Rodzina Nuvi
- beetle-m
- Garniak
- Has thanked: 2 times
Re: Rodzina Nuvi
Ten link ułatwi Ci poszukiwania konkretnych opcji w danym modelu:
https://buy.garmin.com/shop/shop.do?cID=134
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Garmin Nuvi 6xx to starszy model więc może tak, ale innych firm, nowych modeli, jest multum za nawet mniej niż 300 USD - jednak już nie Garminmacciek pisze:Z tego co widziałem to z tym wyposażeniem [transmitter_FM, Bluetooth] są tylko
wersje 6xx oraz 7xx- a coś tańszego powiedzmy do 300 $ ?
Pozdrawiam.
SE C702; Nuvi 760 v3.10
255W ma obrazowanie zasięgu satelitów. I czasem bawię się tym. Lecz jeszcze nie wyczułem o co chodzi przy słupkach obrazujących wielkość sygnału. Mianowicie przeważnie te słupki mają czaną obwódkę i niebieskie wypełnienie. Ale bywa też, że widzę przy niektórych słupkach czarną obwódkę i czarne wypełnienie oraz czarną obwódkę i białe wypełnienie. Chyba kiedyś widziałem białą obwódkę i czarne wypełnienie ale nie jestem pewien, czy w tym samym zagadnieniu. I tarpi mnie co teżoznaczają te informacje. W każdym przypadku słupki są dynamiczne. Także nie czuję co tam robi księżyc i słońce, ale tego nie analizowałem.
Zauważyłem, że czasem, kiedy użtytkowałem nawigację w pobliżu okna, kiedy ma w zasięgu kilka satelitów nic nie dja obracanie odbiornikiem tj na mapie utrzymuje się ten sam kierunek w dłuższym czasie, czyli chyba zawsze. Nie mogę tego powiedzieć podczas jazdy zmienia się pozycja samochodu oraz informacja o kierunku jazdy.
Faktycznie ztą pólnocą sie wygłupiłem bowiem kombinowałem, że ustala pozycję łązcnie z orientacją. Tymczasem orientacja wynika dopiero z kierunku przemioeszczania się.
Zauważyłem, że czasem, kiedy użtytkowałem nawigację w pobliżu okna, kiedy ma w zasięgu kilka satelitów nic nie dja obracanie odbiornikiem tj na mapie utrzymuje się ten sam kierunek w dłuższym czasie, czyli chyba zawsze. Nie mogę tego powiedzieć podczas jazdy zmienia się pozycja samochodu oraz informacja o kierunku jazdy.
Faktycznie ztą pólnocą sie wygłupiłem bowiem kombinowałem, że ustala pozycję łązcnie z orientacją. Tymczasem orientacja wynika dopiero z kierunku przemioeszczania się.
Ostatnio zmieniony 24 sty 2009, 19:45 przez mc205, łącznie zmieniany 1 raz.
nuvi 255W, CNE NT 2009.11 ALL
Słońce i księżyc pokazują ich pozycję względem kuli ziemskiej. Wysokość słupka siła sygnału, kolor słupka "typ" sygnału. Z tego co pamiętam są 3 typymc205 pisze:255W ma obrazowanie zasięgu satelitów. I czasem bawię się tym. Lecz jeszcze nie wyczułem o co chodzi przy słupkach obrazujących wielkość sygnału. Mianowicie przeważnie te słupki mają czaną obwódkę i niebieskie wypełnienie. Ale bywa też, że widzę przy niektórych słupkach czarną obwódkę i czarne wypełnienie oraz czarną obwódkę i białe wypełnienie. Chyba kiedyś widziałem białą obwódkę i czarne wypełnienie ale nie jestem pewien, czy w tym samym zagadnieniu. I tarpi mnie co teżoznaczają te informacje. W każdym przypadku słupki są dynamiczne. Także nie czuję co tam robi księżyc i słońce, ale tego nie analizowałem.
