Antena dla nuvi 350

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.
humatrix
Początkujący

Antena dla nuvi 350

Post autor: humatrix »

Witam kol. mam pytanie -posiadam garmina nuvi 350 i potrzebuje dokupic jakąs antene żeby nawigacja zbierała informacje o korkach np.w niemczech bo czesto tam jeżdże .Czy za takie komunikaty sie wnosi jakies opłaty ,w formie aktywacji usługi dla danego urządzenia.
rockyr
Początkujący

Post autor: rockyr »

Napewno jest o tym na forum po wklepniu w "szukaj", ale że sam używam nuvi 350 to podpowiem:

http://www8.garmin.com/traffic/fm/index.jsp - tu znajdziesz jaka antena będzie odpowiednia do twojego nuviego (ja używałem w Niemczech GTM12 i zbiera informacje o korkach bez problemu i nie trzeba żandych opłat, z tego co pamiętam na forum ktoś już poruszał o tym temat i płatne jest tylko we Francji i Wlk Brytani

ale z mojego doświadczenia na autostradach niemieckich często te informacje odbiegają od stanu faktycznego (nie wiem jak się to ma z miastami), nuvi ma możliwość przeliczania nowej trasy omijając poważne korki (chyba czerwona kategoria), ale mimo tego co pokazywał to i tak ruch był płynny i często ignorowałem zalecenia komunikatów tmc :))) (na autostradach) ale kto wie raz może być tak a raz tak
Pozdrawiam,
Krzysiek
(Nuvi 350 + CNE 9 + GPMapa 5)
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

rockyr pisze: ... ja używałem w Niemczech GTM12 i zbiera informacje o korkach bez problemu i nie trzeba żandych opłat
rockyr skorzystam, że powstał wątek by zapytać: czy komunikaty TMC to tylko graficzna pomoc i ewentualna możliwość przeliczania trasy nową ścieżką czy również informacje głosowe (w języku ojczystym) na bieżąco ?
Niestety :cry: , nigdy nie miałem okazji "zobaczyć" funkcji "na żywo", a kusi mnie zakup 760'tki :idea: .
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
frasun
Radny

Post autor: frasun »

beetle-m pisze:czy komunikaty TMC to tylko graficzna pomoc i ewentualna możliwość przeliczania trasy nową ścieżką czy również informacje głosowe (w języku ojczystym) na bieżąco ?
TMC to automatyczne przeliczanie trasy. Komunikatów nie ma, bo i po co?
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
rockyr
Początkujący

to jest tak z komunikatami :)))

nic nie gada, tylko na mapie przed pojazdem pokazuje sie ikonka (analogiczna do tego jak u nas fotoradary), tylko ze ta jest zółta i jakiś alert na górze w pasku sie pokazuje i jak sobie klikniesz (przy predkosciach na autobanie malo wskazane) na pasek z alertami to ci pokaze jaki rodzaj robót, korka na drodze i na którym kilometrze i po anglielsku mniej wiecej cos napisane, ze moga byc utrudnienia w ruchu i takie tam,
ale sama ikonka przed pojazdem juz moze oznaczac ze moze byc ograniczenie predkosci, czy zwężenia na drodze i juz to samo tylko wymusza od kierujacego wiekszego skupienia

nuvi ma mozliwosc omijania komunikatów tmc, jezeli tak ustawimy to w momnecie gdy na naszej wyznaczonej trasie pojawia sie jakies powazne utrudnienia w ruchu (tam jest zawsze kilka kategorii utrudnien) i chyba w przypadkach najbardziej utrudniajacych ruch nuvi zaproponuje wyznaczenie nowej trasy poprzez zasygnalizowanie tego trojkatem, po kliknieciu tego dopiero pyta sie czy wyznaczyc lepsza trase, w miescie moze byc OK, ale na autostradzie wyznaczalem nowa trase, ale jechalem swoja wczesniej ustalona, po to aby zobaczyc co to moze oznaczac w warunkach drogowych i jak do tej pory nie najechalem na zadna zablokowana droge albo wypadek ktory by mnie na kilka godzin zatrzymal w miejscu, a poruszalem sie po chyba najbardziej uczeszczanej autostradzie 2 i potem 3

nie dlugo mam znowu trasę do niemiec i pozniej do wloch

a jak sie spisze odbiornik, a ja niezapomne sie podzielic informacjami, to opisze na garniaku
Pozdrawiam,
Krzysiek
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

Post autor: beetle-m »

frasun pisze:TMC to automatyczne przeliczanie trasy. Komunikatów nie ma, bo i po co?
Zawsze jakoś wyobrażałem sobie, że to chodzi o informacje głosowe. Myliłem pojęcia :roll: Dzięki Panowie za oświecenie :) (frasun, rockyr)

