Błędy UMP-pcPL - ZREALIZOWANE
-
Sebastian1983
- Początkujący
Znalazłem błędy na trasie Płock - Gniezno - Płock
Błędy dotyczą rozbieżności w narysowanych trasach co do stanu rzeczywistego. Oraz błędne komunikaty dotyczące skrętów.
Podaje mniej więcej współrzędne aby można odnaleźć te miejsca.
Na gpmapie 2007,3 kieruje prawidłowo w tych miejscach.
1. Trasa Płock - Gniezno
N 52*39.098'
E019*08.039'
Komunikat: Zjedz z ronda drugim zjazdem, gdy trasa wyznaczona jest zjazdem trzecim, tak jak prawidłowo wyznaczona.
(widać ze brakuje kawałek drogi na mapie, ale tam jest droga, wjazd na tamę we włocławku, brak kawałka ulicy to błąd na mapie)

2. Trasa Płock - Gniezno
N 52*38.107'
E019*08.039'
Komunikat: Skręć w prawo, gdy prawidłowa droga wytyczona jest na rondzie drugim zjazdem. + rozbieżność w trasie a stanem rzeczywistym.

3. Trasa Gniezno - Płock (droga powrotna tym samym rondem, nie ma niebieskiego śladu dlatego kierunek zaznaczony strzałką)
N 52*38.338'
E019*02.835'
Komunikat: Skręć w prawo, gdy prawidłowa trasa wytyczona jest drugim zjazdem z ronda.

4. Trasa Gniezno - Płock
N 52*37.759'
E018*07.798'
Rozbieżność narysowanej trasy co do stanu rzeczywistego, ślady przedstawiają jazdę w obie strony, ta sama drogą (a ślady są dwa...).

Błędy dotyczą rozbieżności w narysowanych trasach co do stanu rzeczywistego. Oraz błędne komunikaty dotyczące skrętów.
Podaje mniej więcej współrzędne aby można odnaleźć te miejsca.
Na gpmapie 2007,3 kieruje prawidłowo w tych miejscach.
1. Trasa Płock - Gniezno
N 52*39.098'
E019*08.039'
Komunikat: Zjedz z ronda drugim zjazdem, gdy trasa wyznaczona jest zjazdem trzecim, tak jak prawidłowo wyznaczona.
(widać ze brakuje kawałek drogi na mapie, ale tam jest droga, wjazd na tamę we włocławku, brak kawałka ulicy to błąd na mapie)

2. Trasa Płock - Gniezno
N 52*38.107'
E019*08.039'
Komunikat: Skręć w prawo, gdy prawidłowa droga wytyczona jest na rondzie drugim zjazdem. + rozbieżność w trasie a stanem rzeczywistym.

3. Trasa Gniezno - Płock (droga powrotna tym samym rondem, nie ma niebieskiego śladu dlatego kierunek zaznaczony strzałką)
N 52*38.338'
E019*02.835'
Komunikat: Skręć w prawo, gdy prawidłowa trasa wytyczona jest drugim zjazdem z ronda.

4. Trasa Gniezno - Płock
N 52*37.759'
E018*07.798'
Rozbieżność narysowanej trasy co do stanu rzeczywistego, ślady przedstawiają jazdę w obie strony, ta sama drogą (a ślady są dwa...).

