Czy warto korzystać z zegarka? Dyskusja ogólna

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Wojtek Szydlowski
Garniak
Been thanked: 6 times

Re: Garmin EPIX - zegarek dedykowany do outdooru

Post autor: Wojtek Szydlowski »

MaciekP pisze:tylo dlaczego super bajeranckie zegarki SMART od Sa i AP kosztuja ok 1400zl a Fenixy, ambity i empixy ok 2000zl?
Moim zdaniem dlatego, że specjalistyczne odbiorniki GPS (pomimo wszystko Garmina za taki uważam) to jednak ogromna nisza, w stosunku do smartfonów i peryferiów smartfonowych.
Skala produkcji i sprzedaży jest kolosalnie niższa, produkty nie przeznaczone dla masowego odbiorcy zawsze były i są stosunkowo drogie, hobby niestety w obecnych czasach przeważnie słono kosztuje.
Znacznie bardziej jaskrawo widać to zjawisko w hobby takich jak fotografia (nowy model nawet kilka razy w roku!), komputery, tablety, sprzęt hi-fi audio / video.
Identycznie jak w fascynacji nawigacją turystyczną jest np w fotografii: jeden pstryka tą samą lustrzanką od 10 lat i to nawet nie dlatego, że nie stać go na inną, a dlatego, że traktuje aparat jako stricte narzędzie do pracy, tło, fascynuje go obraz a nie narzędzie, a drugi zmienia, testuje, bawi się nowinkami, żywo uczestniczy na forach w dyskusjach nad wyższością świąt... ;-)
I jeden i drugi mają rację, o ile tylko dobrze się przy tym bawią.
Moim zdaniem dokładnie tak samo jest z Garminami, to nic nadzwyczajnego.
Swoje, z reguły prawie nowe i w bardzo dobrym stanie Garminy (z których byłem w 100% zadowolony, np 62ST) zmieniałem tylko dlatego, żeby odzyskaną gotówkę włożyć w nowy model, ponieważ lubię gadżety, Garniaka, itd.
Wspomniałeś o zegarkach klasycznych.
Z tym jest tak samo.
Mój brat byłby skłonny kupić szwajcarski, mechaniczny zegarek za kilka tysięcy dla samej satysfakcji posiadania, mnie zadowoli najtańsze Casio za 70 zł, jako zegarek na rękę.
Z kolei ja wysupłam 2 200 na EPIXa z PL TOPO a za SMART od Samsunga nie dałbym 200 zł, bo to po prostu nie moja bajka.
Taka różnica upodobań.
A z innej beczki: Porządny Garmin wcale nie musi się tak fatalnie zestarzeć, jak opisałeś.
Znam osoby, które do dzisiaj z powodzeniem używają 60Csx i nie zamienią go na nowszy model, bo po prostu nie potrzebują / nie mają parcia.
Podrapany i "przechodzony" Garmin powinien być dumą posiadacza, oznacza to wiele wędrówek w nieznane z odbiornikiem w ręku :-)
GPS Maniak pisze: nie wyobrażam sobie, by w ofercie Azymutu nie znalazł się EPIX z PL_Topo.
Widać, że Azymut śledzi wątek: http://www.eazymut.pl/epix/784-ep.html
GPSMap H1 + Forerunner 965
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

MaciekP pisze: Kroja nas na fali mody na wearable.
Ja pozostanę przy swoim. Pisałem o tym parę postów wyżej: Kroją nas za logo na obudowie. Nie oszukujmy się. Taki np. Oregon 600 też nie powinien kosztować więcej niż 200$, a Etrex30 co najwyżej 100$. Na całe szczęście z zakupem Garmina jest tak jak z dawaniem na tacę czy na WOŚP. Przymusu nie ma. To dobrowolna zrzutka. :mrgreen:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
MaciekP
Bywalec

Post autor: MaciekP »

Przynajmniej zrobilo sie goraco na prawie nieaktywnym ostatnio forum :D

276c czy 60csx to byl inny Garmin. Genialne urzadzenia, szczegolnie 276c. Gdyby zmienili tylko karty pamieci i dali czulszy uklad. Mega stabilne i porzadne, na lata....

Piekny zegarek za ...600zl.... :D
Chyba widzialem go w Lidlu
Załączniki
Ostatnio zmieniony 08 sty 2015, 20:49 przez MaciekP, łącznie zmieniany 3 razy.
Forerunner 935 na codzień, Epix - na szlaku, Oregon 600 - mapnik, GPSMAP 620 -woda, Nuvi 3597 - droga, Edge 1030 bundle - rower, TEMPE. Były 60CS, 60CSx, 276C, Etrex 30, Edge 1000
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

No wiesz. Tak po prawdzie nie sądzę byśmy mieli skrajnie odmienne poglądy. Po prostu ja - być może przez pryzmat doświadczeń z moją MotoActiv - widzę możliwość wykorzystania tego typu zabawki w turystyce jaką uprawiam.
Przynajmniej podczas niektórych wędrówek typu jednodniowe wycieczki wg z góry ustalonych, bądź znanych mi tras, czy weekendowe wypady gdzieś do schroniska. Nie oszukujmy się. Do tego GPS nie jest mi niezbędny, ale jest miłym dodatkiem dającym pewną wartość dodaną, głównie w postaci komputera podróży. Smartphone w takich zastosowaniach jakoś mi nie pasi. MotoActiv sprawdzałaby się świetnie gdyby nie marny czas pracy, więc chciał nie chciał na tego typu wycieczki zawsze brałem ze sobą outdoorowca. Tu właśnie widzę pole do popisu dla Epixa. Oczywiście zgadzam się w 100%, że cena tej zabawki jest z kosmosu, ale w końcu to zabawka właśnie, więc co tam ... :mrgreen:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
MaciekP
Bywalec

