[News] GPSMAP H1 oraz Plus
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 4 times
Re: [News] GPSMAP H1 oraz Plus
Już jest nowy FW 6.04 z dużą listą kontrolną.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Co do jasności ekranu w H1 wydaje się to celowy zabieg Garmina w porównaniu do 67 czy 66. Chodziło prawdopodobnie o względy poboru energii na większym ekranie i optymalizację panelu pod większą refleksyjność - lepszy kontrast i warunki używania na zewnątrz. Z dostępnych testów czy postów nikt nie skarżył się na czytelność na zewnątrz, a szybkość pracy została znacząco powiększona.
- Marko
- Garniak
To się teraz w oryginale nazywa "Up ahead" i pokazuje punktu kursu oraz chyba początki podjazdów (Climbs).Wojtek Szydlowski pisze: 07 paź 2025, 18:12W nawigacji po kursie można wyświetlać profil pionowy kursu, tak samo jak było wcześniej, na niebiesko to co przed nami, na zielono za nami, opcji, o których piszesz nie widzę. Jest takie menu "Przed tobą" i tam są punkty trasy, ale nie widzę wzniesień. Może muszę zrobić inny kurs, bo wyklikałem coś obok domu a tu jest płasko jak stół.Marko pisze: 07 paź 2025, 17:27 1. czy w nawigacji po kursie są "High points" and "Low points" (wzniosy i spadki) w nawigacji pagórkowatej/górzystej (kiedyś to było w menu Trasa aktywna i na mapie w postaci ikony wzgórza i strzałek góra/dół, teraz chyba w "Up ahead"...);
Może się przypomnę z prośbą o sprawdzenie.
Historycznie funkcjonalność polegająca na Waypointów zapisanych w odbiorniku, a w śladach niepłaskich również z automatu:dodawaniu "High points" i "Low points" do śladu (Trasa aktywna/Active route), została wprowadzona do oprogramowania w pierwszych Dakota/Coloardo/Oregon 16 lat temu, w 2010 roku i działa do dzisiaj w odbiornikach eTrex x2x i GPSMap 67. Nie jestem pewien czy działa w nowych Garmin Montana?
Ja widzę sporo plusów, zwłaszcza dodawania do śladu Waypointów (z bazy, a więc nie trzeba ich za każdym razem przypisywać do kursu). W tym kierunku podąża też (ale od 2025 roku) konkurencja TwoNav jako: Import nearby waypoints as roadbook point. Waypointy do kursu próbują też dodawać w wersjach premium (płatnych) różne platformy RidewithGPS, Komoot.
Są jednak użytkownicy, którym przeszkadza ta automatyzacja, a zwłaszcza zaburzanie obrazu poprzez auto-generację punktów "Low points" i "High points".
Być może właśnie w odpowiedzi na takie potrzeby, Garmin już ten świetny pomysł zarzucił i zdajemy się ponownie na "robótki ręczne"?
Kwestia/prośba do weryfikacji przez @Wojtek Szydlowski
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
-
Wojtek Szydlowski
- Garniak
4 miesiące po zakupie polubiłem się z H1.
Może dlatego, że trochę poużywałem tego odbiornika w końcu w praktycznych zastosowaniach.
Mam obecnie firmware 6.04, sądzę, że w perspektywie kilku tygodni będzie większa aktualizacja oprogramowania.
Garmin ostatnio odpisał mi na kilka zgłoszonych błędów, część jest naprawiona, część "zastanawiają się".
Przestałem czytać wnikliwie fora tematyczne o tym odbiorniku, zarówno oficjalne jak i GPSrChive, mam wrażenie, że utworzył się na nich taki trochę "chór wujów", te same osoby na różnych forach narzekają na to samo, dochodząc do wniosków, że odbiornik nadaje się tylko do kosza albo jako dziwadło eksperymentalne.
Miałem początkowo podobne podejście, gdy włączyłem pierwszy raz z pierwszym oprogramowaniem - tego nie dało się używać. Po prostu brakowało większości funkcji a reszta działała nieprzewidywalnie. Kompletna porażka.
