Uchwyt rowerowy

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.
Awatar użytkownika
paszczak
Nowy
Kontakt:

Post autor: paszczak »

kwieto pisze:Żeby jeszcze potrafił tę rację obronić inaczej niż prostackim dyskredytowniem tego, co mówią inni... :/
Te obrony to nam przecież i tak na nic...swoje wiemy :P
A wątek uchwytowy niechaj żyje, może ktoś skorzysta lub dopomoże innym w potrzebie ;)
pozdrowienia
kwieto
Garniak

Post autor: kwieto »

Wiesz, "wchodząc w poważny ton", IMO nie ma sensu dyskutować z kimś, kto nie ma nawet tyle szacunku do swego rozmówcy (albo jest po prostu zbyt głupi), żeby zadbać o poprawność ortograficzną tekstu, który pisze.

Jak dla mnie, taki ktoś po prostu nie chce by go traktować poważnie :")
CHRIS GD
Początkujący

Post autor: CHRIS GD »

to jest temat uchwytur owerowego i tego macie sie trzymac widac wasz poziom niedorównuje mojemu.Dlatego Ja niewypowiadam sie owas bo niezamierzam sie do tak niskiego poziomu schylac dyskusja zwami burakimi i to jest bardzo łagodne okreslenie Bo niezamierzam sobie brudzic jezyka takimi typami jak wy niema sensu jesli sie wam niepodoba to niemusicie tego czytac ujawniajac jakimi jestescie wiesniakami
Ja to wiem i mi to wystarczy :D Dlatego niewdaje sie w dyskusje .To tak było na przyszłośc. Bo przez takich jak wy trudno cokolwiek znalesc własnie przez takich co zasmiecaja tematy zajmujace konkretne sprawy ,Nikt was do niczego niezmusza a swoje frustracje i wyzwiska proponuje wyżywac na forum dla gówniarzy typu domowe przedszkole albo gdzie indziej jesli was stac proponuje do lekarze psychiatry sie zapisac . :lol:

wracajac do tematu

odbiornik trzyma sie bardzo dobrze na uchwycie i niema najmniejszej szansy wypasc predzej sie uchwyt rozwaliniz odbiornik wypadnie
po drobnej modernizacji został doniego przykrecony tak jak to jest w orginalnym garminowski w kazdej chwili mozna go odkrecic palcami bez uzycia wiekszej sily:)
miejsce przykrecenia odbiornika zaznaczone białym sznurkiem

Obrazek

Obrazek
60CSx +2+1GB,GPmapa+akuSanyo2700
kwieto
Garniak

Post autor: kwieto »

CHRIS GD pisze:dyskusja zwami burakimi
No niestety to nie wiem co to jest "zew burakimiczy" więc sobie takimi zwami (zawołaniami?) nie podyskutujemy :")

[Wybaczcie karmienie trola, nie mogłem się powstrzymać]
frasun
Radny

Post autor: frasun »

CHRIS GD pisze:odbiornik trzyma sie bardzo dobrze na uchwycie i niema najmniejszej szansy wypasc predzej sie uchwyt rozwaliniz odbiornik wypadnie
po drobnej modernizacji został doniego przykrecony tak jak to jest w orginalnym garminowski w kazdej chwili mozna go odkrecic palcami bez uzycia wiekszej sily:)
miejsce przykrecenia odbiornika zaznaczone białym sznurkiem
Bajer. Myślę, że doszliśmy do momentu, w którym należy wspomnieć o tzw. srebrnej taśmie.
Obrazek
Legendarna już taśma służy do naprawiania i mocowania wszystkiego i wszędzie. Jestem pewny, że przy jej pomocy można zrobić uchwyt do dowolnego GPSu, najważniejsze jednak, że koszt takiego uchwytu będzie na prawdę znikomy.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
CHRIS GD
Początkujący

kwieto daruj sobie :D jak dlamnie jestes najwiekszym zasmieczacem watków
do których nic nie wnosisz :D

a co do postu dla mnie wartosc maja tylko tacy co potrafia sami cos wymyslec pujsc kupic na dodatek byc frajerem ostro przeplacic potrafi kazdy głupi z tego powodu niema zadnego sensu tworzyc c kolejne posty.bo wystarczy uzyc google albo zapytac w sklepie.

mnie osobiscie takie cos wystarczy na jeden sezon a jak bede mial okazje kupic garminowski za 20zł :D to prawdopodobnie kupie.
Dzieki za wszelkie dobre miłe słowa ,na wiecej nie czekam :lol:
Awatar użytkownika
jggrzes
Bywalec
Kontakt:

Post autor: jggrzes »

Witam

Panowie administratorzy, zarządzający forum, proszę o nie usuwanie wątku. Dziękuje i przepraszam za ...

