H1, eTrex Touch, coś innego?

Radzimy jaki model Garmina wybrać i dlaczego. Gdzie warto kupować. O sprawdzonych sprzedawcach, lokalnych promocjach, cłach na granicy, różnicach pomiędzy odbiornikami amerykańskimi i europejskimi, dokupywaniu polskich instrukcji, oraz o wszystkim co związane z zakupem odbiorników w Polsce czy za granicą.
kwieto
Garniak

H1, eTrex Touch, coś innego?

Post autor: kwieto »

Hej, trochę mnie tu nie było, ale powoli wracam do turystyki :wink:

W związku z tym zastanawaiam się nad wymianą odbiornika, mój Oregon (750t) niby działa, aczkolwiek przedpotopowy port USB i stosunkowo krótki czas pracy na baterii trochę uwierają.
Z tego co widzę, że to i owo się przez ostatnie parę lat pozmieniało, a z opcji turystycznej mamy na placu boju tylko eTrexa i H1? (Montana odpada ze względu na wielkość). Zastanawiam się, czy jest sens brać eTrexa (trochę mniejszy i poręczniejszy), kiedy za H1 w sumie nie trzeba dopłacać aż tak dużo, za to ma większy ekran oraz guziki - ktoś miał w ręku oba modele i je porównywał pod względem pracy?
Na ile deklarowane czasy pracy są realne? (130-140h na jednym ładowaniu brzmi kusząco, Oregon jak mi wyciągnie 10h na jednym komplecie baterii to jest maks).
A może warto się "cofnąć" i sięgnąć po 67kę lub coś starszego (choć tu raczej ciężko jest coś znależć w ofercie)?

Na marginesie, o ile dobrze pamiętam kiedyś eAzymut miał zniżkę dla Garniakowców, wie ktoś czy ta oferta jest nadal aktualna? :wink:
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Re: H1, eTrex Touch, coś innego?

Post autor: Marko »

Cześć Kolego!
Utożsamiam Cię przede wszystkim z Garminem Colorado, z którego wycisnąłeś tyle, ile się dało.
kwieto pisze: 07 maja 2026, 20:13 ... mój Oregon (750t) niby działa, aczkolwiek przedpotopowy port USB i stosunkowo krótki czas pracy na baterii trochę uwierają.
To do tej pory najbardziej uniwersalny ręczniak. Oregon 700(750t) jest najlepszym (najbardziej czytelnym i poręcznym) "mapnikiem" firmy Garmin na rynku.
Pomimo upływu lat działa w nim wiele: np. czujnik temperatury Tempe, IQ Connect (np. świetny Komoot), obrazy satelitarne dostępne do pobrania przez BaseCamp chyba do 2035 roku i pozwala na patchowanie JNX-ów.
kwieto pisze: 07 maja 2026, 20:13 z opcji turystycznej mamy na placu boju tylko eTrexa i H1? (Montana odpada ze względu na wielkość).
Dodatkowo eAzymut sprzedaje GPSMap 65.
kwieto pisze: 07 maja 2026, 20:13 A może warto się "cofnąć" i sięgnąć po 67kę lub coś starszego (choć tu raczej ciężko jest coś znależć w ofercie)?
Z drugiej ręki, za najbardziej dokładny odbiornik serii GPSMap jest uznawany model GPSMap 66sr (tutaj literka "r" ma znaczenie) - jest to odbiornik typu "multiband". Z tym, że, z tego co pamiętam, czas działania ma przeciętny.
W roli "mapników" obie serie: eTrex i GPSMap nie sprawdzą się tak dobrze, jak Oregon 700(750t).

Najlepszy odbiornik nie istnieje, stąd u mnie jest teraz combo Wahoo&TwoNav&Garmin:
- Wahoo (wbudowany akumlator, czas pracy ok. 10-15h), bo ma przyciski z frontu, co jest najwygodniejsze do obsługi na kierownicy roweru,
- TwoNav (wbudowany akumlator, czas pracy ok. 10-12h), bo najlepiej wyświetla rastry,
- Garmin (baterie AA, czas pracy różny w zależności od modelu), bo najlepiej obrabia dane wektorowe.

Jeśli czas działania jest priorytetem, to nowe odbiorniki nie mają sobie równych.
kwieto pisze: 07 maja 2026, 20:13 Na ile deklarowane czasy pracy są realne? (130-140h na jednym ładowaniu brzmi kusząco, Oregon jak mi wyciągnie 10h na jednym komplecie baterii to jest maks).
Tak, to są zdecydowanie realne czasy pracy. Ja postawiłem na eTrexa SE (jest na stronie eAzymut), którego używam jednak tylko w zamian za licznik rowerowy z nawigacją.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
kwieto
Garniak

Re: H1, eTrex Touch, coś innego?

Post autor: kwieto »

Colorado bardzo lubiłem, to był bodaj pierwszy ręczniak Garmina który mial (zarówno pod względem wielkości jak i rozdzielczości) ekran większy niż rozmiarów znaczka pocztowego :wink:
Szkoda, że nie rozwinęli tej serii.

Co do Oregona - jest OK, ale też ma swoje narowy. Ostatnio w górach miał ten problem, że profil trasy do pewnego momentu pokazywał prawidłowo, a potem - gdzieś w 2/3 20km trasy - na dole (zbliżenie) było prawidłowo, a górna część (przegląd całej trasy) tę część, która była do przejścia rysował jako płaską linię, i nie dało się tego za nic skorygować.
Tempe zdaje się działa też z nowszymi modelami?
Rastry mnie raczej nie interesują, mam parę map z Compassu i bardzo rzadko używam. Ostatnio pozytywnie zaskoczyła mnie wbudowana w Oregona Active Topo Europe, na Słowacji w zasadzie mi wystarczała i w którymś momencie wyłączyłem dwie inne ściągnięte na wyjazd (OSM i coś drugiego).

65-ka odpada, czas pracy na bateriach porównywalny z Oregonem, nie widzę specjalnego bonusu z przesiadki. Już bardziej 66sr, 35h oznacza że starczyłby na cały dzień, to już coś. Natomiast czasy rzędu 100h + oznaczałyby, że na taką majówkę wystarczyłoby naładować odbiornik przed wyjazdem i najpewniej starczyłoby to na cały wyjazd (tak, czytałem o "przesuwaniu śladu" w H1 itp. itd, jednak wydaje mi się, że multiband/multichannel mógłby pomóc np. w warunkach, w których ostatnio byłem - wąskie, mocno zalesione doliny)

Czas na baterii jest o tyle istotny, że jeśli pchać się we wbudowany akumulator, to raczej nie po to by mieć parametry podobne jak na paluszkach AA, bo w takim przypadku wymienność baterii jest jednak pewną przewagą (choć można się "przejechać", do dziś pamiętam jak nie zabrałem akumulatorków do Gruzji zakładając, że przecież baterie AA dostanę w każdym sklepie, i srogo się rozczarowałem).
Marko pisze: 08 maja 2026, 13:04 W roli "mapników" obie serie: eTrex i GPSMap nie sprawdzą się tak dobrze, jak Oregon 700(750t).
Dlaczego? eTrex ma ekran o podobnych rozmiarach i rozdzielczości jak Oregon, H1 ma nawet nieco większy?
ODPOWIEDZ