Dwie duże aktualizacje poprawiły znacząco użytkowanie i wrażenia.
Tak, potrafię podać sekwencję czynności, która zawsze doprowadzi do resetu odbiornika, owszem, nie działa nadal LiveTrack a Ascent Planning nadal jest tajemniczą funkcjonalnością, która powstała i pewnie zostanie tylko w głowach speców, od marketingu, ale nie przesadzajmy.
Najczęściej pojawiają się dwa / trzy nieprawdziwe lub "nadmuchane" zarzuty, które dementuję, jako praktyk:
1. Nieustanne, nieoczekiwane resety / wpadanie w pętlę uruchamiania - przez już pewnie dobrze ponad 100 godzin nie zdarzyło mi się to, poza tym, że znam 2 sekwencje czynności, które doprowadzą do resetu, ale trzeba je celowo wykonać, zasadniczo nie mają one sensu w codziennej pracy z odbiornikiem
2. Za ciemny ekran. Bzdura. To opinia "youtubowych testerów". Przyłożyć GPSMap67 i H1 - tak, H1 ma ciemniejszy ekran, ale nie jest zbyt ciemny w żadnych warunkach oświetleniowych. Jest całkowicie wystarczający i nigdy nie czuję potrzeby rozjaśniania do 100%
3. Skrócony w stosunku do 67 czas pracy na baterii: U mnie w trybie zawsze włączonego ekranu (tak mam na rowerze) i ze słabym widokiem satelitów (test parapetowy) zjada 1,07% baterii na godzinę. Gdyby zrobić wyłączanie ekranu (dla piechura standard), spokojnie osiągnie poniżej 0,7% na godzinę. Co tu dużo gadać, w stosunku do serii 65 i wcześniejszych, które korzystały z paluszków, to przepaść, wielokrotnie dłużej działa na akumulatorze wbudowanym. Tak z 7-10 razy? Czy to mało niech każdy sobie odpowie.
Skonfigurowałem sobie tylko 3 ekrany pod rower, ale ponieważ to są ekrany z widgetami, to widgety są klikalne i np pola nawigacyjne mam dopiero na ekranie mapy, tak jest mi najwygodniej. Tam mam czas, dystans, ETA do celu oraz aktualną wysokość.
A 3 ekrany jakie mi całkowicie wystarczają, to:
1. ekran "stanu bieżącego" (mam jako główny, gdy jeżdżę w terenie, gdzie nie potrzebuję mapy, np miejskie przejażdżki
2. ekran "nawigacja", z mapą i dużym wykresem profilu tras, do tego Syrena w charakterze "alarmu na niedźwiedzie" albo wyjątkowo niesforne zawalidrogi
3. ekran pomocniczy, do szybkiego wejścia w potrzebne elementy.
To całkowicie wystarcza.
Moja mapa to PL TOPO 2025.3 a ponieważ nawiguję wyłącznie po wgranych śladach, nie przeszkadza mi jakiekolwiek działanie nawigacji w odbiorniku, interesuje mnie wyłącznie nawigacja po śladzie zrobionym w Locusie.
Odpuściłem sobie też już zabawę w KMZ-ty w Garminie.
Mapy Compassu w Locusie na smartfonie 6,8 cala wyglądają wspaniale, nie ma sensu tracić wzroku na Garminie.
Komórkę i tak mam zawsze na kierownicy, tak jak obecnie H1.
Może dlatego, że trochę poużywałem tego odbiornika w końcu w praktycznych zastosowaniach.
Mam obecnie firmware 6.04, sądzę, że w perspektywie kilku tygodni będzie większa aktualizacja oprogramowania.
Garmin ostatnio odpisał mi na kilka zgłoszonych błędów, część jest naprawiona, część "zastanawiają się".
Przestałem czytać wnikliwie fora tematyczne o tym odbiorniku, zarówno oficjalne jak i GPSrChive, mam wrażenie, że utworzył się na nich taki trochę "chór wujów", te same osoby na różnych forach narzekają na to samo, dochodząc do wniosków, że odbiornik nadaje się tylko do kosza albo jako dziwadło eksperymentalne.
