GPMapa Topo - po konferencji prasowej.
Re: GPMapa Topo - po konferencji prasowej.
Heh, widzę, że temat rozwija się coraz zabawniej :")
Szczerze ubawił mnie pomysł na rozwój nazewniczy dopasowany tak, aby mapa mogła okazać się "najlepszą w swojej klasie", nawet jeśli generalnie klasa ta będzie do d... :")
Kiedyś kombinowali tak producenci tanich akcesoriów komputerowych (np. skanerów), tudzież optyki fotograficznej, zręcznie pomijając fakt, że dana "klasa" ma sie nijak do ogólnie pojętego standardu...
Mapa to mapa - jeśli stara się sprawiać wrażenie szczegółowej, a jednocześnie iluś rzeczy na niej nie ma, tudzież są błędnie oznaczone, to jest do d... nawet jeśli zgarnie pierwszą lokatę w teście na "najlepszą mapę firmy X w cenie do Y złotych"
Dobra mapa powinna w 100% odzwierciedlać rzeczywistość, a jedyne braki powinny wynikać z odgórnie założonej ogólnej szczegółowości (nie spodziewajmy się np. że na mapie o skali 1:200 000 zobaczymy tyle samo co na mapie o skali 1:50 000)
Nie może być natomiast tak, że w jednym miejscu mapa daje szczegółowość "dziesiątki" a w innym "milionówki", przynajmniej o ile nie będzie to dokładnie opisane i oznaczone przez producenta.
Podobnie złą mapą będzie mapa która fałszuje obraz - np. przesuwając obiekty terenowe, zmieniając ich kształty czy wielkość w stosunku do rzeczywistości.
Taka mapa staje się po prostu produktem niewiarygodnym, czyli w praktyce - mało użytecznym.
Oczywiście, da się z niej korzystać, tak samo jak antyczni podróżnicy podróżowali wg gwiazd, w ogóle bez mapy, ewentualnie wg map z naniesionymi plamami typu "tu jest Anglia, tam Francja, a tu żyją smoki" :"P
Być może 10 lat temu GPMapa TOPO, nawet ze swymi niedociągnięciami, byłaby produktem przełomowym. Jeśli tak, to pozostaje pokiwać głową i stwierdzić, że szkoda iż jest ona produktem o 10 lat spóźnionym...
Bo tak to mniej więcej wygląda w praktyce.
Być może w czasach, gdy powstawały pierwsze mapy byłoby to wielkie "ajwaj", jednak od tego czasu technika poszła trochę do przodu, istnieje na rynku sporo naprawdę niezłych map wektorowych (niestety nie Polski) i to niestety owe produkty wyznaczają standard.
Tak samo jak 5 lat temu wektorowa mapa samochodowa z pokryciem naszego kraju rzędu 50% to było coś,natomiast dziś taka mapa oznaczałaby, że producent się nie stara...
W przypadku GPMapy chyba najbardziej "boli" to, że mapa jest reklamowana jako mapa turystyczna, szczegółowa (i ileś terenów zapewne jest zrobionych z dobrą szczegółowością), po czym w praktyce okazuje się, że można się naciąć na sporą minę...
Tak jak pisałem - wejście na minę mniej "boli" gdy wiemy, że może tak być (bo nie mamy wystarczającej ilości informacji) niż w przypadku gdy podjęliśmy decyzję na podstawie informacji błędnych.
Przy czym nie jest tak, że ja źle życzę GPMapie Topo. Ja naprawdę chciałbym mieć możliwość wydać swoje pieniądze na produkt, który w zamian uwolniłby mnie od robienia swoich mapek, ewentualnie poprawiania cudzych...
Szczerze ubawił mnie pomysł na rozwój nazewniczy dopasowany tak, aby mapa mogła okazać się "najlepszą w swojej klasie", nawet jeśli generalnie klasa ta będzie do d... :")
Kiedyś kombinowali tak producenci tanich akcesoriów komputerowych (np. skanerów), tudzież optyki fotograficznej, zręcznie pomijając fakt, że dana "klasa" ma sie nijak do ogólnie pojętego standardu...