1. brak synchronizacji z sygnałem (białe wnętrze słupka, ew czarne w trybie nocnym)
2. sygnał zsynchronizowany i wykorzystywany do nawigacji (niebieskie słupki)
3. sygnał poprawek EGNOS/WAAS
Przecież GPS to nie kompas jak się nie ruszysz to nie wie gdzie są kierunki geograficzne.mc205 pisze:Zauważyłem, że czasem, kiedy użtytkowałem nawigację w pobliżu okna, kiedy ma w zasięgu kilka satelitów nic nie dja obracanie odbiornikiem tj na mapie utrzymuje się ten sam kierunek w dłuższym czasie, czyli chyba zawsze. Nie mogę tego powiedzieć podczas jazdy zmienia się pozycja samochodu oraz informacja o kierunku jazdy.
W ręku stary Legend, w aucie Nuvi 255W.
Witam,
Posiadam Garmina nuvi 300 mam wgrany City Navigator Europe NT 2008 oraz GPMape 2008.1
Mam następujący problem, urządzenie nie znajduje mniejszych miejscowości na zadnej z tych map a nazwy miejscowosci są na tych mapach, muszę nieraz szukac i wskazywac na mapie punkt do ktorego urzadzenie ma mnie prowadzic.
Czy jest to problem z mapami czy z softem urządzenia ?
Posiadam Garmina nuvi 300 mam wgrany City Navigator Europe NT 2008 oraz GPMape 2008.1
Mam następujący problem, urządzenie nie znajduje mniejszych miejscowości na zadnej z tych map a nazwy miejscowosci są na tych mapach, muszę nieraz szukac i wskazywac na mapie punkt do ktorego urzadzenie ma mnie prowadzic.
Czy jest to problem z mapami czy z softem urządzenia ?
Zakładam, że szukasz adresu - ulicy i nru posesji - w mniejszych miejscowościach. Jeśli tak, to nie znajdziesz, ponieważ generalnie małe miasteczka i miejscowości nie mają jeszcze zindeksowanych wszystkich adresów (mam na myśli Polskę). Dlatego nawigując do mniejszej miejscowości nie szukaj jej przez pole 'adres', ale (nie wiem, które słowo jest użyte w N300) 'miasto' lub 'miejscowość'.
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
W tym modelu najpierw podaje się miejscowosc a pozniej adres, adresu nie mam okazji wpisac bo nie znajduje miejscowosci :/
Witam,
Nuvi 760, co oznacza druga kontrolka Led na zasilaczu. Zielona to zewnętrzne ładowanie, a ta w kolorze żółtym to coś ze statusem TMC ale nie wiem dokładnie.
Co pisze w instrukcji PL?
Jeszcze jedna prośba.
Nie mogę znaleźć na forum instrukcji jak można edytować tracki z nuviego, konkretnie chodzi o wycinanie fragmentów tracków i zostawianie tylko tych które mogą przydać się w UMP.
Dziękuje z góry.
Nuvi 760, co oznacza druga kontrolka Led na zasilaczu. Zielona to zewnętrzne ładowanie, a ta w kolorze żółtym to coś ze statusem TMC ale nie wiem dokładnie.
Jeszcze jedna prośba.
Nie mogę znaleźć na forum instrukcji jak można edytować tracki z nuviego, konkretnie chodzi o wycinanie fragmentów tracków i zostawianie tylko tych które mogą przydać się w UMP.
Dziękuje z góry.
pozdrawiam,
Piotr, nuvi 1490T + nuvi 3597
Piotr, nuvi 1490T + nuvi 3597
Beetl(e)dit: Unikajmy proszę pełnego cytowania jeśli odpowiadamy na poprzedzający post.
Cytowanie postów
Tracki edytujesz w MapSource. W zakładce "Wyświetl" rozwiń wszystkie paski narzędzi i masz tam "nożyczki" do rozcinania, gumkę i + do łączenia śladów.
Tracki edytujesz w MapSource. W zakładce "Wyświetl" rozwiń wszystkie paski narzędzi i masz tam "nożyczki" do rozcinania, gumkę i + do łączenia śladów.
Ostatnio zmieniony 26 lut 2009, 08:00 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytujemy poprzedniego postu ! Usunięto cytat.
Powód: Nie cytujemy poprzedniego postu ! Usunięto cytat.