Czy możliwe jest by komunikat dotarł do urządzenia mimo braku anteny lub funkcji w nuvi ? Trafiłem na taki przypadek w nuvi 350. Znaczek ostrzegawczy (jakiś trójkącik na mapie) z informacją o możliwości zmiany/lepszej trasy (okolice Znojmo - CZ). Czy to było TMC ? Niestety nie przywiązałem do tego zbyt wielkiej uwagi i nie potrafię teraz podać więcej szczegółów :-(
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Awatar użytkownika
Magnoom
Radny
Kontakt:

Post autor: Magnoom »

Dopiero jestem przed testami TMC na swojej 760, ale coś mi się wydaje, że bez odbiornika TMC samo urządzenie raczej nie odbierze tych komunikatów. Zdaje się, że niedawno ktoś poruszył temat pojawiającego się trójkątnego znaku w okolicach ostrych zakrętów, czy ich serii. Wtedy też Nuvi proponuje wyznaczenie innej trasy.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
rockyr
Początkujący

pojawiający się trójkąt miałem możliwość kilkakrotnie zoabczyć w nuvim bez anteny do TMC, ale to nie komunikaty TMC były przyczyną pojawienia się trójkąta

nuvi przy wyznaczeniu dłuższej trasy ( u mnie np Chełm - Bologna 1600? km) potrafi w połowie trasy sobie cos tam poprzeliczac i zaproponowac inna w połowie drogi, ot tak, komunikujac to tym trójkątem po prawej stronie (nuvi350), dodam ze całość na CNE 9 od samego poczatku do konca bez zmian mapy na ktorej sie poruszalem,

Przykład:
na poczatku nuvi wyznacza przez Cieszyn , kawałek Czech i na Słowację do Austrii, a jak się zbliżałem w okolicę Bielska Białej to już zaproponował wyznaczenie trasy tylko przez Czechy
Pozdrawiam,
Krzysiek
wanmic1
Bywalec

Post autor: wanmic1 »

beetle-m pisze:
Czy możliwe jest by komunikat dotarł do urządzenia mimo braku anteny lub funkcji w nuvi ? Trafiłem na taki przypadek w nuvi 350. Znaczek ostrzegawczy (jakiś trójkącik na mapie) z informacją o możliwości zmiany/lepszej trasy (okolice Znojmo - CZ). Czy to było TMC ?
To nie było TMC.

Ten znak pojawia się również u mnie (kiedy jeżdżę po Polsce-gdzie ten system nie działa i nie mam anteny) i oznacza tylko tyle, że nuvi ponownie kalkuluje trasę, wybierając w zależności od ustawień najkrótszą lub najszybszą. Jak nie wciśniesz znaku to on zniknie po kilku sekundach. Często jest tak, że jak go wciskam, to nuvi i tak prowadzi mnie po takiej trasie jaką wcześniej przeliczył - więc ja się tym znakiem w ogóle nie przejmuję :)

Dodam, że często pojawia się w nocy, kiedy szansa trafienia na jakikolwiek korek jest zerowa :lol:

W sumie nie wiem od czego to zależy...bo od dłuższego czasu jeżdżę do dziewczyny IDENTYCZNĄ trasą, a nuvi ma IDENTYCZNE ustawienia nawigacyjne a ten znak raz się pojawia a innym razem nie...

Pozdrawiam, Michał
Garmin nuvi 30 + GPMapa (ostatnia) + City Navigator Europe NT 2014.20 + kilka innych :)
Zachu
Radny
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
wanmic1
Bywalec

Zachu pisze:O trójkątach macie tu wątek ;)
No czyli de facto nadal nie wiadomo do końca jaką to spełnia funkcję. Jak już pisałem - nie ma znaczenia czy się ten znak wciśnie czy nie bo trasa jaką nuvi przelicza ponownie i tak jest taka sama jak przeliczona przed startem.
Najbardziej prawdopodobne wydawało mi się tłumaczenie frasuna: "Gdzie tu logika, trasę najlepszą miał znaleźć już na początku. Co się zmieniło od momentu ruszenia? Jedyne wytłumaczenie, które mi przychodzi do głowy, to dynamiczna analiza przebytego i pozostałego do przebycia odcinka trasy, w zależności od średniej prędkości odbiornik stwierdza, że poprowadzi Cię np. krótszą drogą lub trasą zawierającą więcej autostrad..." :)

Pozdrawiam, Michał
Garmin nuvi 30 + GPMapa (ostatnia) + City Navigator Europe NT 2014.20 + kilka innych :)
wanmic1
Bywalec

Dzisiaj robiłem symulację trasy, podczas której pojawił się tajemniczy trójkąt :lol:

Teraz jestem w 100% pewny że to żadne TMC. Po jego wciśnięciu (jak poprzednio) nuvi przelicza taką samą trasę.

To jakiś bug...

Pozdrawiam, Michał
Awatar użytkownika
Piotrek
Początkujący

Post autor: Piotrek »

U mnie znaczek trójkata pojawia się tylko wtedy, gdy podczas jazdy po wytyczonej juz trasie , przełączę mapy, np. z GPMapy na CNE.

Pozdrawiam
pozdrawiam,
Piotr, nuvi 1490T + nuvi 3597
ODPOWIEDZ