nuvi 760
Sugeruję zgłaszanie na ump@ lub flyspray. Ponieważ jednak to też odpowiednie miejsce to informuję umpowiczów, że biorę do poprawki.Sebastian1983 pisze:Znalazłem błędy na trasie Płock - Gniezno - Płock
ad.4
Pamiętasz czy sugerujesz się śladem? Przyjrzę się temu w kilku źródłach - jeśli masz ślad zapisywany z interwałem innym niż 1 sekunda (zwłaszcza "automatem") to rzeczywistość może wyglądać jak na mapie a ślad jak u Ciebie. Nie bardzo widzę przejazd kolejowy pod takim ostrym kątem jak na śladzie, dlatego mam wątpliwości.Sebastian1983 pisze:4. Trasa Gniezno - Płock
N 52*37.759'
E018*07.798'
Artur
Artur, nie sugeruj się śladem widocznym na ekranie urządzenia.Artur pisze:Pamiętasz czy sugerujesz się śladem? Przyjrzę się temu w kilku źródłach - jeśli masz ślad zapisywany z interwałem innym niż 1 sekunda (zwłaszcza "automatem") to rzeczywistość może wyglądać jak na mapie a ślad jak u Ciebie. Nie bardzo widzę przejazd kolejowy pod takim ostrym kątem jak na śladzie, dlatego mam wątpliwości.
Artur
Gdy ja włączę pokazywanie śladu na ekranie zumo to wygląda on źle/dziwnie/itp. Po zaimportowaniu do MS jest zupełnie inaczej.
Winę ponoszą zapewne algorytmy wyświetlania śladu przez urządzenie, przybliżenia/zaokrąglenia/uproszczenia.
Jeśli to możliwe to warto by obejrzeć ślad.
Pozdr.
Wojtek
nuvi 215W, SP 2720
Stąd moja sugestia o ump@ i flyspray'uwojtek pisze:Artur, nie sugeruj się śladem widocznym na ekranie urządzenia.
Gdy ja włączę pokazywanie śladu na ekranie zumo to wygląda on źle/dziwnie/itp. Po zaimportowaniu do MS jest zupełnie inaczej.
Winę ponoszą zapewne algorytmy wyświetlania śladu przez urządzenie, przybliżenia/zaokrąglenia/uproszczenia.
Jeśli to możliwe to warto by obejrzeć ślad.
Ale zrobiłem na podstawie tego co jest - będzie na rano
Ad. 4
Jest jak myślałem:

Chyba, że coś się zmieniło.
Artur
Zrzuty ekranu pochodzą z Nuvi 760 a ten niebieski ślad na ekranie jest ewidentnie przyciągany do drogi. Jego zgranie do MapSource bezpośrednio z odbiornika powoduje, iż nie nadaje się do poprawek w projektach UMP (w tym UMP-pcPL).
O wiele bardziej praktycznym w tym celu jest ślad jaki zapisuje się poprzez ekrany diagnostyczne dostępne w wersji 2.30 firmware. Więc jeśli z Nuvi 760 chcemy mieć konkretne i przydatne ślady to należy, albo zrobić downgrade i jeździć z 2.30, albo po uruchomieniu zapisu w wersji 2.30 bez zatrzymywania tego zapisu zrobić upgrade do najnowszej wersji. Więcej w tematach: Nowy firmware do Nuvi 760 - ver. 2.60 oraz Tracklog w nuvi 200!
O wiele bardziej praktycznym w tym celu jest ślad jaki zapisuje się poprzez ekrany diagnostyczne dostępne w wersji 2.30 firmware. Więc jeśli z Nuvi 760 chcemy mieć konkretne i przydatne ślady to należy, albo zrobić downgrade i jeździć z 2.30, albo po uruchomieniu zapisu w wersji 2.30 bez zatrzymywania tego zapisu zrobić upgrade do najnowszej wersji. Więcej w tematach: Nowy firmware do Nuvi 760 - ver. 2.60 oraz Tracklog w nuvi 200!
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
-
Sebastian1983
- Początkujący
Zrobił, zrobił - nawet na mapie już jest.Sebastian1983 pisze:Jak to zglosic na @ump, czy ktos juz to za mnie zrobil?
Można zgłaszać tutaj ale wygodniej bo można np. podesłać ślad, jest jak pisałem na flyspray http://www.ump.waw.pl/faq.html Q4
Artur
No dobra. Zacząłem obróbkę Twoich danych z FS#580. Dlaczego jest taka różnica między danymi z AM a datalogera? Nie mam doświadczenia z AM (kiedyś koledze włączałem zapis śladu stąd wiem, że to czysty nmea), ale wygląda, jakby w AM nie było zapisu co 1 sek. tylko wg. jakiegoś automatu. Żeby było śmieszniej dane z FS#562, do którego też się przymierzyłem wyglądają ok (tzn. na zapis co 1 sek).nocnyMarek pisze:[Czyli chyba zrobię jak planowałem, logger nagra całość, a w AM będę wyłapywał co ciekawsze kawałki.
Przy okazji będą 2 ślady z tych miejsc, łatwiej będzie wykluczyć ewentualne błedy pozycji.
Pzdr
Artur
Zgłaszam błąd w Gdyni, przy skrzyzowaniu Pilsudskiego i Wladyslawa IV
N54 30.565 E18 32.234
stacja Orlenu nie istnieje tam co najmniej od lipca 2007r.
Obecnie jest tam niewielki postoj taksowek i kawałek zieleni (trawnika)
N54 30.565 E18 32.234
stacja Orlenu nie istnieje tam co najmniej od lipca 2007r.
Obecnie jest tam niewielki postoj taksowek i kawałek zieleni (trawnika)
Pozdrawiam Bogna.
Każda wyprawa, także w nieznane, byle z przyjaznym GPS-em, który wskaże drogę do osiągnięcia zamierzonego (a czasem nie) celu.
Był Foretrex 201, była Vista HCx i "póki co" już się skończyło. Jest eTrex 30
UMP, Navigator
Każda wyprawa, także w nieznane, byle z przyjaznym GPS-em, który wskaże drogę do osiągnięcia zamierzonego (a czasem nie) celu.
- nocnyMarek
- Bywalec
Różnica jest taka, że tamte to ślady z AM3, a te z Siemianowic są już z AM4
Też miałem wrażenie, że one wyświetlane w AM wyglądają gorzej niż te z AM3,
dokładniej to wygląda tak, że póki jast para ślad gps + gps.bin to jest OK,
a po usunięciu pliku bin, ślad wygląda na wyraźnie uproszczony. (jakby rysowany tylko wg inf. o fixie GGA)
Jeśli się przyjrzeć zapisowi w pliku to w obu przypadkach jest tam zapis RMC co 1s i GGA co 4s, z tym że
w śladach z AM3 na początku linii z sekwencją GGA są apostrofy (albo inne krzaczki)- jakby te linie były wyremowane?
Może konwerter korzysta w pierwszej kolejności z GGA, a dopiero jeśli ich nie znajdzie to czyta RMC?
Byłoby to trochę dziwne, bo GGA to czysta pozycja, a RMC ma jeszcze informację o prędkości i kierunku ruchu
więc wizualizacja śladu może tu być znacznie bardziej wierna.
Też miałem wrażenie, że one wyświetlane w AM wyglądają gorzej niż te z AM3,
dokładniej to wygląda tak, że póki jast para ślad gps + gps.bin to jest OK,
a po usunięciu pliku bin, ślad wygląda na wyraźnie uproszczony. (jakby rysowany tylko wg inf. o fixie GGA)
Jeśli się przyjrzeć zapisowi w pliku to w obu przypadkach jest tam zapis RMC co 1s i GGA co 4s, z tym że
w śladach z AM3 na początku linii z sekwencją GGA są apostrofy (albo inne krzaczki)- jakby te linie były wyremowane?
Może konwerter korzysta w pierwszej kolejności z GGA, a dopiero jeśli ich nie znajdzie to czyta RMC?
Byłoby to trochę dziwne, bo GGA to czysta pozycja, a RMC ma jeszcze informację o prędkości i kierunku ruchu
więc wizualizacja śladu może tu być znacznie bardziej wierna.
Palmax & AM3/4/5/6, NE, /Sygic, AP, N2/9, OM-free
- stara zientara
- Bywalec
- Kontakt:
Usunięta - dziękujemy i polecamy sie na przyszłość.Bogna pisze:stacja Orlenu nie istnieje tam co najmniej od lipca 2007r.
Pozdrawiam
Wojtek
GPSmap76CSx, Nüvi 205 i różne służbowe (poprzednio GPSmap76, GPS76, GPS48, GPS45XL, Navstar2000)
http://wojtekzientara.pl/
Wojtek
GPSmap76CSx, Nüvi 205 i różne służbowe (poprzednio GPSmap76, GPS76, GPS48, GPS45XL, Navstar2000)
http://wojtekzientara.pl/
No to sie jeszcze raz polecam (zadziwiająco szybko).stara zientara pisze:Usunięta - dziękujemy i polecamy sie na przyszłość.Bogna pisze:stacja Orlenu nie istnieje tam co najmniej od lipca 2007r.
Pobrałam nową wersję UMP i faktycznie, nie ma ikony stacji Orlenu w pozycji
N54 30.565 E18 32.234
Natomiast pokazala sie po drugiej stronie ul. Pilsudskiego, 36 m na polnocny wschod:
N54 30.582 E18 32.250
Oczywiscie nie ma tam stacji Orlenu, ani zadnej innej stacji
Wojtku nie przenoś tej ikony wirtualnie, tylko ja w ogóle skasuj.
Pozdrawiam Bogna.
UMP, Navigator