GPMapa Topo - po konferencji prasowej.

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
Spider
Radny
Kontakt:

Re: GPMapa Topo - po konferencji prasowej.

Post autor: Spider »

FreddieM pisze:Głupio przyznać, ale pogubiłem się w tym edytorze.
Klikasz przycisk Edit na "Type 0x15 [National park/forest]". W polu "Strings" wybierasz "English" i obok wpisujesz "Las", następnie klikasz "Refresh (save + edit)" a potem ponownie w polu "Strings" (pojawi się drugie pole) wybierasz "Polish" i obok ponownie wpisujesz "Las", a następnie klikasz "Save". Po całej operacji na dole strony klikasz "Download TYP file" i wgrywasz do GPMapy Topo.
Garmin: GPSMap 66s
Android: Xiaomi Redmi 4X

Obrazek Obrazek
FreddieM
Nowy

Post autor: FreddieM »

Wszystko rozumiem, lecz nie mogę znaleźć podpunktu "Park Narodowy" czy też "Park", "National park". Wpisuję szukaną frazę w firefoxie przez ctrl+f i nic. Z ciekawości wyedytowałem nazwę "Budynek" na "Las" i zadziałało.
Może spróbujesz mi pomóc, oto mój plik TYP: http://www.speedyshare.com/520932337.html
Z góry dzięki.

PS Mój produkt to GPMapa 2008.4
Awatar użytkownika
Spider
Radny
Kontakt:

Jak nie masz w typie paku narodowego. To wybierz "Add new polygon", Następnie wybierz typ polygonu (national park), odpowiedni kolor lasu i dodaj opisy. Zapisz i powinno działać.

Obrazek Obrazek
FreddieM
Nowy

Niestety nie udało mi się, albo w tej edycji GPMapy nie można ustalić nowych wartości albo (i to najpewniej) popełniam gdzieś błąd.
Awatar użytkownika
pelsta
Bywalec

Post autor: pelsta »

Niestety, poligony typu 0x14, 0x15, 0x16 nie są w ogóle zdefiniowane. Dodanie takowych poligonów również nic nie daje :(

Dopiero edycja poligonów

Kod: Zaznacz cały

Type 0x10a, Subtype 0x02
Type 0x10a, Subtype 0x04
Type 0x10a, Subtype 0x06
pomogła :D
Tylko już nie sprawdzałem który to park miejski, stanowy, narodowy.
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
FreddieM
Nowy

Właśnie miałem edytować post, ale kolega @pelsta mnie ubiegł. Wielkie dzięki za pomoc, drobny szczegół, ale teraz wygląda to mniej (jakby to powiedzieć językiem młodzieżowym) lipnie ;)

Ciekawostka z innej beczki:

Zauważyliście, że GPMapa nie ma dokładności na małych miasteczkach, a właściwie wsiach. Taki przykład. Losowo wybrana miejscowość Niedrzwica Duża.

GPMapa: http://img16.imageshack.us/img16/613/schowek01ktp.jpg

TomTom Route Planner: http://routes.tomtom.com/t/#/ - mapa internetowa
http://img16.imageshack.us/img16/7269/schowek02tad.jpg (jak sobie powiększycie to ujrzycie nawet nazwy ulic)

Co o tym sądzicie? Mam nadzieje, iż garmin się rozwinie, zwróciłem uwagę jeszcze na rozwidlenie dróg w niektórych miastach - są niemal identyczne u obu producentów - to chyba świadczy o dużej dokładności...
MaciekP
Bywalec

Post autor: MaciekP »

nie mam siły czytać kilkunastu stron tego wątku, wiec może to było, ale kiedy tydzień temu wybrałm się pod Warszawę na rowed do Kampinosu wrzuciłem do 60ki GPMAPA TOPO, rożne inne mapy jak UMP czy mapy topo z Mapcenter. Tylko na GPMAPA TOPO dało się jachać, bo miała doskonale zanaczone, grube i widoczne szlaki. Cała reszta map pokazywała w jakiś amatorski sposób szlaki i po prostu ginęły one w tle mapy jak każda inna cieniutka droga.

