Nie moge wylaczyc GPMapy w nuvi 300

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
gumis7
Początkujący

Nie moge wylaczyc GPMapy w nuvi 300

Post autor: gumis7 »

Witam

Mam taki problem po zaktualizowaniu Gpmapy do najnowszej wersji nie jestem w stanie jej wyłączyć w ustawieniach. Tzn ptaszek jest zaznaczony i klikanie na nim nic nie daje - GPmapa jest caly czas aktywna.

Na karcie SD mam CN E 2008 i ją mogę bez problemu włączać i wyłączać.

Problem pojawił się przy wyznaczaniu trasy do Niemiec standartowy błąd "Zbyt mało wolnej pamięci"

Dodam ze wgrywałem już obie mapy na nowo. Mam najnowszy firmware i zaktualizowanego Mapsource.

Proszę doradźcie co mam zrobić.
Pozdrawiam
etrex 20
wanmic1
Bywalec

Post autor: wanmic1 »

A GPMapę masz na karcie SD? Jaką nazwę ma plik? Bo jak inną niż gmapsupp.img to pewnie dlatego nie możesz jej wyłączyć...

Jeśli wystarczy Ci miejsca na karcie, to wrzuć sobie raz jeszcze CNE 2008 + GPMapę w jednej sesji z Mapsource - będzie działało bo u mnie działa ;)

Pozdrawiam, Michał
Garmin nuvi 30 + GPMapa (ostatnia) + City Navigator Europe NT 2014.20 + kilka innych :)
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

wanmic1 pisze:A GPMapę masz na karcie SD? Jaką nazwę ma plik? Bo jak inną niż gmapsupp.img to pewnie dlatego nie możesz jej wyłączyć...
Taka mapa (inna nazwa niż gmapsupp.img na karcie SD) nie byłaby widoczna, więc nie byłoby problemu z jej wył./zał.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
gumis7
Początkujący

Tak wiec GPMapa jest w urządzeniu a CNE na karcie SD.
Oba maja nazwę GMAPSUPP.IMG. Zmiana nazwy mapy w urządzeniu na gmapprom.img nic nie daje.

A nie chce wrzucać obu map w jednej sesji bo zazwyczaj używam GPMapy, a tylko od czasu do czasu CNE.
etrex 20
wanmic1
Bywalec

beetle-m pisze:Taka mapa (inna nazwa niż gmapsupp.img na karcie SD) nie byłaby widoczna, więc nie byłoby problemu z jej wył./zał.
Masz rację, źle się wyraziłem :wink:

Pozdrawiam, Michał
Garmin nuvi 30 + GPMapa (ostatnia) + City Navigator Europe NT 2014.20 + kilka innych :)
wanmic1
Bywalec

gumis7 pisze:A nie chce wrzucać obu map w jednej sesji bo zazwyczaj używam GPMapy, a tylko od czasu do czasu CNE.
No ale jakie to ma znaczenie? Jak wrzucisz w jednej sesji (jak masz kartę 2 GB to na pewno się zmieści) to będziesz miał te 2 mapy w jednym pliku gmapsupp.img. Jak będziesz chciał używać GPMapę to wyłączysz (odznaczysz w urządzeniu) CNE 2008 i vice versa...

A skoro już trafiłem na kogoś, kto używa nuvi 300 to mam do Ciebie pytanie. Czy nie masz problemu ze znikającymi ikonkami punktów POI zapisanych w urządzeniu jako ulubione? Mi niektóre ikonki znikają z mapy a w ich miejscu pojawiają się czarne punkty...Pisałem już o tym błędzie tutaj: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?t=1 ... c&start=15

Pozdrawiam, Michał
Ostatnio zmieniony 30 mar 2008, 17:17 przez wanmic1, łącznie zmieniany 1 raz.
frasun
Radny

Post autor: frasun »

gumis7 pisze:A nie chce wrzucać obu map w jednej sesji bo zazwyczaj używam GPMapy, a tylko od czasu do czasu CNE.
Skasowałeś plik gmapbmap.img.
Zobacz czy masz ten plik, jeśli nie to wgraj mapę bazową np. z MobileXT http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=5268#5268.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
gumis7
Początkujący

frasun pisze:Skasowałeś plik gmapbmap.img.
Masz racje wrzuciłem ten plik z mojej kopii zapasowej na hdd i wszystko śmiga. A w związku z tym mam następne pytanie czy warto wgrywać jakąś nowszą wersję z tego linka którego podałeś czy to nic nie daje i lepiej zostać przy wersji oryginalnej.

Wielkie dzięki za pomoc.

wanmic1 pisze:A skoro już trafiłem na kogoś, kto używa nuvi 300 to mam do Ciebie pytanie. Czy nie masz problemu ze znikającymi ikonkami punktów POI zapisanych w urządzeniu jako ulubione? Mi niektóre ikonki znikają z mapy a w ich miejscu pojawiają się czarne punkty...
Raczej nigdy nic takiego sie nie pojawiło, a ulubionych mam zapisanych naprawdę sporo. Ale od jutro z rana zacznę się dokładniej przyglądać bo może po prostu nie zwróciłem uwagi.
etrex 20
frasun
Radny

Post autor: frasun »

gumis7 pisze:czy to nic nie daje i lepiej zostać przy wersji oryginalnej.
Nie wiem. Chyba nie ma to sensu.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
ODPOWIEDZ