kolorki w gsm map 60 csx
kolorki w gsm map 60 csx
Witam:)
Jestem tu od chwiki, chociaż od pewnego czasu śledzę to forum z nieskrywaną ciekawością:)
Noszę się z zamiarem zakupu Garmina 60 csx, nie ukrywam, że pod wpływem tegoż właśnie forum:) Mam pytanie być może deko dziwne. Chodzi mi o schematy kolorów... Mam pewne problemy ze wzrokiem sprowadzające się w dużym uproszczeniu do kiepskiego rozpoznawania kolorów, zwłaszcza w ostrym słonecznym świetle. Czy w ww Garminie istnieje możliwość ingerencji w schemat kolorów wyświetlanych map? Dla mnie ideałem byłby GPS o parametrach 60 csx ale z czarno-białym wyświetlaczem, ewentualnie z możliwością dostosowania kolorystyki do własnych potrzeb. Czy jest to w ogóle możliwe w jakimkolwiek odbiorniku? Bardzo odpowiada mi schemat "nocny" w 60 csx, ale nie wiem czy dotyczy on również wyświetlania map...? Bardzo proszę o odpowiedź użytkowników tegoż cacuszka:)
Jestem tu od chwiki, chociaż od pewnego czasu śledzę to forum z nieskrywaną ciekawością:)
Noszę się z zamiarem zakupu Garmina 60 csx, nie ukrywam, że pod wpływem tegoż właśnie forum:) Mam pytanie być może deko dziwne. Chodzi mi o schematy kolorów... Mam pewne problemy ze wzrokiem sprowadzające się w dużym uproszczeniu do kiepskiego rozpoznawania kolorów, zwłaszcza w ostrym słonecznym świetle. Czy w ww Garminie istnieje możliwość ingerencji w schemat kolorów wyświetlanych map? Dla mnie ideałem byłby GPS o parametrach 60 csx ale z czarno-białym wyświetlaczem, ewentualnie z możliwością dostosowania kolorystyki do własnych potrzeb. Czy jest to w ogóle możliwe w jakimkolwiek odbiorniku? Bardzo odpowiada mi schemat "nocny" w 60 csx, ale nie wiem czy dotyczy on również wyświetlania map...? Bardzo proszę o odpowiedź użytkowników tegoż cacuszka:)
Re: kolorki w gsm map 60 csx
60CSx ma kilka zestawów kolorów do wyświetlania menu. Można sobie wybrać.
Natomiast mapy można sobie dopasować przy pomocy plików TYP. Jest z tym trochę pracy, można zmieniać kolory, wzory, grubości linii. Przy czym jest to dłubanie narzędziami przygotowanymi przez entuzjastów, a więc działalność wymagająca odrobiny zaangażowania.
Natomiast mapy można sobie dopasować przy pomocy plików TYP. Jest z tym trochę pracy, można zmieniać kolory, wzory, grubości linii. Przy czym jest to dłubanie narzędziami przygotowanymi przez entuzjastów, a więc działalność wymagająca odrobiny zaangażowania.
Ok, dzieki, jak juz bede go mial to bede sie bawil. Najwazniejsze ze da sie cos z tym zrobic.
a czy w 60csx mozna zmieniac rozmiar czcionki w mapach?
i jeszcze jedno: czy wlaczenie kolorystyki typu Tryb Nocny powoduje tez zmiane kolorystyki wyswietlanych map czy tylko samego menu?

i jeszcze jedno: czy wlaczenie kolorystyki typu Tryb Nocny powoduje tez zmiane kolorystyki wyswietlanych map czy tylko samego menu?
Można zmieniać wielkość czcionki wyświetlanych obiektów.
Tryb nocny zmienia kolory mapy i menu. Jeżeli mapa korzysta z pliku TYP, to też się zmieniają o ile jest to zdefiniowane w tym pliku (a nie zawsze jest na mapach turystycznych - darmowych, a w każdym razie nie wszystkie obiekty maja definicję "nocną"
).
Tryb nocny zmienia kolory mapy i menu. Jeżeli mapa korzysta z pliku TYP, to też się zmieniają o ile jest to zdefiniowane w tym pliku (a nie zawsze jest na mapach turystycznych - darmowych, a w każdym razie nie wszystkie obiekty maja definicję "nocną"
Wreszcie udało mi się znaleźć sklep, w którym mogłem wziąść we własne ręce 60csx. No i takie malutkie te literki pod ikonkami w menu.... czy one też dadzą się powiększyć? GPS zawierał tylko mapę bazową i nie mogliśmy ze sprzedawcą znaleźć w menu opcji skalowania czcionek i obiektów. A jako, że czasu było mało musiałem odpuścić. Być może już przeginam, ale czy ktoś z Was miałby na tyle dobroci w sobie i wstawił kilka screenów prezentujących to skalowanie, w menu (jeśli jest) i na mapach? Z góry ogromne dzięki:)
Nie bardzo rozumiem. Skoro nie kupiłeś tego odbiornika, to po co Ci te screenshoty? Nie mam pod ręką 60-ki, ale wielkość czcionki wyświetlanych obiektów ustawia się w menu map (na ekranie mapy przycisk Menu -> Ustawienia mapy -> przycisk T
no właśnie po to mi potrzebne że chciałbym go kupić. Nie miałem możliwości przyjrzeć mu się dobrze w sklepie, tym bardziej, że sprzedawca nie był do końca zorientowany. A nie chciałbym kupować kota w worku. A rozmiar czcionki i czytelność jest dla mnie bardzo ważnym kryterium. Ot tyle:)
Zrzuty z 60CSx przy wykorzystaniu xImage - mapa UMP
Krzysiek
60CSx, GPMapa Topo 2009, UMP, Galaxy S8+, Automapa
60CSx, GPMapa Topo 2009, UMP, Galaxy S8+, Automapa