Garmin eTrex SE - w lesie dokładność spada nawet do 200 m

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
darekk2
Początkujący
Kontakt:

Re: Garmin eTrex SE - w lesie dokładność spada nawet do 200 m

Post autor: darekk2 »

Dzisiaj byłem ponownie w lesie, w którym poprzednio dokładność spadała nawet do 200 m. Tym razem krótko mówiąc Garmin eTrex SE DZIAŁAŁ DOKŁADNIE.
Szedłem tą samą trasą co 15 czerwca z tym, że dodatkowo okrążyłem jedno torfowisko. W celu porównania pomiarów wziąłem też stary odbiornik eTrex H. Odbiornik erex SE okazał się może nawet od niego lepszy (drugie zdjęcie). Poniżej są zrzuty ekranu z programu Google Earth. Mam nadzieję że Google pozwala je publikować w celch niekomercyjnych, tak jak jest napisane w internecie. Linie są podwójne na odcinku, na którym szedłem tam i spowrotem.

Obrazek

Obrazek

Co się zmieniło (mniej lub bardziej):

- Czas oczekiwania na znalezienie satelitów wydłużony do 5 minut, a nawet więcej, bo potem jeszcze fotografowałem odbiornik. Ponadto stałem nieruchomo w miejscu. Teren był też bardziej otwarty niż w jednym z dwóch poprzednich przypadków.

Obrazek

eTrex H pokazywał na początku dokładność od 4 do 6 m, eTrex SE 3 m.

- Dzień wcześniej wieczorem odbiornik był zsynchronizowany z serwisem https://connect.garmin.com, zarówno przy pomocy Garmin Express (PC), jak i na wszelki wypadek Garmin Connect (smarfon). Programy te aktualizują plik CPE.BIN, ale nie EPO.BIN (?!), więc ten drugi na wszelki wypadek pobrałem ręcznie przy pomocy jakiegoś programu Get EPO.exe ze strony: https://www.gpsrchive.com/Shared/EPO/EPO.html . W poprzednich dwóch przypadkach odbiornik był synchronizowany parę dni przed wycieczką, przy pomocy Garmin Express (PC), a plik EPO.BIN nie był aktualizowany ręcznie.

- System nawigacji był ustawiony na Multi-GNSS.

Obrazek

W jednym z dwóch poprzednich przypadków był ustawiony tylko na GPS, ale w drugim na Multi-GNSS jak dzisiaj.

- Odbiornik był przyczepiony do paska od plecaka, a nie umieszczony do góry nogami w kieszeni spodni jak zwykle. W przypadku eTrex H nigdy to jednak nie przeszkadzało.

Obrazek

- Jednorazowe baterie AA zamiast akumulatorów.

Szczerze mówiąc nie widzę niczego, co by się drastycznie zmieniło. Najbardziej podejrzany jest ten czas oczekiwania na początku, ale wątpię.

Dziękuję wszystkim za rady.
Władek
Początkujący

Post autor: Władek »

Kluczowa jest aktualizacja pliku CPE.bin, tylko tyle i aż tyle.
GPSMAP 66sr, 67
darekk2
Początkujący
Kontakt:

Zawsze był aktualizowany.
Władek
Początkujący

Post autor: Władek »

darekk2 pisze:Zawsze był aktualizowany.
darekk2 pisze: Data modyfikacji pliku, to 4 maja. Data zamówienia odbiornika to 20 maja, więc 4 maja to może dzień, kiedy to EPO było aktualne.
Wątpię, żeby ta cała mapa satelitów mogła być przyczyną błędu dochodzącego nawet do 200 metrów.
Ja widzę jedno, zaktualizowałeś pliki i działa.
GPSMAP 66sr, 67
darekk2
Początkujący
Kontakt:

Nie mam czasu na te kłótnie, to mój ostatni post.
EPO.bin nie jest aktualizowany przez oprogramowanie zaróno na PC, jak i smarfonie, CPE.bin jest aktualizowany od samego początku,
darekk2
Początkujący
Kontakt:

Myślałem, że udało się, ale znowu coś jest nie tak. Dzisiaj ten odbiornik przestał działać zupełnie. Tzn. zapętlił się. Po włączeniu sam w kółko restartuje, tzn. wyłącza się i włącza, wyłącza się i włącza, wyłącza się i włącza. I tak w nieskończoność. Trzeba długo trzymać wciśnięty przycisk do wyłączania, żeby udało się go wyłączyć. Inny sposób to wyjęcie baterii. Po podłączeniu do komputera Garmin Express wyświetla informację, że odbiornik nie jest podłączony do komputera. Base Camp też nie może podłączyć się do niego. W Windows Explorerze nie widać tego odbiornika, tak jakby nie był podłączony do komputera.
darekk2
Początkujący
Kontakt:

Tym razem Garmin Support w ramach gwarancji wymienił mi odbiornik na nowy.
A to restartowanie czy też zapętlenie się wyglądało tak:
20250321_111618_Garmin_eTrex_SE_600px.mp4
Nie mam pojęcia, czy miało to coś wspólnego ze skokami dokładności z lata tamtego roku.
Na forum Gr ktoś napisał, że w starej wersji firmware był bug wywołujący dziwne efekty, gdy track log zepsuł się. Garmin Support z kolei pytał się też, czy instalowałem jakieś pliki na urządzeniu, takie jak GPX lub Geocaches.
Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Been thanked: 2 times
Kontakt:

Post autor: PouchX »

Pierwsze to kalibracja.
Drugie sorry
ale zakłócanie sygnału GPS to już norma.
Mieszkamy niedaleko wiadowej jakiej granicy.
Drony trzeba uziemniać.