SZANOWNY CHRIS GD

Cała ta wiadomość jest skierowana do Ciebie. Wybacz, że pozwoliłem sobie napisać tak bezpośrednio co Ciebie.

gruba kreska - początek

ma kolega racje jestem frajej a nawet dópa, pisząc i chyba rozumując po twojemu. Na początku kupiłem (sponsor) ten paskudny wielki uchwyt i przepłaciłem jak frajer. Przyznam ci się do czegoś, przez kilka miesięcy na torbie która jest widoczna w moich postach uszyłem szelki (nie mam zdjęcia). Do tych szelek był dołaczony GPS za pomocą uchwytu do ktury był wraz z GPS.

Czytałem na forum, zadawałem pytania ale przecieżrz nie bedę frajerem i nie będe kópował za 60zł czy 300zł uchytu. Po co ktoź wymyślił uchwyt za 300zł skoro morzna go mieć za 60zł a morze nawet za 10zł w dwoim rozumieniu. Ktoś wycenił swoją prace, tyle to kosztuje. Jeśli twuj wynalazek bedzie dobry to sadze, rzże smialo możrzez go opatentowadź i bedziesz bogatym człowiek, bedziesz sie mugł śmiaci ze wszystkich frajerów.

Mam jeszcze prodźbę do Ciebie co mam zrobić z torbami na rower kture som dobre ale kosztujom parę setek. Chyba reklamówki będa lepsze.

Nikt nie każe Ci kupowadź tego lub inego urzomdzenia to jest wymiana zdań. Zdarza się nam literówka i uwaga co do pisowni jeszcze nikomu ..

oprucz ciebie chyba nie zaszkodziła. Moge sie mylić i chce się mylić sadze jednak, rze jesteś :( człowiekiem

gruba kreska - koniec

Mam nadzieje, że zrozumiałeś coś z mojego bełkotu do Ciebie (starałem się pisać Twoim językiem), przeczytaj swoje posty, uwagi kolegów i POMYŚL PROSZĘ!!!
Pozdrawiam Grzegorz

60CSX
rizo16
Nowy

Post autor: rizo16 »

Legendarna już taśma służy do naprawiania i mocowania wszystkiego i wszędzie. Jestem pewny, że przy jej pomocy można zrobić uchwyt do dowolnego GPSu, najważniejsze jednak, że koszt takiego uchwytu będzie na prawdę znikomy.
Pozdrawiam,[/quote]

:D takie mocowanie mam w plecaku zawsze w gotowości :)
CHRIS GD
Początkujący

[quote="jggrzes"]Witam

słuchaj ja do ciebie nic niema choc jak patrze na te twoje zdjecia to zawsze poprawia sie mi chumor i chce mi sie smiac wiec ciebie oceniam pozytywnie :lol:

Takiego dziwolonga dawno niewidzialem .ale twoja sprawa co masz na rowerze chcesz to masz .
Na to miast nielubie jak kazdy gdy ktos prubuje wciskac ciemnote albo krytykuje bo sam nic innego niepotrafi albo inna sprawa gdy mam wrazenie ze lobbuje za garminem jak by mu zato placili.

To co kto ile sobie ceni jesli to wyłacznie jego produkt to inn sparwa co innego gdy ktos chce szukac naiwnych i proste rzeczy sprzedaje 7razy drozej niz kosztuja w USA.Zdzieranie forsy z naiwniaków to polska specjalność.Gdybym miał wiecej czasu sam zaprojektował by uchwyt wykonał .Niepotokupiłem tego GPS przereklamowanego zreszta ze by zakladac produkcje :lol:
wiec poszedłem na łatwizne i zrobilem cos co sie doskonale sprawdza i jest tanie.
głupi uchwyt do paska kosztuje u garmina 80zł

A moja ocena jest prosta skoczyc do sklepu moze kazdy ja mysle ze watek powstal z tego powodu ze ten uchwyt jest zadrogi w kraju i dlatego ludzie szukaja czegos w przystepnej cenie na zwykle wycieczki rowerowe
co niebedzie zajmowało wiecej miejsca na kierownicy.chcesz miec czołg na niej bo wykonujesz piruety w powietrzy i czesto spadasz to twoja sprawa widocznie ci taki potrzebny .
Juz widzialem uchwyty czy futeraly samorubki i to chwali.

Lepsze nawet przyklejanie tasma jesli to niejest dla kogos niewygodne to czemu nie :lol:
Similas
Początkujący

Post autor: Similas »

Hm... Przegladnalem ten watek i dolaczam swoja wersje budzetowego rozwiazania :) Opancerzone czolgi w cenie eTrex'a raczej mnie nie interesuja, a srebrna tasma jest malo koszerna...

