Garmin Edge 530 i szerokość śladu
- Antonio
- Bywalec
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 3 times
- Kontakt:
Garmin Edge 530 i szerokość śladu
Nie mogę znaleźć opcji zmiany szerokości wyswietlanego śladu w Edge 530. To, co wyświetla Edge, to jakaś masakra, ledwo to widać na ekranie na tle mapy.
Osobiście wolę jeździć wg śladu, a nie trasy (kursu), jest to opcja bardziej uniwersalna na leśnych tipach, człowiek czuje się bardziej niezależnie od nawigacji.
Osobiście wolę jeździć wg śladu, a nie trasy (kursu), jest to opcja bardziej uniwersalna na leśnych tipach, człowiek czuje się bardziej niezależnie od nawigacji.
Pozdrawiam
Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM
Wspierajmy sport wśród dzieciaków
Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM
- Antonio
- Bywalec
- Kontakt:
Re: Garmin Edge 530 i szerokość śladu
Chyba się nie da.
Rozwiązaniem dla mnie jest jazda wg. trasy (kursu) bez opcji przeliczania. Ma to swoje minusy, jednak trasa jest dobrze widoczna na wyswietlaczu Garmina.
Rozwiązaniem dla mnie jest jazda wg. trasy (kursu) bez opcji przeliczania. Ma to swoje minusy, jednak trasa jest dobrze widoczna na wyswietlaczu Garmina.
Pozdrawiam
Jeżeli bardzo chcesz nawigować według wyznaczonego śladu i mieć dobrą widzialność przebiegu toru wędrówki/jazdy, możesz zapisać ślad do pliku .img.Antonio pisze:Nie mogę znaleźć opcji zmiany szerokości wyswietlanego śladu w Edge 530. To, co wyświetla Edge, to jakaś masakra, ledwo to widać na ekranie na tle mapy.
Wyświetlanie toru śladu zapisanego jako mapa w pliku .img można optymalnie dostosować plikiem TYP
( przykład - obrazek: zastosowałem zaznaczenie toru śladu punktami obok właściwego śladu).
Postępowanie:
tworzymy ślad
ślad zapisujemy w pliku .img
do odbiornika wklejamy ślad i mapę
Wizualnie nawigujemy według toru śladu z pliku .img, odbiornik realizuje funkcje związane z nawigacją według przygotowanego śladu.
- Antonio
- Bywalec
- Kontakt:
Dzięki za wskazówk
i, jednak opcja powyżej (z kursem) bardziej mi odpowiada.
Pozdrawiam
Przedstawiony przeze mnie rozwiązanie może wydawać się zbyt trudne, zbyt skomplikowane dla niektórych użytkowników,
ale pokazuje możliwości oprogramowania Garmin, pokazuję, że cel w tym przypadku widoczność śladu na mapie możemy
uzyskać, stosując alternatywny sposób.
Stosując zapis śladu do pliku .img, możemy uzyskać zaznaczenie przecinek leśnych, takie jak są zaznaczane drogi główne.
ale pokazuje możliwości oprogramowania Garmin, pokazuję, że cel w tym przypadku widoczność śladu na mapie możemy
uzyskać, stosując alternatywny sposób.
Stosując zapis śladu do pliku .img, możemy uzyskać zaznaczenie przecinek leśnych, takie jak są zaznaczane drogi główne.
- Antonio
- Bywalec
- Kontakt:
Rozwiązanie ciekawe, tego nie neguję, ale mało praktyczne, zwłaszcza w przypadku braku możliwości użycia komputera. Dlatego bardziej praktycznym rozwiązaniem będzie wysłanie śladu lub kursu/trasy do odbiornika i wyłączenie opcji automatycznego przeliczania. Wtedy wyświetla się gruba krecha, dobrze widoczna na ekranie Edge'a, a po zejściu z kursu Garmin nie zasypuje nas komunikatami typu: przeliczam i nie modyfikuje trasy po swojemu. Zawsze można wrócić do kursu w dowolnym momencie, nie trzeba się trzymać wytycznych Garmina.
