
Owszem, zastanawiam się, ale patrzę na produkty E z perspektywy mniej więcej 6 lat rozwoju oferty elektronicznej, a nie z jednego wybranego dziś punktu :-)
Przecież to nie są zupełnie inne mapy, producent zrezygnował np. z cieniowania dla tej serii i właściwie .. tyle. Produkty się mieszczą w kategorii pojedynczych procentów tego co jest dziś dostepne w ofercie elektronicznej.
Co do presji odbiorców też nie za bardzo masz rację, bo przecież Piotr napisał, że np. jakieś miasto stale lądowało na krawędzi map w/g podziału na regiony, a ktoś chciał by wreszcie było na środku mapy. Jakaś gorsza presja ? :-)
A co do uwag na temat, z tego co widzę jednak sporo użytkowników forum go czyta i pewnie bardziej są zainteresowani tym co się dzieje z produktami, niż tym co kto o kim myśli ;-)
Pozdrawiam
Ranger
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

Ranger pisze:Co do presji odbiorców też nie za bardzo masz rację, bo przecież Piotr napisał, że np. jakieś miasto stale lądowało na krawędzi map w/g podziału na regiony, a ktoś chciał by wreszcie było na środku mapy. Jakaś gorsza presja ? :-)
Skoczów tak ma... Pojawiła się e-mapa "Okolice Bielska-Białej", a jednocześnie wycofano odpowiednik papierowy.
Czy szykuje się wznowienie tej dobrej mapy?
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

@Ranger. Dzięki brakowi cieniowania mapa w urządzeniu mobilnym prezentuje się wyraźnie lepiej. Przynajmniej moim zdaniem, a to oznacza że - w kontekście GPSu/smartphona - nie można mówić, że to w zasadzie ta sama mapa co poprzednio. Pomijam fakt, że różnic jest trochę więcej niż tylko brak cieniowania, a wszystkie te różnice - w moim odczuciu - działają w kontekście GPSu wyraźnie na plus. Stąd moje zainteresowanie tym, by seria "e" docelowo pokrywała jak największy obszar mojego działania.

EDIT: Przy okazji:
Pozdrawiam Lechu

Ranger
Garniak

@Marko
Jesteś pewny że wycofano ? Może po prostu był wyszedł z magazynu i się nakład wyczerpał ?
Wydaje mi się że informacja była jasna - seria E to mapy które w tym roku nie idą do druku ;-)
BTW, znudził Ci się już nowy zestaw ŚOT-u ?
Pozdrawiam
Ranger
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Ranger pisze:BTW, znudził Ci się już nowy zestaw ŚOT-u ?
Ależ skąd?! Tylko ta skala 1:75k zbyt ogólna.

BTW, ceny niektórych map (w tym "Okolic Bielska-Białej") mocno podskoczyły (100% w stosunku do poprzednich wydań..).
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Ranger
Garniak

@Marko
A jak podskoczył zasięg ? :-)
Pozdrawiam
Ranger
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

@Ranger
W przypadku mapy "Okolice Bielska-Białej" nieznacznie (i to tylko na północy: poprzednio po Strumień, teraz po Warszowice i Pszczynę: jest całe Jezioro Goczałkowickie i tyle)... Na południu zasięg nie zmienił się w stosunku do wydania AD 2006.
Sądzę więc, że akurat w wypadku tej mapy zasięg nie wpływa na cenę. Nadal mówi się o mapie jednostronnej.
To raczej technologia, być może złożoność okolicy i potrzeba bardziej wnikliwej weryfikacji w terenie miała wpływ na wzrost ceny.

Fakt faktem, mapa podrożała.
Awatar użytkownika
Alferek
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Alferek »

czy ktoś może mi powiedzieć, czy na tej mapie okolic Bielska w Czechowicach, w samym centrum jest skrót D.P. ?
хардваре: GPSMap60CSx, GPS12, Navibe GB735+Nokia E50, Akira 3512, Navigon 1300, Lark 35.7, Nokia E71, HTC HD2 z wgranym Androidem, GPS Holux 236+Ramos42. Nie mam tylko GPSa wbudowanego w kufel piwa.
софтваре: jakieś durne mapy :D.

Obrazek
ODPOWIEDZ