Wyczyszczona pamięć w Garmin Edge Explore 820

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.
marek83
Początkujący

Wyczyszczona pamięć w Garmin Edge Explore 820

Post autor: marek83 »

Witam.
Skasowałem podczas wgrywania map całą pamięć użytkownika. W programie, którym formatuje karty microSD, nie zauważyłem, że jest wybrana inna pamięć, czyli pamięć Garmina :( Efektem jest zawieszenie się uruchamiania na logo Garmina z napisem na dole ekranu "Loading profiles...". Czekanie nawet godzinę na tym ekranie nic nie zmienia.

Mam dostęp do pamięci (przytrzymanie lap), tryb serwisowy działa (przytrzymanie start/stop). Próbowałem wykonać factory reset (przytrzymanie lap i start/stop), ale bezskutecznie. Przeszukiwałem zagraniczne fora i niektórym podobno ten factory reset pomagał a innym nie. Zmieniłem nazwę pamięci na GARMIN, utworzyłem ręcznie folder Garmin. Nic nie działa.

Jedyne co mi zostaje to poprosić Was o zgranie ze swojego Garmina plików z pamięci użytkownika, oczywiście bez map i ew. prywatnych plików np. z aktywnościami. Może wtedy da się go uruchomić. Jeżeli ktoś z Was ma Garmina Edge Explore 820, Edge 820 lub Edge 520 plus to proszę o pomoc.

Pozdrawiam.
Garmin Forerunner 310XT
Garmin Edge Explore 820
Plock01
Nowy

Re: Wyczyszczona pamięć w Garmin Edge Explore 820

Post autor: Plock01 »

Jeśli masz dostęp do trybu serwisowego, spróbuj przywrócić urządzenie do ustawień fabrycznych przez komputer, instalując na nowo oprogramowanie. Jeśli to nie pomoże, niestety zgranie plików użytkownika z innych urządzeń raczej nie pomoże, bo brak map i ustawień może dalej blokować start. Może spróbuj też zaktualizować oprogramowanie przez aplikację Garmin Express?
Ostatnio zmieniony 04 mar 2025, 07:19 przez Mariusz65, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięto cytat
marek83
Początkujący

Niestety w trybie serwisowym oraz w trybie pamięci aplikacja nie widzi garmina. Musi się uruchomić os, żeby Garmin Express go wykrył. Pliki użytkownika potrzebuję właśnie ze względu na to, że może te ustawienia są w tych plikach i os wystartuje. Mapy oryginale mam, bo zrobiłem backup.
Garmin Forerunner 310XT
Garmin Edge Explore 820
Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: PouchX »

Poszukaj na forum Garmin Cure
marek83
Początkujący

Pobrałem pliki: GarminCure3PL.exe, Updater.exe
Pobrałem plik do swojego Garmina z Archiwum poprzednich wersji FIRMWARE: EdgeExplore820_1210.gcd

Nie ogarniam procesu korzystania z GarminCure i updater. Opis na forum jest dla mnie niejasny. Przycisk Updater.exe się nie podświetla. Użytkownik Toretto w wątku "Kenwood DNX 7240BT i LOADER LOADING..." wrzucił jakiś opis, ale bardzo skrótowy. Poza tym wszystkie opisy są sprzed 13 lat.
Garmina podłączam w trybie pre-boot mode. Pamięć w systemie jest widoczna. Uruchamiałem jako administrator. Drivery USB Garmina pobrałem, chociaż pewnie zainstalowały się wcześniej z Garmin Express. Przerobiłem .gcd na .rgn programem RGN Tool.exe. Działam na Win10. Co robię nie tak?
Garmin Forerunner 310XT
Garmin Edge Explore 820
marek83
Początkujący

Poradziłem sobie w taki sposób.
Skopiowanie plików z Edge 820 nie pomogło. Zrobiłem Obraz ISO dysku pamięci użytkownika z Edge 820. Plik był o kilkanaście MB za duży do wrzucenia na Edge Explore 820. Zrobiłem obraz programem, który pomija puste dane, czyli ODIN. Wrzuciłem go na Explore za pomocą Belena Ether, bo inne programy tego nie chciały zrobić. Belena Ether wyrzucił jakiś warning, ale nie miałem nic do stracenia. Wgrywanie nie powiodło się, ale jednak partycja została jakoś inaczej skonfigurowana, ponieważ tym razem po factory reset pliki użytkownika zostały przywrócone. Nie miał plików językowych, ale te skopiowałem z Edge 820 i wszystko jak na razie działa poprawnie.
Garmin Forerunner 310XT
Garmin Edge Explore 820
Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Kontakt:

Błąd.
Jeśli masz dostęp do pamięci... jako USB drive
Żrób format tego Edge, utwórz katalog Garmin i wrzóć z dawcy do tego katalogu plik GarminDevice.xml

NIE RÓB kopii sector by sector... czyli image.
W Edge Explore były stosowane różne układy eMMC.
Mimo tego, że teoretycznie miały taką samą pojemność to potrafiły się różnić 1024b sumy kontrolnej.

Musi jeszcze mieć w katalogu Garmin plik z chociaż basemap.img

Koniecznie Edge musi być ciągle pod USB podpięty w trakcie tych operacji.
Odłączysz od PC i będzie pętla/robooty do usranej śmierci.

Też do uratowania ale nie chce mi pisać znowu o Garmin Cure.
Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Kontakt:

Podeśłij GarminDevice.xml na pouchx . ulefone (at) gmail. com
ODPOWIEDZ