Miałem początkowo podobne podejście, gdy włączyłem pierwszy raz z pierwszym oprogramowaniem - tego nie dało się używać. Po prostu brakowało większości funkcji a reszta działała nieprzewidywalnie. Kompletna porażka.
Dwie duże aktualizacje poprawiły znacząco użytkowanie i wrażenia.
Tak, potrafię podać sekwencję czynności, która zawsze doprowadzi do resetu odbiornika, owszem, nie działa nadal LiveTrack a Ascent Planning nadal jest tajemniczą funkcjonalnością, która powstała i pewnie zostanie tylko w głowach speców, od marketingu, ale nie przesadzajmy.
Najczęściej pojawiają się dwa / trzy nieprawdziwe lub "nadmuchane" zarzuty, które dementuję, jako praktyk:
1. Nieustanne, nieoczekiwane resety / wpadanie w pętlę uruchamiania - przez już pewnie dobrze ponad 100 godzin nie zdarzyło mi się to, poza tym, że znam 2 sekwencje czynności, które doprowadzą do resetu, ale trzeba je celowo wykonać, zasadniczo nie mają one sensu w codziennej pracy z odbiornikiem
2. Za ciemny ekran. Bzdura. To opinia "youtubowych testerów". Przyłożyć GPSMap67 i H1 - tak, H1 ma ciemniejszy ekran, ale nie jest zbyt ciemny w żadnych warunkach oświetleniowych. Jest całkowicie wystarczający i nigdy nie czuję potrzeby rozjaśniania do 100%
3. Skrócony w stosunku do 67 czas pracy na baterii: U mnie w trybie zawsze włączonego ekranu (tak mam na rowerze) i ze słabym widokiem satelitów (test parapetowy) zjada 1,07% baterii na godzinę. Gdyby zrobić wyłączanie ekranu (dla piechura standard), spokojnie osiągnie poniżej 0,7% na godzinę. Co tu dużo gadać, w stosunku do serii 65 i wcześniejszych, które korzystały z paluszków, to przepaść, wielokrotnie dłużej działa na akumulatorze wbudowanym. Tak z 7-10 razy? Czy to mało niech każdy sobie odpowie.
Skonfigurowałem sobie tylko 3 ekrany pod rower, ale ponieważ to są ekrany z widgetami, to widgety są klikalne i np pola nawigacyjne mam dopiero na ekranie mapy, tak jest mi najwygodniej. Tam mam czas, dystans, ETA do celu oraz aktualną wysokość.
A 3 ekrany jakie mi całkowicie wystarczają, to:
1. ekran "stanu bieżącego" (mam jako główny, gdy jeżdżę w terenie, gdzie nie potrzebuję mapy, np miejskie przejażdżki
2. ekran "nawigacja", z mapą i dużym wykresem profilu tras, do tego Syrena w charakterze "alarmu na niedźwiedzie" albo wyjątkowo niesforne zawalidrogi
To całkowicie wystarcza.
Moja mapa to PL TOPO 2025.3 a ponieważ nawiguję wyłącznie po wgranych śladach, nie przeszkadza mi jakiekolwiek działanie nawigacji w odbiorniku, interesuje mnie wyłącznie nawigacja po śladzie zrobionym w Locusie.
Odpuściłem sobie też już zabawę w KMZ-ty w Garminie.
Mapy Compassu w Locusie na smartfonie 6,8 cala wyglądają wspaniale, nie ma sensu tracić wzroku na Garminie.
Komórkę i tak mam zawsze na kierownicy, tak jak obecnie H1.
GPSMap H1 + Forerunner 965
- Marko
- Garniak
Dzięki Wojtek Szydlowski!
Świetnie, że odkryłeś funkcje, o których żaden influencer nawet słowem nie wspomina.
Słowem, stara,.dobra szkoła!