Nie mniej propozycja warta przetestowania i nie omieszkam tego zrobić. Dzięki jeszcze raz.
Nie mniej propozycja warta przetestowania i nie omieszkam tego zrobić. Dzięki jeszcze raz.
Pozdrawiam
> Rozwiązaniem dla mnie jest jazda wg. trasy (kursu) bez opcji przeliczania.
Przetestowałem. Dla mnie idealne. W miejscu, gdzie ślad prowadził w obie strony (droga tam i powrót) przy zawróceniu w połowie od razu przestawiało się na obrany zwrot.
Przetestowałem. Dla mnie idealne. W miejscu, gdzie ślad prowadził w obie strony (droga tam i powrót) przy zawróceniu w połowie od razu przestawiało się na obrany zwrot.
Przepraszam za głupie pytanie, ale jak zapisać ślad do pliku .img
Googluje, ale nic konkretnego nie potrafię znaleźć. Pozdrawiam.
Googluje, ale nic konkretnego nie potrafię znaleźć. Pozdrawiam.
Do utworzenie zapisu śladu w pliku .img, można wykorzystać programy do tworzenia map wektorowych np. MapEdit, Globalmapper,
tworzymy plik .mp, który należy przetworzyć komplikatorem cGPSmapper do pliku .img, może to stwarzać trudności użytkownikom.
Dla uproszczenia i nie zagłębiania się w niuanse tworzenia mapy wektorowej zostały utworzone programy, mniej rozbudowane niż programy
do tworzenia map wektorowych z przeznaczeniem do przetwarzania śladów, tras, punktów do pliku .img.
https://www.javawa.nl/imgfromgpx_en.html
https://en.freedownloadmanager.org/Wind ... X2IMG.html
tworzymy plik .mp, który należy przetworzyć komplikatorem cGPSmapper do pliku .img, może to stwarzać trudności użytkownikom.
Dla uproszczenia i nie zagłębiania się w niuanse tworzenia mapy wektorowej zostały utworzone programy, mniej rozbudowane niż programy
do tworzenia map wektorowych z przeznaczeniem do przetwarzania śladów, tras, punktów do pliku .img.
https://www.javawa.nl/imgfromgpx_en.html
https://en.freedownloadmanager.org/Wind ... X2IMG.html
Podłączę sie pod temat. Przygotowałem sobie trasę za pomocą Garmin Base Camp. Wrzuciłem do katalogu "NewFiles". CHciałem nawigowac po niej, jednak Edge uparcie kazał mi wracać do punktu startowego. W końcu miałem dość piszczenia, wyłączyłem nawigowanie i zacząłem jechać po kursie patrząc na ekran. Jednak dziwna sprawa. Jak się wyświetli kurs na mapie to jest widoczny z takimi strzałkami wskazującymi kierunek. Jednak jak właczyłem zapisywanie trasy to kurs zniknał z mapy. Mogłem wybrać sobie kolor kursu no i musiałem zaznaczyć opcję "zawsze widoczny", kurs wrócił na mapę ale bez strzałek
To tak jest w Edge530?
Co do nawigowania: może cos sie Garminowi poknociło i uznał, że chcę jechac w odwrotnym kierunku? Niestety w Edge530 nie moge odwrócić kierunku, chyba pozostaje zapisywac w BaseCamp przygotowane kursy w wersjach: zwykłej i odwróconej
Co do nawigowania: może cos sie Garminowi poknociło i uznał, że chcę jechac w odwrotnym kierunku? Niestety w Edge530 nie moge odwrócić kierunku, chyba pozostaje zapisywac w BaseCamp przygotowane kursy w wersjach: zwykłej i odwróconej
Wreszcie udało mi się poprawić trochę ślady za pomocą GPX2IMG.
Dzięki za pomoc. Pozdrawiam.
Dzięki za pomoc. Pozdrawiam.