Re: Garmin EPIX - czy warto korzystać z zegarka?

tu wyglada nieco lepiej

Obrazek
Forerunner 935 na codzień, Epix - na szlaku, Oregon 600 - mapnik, GPSMAP 620 -woda, Nuvi 3597 - droga, Edge 1030 bundle - rower, TEMPE. Były 60CS, 60CSx, 276C, Etrex 30, Edge 1000
MaciekP
Bywalec

widac jak jest pozycjonowany....szybkie biegi po gorach, jednodniowe wypady
Obrazek
kagb
Bywalec

Post autor: kagb »

Relacja z wypadku, z wątkiem wykorzystania zegarka outdoorowego GPS w praktyce, tak ku przestrodze i informacyjnie. Wypadek sprzed kilku dni.
Sądząc po fotkach na osi czasu, to chyba garminowski Fenix.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =1&theater

:shock:
meridian
Garniak

Post autor: meridian »

Moim zadaniem zegarek spisał się wyznaczył lokalizację ułatwiając dotarcie ratowników.
Przyczyna jest inna jak napisał autor "Wiem, że nic nie dzieje się bez powodu."
Oregon 650 T
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

Buty też się nie sprawdziły.
Po co to takie tanie sensacje?

Już pisałem, jest temat o zegarkach i już widzę że Niemiec dopada. Po co to wałkować za każdym razem to samo?
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=32&t=14301

Nikt nie płacze że Mercedes jest drogi. Albo kogoś stać albo jeździ Pandą.
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
kagb
Bywalec

Post autor: kagb »

A gdzie tu sensacja? Chyba że dla Ciebie.
Podałem tylko link do relacji, gdzie człowieka z opresji w jakiś sposób wspomógł zegarek z GPS.
I sam dużo chodzę zimowo po górach, i wiem, że takie lub inne zabawki, są naprawdę czasem przydatne.
meridian
Garniak

kagb pisze:Sądząc po fotkach na osi czasu, to chyba garminowski Fenix.
Za bardzo też nie ma znaczenia jaki był to zegarek, ale za zdjęciach jest Suunto X10.
Oregon 650 T
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Post autor: soko »

Jeśli to był Suunto X 10 ( nie mam czasu sprawdzać) to tekst typu:
" Zdecydowaliśmy się na zejście drogą podejścia, niestety mój zegarek z GPS i funkcją "find back" słabo sprawdza się w terenie o dużym nastromieniu. Zadzwoniliśmy do TOPR."
jest cokolwiek nonsensowny. Przynajmniej moim zdaniem. Bo niby jak chcieli robić to "find back"?
Można oczywiście sobie założyć na tym zegarku trasę i wpisać do zegarka. Tyle, że to trwa cokolwiek. I trzeba mieć mapę.
Albo ułożyć i wgrać taką trasę w domu na komputerze.
Tutaj jednak o żadnej "trasie" nie wspomniano.
Jest to zegarek bezmapowy i trzeba dużego obycia.

Pozdrawiam Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
meridian
Garniak

Porównanie charakterystycznego elementu.
Oregon 650 T
gavia
Bywalec

Post autor: gavia »

kagb pisze:
Podałem tylko link do relacji, gdzie człowieka z opresji w jakiś sposób wspomógł zegarek z GPS.
I sam dużo chodzę zimowo po górach, i wiem, że takie lub inne zabawki, są naprawdę czasem przydatne.
Zgadza się, bez danych Gps z zegarka ( prawd.bez mapowego) odnalezienie tego turysty przez służby byłoby utrudnione.
Ale pytanie jest takie : jak rozwinęła by się sytuacja gdyby byli wyposażeni w sprzęt wyświetlający mapę, nawet zegarek z tematu.

(Jak dla mnie iść w zimie po śniegu tylko z zegarkiem, który jedyne co potrafi to nagrywanie śladu =lekko ryzykowne. Wystarczy silny wiatr, trochę mgły nawet w dzień , nerwy i dezorientacja gotowa)
Ostatnio zmieniony 09 sty 2015, 15:03 przez gavia, łącznie zmieniany 1 raz.
rower:Locus Android, Sigma Rox 10.0 Gps
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
MaciekP
Bywalec

Zachu pisze:Buty też się nie sprawdziły.

Już pisałem, jest temat o zegarkach i już widzę że Niemiec dopada. Po co to wałkować za każdym razem to samo?
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=32&t=14301

Nikt nie płacze że Mercedes jest drogi. Albo kogoś stać albo jeździ Pandą.
or rany.
Nie kazdy spedza caly wolny czas na forum i zna na pamiec wszystkie watki.
Gorliwośc neofity sprawi, ze nikt nie bedzie o niczym pisal bo wszystko juz bylo. Zamien forum na FAQ i zamknij watki.
Ostatnie zdanie jest po prostu głupie. Mozna głupio wydac wieksze pieniadze.
ODPOWIEDZ