Czy warto korzystać z zegarka? Dyskusja ogólna

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Re: Garmin EPIX - czy warto korzystać z zegarka?

Post autor: Marko »

MikeSpy pisze:Zawsze pozostaje tablet na pełnym windows 8.1 i nie masz ograniczen.
Generalnie im mniej, tym lepiej, więc poza smartfonem, aparatem fotograficznym i GPS-em z gadżetów nie wożę nic więcej.
Z w/w trzech nie wyobrażam sobie jedynie wyjazdu bez smartfona... Bez aparatu i GPS już zdarza mi się podróżować. Ach, marzę o tym, żeby w końcu Garmin wydał swoje turystyczne oprogramowanie na smarfona...
Choć, masz rację, ultrabook, ew. tablet rozwiązuje sprawę... tyle, że czasem przyjdzie do głowy myśl, żeby sprawdzić sobie przebieg szlaku z chmury czy GPSies wprost na szlaku, gdzie podpinanie kabelków już zaczyna być problematyczne, choć - rzecz jasna - dla chcącego nic trudnego...
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Marko pisze: Bezprzewodowa komunikacja Smartfon-EPIX jest tym, czego na pewno będę Wam zazdrościł. Nie czuję komfortu noszenia z sobą kabelków.
Nie ma czego zazdrościć.

Po pierwsze nie sądzę by istniała bezprzewodowa możliwość exportu śladów/ tras przygotowanych w urządzeniu zewnętrznym. Pożiwiom uwidim, zakładam jednak że bez kabelka nie da rady.
Po drugie kabelek i tak jest potrzebny, przynajmniej na kilkudniowe wypady, bo bez kabelka EPIXa nie naładujesz.
A po trzecie nie będę łączył EPIXA ze smartphonem. Jak już to z tabletem :D Natomiast smartphone będzie takim "Oregonem" na wszelki słuczaj.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

GPS Maniak pisze:Po pierwsze nie sądzę by istniała bezprzewodowa możliwość exportu śladów/ tras przygotowanych w urządzeniu zewnętrznym.
To dziwna sprawa, bo jest przecież BaseCamp Mobile (prawda, że pod Amerykanów): https://itunes.apple.com/us/app/basecam ... d556137122
Nie śledzę rozwoju tej aplikacji, ale z iPhonem (kolejny wydatek) chyba zadziała (via Bluetooth i jeśli będzie wsparcie EPIX-a) :?:
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Po pierwsze nie mam i nie mam zamiaru mieć iphona, więc rozmowę o bezprzewodowym przesyle danych muszę sprowadzić do poziomu androida. W efekcie teza że bez kabelka nie da rady jest dla mnie ciągle aktualna.

Po drugie nie wiem jak to wygląda dzisiaj, ale kiedy w październiku 2013r miałem kontakt z mobilną wersją BaseCampa, to poza zbieżnością nazw nie widziałem żadnego wspólnego mianownika z wersją PCtową. Aplikacja służyła wyłącznie do przeglądania i edycji (usuwanie, zmiana nazwy, zmiana ikon dla waypointów) danych w Garminku. Bez możliwości tworzenia nowych waypointów, tras czy śladów i wysłania ich do odbiornika. Nic z tych rzeczy. Być może dzisiaj jest inaczej, ale to musiałby powiedzieć ktoś, kto ma iphona.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Jeżeli chodzi o iPhona, wygląda na to, że chyba nic się nie zmieniło. Obecne info ze strony Garmina: Easily manage and share the waypoints, routes and tracks you’ve logged on your trail-hardened device.. Jest edycja i udostępnianie swoich danych. O przygotowaniu i wgrywaniu danych do zegarka chyba niczego nie ma.

Edit: tu niby coś jest: BaseCamp Mobile allows you to search for Garmin Adventures (interactive timelines that include tracks, photos, videos and more) that other explorers have created to find one you’d like to recreate yourself. Then you can transfer the routes, tracks and waypoints to your device to follow directly in their footsteps. ale nie wiem czy tą metodą można przesłać przygotowane samodzielnie dane, czy tylko pbrane z sieci "przygody" Garmina.
Pozdrawiam Lechu

MaciekP
Bywalec

Post autor: MaciekP »

Various Garmin shipping updates: Vivofit2 shipping within March, Vivoactive by start of April, Epix following that.
Dcrainmaker@twitter
Forerunner 935 na codzień, Epix - na szlaku, Oregon 600 - mapnik, GPSMAP 620 -woda, Nuvi 3597 - droga, Edge 1030 bundle - rower, TEMPE. Były 60CS, 60CSx, 276C, Etrex 30, Edge 1000
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

