Garmin eTrex SE - w lesie dokładność spada nawet do 200 m

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
roro
Bywalec
Been thanked: 2 times

Re: Garmin eTrex SE - w lesie dokładność spada nawet do 200 m

Post autor: roro »

Informacje o satelitach są zapisywane w plikach EPO.bin lub CPE. bin,
mogą się znajdować w katalogu GPS lub RemoteSW, zależnie od struktury
plików odbiornika.
darekk2
Początkujący
Has thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: darekk2 »

A nie, przepraszam. Jest plik EPO.BIN w katalogu RemoteSW. Wcześniej szukałem pliku z rozszerzeniem EPO i z datą w nazwie, dość szybko i pobieżnie, katalog za katalogiem. Data modyfikacji pliku, to 4 maja. Data zamówienia odbiornika to 20 maja, więc 4 maja to może dzień, kiedy to EPO było aktualne.
Wątpię, żeby ta cała mapa satelitów mogła być przyczyną błędu dochodzącego nawet do 200 metrów.
Władek
Początkujący

Post autor: Władek »

darekk2 pisze: Wątpię, żeby ta cała mapa satelitów mogła być przyczyną błędu dochodzącego nawet do 200 metrów.
Jeżeli satelity są w innym miejscu niż myśli Twój odbiornik...
Masz dostęp do internetu, więc w czym problem, aby podłączyć odbiornik do kompa, otworzyć stronę https://connect.garmin.com, zalogować się do swojego konta i zsynchronizować odbiornik.
Jak nie zrobisz minimum wymaganych czynności, to nie będziesz wiedział, czy to była przyczyna Twoich problemów.
GPSMAP 66sr, 67
darekk2
Początkujący
Kontakt:

Dzisiaj już kilka razy synchronizowałem. Ale co to ma wspólnego z czymkolwiek ? Czy sparowanie odbiornika z Garmin Express na Windows też powoduje aktualizację EPO ?
roro
Bywalec
Been thanked: 2 times

Post autor: roro »

Skopiuj plik EPO.bin na dysk komputera, z odbiornika usuń, podłącz do Garmin Exspress
i sprawdź, czy pojawi się nowy plik EPO.bin.

Jeśli odbiornik zostaje włączony w warunkach utrudnionego dostępu satelitów,
pełna akwizycja satelitów może trwać długo, w tym czasie odbiornik może wskazywać błędne dane.

Plik Epo.bin przyspiesza pozyskanie akwizycji satelitów,
możesz też pozostawić odbiornik na otwartej przestrzeni np. na 30 min,
w tym czasie odbiornik powinien uaktualnić informacje o satelitach.
darekk2
Początkujący
Kontakt:

Już to zrobiłem wcześniej na podstawie informacji znalezionych w internecie. W katalogu RemoteSW skasowałem pliki CPE.bin i EPO.BIN, odłączyłem odbiornik od komputera i podłączyłem ponownie żeby wywołać nową synchronizację. Po synchronizacji pojawił się znowu CPE.bin, ale nie EPO.BIN. Ten drugi jednak można pobrać przy pomocy programu getEPO.exe (http://www.gpsrchive.com/Shared/EPO/EPO.html) i przekopiować do katalogu RemoteSW. Mam nadzieję, że ten programik jest bezpieczny, bo nie jest Garmina.
Tylko dlaczego EPO.bin nie został odtworzony automatycznie podczas synchronizacji ?
W każdym razie od czasu kupienia odbiornik był synchronizowany wiele razy z Garmin Express, więc brak tej mapy satelitów na pewno nie jest powodem 200 metrowego błędu i roztrząsanie tego było stratą czasu. No chyba że jest jakiś bug i EPO.bin nie jest aktualizowany. Chociaż ten pobrany przy pomocy getEPO.exe ma dokładnie taki sam rozmiar, jak ten, który był w odbiorniku, co do pojedynczego bajta. Więc chyba nic nie zmieniło się.
Ostatnio zmieniony 11 lip 2024, 15:58 przez darekk2, łącznie zmieniany 1 raz.
Władek
Początkujący

darekk2 pisze: W każdym razie od czasu kupienia odbiornik był synchronizowany wiele razy z Garmin Express

A z Garmin Connect synchronizowałeś?
darekk2 pisze: Chociaż ten pobrany przy pomocy getEPO.exe ma dokładnie taki sam rozmiar, jak ten, który był w odbiorniku, co do pojedynczego bajta. Więc chyba nic nie zmieniło się.
Jeżeli w konstelacji nie pojawiła się nowa satelita, to raczej rozmiar będzie ten sam.
w Menu Głównym >Ustawienia> O systemie
Sprawdź stan CPE, jeżeli jest "Bieżący", to wszystko jest w porządku.
GPSMAP 66sr, 67
darekk2
Początkujący
Kontakt:

Ze stroną Garmin Connect ? Tam nie widać żadnej takiej opcji. A Garmin Express synchronizuje właśnie co najmniej z tą stroną.
A w Menu Głównym >Ustawienia> O systemie nie ma żadnej informacji o EPO i CPE.
Władek
Początkujący

darekk2 pisze:Ze stroną Garmin Connect ? Tam nie widać żadnej takiej opcji. A Garmin Express synchronizuje właśnie co najmniej z tą stroną.
A w Menu Głównym >Ustawienia> O systemie nie ma żadnej informacji o EPO i CPE.
U mnie to wygląda tak, żeby zobaczyć stan CPE muszę przewinąć na dół. Być może eTrex tego nie pokazuje, ale jak wtedy sprawdzić aktualność EPO?
A jeżeli chodzi o Garmin Conect, prawdopodobnie musisz najpierw zainstalować aplikację mobilną i sparować odbiornik z telefonem.
GPSMAP 66sr, 67
darekk2
Początkujący
Kontakt:

W eTrex SE na pewno nie ma tej informacji w About.
Natomiast z Garmin Connect synchronizuje Garmin Express, na PC, jak również chyba na smartfonie. Więc może mobilna aplikacja Garmin Connect nie jest potrzebna (?).
Władek
Początkujący

darekk2 pisze:W eTrex SE na pewno nie ma tej informacji w About.
Natomiast z Garmin Connect synchronizuje Garmin Express, na PC, jak również chyba na smartfonie. Więc może mobilna aplikacja Garmin Connect nie jest potrzebna (?).
Teraz masz aktualne pliki CPE/EPO, to tylko w teren.
Garmin Express nie jest aplikacją mobilną.

Edytowano:
darekk2 pisze:W eTrex SE na pewno nie ma tej informacji w About.
To może w innym miejscu?
GPSMAP 66sr, 67
darekk2
Początkujący
Kontakt:

Cały czas miałem aktualne pliki CPE/EPO.
W instrukcji eTrex SE jest tylko o Garmin Express jako o programie m.in. do aktualizacji. Żadne inne programy nie są wymienione.
Władek
Początkujący

darekk2 pisze:Cały czas miałem aktualne pliki CPE/EPO.
Pliki z datą z maja, nie są aktualne.
Twoje EPO nie mogło również zaktualizować się przez długotrwałe (kilkadziesiąt minut) przebywanie w stałym miejscu w otwartym terenie.
Jaką datę masz przy obecnych plikach CPE/EPO?

Teraz zrób wycieczkę i sprawdź odbiornik albo będzie dział, albo nie i wtedy do zwrotu.
GPSMAP 66sr, 67
darekk2
Początkujący
Kontakt:

Władek pisze: Twoje EPO nie mogło również zaktualizować się przez długotrwałe (kilkadziesiąt minut) przebywanie w stałym miejscu w otwartym terenie.
Kilkadziesiąt minut w stałym miejscu w otwarym terenie ? Nie mam najmniejszego pojęcia skąd to wziąłeś, nic o tym nie wiem. A po drugie od kiedy to otwarty teren szkodzi aktualizacji ? W dodatku nie używam smartfona i synchronizuję odbiornik przy pomocy komputera stacjonarnego w domu z programem Garmin Express. W ten sposób atualność plików była sprawdzana co parę dni. Ten wątek w 90% to jeden bełkot.
Władek pisze: Jaką datę masz przy obecnych plikach CPE/EPO?
Dzisiejszą, bo dzisiaj zostały pobrane i zapisane. Nie ma tonic wspólnego z datą utworzenia.
Władek
Początkujący

darekk2 pisze: Kilkadziesiąt minut w stałym miejscu w otwarym terenie ? Nie mam najmniejszego pojęcia skąd to wziąłeś, nic o tym nie wiem. A po drugie od kiedy to otwarty teren szkodzi aktualizacji ?
A wystawiłeś odbiornik na działanie satelitów przez ten czas w otwartym terenie? Nic o szkodzeniu nie pisałem.
roro pisze: możesz też pozostawić odbiornik na otwartej przestrzeni np. na 30 min,
w tym czasie odbiornik powinien uaktualnić informacje o satelitach.

Kolega dał Ci wskazówkę, nie przypominam sobie abyś ją wykorzystał.
darekk2 pisze:
Władek pisze: Jaką datę masz przy obecnych plikach CPE/EPO?
Dzisiejszą, bo dzisiaj zostały pobrane i zapisane. Nie ma tonic wspólnego z datą utworzenia.
Mój plik dzisiaj sam się zaktualizował i ma daty dzisiejsze utworzenia i aktualizacji, a nie z przed roku.
I na koniec.
darekk2 pisze: Ten wątek w 90% to jeden bełkot.
Rozumiem, że te pozostałe 10%, to twoje wypowiedzi. Skoro masz tyle wiedzy na temat swojego urządzenia, to po co ten cyrk w zadawanie pytań"Czy to normalne, czy też trafił mi się wybrakowany egzemplarz ? "oraz na Gpsrchive " Is this normal or this receiver is defective ?". Nikt tu nie jest wróżką, a na Gpsrchive dostałeś listę swoich błędów i dyskusja skończyła się, nikt nie będzie cieciał się z tobą.
Zawsze lubię pomagać, ale w twoim przypadku, to był stracony czas i mam duży niesmak.
GPSMAP 66sr, 67
ODPOWIEDZ