Trochę to jednak odkrywanie na nowo czegoś, co już od dawna funkcjonowało, choć w ograniczonym zakresie.
Tak działają też dotykowe zegarki Garmina (od Fenix 7 w górę), że po przytrzymaniu wybranych elementów tarczy, przenosi się do widżetu i dalej, z widżetu do jego ekranów. Również w Oregonie 700 wykorzystywałem tę funkcjonalność, klikając np. w belkę uruchamiającą menu Trasy aktywnej (bardziej funkcjonalny odpowiednik dzisiejszego "Przed tobą", "Up ahead").
Trochę w podobnym stylu działa też interfejs TwoNav - po kliknięciu w Pole danych, przenosi się do Komputera Podróży.
Co do syreny, jako dzwonka, to mam mieszane uczucia.
Osobiście bym tego nie stosował, ale, skoro się sprawdza, to dlaczego nie? Influencerzy w ogóle przemilczeli tę nowość, a szkoda, bo zastępuje nam dzwonek na kierownicy.
Co do zasilania, to jestem w teamie AA i łatwo wymiennych ogniw. Etrex SE i GPSMap 67 działają na nich długo, choć, co już wiemy, kosztem precyzji.
Co prawda, youtuber GPSRadler pokazuje, że można wymienić baterię w GPSMap H1, ale jest to dosyć karkołomna operacja.
Świetnie, że odkryłeś funkcje, o których żaden influencer nawet słowem nie wspomina.
Słowem, stara,.dobra szkoła!
To świetna funkcjonalność.Wojtek Szydlowski pisze: 25 sty 2026, 17:59 Skonfigurowałem sobie tylko 3 ekrany pod rower, ale ponieważ to są ekrany z widgetami, to widgety są klikalne i np pola nawigacyjne mam dopiero na ekranie mapy, tak jest mi najwygodniej...
....
Syrena w charakterze "alarmu na niedźwiedzie" albo wyjątkowo niesforne zawalidrogi
Trochę to jednak odkrywanie na nowo czegoś, co już od dawna funkcjonowało, choć w ograniczonym zakresie.
Tak działają też dotykowe zegarki Garmina (od Fenix 7 w górę), że po przytrzymaniu wybranych elementów tarczy, przenosi się do widżetu i dalej, z widżetu do jego ekranów. Również w Oregonie 700 wykorzystywałem tę funkcjonalność, klikając np. w belkę uruchamiającą menu Trasy aktywnej (bardziej funkcjonalny odpowiednik dzisiejszego "Przed tobą", "Up ahead").
Trochę w podobnym stylu działa też interfejs TwoNav - po kliknięciu w Pole danych, przenosi się do Komputera Podróży.
Co do syreny, jako dzwonka, to mam mieszane uczucia.
Osobiście bym tego nie stosował, ale, skoro się sprawdza, to dlaczego nie? Influencerzy w ogóle przemilczeli tę nowość, a szkoda, bo zastępuje nam dzwonek na kierownicy.
Co do zasilania, to jestem w teamie AA i łatwo wymiennych ogniw. Etrex SE i GPSMap 67 działają na nich długo, choć, co już wiemy, kosztem precyzji.
Co prawda, youtuber GPSRadler pokazuje, że można wymienić baterię w GPSMap H1, ale jest to dosyć karkołomna operacja.
- Marko
- Garniak
Nie zrozumieliśmy się.Wojtek Szydlowski pisze: 26 sty 2026, 20:11.Marko pisze: 26 sty 2026, 18:33 Jak się sprawdzają komunikaty głosowe (z tego co wyczytałem, to nie ma tu pełnej swobody - działają wybrane, ściśle określone komendy)?
Jest głos prowadzacy zakręt - po - zakręcie podczas nawigowania, ale poza samochodem nie wyobrażam sobie korzystania z tego - więc tu się nie wypowiem.
Chodzi mi o to, jak działają "polecenia głosowe", czyli coś w ogóle ewidentnie nowego w Garminie.