Mapa to mapa - jeśli stara się sprawiać wrażenie szczegółowej, a jednocześnie iluś rzeczy na niej nie ma, tudzież są błędnie oznaczone, to jest do d... nawet jeśli zgarnie pierwszą lokatę w teście na "najlepszą mapę firmy X w cenie do Y złotych"
Dobra mapa powinna w 100% odzwierciedlać rzeczywistość, a jedyne braki powinny wynikać z odgórnie założonej ogólnej szczegółowości (nie spodziewajmy się np. że na mapie o skali 1:200 000 zobaczymy tyle samo co na mapie o skali 1:50 000)
Nie może być natomiast tak, że w jednym miejscu mapa daje szczegółowość "dziesiątki" a w innym "milionówki", przynajmniej o ile nie będzie to dokładnie opisane i oznaczone przez producenta.
Podobnie złą mapą będzie mapa która fałszuje obraz - np. przesuwając obiekty terenowe, zmieniając ich kształty czy wielkość w stosunku do rzeczywistości.
Taka mapa staje się po prostu produktem niewiarygodnym, czyli w praktyce - mało użytecznym.
Oczywiście, da się z niej korzystać, tak samo jak antyczni podróżnicy podróżowali wg gwiazd, w ogóle bez mapy, ewentualnie wg map z naniesionymi plamami typu "tu jest Anglia, tam Francja, a tu żyją smoki" :"P
Być może 10 lat temu GPMapa TOPO, nawet ze swymi niedociągnięciami, byłaby produktem przełomowym. Jeśli tak, to pozostaje pokiwać głową i stwierdzić, że szkoda iż jest ona produktem o 10 lat spóźnionym...
Bo tak to mniej więcej wygląda w praktyce.
Być może w czasach, gdy powstawały pierwsze mapy byłoby to wielkie "ajwaj", jednak od tego czasu technika poszła trochę do przodu, istnieje na rynku sporo naprawdę niezłych map wektorowych (niestety nie Polski) i to niestety owe produkty wyznaczają standard.
Tak samo jak 5 lat temu wektorowa mapa samochodowa z pokryciem naszego kraju rzędu 50% to było coś,natomiast dziś taka mapa oznaczałaby, że producent się nie stara...
W przypadku GPMapy chyba najbardziej "boli" to, że mapa jest reklamowana jako mapa turystyczna, szczegółowa (i ileś terenów zapewne jest zrobionych z dobrą szczegółowością), po czym w praktyce okazuje się, że można się naciąć na sporą minę...
Tak jak pisałem - wejście na minę mniej "boli" gdy wiemy, że może tak być (bo nie mamy wystarczającej ilości informacji) niż w przypadku gdy podjęliśmy decyzję na podstawie informacji błędnych.
Przy czym nie jest tak, że ja źle życzę GPMapie Topo. Ja naprawdę chciałbym mieć możliwość wydać swoje pieniądze na produkt, który w zamian uwolniłby mnie od robienia swoich mapek, ewentualnie poprawiania cudzych...
Nie rozumiem tylu negatywnych opinii o tej mapie. Używam mapy jeżdżąc rowerem po okolicach Warszawy. Jest większość szlaków rowerowych oraz pieszych w większości dobrze oznakowanych.
Nie muszę przekonywać chyba do wygody posiadania takiej mapy która umożliwia w domu opracowanie trasy obliczając długość trasy itd.
Oczywiście że nie jest idealna bo i cena spora no i ograniczone pokrycie ale czy jest jakaś inna mapa która ma takie możliwości ????
Z całym szacunkiem do topo_100 ale to tez w moim przypadku żadne rozwiązanie.
Nie muszę przekonywać chyba do wygody posiadania takiej mapy która umożliwia w domu opracowanie trasy obliczając długość trasy itd.
