Mapy wydawnictwa Compass w GPS Garmin *** DYSKUSJE ***

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Ranger
Garniak

Re: Mapy wydawnictwa Compass w GPS Garmin

Post autor: Ranger »

@Marko
No nie wiem jak Ci to wyłumaczyć - wiesz gdzie są Wilamowice a gdzie Zator ? :-)
Ta mapa ma o pół więcej i na szerokość i na długość ;-)
Pozdrawiam
Ranger
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

@Ranger
Sam widzisz, "szału nie ma"! No i oczywiście przesadzasz z tym zwiększeniem zasięgu tej mapy...
@Alferek
Na tej, którą mam, tj. poprzednim wydaniu D.P. jest.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Ranger
Garniak

@Marko
Specjalnie dla Ciebie, co do piksela :-)
9188x6288 vs 6849x4723
@Alferek
Na nowej też jest.
Pozdrawiam
Ranger
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

@Alferek
Wyjaśnij, proszę, co to znaczy D.P.?
@Ranger
Dzięki.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Awatar użytkownika
Alferek
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Alferek »

hehe, to są moje inicjały wskazujące na blok, w którym mieszkam :D
Compass czasem dla żartów takie numery robi ;)
Przynajmniej wiecie, gdzie właśnie mieszkam.
хардваре: GPSMap60CSx, GPS12, Navibe GB735+Nokia E50, Akira 3512, Navigon 1300, Lark 35.7, Nokia E71, HTC HD2 z wgranym Androidem, GPS Holux 236+Ramos42. Nie mam tylko GPSa wbudowanego w kufel piwa.
софтваре: jakieś durne mapy :D.

Obrazek
Ranger
Garniak

Kolejna nowa mapa z serii E Compassu, tym razem nowe tereny :-)
- Okolice Augustowa i Suwałk. Wigierski Park Narodowy, skala 1:50k, wyd.1/E, rok 2014
Pozdrawiam
Ranger

Obrazek
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Co rok to prorok :wink: Nawiązując do nieco starszej informacji. Zajrzałem do księgarni i kupiłem papierowe Bieszczady edycja 2014. Zmian "na siłę" nie szukałem. Sprawdziłem to co chciałem sprawdzić. B.Z.

No i właśnie. W związku z mapą Bieszczadów z nieco innej beczki. Przygotowuję poważną "bieszczadzką" paczkę dla Emapy (PL_Topo "Azymut") i przy okazji trafiam na różne drobiazgi na mapie Compassu. Wiem że Compass ma wiele źródeł pozyskiwania informacji. Wiem też - przynajmniej tak było kiedyś - że wydawnictwo reagowało na zgłoszenia dokonywane przez turystów. Nie wiem. Może warto rozpatrzeć jakiś wątek poświęcony temu zagadnieniu na Garniaku?

Tak czy inaczej, będzie nowy wątek czy nie:
@Ranger. Mam prośbę. Przekaż może komu trzeba załączone GPXy. Jeżeli chodzi o ślady, są wiarygodne w 100%. Szedłem trzymając się szlaków na drzewach. Na dowód fotka:
Widać że szlak papieski biegnie przez Gawgań podczas gdy na mapie omija wierzchołek:
Błąd - jak dla mnie - żaden, ale skoro można byłoby poprawić ...
Podobnie z tą ścieżką dydaktyczną:
Zmiana niewielka, ale dla niektórych słyszeć strumień z prawej czy z lewej, który zresztą w realu - idąc za znakami na drzewach - przekraczamy (na mapie - nie) - może stanowić różnicę :wink:

Jeżeli chodzi o punkt - zmiana nazwy. Nie Budzowskich, lecz Budzińskich. Mam gdzieś swoją fotkę, ale nie mogę znaleźć.
Fotka P.Szechyński: http://www.twojebieszczady.net/IMGaller ... _phot=4015
Załączniki
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
andrzej627
Początkujący
Kontakt:

Post autor: andrzej627 »

GPS Maniak pisze:Co rok to prorok :wink: Nawiązując do nieco starszej informacji. Zajrzałem do księgarni i kupiłem papierowe Bieszczady edycja 2014. Zmian "na siłę" nie szukałem. Sprawdziłem to co chciałem sprawdzić. B.Z.
Kupiłem tę mapę w 2009 roku w wersji "Plik graficzny PC". Moim celem jest używanie takiej mapy w OziExplorerze na dużym ekranie. Wybieram się teraz w Bieszczady i zastanawiam się, czy warto kupić nowszą mapę.

