Prośba o pomoc - skala na mapie

O narzędziach do tworzenia własnych map, takich jak MapEdit czy cGPSmapper, a także o serwisach udostępniania, wymiany i przetwarzania danych geograficznych takich jak MapCenter, OpenStreetMap czy SDD (SRTM). Ogólnie, o wszystkim co związane z radością UMPowania.
avi
Nowy

Prośba o pomoc - skala na mapie

Post autor: avi »

Witam.
Z góry proszę o wyrozumiałość, moja wiedza w temacie jest niewielka, wynika w większości z faktu użytkowania motocykla z wbudowanym urządzeniem Garmin.
Mam następujący problem i liczę na Waszą pomoc :)
Przez prawie 20 lat użytkowałem nawigację fabrycznie zamontowaną w motocykl Honda GL1800 GoldWing. To garminowskie urządzenie, które aktualizowałem co jakiś czas pobierając dane mapowe w pliku gmapsupp.img .
Działało to przez lata fantastycznie, głownie dlatego, że skalowanie mapy było genialne … przy skali mapy 50m-1km widziałem wszystkie drogi, przy skali 2km lokalne "ważniejsze" utwardzone, powyżej 2km krajowe i wyżej. Super sytuacja.
Po wymianie motocykla na nowszy model nawigacja została już przez producenta "unowocześniona" i kicha... Teraz mapy mam w pliku gmapprom.img . Aktualizuję je bez problemu ale skalowanie już jest porażką.
Nie mam tu na myśli funkcji nawigowania, bo to oczywiście normalnie działa ale najczęściej jadąc podglądam trasę przed sobą i bardzo ważne jest dla mnie bym widział drogę w skali 2km, mogę wtedy przewidzieć co mam przed sobą.
Niestety w tej nowej nawigacji widzę tak: 50m-200m wszystkie drogi, 200m-1km tylko krajowe (reszta znika), 2km i powyżej tylko najgłówniejsze i autostrady.
I teraz pytanie i prośba o pomoc:
Czy można przekonwertować pliki mapy gmapsupp.img na gmapprom.img tak bym na obecnej nawigacji widział wszystko tak jak miałem kiedyś na tej poprzedniej nawigacji? To byłoby najlepszym rozwiązaniem.
A może da się tak zmienić mapę czyli gmapprom.img , bym widział drogi w skalach jak kiedyś? Czyli do 2km wszystkie, powyżej krajowe?
Moja wiedza jest w tym temacie "trochę" ograniczona więc bardzo proszę o wyjaśnienie problemu w sposób, który mam szansę zrozumieć :)
Z góry bardzo dziękuję:)
roro
Bywalec
Been thanked: 2 times

Re: Prośba o pomoc - skala na mapie

Post autor: roro »

avi pisze: 08 maja 2026, 12:27
I teraz pytanie i prośba o pomoc:
Czy można przekonwertować pliki mapy gmapsupp.img na gmapprom.img tak bym na obecnej nawigacji widział wszystko tak jak miałem kiedyś na tej poprzedniej nawigacji? To byłoby najlepszym rozwiązaniem.

Zmiana nazwy pliku z gmapprom.img na gmapsupp.img nie będzie miał wpływu na wyświetlanie mapy,
spróbuj dostosować ustawienia - szczegółowość mapy,  sterowanie zoomem.
avi
Nowy

Funkcje w urządzeniu nie pozwalają na żadne zmiany szczegółowości mapy na danym poziomie zoom'u.
W sumie to nie zrobiłem takiej próby ale sądzisz, że załadowanie pliku gmapsupp zamiast gmapprom zadziała? Sądziłem ,że to nie ruszy.

Przed wieloma laty z pomocą bardzo sympatycznego kolegi z forum (dziś już niestety nie mam z nim kontaktu) za pomocą zmian w samym pliku gmapsupp.img zmieniał coś co właśnie zmieniało treść mapy na danym poziomie zoom'u. Dokładnie to o co teraz mi chodzi. Robił to tylko mając plik .img , nie miał dostępu do mojego urządzenia i jego oprogramowania.
roro
Bywalec
Been thanked: 2 times

Post autor: roro »

Tak. W pliku img można dokonać zmiany leveli, ale nie w każdej pliku img jest możliwa ponowna komplikacja mapy.

Opcja Szczegółowość nie zwiększa szczegółowości, wyświetla levele ( poziomy) ustalone w pliku img przy innym zoomach w odbiorniku.

Przy zmianie szczegółowości na wyższą, to co wyświetl się przy zoomie 1,2 km będzie już wyświetlane przy zoomie 2 km.
avi
Nowy

:) To znaczy, że? Można coś zrobić z tym moim tematem? Dziękuję za zainteresowanie.

Bo jeśli dobrze rozumiem to właśnie jest to na czym mi zależy :)
ODPOWIEDZ