Oczywiście że nie jest idealna bo i cena spora no i ograniczone pokrycie ale czy jest jakaś inna mapa która ma takie możliwości ????
Z całym szacunkiem do topo_100 ale to tez w moim przypadku żadne rozwiązanie.
Witam.
Ulica, przy której mieszkam jest super na tej mapie, ale jadąc rowerem dwadzieścia kilometrów od tego miejsca zmieniam zadane.
Niestety do Warszawy niektórzy mają trochę daleko i dla tego narzekają.
Gpmapa Topo jest mapą Polski a nie tylko szlaków rowerowych w okolicach wybranych z wybranych.
Załączam zrzut okolic Warszawy ‘Mapa KPN Kwieto’. Mapa jest na etapie tworzenia. (N52.30773 E20.71511)
Pozdrawiam
Edit: Poprawa (literówki)
Ulica, przy której mieszkam jest super na tej mapie, ale jadąc rowerem dwadzieścia kilometrów od tego miejsca zmieniam zadane.
Niestety do Warszawy niektórzy mają trochę daleko i dla tego narzekają.
Gpmapa Topo jest mapą Polski a nie tylko szlaków rowerowych w okolicach wybranych z wybranych.
Załączam zrzut okolic Warszawy ‘Mapa KPN Kwieto’. Mapa jest na etapie tworzenia. (N52.30773 E20.71511)
Pozdrawiam
Edit: Poprawa (literówki)
- Załączniki
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2009, 15:46 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
- beetle-m
- Garniak
- Has thanked: 2 times
OT - jazda w takim stanie na rowerze jest karalnaasandrzej pisze: ale jadąc rowerem dwadzieścia klinometrów od tego miejsca zmieniam ...
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Ja tam się nie obrażam i też uważam, że Topo_100 to żadne rozwiązanieacid pisze:Z całym szacunkiem do topo_100 ale to tez w moim przypadku żadne rozwiązanie.
A poważnie - dla mnie mapa w GPS-ie nie jest celem samym w sobie. Celem jest dobre samopoczucie w lesie, a do tego potrzebne są wygodne buty i miłe towarzystwo, a nie super mapa w odbiorniku. M.in. dlatego też nie przyłączyłem się do grona super niezadowolonych z GPMapy_Topo, a wręcz przeciwnie - po ukazaniu się drugiego wydania - napisałem kilka ciepłych słów o tym produkcie. Nie są to oczywiście zachwyty, ale powodów do lamentów nie widzę. Przyczyna jest prozaiczna - ja nie chodzę po mapach. Chodzę po lesie
No i właśnie - a propos chodzenia. Przez 35 lat chodziłem na wycieczki bez GPS, potem 2 lata z GPSem, w którym nie było żadnych map
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
„To nie jest tak jak myślisz”beetle-m pisze:OT - jazda w takim stanie na rowerze jest karalna
Klinometr to nic złego, nie używam takiego przyrządu a co dopiero dwudziestu.
Chodziło mi jednak o dwadzieścia kilometrów a nie o kąt nachylenie terenu
Pozdrawiam.
Edit:
Może dodam jeszcze dla jasności klinometr inna nazwa pochyłomierz.
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2009, 18:14 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
Maniak oczywiście masz jak zawsze racje 
Ja też uważam że np. jazda na rowerze bez mapy jest równie interesująca jak z mapa. Od 10 lat jeździłem bez mapy rowerem po drogach, szlakach itp i było ok. Ale jednak mapa taka jak Topo daje dodatkowe możliwości co czyni jazdę po naszych "pięknie" oznakowanych polskich drogach, ścieżkach, szlakach
jeszcze bardziej interesującą.