Czy mapy Compassu mają teraz lepszą rozdzielczość?
Andrzej
CamperVan, eTrex 32x, Instinct Solar, Dash Cam 47
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

andrzej627 pisze:Wybieram się teraz w Bieszczady i zastanawiam się, czy warto kupić nowszą mapę.
Dwa tematy:
* w ciągu pięciu lat przybyło do groma różnej maści ścieżek przyrodniczych, których siłą rzeczy na mapie 2009 nie uświadczysz, więc chyba warto ... dodam, że mam papier 2014 - naprawdę mocno się różni nawet od tego z 2010r (wersję 2010 trzymam z sentymentu, bo to ostatnie wydanie z siatką kilometrową)
* co prawda niedawno wróciłem z Bieszczadów, ale za kilka dni znów jadę i będę tam najprawdopodobniej do 6 września. Może uda się nam gdzieś spiknąć?
Dodam, że jeżeli chodzi o rozdzielczość "plików PC" to nie pamiętam jak to wyglądało w 2009r, ale generalnie Compass stosuje obecnie rozdzielczość 180 dpi. Z tym, że mapy Bieszczadów w wersji 2014 nie mam, więc piszę tu o zasadzie ogólnej, a nie konkretnej mapie.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Ranger
Garniak

Rozdzielczość 180 ppi jest stosowana mniej więcej od listopada 2007, czyli poszerzenia oferty wersji elektronicznych :-)
Zresztą nie tylko występuje w mapach Compassu, tak są wykonywane dziś wersje elektroniczne wielu producentów map turystycznych.
Wersje PC-towe były wtedy w 150 ppi, a potem zostały zastąpione stopniowo wersjami 180 ppi.
Mam te obydwa wydania, różnic jest jednak dość sporo (mówiąc krótko - treść, odwzorowanie, siatka, cieniowanie, itp).
BTW, wietrzyłem trochę tymże latem nowe wydanie 2014, głównie w części zachodniej i pewnie kilka drobnych korekt (ściezki, kilka obiektów)
w przyszłorocznym wydaniu może się pojawić. Ale to raczej normalka w Bieszczadach, przyroda i ludzie robią swoje :-)
Pozdrawiam
Ranger
Załączniki
ndmystko
Bywalec

Post autor: ndmystko »

Wie ktoś może jaki format mapy z galileos.pl pasuje do Locusa? "Mapa na komórkę"? Jeśli do "mapy cyfrowej" dołączają plik kalibracyjny to wiem jak użyć OruxMapDesktop aby wygenerować plik czytelny w Locusie. Zapytałem mailem ale wciąż nie odpowiedzieli a niedługo wyjeżdżam i wolałbym nie czekać na ostatnią chwilę.
eTrex 30 + OSMapa + *.jnx
Moto G3 + Naviexpert + Locus Pro
Holux RCV-3000
Garmin vívofit
Awatar użytkownika
PiK
Bywalec

Post autor: PiK »

Do "mapy cyfrowej" dołączają plik kalibracyjny. Niektóre mapy są już przygotowane do Locusa np. ta: http://galileos.pl/index.php?main_page= ... cts_id=393
W szufladzie - Vista, Colorado. Vista HCx poszła do ludzi. W użyciu - Nuvi 250W, Virb, Oregon 600, eTrex 30. Wycieczki rowerowe.
ndmystko
Bywalec

Post autor: ndmystko »

Kupione, plik kalibracyjny był, mapa już w Locusie. Dzięki!
eTrex 30 + OSMapa + *.jnx
Moto G3 + Naviexpert + Locus Pro
Holux RCV-3000
Garmin vívofit
Awatar użytkownika
Ajger
Bywalec

Post autor: Ajger »

W końcu Compass wydał mapkę Roztocza Środkowego. :D
@Ranger, a czy Compass planuje też wydanie mapy Roztocza Wschodniego? Byłby komplet.
Pozdrawiam Jano

Garmin: Oregon 600, GPSMap 62s, w szufladzie: eTrex, Foretrex 201, Quest, StreetPilot, był: GPSMap 60CSx, Colorado 300, GPSMap 76 CS
Smartphone: Samsung Xcover 3, Automapa, c:geo, Locus Pro
Obrazek
Ranger
Garniak

Raczej słyszałem coś o Lasach Janowskich 1:50k :-)
Pozdrawiam
Ranger
ODPOWIEDZ