O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
kwieto pisze:
Natomiast tak wygląda wykres ciśnienia (barometr), przy ustawieniach "stała wysokość":
Widać gigantyczną dziurę, gdzie ciśnienie dochodzi do zera (sic!) Spadek zaczyna się w okolicach godziny wyłączenia odbiornika, pionowy wzrost - po jego włączeniu.
Co ciekawe, przy przesuwaniu kursorem po wykresie spadek ten jest pokazywany niejednoznacznie. Przy cofaniu się w czasie np. godzina 20:26 jest na spadku:
Natomiast jeśli będziemy się przesuwać do przodu, godzina 22:56 jest jeszcze na "płaskiej" części wykresu, tuż przed jego gwałtownym spadkiem:
Szczerze mówiąc, trochę tego nie rozumiem :/
Dokładnie tak samo, identycznie wyglądały wykresu u mnie tylko, że ja mam od zawsze włączoną Zmienną Wysokość. Gdy przesuwałem kursorem w lewo w prawo wykresu zachowywał się u mnie dokładnie tak samo jak u Ciebie Kwieto.
Gdy zacząłem się bawić w wyjmowanie i wykładnie baterii (może zabrzmi to dziwnie) ale obserwowane problemy z wykresem ustąpiły i wykres się "wyrównał" i przy różnych skalach podziałki zaczął zachowywać proporcje.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
GPS był włączony od 24.07 od godz 9:00 (godzina ta się już nie zarejestrowała na wykresie). Zgasł o ok godz 1:10 25.07, w tedy też wymieniłem baterie na nowe ale odbiornik był wyłączony
Wykres skomentujcie sami.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 26 lip 2008, 15:53 przez stasimon, łącznie zmieniany 5 razy.
Magnoom pisze:60CSx jest w terenie i nie mam jak sprawdzić.
Przecież 60CSX nie ma możliwości śledzenia trendu ciśnienia po wyłączeniu
nie ma?
Bo ja coś włączyłem w menu wysokościomierz i widziałem jak ekran mrugał chyba co 15 minut i jak rano włączyłęm to zobaczyłem wykres zmian ciśnienia...To ja już nie wiem sam
Pewnie się nie zrozumieliśmy i piszemy o różnych sprawach.
Nie mam w tej chwili 60CSX, zatem nie sprawdzę, ale jakoś jestem przekonany że 60CSX nie ma tej opcji:
Włączony odbiornik zbiera informacje o zmianie ciśnienia. To oczywiste. Tyle że ja skojarzyłem rozważania z wątku z pracą odbiornika w funkcji barometru. Czyli także w nocy, kiedy po pierwsze to jest najbardziej przydatne, a po drugie kiedy odbiornik jest wyłączony i nie zżera baterii. I powiem szczerze, trochę mnie zaskoczyłeś. Moim zdaniem 60CSX nie zbiera takich informacji po wyłączeniu, ale ..... nie dam się zabić z tego powodu
stasimon pisze:GPS był włączony od 25.07 od godz 9:00 (godzina ta się już nie zarejestrowała na wykresie). Zgasł o ok godz 1:10 25.07, w tedy też wymieniłem baterie na nowe.
To jeszcze sprawdź proszę, jak jest przy ustawieniu skali innym niż 12h.
Przy 12h i u mnie tej "dziury" nie widać.
Powiem więcej - "dziura" jest tylko przy skali 45 minut.
Przy czym jak teraz włączyłem odbiornik, to "dziura" jest między ostatnim wyłączeniem a ponownym włączeniem - poprzednia (ta ze screenshotów) zniknęła
Czy u Ciebie ta wyrównana linia to okres gdy odbironik był wyłączony, natomiast ta "postrzępiona" część wykresu dotyczy czasu gdy odbiornik pracował normalnie?
Ostatnio zmieniony 26 lip 2008, 15:59 przez kwieto, łącznie zmieniany 1 raz.
Potwierdzam.
Przy skali 12h i 6h dziury nie było widać i wykres wyglądał prawidłowo.
Problemy zaczynały się pojawiać przy małych skalach czyli przy skali 45min 1h. Przy skali 3h niestety nie przypominam sobie jak wykres się kształtował.
Obecnie wszystko jest OK. Wykresy które udostępniłem wyglądają poprawnie we wszystkich skalach.
Postrzępiona linia to efekt pracy włączonego odbiornika.
Prosta linia biegnąca w górę powstała gdy odbiornik był wyłączony (włączał się co 15min by dokonać zapisu ciśnienia)
Ostatnio zmieniony 26 lip 2008, 16:02 przez stasimon, łącznie zmieniany 1 raz.
60CSx dane z nocy niby zapisuje, ale chyba nic nie są warte ( podobnie jak w Colorado ):
Tak wyglądają screenshoty z Colorado za ostatnią noc:
z 60CSx:
A tak z 60CS :
Wczoraj około 15 wszystkie trzy zostały nastawione na taką samą wysokość w ramach kalibracji, po czym po kilku minutach zostały wygaszone. Raczej nie miały szans pobrać pozycji, ale głowy nie dam. Leżały razem w jednej torbie stale w jednym miejscu. Zostały włączone ok. 06:30 i pobrałem te obrazki. Różnice czasu na ekranach wynikają z tego, że czasu na nich nie korygowałem.
Ktoś już zauważył że w polskim sofcie nie ma V, nie ma też X.
Zadanie dla frasuna
Jest jeszcze nie przetłumaczony komunikat przy odłączeniu od zasilania w samochodzie.
Zachu pisze:Ktoś już zauważył że w polskim sofcie nie ma V, nie ma też X.
Zadanie dla frasuna
Jest jeszcze nie przetłumaczony komunikat przy odłączeniu od zasilania w samochodzie.
Raczej zadanie dla PouchX, to spod jego palca wychodzą spolonizowane pliki firmware.