NUVI 760 + CNE NT 2008 + UMPpcPL
GARMIN DRIVESMART 61 EUROPE LMT-S
GARMIN DRIVESMART 61 EUROPE LMT-S
Dziasiaj odkryłem ciekawostkę i dzielę się informacją. Otóż mój nuvi 255W zwykle przy podłączeniu do kumputera USB - usb poprzestawał z uruchamianiem na ekranie GARMIN i ładował akumulator. Aż tu dzisisaj po podłączeniu tym samym przewodem do tego samego komutera wykonał pełny start. A więc ładuje się oraz mogę wykoywć działania na mapie. Ponieważ komputer resetowałem, nawigacja powtórzyła procedurę. Po wyłaczeniu suwakiem leciutkie podświeltlenie: Ładowanie baterii. Naciśnij......(póxniej gasnące). Po naciśnięciu start do mapy. Właściwie to chyba dobrze, tylko nie wiem dllaczego. Pracuję w pomieszczeniu, gdzie sygnał satelitów nie dociera więc go nie mam. Mam przypuszczenie co okoliczności w których nauczył się tego, ale nie mam pewności. Co tym wiedzą inni użytkownicy?
Dodam, że w tym stanie wyłączenie to jakaś postać uśpienia, bowiem budzi się gotowym ekranem roboczym (bez startu), czyli tak został wyłączony. Mowa oczyiscie o sytuacji, kiedy jet podłączony. Mam nadzieję, ze bez zasilania funkcjonuje jak poprzednio.
Faktycznie kiedyś zapoznawałem się ztym, lecz z racji iż nic nie kombinowałem to zapomniałem. Ale wygląda na to, że nie używałem takich tricków, lecz chyba włączyłem do gniazda kiedy na ekranie wyświetlane były informacje firmwere. Ewentualnie komputer został włączony w takim stanie nuvi.
Dodam, że w tym stanie wyłączenie to jakaś postać uśpienia, bowiem budzi się gotowym ekranem roboczym (bez startu), czyli tak został wyłączony. Mowa oczyiscie o sytuacji, kiedy jet podłączony. Mam nadzieję, ze bez zasilania funkcjonuje jak poprzednio.
Faktycznie kiedyś zapoznawałem się ztym, lecz z racji iż nic nie kombinowałem to zapomniałem. Ale wygląda na to, że nie używałem takich tricków, lecz chyba włączyłem do gniazda kiedy na ekranie wyświetlane były informacje firmwere. Ewentualnie komputer został włączony w takim stanie nuvi.
Ostatnio zmieniony 05 mar 2009, 11:01 przez mc205, łącznie zmieniany 2 razy.
nuvi 255W, CNE NT 2009.11 ALL
- beetle-m
- Garniak
- Has thanked: 2 times
Takie coś ?
Tryb pracu nuvi z podłączonym kabelkiem USB
Pozdrawiam, mariuszD
Diody LED-kody statusuPiotrek pisze: Nuvi 760, co oznacza druga kontrolka Led na zasilaczu. Zielona to zewnętrzne ładowanie, a ta w kolorze żółtym to coś ze statusem TMC ale nie wiem dokładnie.
Zielona dioda świeci, gdy odbiornik podłączony jest do zasilania.
Dioda LED statusu świeceniem informuje o odbieranym sygnale:
- żółte błyski krótki-długi: trwa określanie państwa w którym się aktualnie znajdujesz
- żółte ciągłe: poszukiwanie sygnału
- czerwone ciągłe: chwilowa utrata synchronizacji
- zielone ciągłe: normalny odbiór danych
pozdrawiam chopin67
Nuvi 765T v.Taivan GPMapa 2009.3 + CNE NT 2010.3 + UMP pcPL; TomTom GO750; AsusA 636N + Automapa
Nuvi 765T v.Taivan GPMapa 2009.3 + CNE NT 2010.3 + UMP pcPL; TomTom GO750; AsusA 636N + Automapa
a mam pytanie. Co polecicie kupic z Garmina 255W, 265W, 760. I drugie pytanie, jak teraz mapy w garminie? Czy juz sa porownywalne z AutoMapa ? Chodzi o Mape Polski i takich krajow jak Czechy, Austria, Chorwacja itd..? pomocy