@GPSManiak
Dziękuję za wyjaśnienia. Czyli słyszałem, że dzwonią, ale nie wiedziałem dokładnie w którym kościele.
W takim wypadku nie zazdroszczę, bo niewielka to - z mojego punktu widzenia - "wartość dodana", a eTrex popsuć się nie chce.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Marko pisze:W takim wypadku nie zazdroszczę, bo niewielka to - z mojego punktu widzenia - "wartość dodana",
Zmień Lumię na coś z OTG to zobaczysz, że kabelek nie jest taki straszny :wink: chociaż - przyznaję - nieco anachroniczny.
Pozdrawiam Lechu

MaciekP
Bywalec

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Forerunner 935 na codzień, Epix - na szlaku, Oregon 600 - mapnik, GPSMAP 620 -woda, Nuvi 3597 - droga, Edge 1030 bundle - rower, TEMPE. Były 60CS, 60CSx, 276C, Etrex 30, Edge 1000
Wojtek Szydlowski
Garniak
Been thanked: 6 times

Post autor: Wojtek Szydlowski »

Cały czas te same reklamowe zdjęcia na różnych stronach a termin to już na pewno nie marzec.
Patrząc na nie w wysokiej rozdzielczości nie sposób nie wkurzyć się na "wykorzystanie" przestrzeni na wyświetlacz.
Podpytałem w kilku dobrych sklepach o realne terminy - każdy twierdzi, że Garmin nie puścił jeszcze pary i nie chcą nic deklarować, więc to nadal niewiadoma, ale to na pewno nie jest żaden produkt koncepcyjny, bo w rzeczywistości jest w realnych testach - jak wynika z informacji.
p.s.Garmin pewnie zyskałby dużo wrzucając 2 miesiące temu 2 - 3 zegarki do najzdolniejszych użytkowników Garniaka, grono niemałe, sam chętnie ich czytam i kieruję się opiniami, byłoby już po testach i mapa na PL też byłaby gotowa pod ten zegarek, wszystko pewnie można dogadać.
(np dla betatestera zegarek do wyłącznego użytku za free, to taka mała, offtopowa sugestia do rezydentów Garmina, bo co najmniej o Jednym wiem, że czyta wnikliwie ;) )
GPSMap H1 + Forerunner 965
MaciekP
Bywalec

Mimo poczatkowego sceptycyzmu, coraz cieplej mysle o epixie. Gdyby zabrac jakis powerbank na wyprawe, to przy 20godz pracy na jednym ladowaniu, czyli ok 2dni marszu, prawdopodobnie akumulator ma ok 500mah, wiec lekki powerbank 2000-3000mah by wystarczyl na tydzien bez pradu
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Na nieco dłuższe wypady, zamiast powerbanku, który przy większej pojemności waży najczęściej powyżej 200g można wyposażyć się w taki gadżet :D
Pozdrawiam Lechu

MaciekP
Bywalec

Bardzo interesujace, ale nadal 200g. Powerbank tylko do zegarka to ok 70g za jednoogniwowe 3200mah jak anker astro mini
jerzy
Bywalec

Post autor: jerzy »

Dwa lata temu na 6-dniowym trekkingu w Afryce używałem Fenix'a 1 z zewnętrzną baterią Garmina nr kat 010-10644-02 (Powerbank 2200mAh/70g + ogniwo słoneczne 80g, razem 150g). Wystarczyło w pełni; jestem pewien, że zarówno dla Fenix,a 2/3, jak i dla Epix'a też wystarczy.
Inna sprawa, że w ubiegłym roku mając już Fenix'a 2, pomimo jego trybu Ultratrack i wydajności prądowej w tym trybie 50h, na wyprawę w Karakorum zabrałem Powerbank'a MP-S23000 o poj. 23Ah i wadze 700g (zintegrowany z ogniwem słonecznym). Ale tam byłem prawie miesiąc bez prądu, no i prądu potrzebowałem również dla innych bardziej prądożernych urządzeń, w tym, 12V, a nie tylko 5.
Pozdrawiam, Jerzy
Obecnie:1x Rino530HCX (drugie zostało w szczelinie lodowej na Kaukazie), 62ST, F5XPlus, InReachExplorer+
było: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, VistaHCX, 62S, F1, F2, F3HR,F5X Epix
W samochodzie:3597
Wojtek Szydlowski
Garniak
Been thanked: 6 times

Post autor: Wojtek Szydlowski »

jerzy pisze:Dwa lata temu na 6-dniowym trekkingu w Afryce używałem Fenix'a 1 z zewnętrzną baterią Garmina nr kat 010-10644-02
No właśnie.
Rozmyślałem ostatnio o zasilaniu zegarków i jako naturalny nasunął się pomysł z "opaską" na rękę, zawierającą płaski powerbank, przy odpowiedniej konstrukcji nie byłoby to uciążliwe, wręcz stałoby się niezauważalne. A tu piszesz, że Garmin już to ma :)

p.s. Swoją drogą zazdroszczę trekkingów, gdzie nie masz dostępu do cywilizacji przez wiele dni, daje to pewnie niezły oddech od obecnej niełatwej sytuacji. Serio.
GPSMap H1 + Forerunner 965
ODPOWIEDZ