Ja też uważam że np. jazda na rowerze bez mapy jest równie interesująca jak z mapa. Od 10 lat jeździłem bez mapy rowerem po drogach, szlakach itp i było ok. Ale jednak mapa taka jak Topo daje dodatkowe możliwości co czyni jazdę po naszych "pięknie" oznakowanych polskich drogach, ścieżkach, szlakach
- arek-nawrocki
- Początkujący
Mapa mapą a ja i tak zawsze wędruję własnymi szlakami
Idę tam gdzie zobaczę coś ciekawego, chociażbym musiał przedzierać się przez krzaki. Ważne, żeby się dobrze bawić! W GPMapie brakuje kilku jezior w moim rejonie, dlatego zrezygnowałem z jej zakupu
topo_100 zaś sprawdza się doskonale.
gpsmap 62st, był 550t i 60csx 
Heh, wynikałoby z powyższych postów, że mapa jako taka w ogóle jest rzeczą mało przydatną, wręcz zbędną :"P
No nie wiem czy w moim przypadku teraz zbędna. Od momentu pierwszej próby jazdy z mapa teraz ciężko by mi było ja zostawić w domu. Wydawało mi się że znam dobrze większość najpopularniejszych dróg rowerowych, szlaków w mojej okolicy ale po zapoznaniu sie z mapa Topo "odnalazłem" sporo ciekawych szlaków których wcześniej nie zauważałem (złe oznaczenie). No i rzecz najważniejsza teraz zgubienie sie albo wjechanie w ślepą polną drogę prowadzącą do jakiegoś gospodarstwa jest raczej niemożliwe 
Witam, ja ponowie pytanie kolegi Tross zadane pół roku temu, ale nadal błąd występuje (3 post od góry ze strony 15):
"Ale nadal niemal wszystkie lasy, podpisane są jako "Park Narodowy"...
o co tu chodzi....?"
Ja korzystałem z GPMapy Topo, teraz posiadam GPMapę 2008.4 i gdy najadę na jakąkolwiek "zieloną plamkę" czyli w większości przypadków jest to las (jak w mojej miejscowości) widnieje napis Park narodowy. To celowe działanie garmina czy błąd? Da się wyedytować napis np. na las? Problem niewielki, ale trochę mnie drażni.
Screen: http://img151.imageshack.us/img151/5108 ... k01ubw.jpg
I tak po najechaniu na każdy teren tego typu...
"Ale nadal niemal wszystkie lasy, podpisane są jako "Park Narodowy"...
Ja korzystałem z GPMapy Topo, teraz posiadam GPMapę 2008.4 i gdy najadę na jakąkolwiek "zieloną plamkę" czyli w większości przypadków jest to las (jak w mojej miejscowości) widnieje napis Park narodowy. To celowe działanie garmina czy błąd? Da się wyedytować napis np. na las? Problem niewielki, ale trochę mnie drażni.
Screen: http://img151.imageshack.us/img151/5108 ... k01ubw.jpg
I tak po najechaniu na każdy teren tego typu...
Wszystkie poligony na mapach do garmina typu 0x14, 0x15, 0x16 mają domyślnie nazwy parków: narodowy, stanowy itp. Jeśli przy tworzeniu takiego poligonu nie nada mu się żadnej nazwy, to MS i odbiorniki wyswietlają nazwę domyślną, w tym przypadku jest to park narodowy. Nie doszukuj się tu żadnej teorii spisku.
Można to zmienić modyfikując odpowienio plik TYP.
Można to zmienić modyfikując odpowienio plik TYP.
Rozumiem, a jakim programem można wyedytować plik z rozszerzeniem TYP?
Można to wygodnie zrobić on-line: TYP files editor
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Głupio przyznać, ale pogubiłem się w tym edytorze. Widzę tylko modyfikację zmiany warstw a nie nazw.
Tutaj zuploadowałem swój plik TYP: http://www.speedyshare.com/520932337.html
Czy ktoś mógłby pomóc mi tylko aby zamiast "Parku narodowego" wyświetlał się napis "Las". Będę niezmiernie wdzięczny.
Tutaj zuploadowałem swój plik TYP: http://www.speedyshare.com/520932337.html
Czy ktoś mógłby pomóc mi tylko aby zamiast "Parku narodowego" wyświetlał się napis "Las". Będę niezmiernie wdzięczny.