Zakłocenie takiej częstotliwości to nie problem:

GPS satellites broadcast signals on multiple frequencies, primarily L1 (1575.42 MHz) and L2 (1227.6 MHz), and some newer satellites also use L5 (1176.45 MHz). The L1 frequency is the fundamental for civilian GPS devices, transmitting navigation data and location signals. L2 is used for more accurate applications, including military and high-end civilian systems, and can be used with L1 to improve accuracy by mitigating ionospheric delays. L5 is also used for high-precision navigation and timing.

Time and Frequency from A to Z, G | NIST
By processing signals received from the satellites, a GPS receiver can determine its own position with an uncertainty of less than...
National Institute of Standards and Technology

Understanding Satellite Frequencies and GNSS Receiver ...
L5 Frequency: 1176.45 MHz This frequency is used to transmit the L5 signal, which is a civil signal that is available to all users...
Global GPS Systems
Understanding the Power of the GPS Signal - Inertial Labs
30 wrz 2024 — A user segment consists of millions of GPS receivers owned by ordinary users. Section 3. GPS Signal Structure. Each sat...
Inertial Labs

Pokaż wszystko

GPS signal disruption, commonly referred to as jamming or spoofing, refers to the intentional or accidental interference with the GPS signal, making it unreliable or unusable for navigation and positioning. Jamming involves overpowering the GPS signal with a stronger signal, while spoofing involves sending false GPS signals to deceive the receiver

Stare etrexy, 60tki, 76ki.... korzytsają tylko z systemu GPS... wojskowego dla USA... Nowe to już Glonass i inne chińskie gówna.... zakłócone.
Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Kontakt:

W każdym użądzeniu GPS masz możliwość wpisania korekty.
I używaj tylko WGPS. Jeśli masz mapy.
Jeśłi masz mapy Google, nie dedykowane, to zapomnij o dokładności.
Zachu
Radny
Has thanked: 1 time
Been thanked: 4 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

PouchX pisze: 10 kwie 2025, 04:35 Pierwsze to kalibracja.
Drugie sorry
ale zakłócanie sygnału GPS to już norma.
Mieszkamy niedaleko wiadowej jakiej granicy.
Drony trzeba uziemniać.
Taka ciekawostka.
Kumpel kupił takiego jammera od chinola za 10 coś jak pendrajw.
To że na Garminie wycięło wszystko to można było się spodziewać ale że wcinało wifi to już mocno. Oczywiście są lepsze i droższe.
Jest dostępna mapa zakłócania, oczywiście nie wszystko widać ale można się zorientować dlaczego gubi się sygnał.
https://gpsjam.org/?lat=52.53867&lon=17 ... 2025-04-09
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Kontakt:

Nie ma problemu z zakłóceniem sygnału GPS. To ogólnie złodzieje aut używają. Zwykła częśtotliwość radiowa tylko na wyższych MHz/GHz. Jeżeli chcesz...w miarę dokładne coś.... to musisz poprawkę wklepać. Wyłącz Glonass'y itp. Dodatkowa korekcja po sygnale GSM... do wyje....a.
darekk2
Początkujący
Kontakt:

Ten nowy egzemplarz z kolei nie wysyła aktywności na stronę Garmin Connect po synchronizacji przy pomocy Garmin Express zainstalowanego pod Windows ... To już kolejny raz. A poprzedni pobierał automatycznie aktywności po powrocie do domu i podłączeniu do komputera. Teraz muszę wstawiać ręcznie. Chyba przestanę, bo nie jest to do niczego potrzebne.
Może coś mu się pomieszało posynchronizacji ze smartfonem jakiś czas temu ? Ale to już powyłączałem. Albo z powodu jakichś modyfikacji na tej stronie podczas zmiany urządzenia i skasowania poprzedniego. Ale Garmin Express urządzenie widzi i synchronizuje się. Natomiast strona Garmin Connect pokazuje: Zsynchronizowano: Poniedziałek, Kwi 14 o 11:13 PM. 29 marca (pierwsza wycieczka po wymianie) oraz 3-go i 14 kwietnia pobrał aktywności, ale działało to bardzo dziwnie - 29 marca i 14 kwietnia pobierał podwójnie - chyba zapisaną i aktualną, pojawiały się przebyte odcinki 0mi. Od 23 kwietnia muszę wstawiać ręcznie.
ODPOWIEDZ