Jest to opisane w instrukcji: https://www8.garmin.com/manuals/webhelp ... B0173.html
-
Wojtek Szydlowski
- Garniak
Ta funkcjonalność jest tylko w GPSMap H1 Plus (tym z komunikatorem InReach).Marko pisze: 26 sty 2026, 21:22 Nie zrozumieliśmy się.
Chodzi mi o to, jak działają "polecenia głosowe", czyli coś w ogóle ewidentnie nowego w Garminie.
Jest to opisane w instrukcji: https://www8.garmin.com/manuals/webhelp ... B0173.html
Ja mam GPSMap H1 (ten tańszy, bez Plusa) - więc nie pomogę tutaj.
Nie mogę się zgodzić (ostatni raz, obiecuję).Wojtas81 pisze: 26 sty 2026, 20:30 Ja też piszę o faktach. Jeśli wzrost czasu pracy na baterii odbywa się kosztem [...] takich cyrków [...]
[...] Priorytetem jest jednak bezusterkowe działanie odbiornika, potem bateria. Nie odwrotnie.
Ty piszesz o swoich subiektywnych odczuciach wywołanych lekturą forów i obejrzeniem filmów na YT.
Właściwie wydałeś już wyrok na H1: może i ma długi czas na baterii ale w zamian dostajemy usterkowe działanie odbiornika.
Tyle, że z nas dwóch to ja mam odbiornik od 4 miesięcy i bawię się nim powiedzmy 100+ godzin.
To i owo o "usterkowości" mogę powiedzieć, w przeciwieństwie do kogoś, kto nie miał nawet H1 w rękach.
P.S. Marko ma rację, robimy off-topic, który może być nudny dla osób trzecich, chcących dowiedzieć się czegoś nowego o H1 - wątek zasilania uważam za wyczerpany
GPSMap H1 + Forerunner 965
Zachu, dzięki za odblokowanie wątku. Teraz to tak
Poczytałem wątek i zerknąłem na filmiki o H1.
1.
Obecnie korzystam z kolejnego egzemplarza Dakoty 20. Urządzenie ma swoje lata i cały czas da się lubić (poza obudową), ale nie ma łączności bezprzewodowej BT/WiFi. Chciałbym wysyłać ślady ze smartfona z Traseo lub OsmAnda do odbiornika. Pytanie, czy da się to w prosty sposób zrobić, na zasadzie udostępnij -> wybór urządzenia -> wyślij?
2.
Czy w H1 jest w końcu rozwiązany sensownie routing rowerowy? Tzn. czy ciągnie po ścieżkach rowerowych (jeśli są), tak jak to jest np. w OsmAnd?
Poczytałem wątek i zerknąłem na filmiki o H1.
1.
Obecnie korzystam z kolejnego egzemplarza Dakoty 20. Urządzenie ma swoje lata i cały czas da się lubić (poza obudową), ale nie ma łączności bezprzewodowej BT/WiFi. Chciałbym wysyłać ślady ze smartfona z Traseo lub OsmAnda do odbiornika. Pytanie, czy da się to w prosty sposób zrobić, na zasadzie udostępnij -> wybór urządzenia -> wyślij?
2.
Czy w H1 jest w końcu rozwiązany sensownie routing rowerowy? Tzn. czy ciągnie po ścieżkach rowerowych (jeśli są), tak jak to jest np. w OsmAnd?
Forerunner 735XT
Dakota 20, UMP-pcPL, PL_TOPO
Dash Cam 56
Dakota 20, UMP-pcPL, PL_TOPO
Dash Cam 56
- Marko
- Garniak
Garmin has released firmware version 7.07 for the GPSMAP H1 and H1i Plus.
GPS Software Version is up to 8.01 (from 6.04 in previous release),
Zwiększyła się czułość fix-a. Odbiornik bez problemu łapie teraz fixa nawet wewnątrz pomieszczeń.
GPS Software Version is up to 8.01 (from 6.04 in previous release),
Zwiększyła się czułość fix-a. Odbiornik bez problemu łapie teraz fixa nawet wewnątrz pomieszczeń.