Postanowilem porzezbic nieco w cieplych materialach organicznych i wymyslilem takie rozwiazanie, ktore dobrze (poki co) sprawdza sie w jezdzie na szosie:

- bierzemy etui ze starego telefonu komorkowego z klipsem do paska (czasem mozna na allegro za 1.5 PLN wynalezc albo poszukac na strychu...). U mnie spasowalo takie, ktore na pleckach ma skore, na bokach wszyta gumke a na froncie gruba folie (dokladniej sygnowane dla Motoroli m3888)

- ladujemy baterie, wpychamy z uzyciem sily odbiornik do etui - siedzi mocno, a dodatkowo zabezpiecza go zapinana na rzepy klapka...

- ukladamy odbiornik w etui na mostku kierownicy i mocujemy przy pomocy tasmy velcro (ja uzylem skirzepa, czy jak to sie tam nazywa - tego do laczenia nart...). Rzepa owijamy oczywiscie wokol mostka i zaczepiamy o uchwyt do paska...

Wersja beta jak pisalem dziala niezle... Gdy odpowiednio mocno scisnac odbiornik lezy sobie grzecznie, gibiac sie lekko na boki ze wzgledu na elastycznosc skory w etui... (ale moze to i lepiej, bo wibracje wytlumi?)
Dla bezpieczenstwa smyczke przymocowuje do ramy...

Obrazek

Obrazek

Klips do paska jest metalowa blaszka obleczona w skore, wiec nieufni w stosunku do tasmy velcro moga sobie kupic dowolna obejme na kierownice i przymocowac do niej srubkami rzeczony uchwyt - wtedy nie powinien byc slabszy od plastikowego oryginalu...

Zalety:
- cena - koszt < 10 PLN
- prostota - podarta skore mozna zeszyc, zalatac itd itp :)
- wyglada - mozna zostawic uchwyt na rowerze i na 99% nikt nam go nie ukradnie :)

Wady:
- folia nieco pogarsza widocznosc w sloncu - zastanawialem sie czy nie mozna by wyciac dziury na ekran, ale nie mam chwilowo etui na zmiane :)
- nie wiem jak futeral wplynie na dokladnosc sledzenia... Ale z drugiej strony uzywacie przeciez futeralow do swoich gpsow...
- mimo wszystko troche sie gibie - spasc nie spadnie, ale moze wyladowac "twarza w dol" i nic nie bedzie widac do czasu poprawienia (ale czy to duza wada ? :) )

Pozdrawiam :)
--
Pozdrawiam Ja, czyli Sebastian "Similas" Wach
Awatar użytkownika
Azzie
Radny

Post autor: Azzie »

To i ja chciałem się pochwalić domowej roboty uchwytem Oregona ;-)

http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=42296#42296
Obecnie:Garmin 3590LMT z City Navigator Europe - trasa
Garmin 62S z Topo Switzerland v3 - outdoor
Dawniej:Garmin Vista, 60CS, Oregon 300 i inne
Awatar użytkownika
prozor
Bywalec

Post autor: prozor »

Similas pisze:Hm... Przegladnalem ten watek i dolaczam swoja wersje budzetowego rozwiazania :) [ciach]

Postanowilem porzezbic nieco w cieplych materialach organicznych i wymyslilem takie rozwiazanie, ktore dobrze (poki co) sprawdza sie w jezdzie na szosie

Wady:
[ciach]
Dla mnie podstawową wadą Twojego rozwiązania jest brak możliwości użycia "guzików" sterujących. Wbrew pozorom, używam ich bardzo często. Mimo wszystko wolę dać te parę złotych na garminowską obejmę kierownicy. Trzyma solidnie, jest pod lewą ręką i... o to chodzi ;).
Vista HCx, Nuvi 2595 (plus ecoRoute HD), Edge 810, Edge 520.
Similas
Początkujący

Kto powiedzial, ze nie mozna uzywac guzikow...? Po bokach jest elastyczna guma i przyciski dzialaja w pelni... :) Zreszta nie uwazam rozwiazania za jedyne sluszne, a jedno z wielu...
--
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

Wiadomo jakie są plusy tych rozwiązań. Minus jest taki że nie nadają się w teren.

Następny rowerek ze stajni Treka na forum ;)

Dodano:
Garmin wypuścił uchwyt rowerowy do serii ... nuvi 2xx
https://buy.garmin.com/shop/shop.do?pID=11170#
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
Similas
Początkujący

Szosowka tez sie nie nadaje w teren :) Po dolinkach podkrakowskich trzeba sie nakombinowac zeby nie prowadzic roweru :) Ale ja tak wole ;>
--
ODPOWIEDZ