Jako, że sam robię mapy musze bliżej przyjrzeć się czy jest możliwość przygotowania takich szlaków w MAPEDIT....ale chyba gdzieś był taki wątek...
Forerunner 935 na codzień, Epix - na szlaku, Oregon 600 - mapnik, GPSMAP 620 -woda, Nuvi 3597 - droga, Edge 1030 bundle - rower, TEMPE. Były 60CS, 60CSx, 276C, Etrex 30, Edge 1000
Awatar użytkownika
Magnoom
Radny
Kontakt:

Post autor: Magnoom »

Nie wiem jaki był cel tej wypowiedzi. Tym bardziej, że piszesz
MaciekP pisze:Jako, że sam robię mapy musze bliżej przyjrzeć się czy jest możliwość przygotowania takich szlaków w MAPEDIT....ale chyba gdzieś był taki wątek...
MaciekP pisze:...wrzuciłem do 60ki GPMAPA TOPO, rożne inne mapy jak UMP czy mapy topo z Mapcenter. ... Cała reszta map pokazywała w jakiś amatorski sposób szlaki i po prostu ginęły one w tle mapy jak każda inna cieniutka droga.
A jak inaczej mapy amatorskie miałyby pokazywać szlaki, jak nie amatorsko :?: Właśnie na tym cały bajer polega, na różnorodności. Nie ma map idealnych i każdy może sobie wybrać taką mapę w danym regionie jaka mu najbardziej odpowiada. Skoro te mapki Tobie nie odpowiadają nikt nie nakazuje ich wgrywania. Mało tego sam tworzysz mapki to zrób taką, która będzie Ciebie satysfakcjonowała w 100%. Masz też możliwość edytowania i tworzenia własnych TYPów, które będą inaczej definiować wygląd praktycznie każdego obiektu na mapie. W czym więc problem :?:
Ahh
MaciekP pisze:nie mam siły czytać kilkunastu stron tego wątku
To my na to już nic nie poradzimy. Odpocznij i wróć wypoczęty.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
Awatar użytkownika
Guzik
Bywalec

Post autor: Guzik »

Magnoom pisze:Mało tego sam tworzysz mapki to zrób taką, która będzie Ciebie satysfakcjonowała w 100%.
...i opublikuj ją na pożytek innych :).
Pozdrawiam,

Przemysław (Guzik) Guzinski
GPSmap 62s, UMP PCPl, Góry_PL, PL Topo, GPSWielkopolska
Awatar użytkownika
Alf/red/
Radny
Kontakt:

Post autor: Alf/red/ »

MaciekP pisze:rożne inne mapy jak UMP [...] GP miała doskonale zanaczone, grube i widoczne szlaki. Cała reszta map pokazywała w jakiś amatorski sposób szlaki i po prostu ginęły one w tle mapy jak każda inna cieniutka droga.
Ale miałeś UMP-pcPL podstawowe czy w wersji topo? Bo topo ma szlaki takie, że na małym etreksie je widzę spokojnie (przede wszystkim kolorowe, więc odróżnialne od każdej innej cieniutkiej drogi). Nie używałem na nim GP, więc nie mogę sam porównać.
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
wilmington19805
Bywalec

Post autor: wilmington19805 »

Witam
przeczytałem wiadomośc ze jest do pobrania wersja nr2 GPMapa Topo dla zarejestowanych.
Nie do końca zrozumiałem, bo dla mnie zarejestrowany to ten kto ma licencję na poprzednią wersję.
pozdrawiam
Nuvi 205 - Oregon 300-GPMapa- UMP-pc PL - Topo PL
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

Jak chcesz pobrać skoro nie zarejestrowałeś?
http://www.gpmapa.garmin.pl/index.php?m ... act=logout
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
wilmington19805
Bywalec

Jak to nie? mam konto na dwie mapy. GPMapa i GPMapa Topo.
Do pobrania mam ostatnio grudzień 2008
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Spider
Radny
Kontakt:

GPMapa Topo z grudnia 2008 to najnowsza wersja mapy i jest to właśnie wersja 2

Obrazek Obrazek
wilmington19805
Bywalec

A to przepraszam, bo na stronie
http://www.gpmapatopo.pl/ pięknymi czerwonymi literami napisano że nowa wesja JEST JUŻ do pobrania.
To w takim razie pogratulować aktualności na tej stronie.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