Lokalizacja utraconego odbiornika

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.
Res
Nowy

Lokalizacja utraconego odbiornika

Post autor: Res »

Jest to mój pierwszy post, więc witam wszystkich bardzo serdecznie i od razu proszę o pomoc.

Byłem szczęśliwym posiadaczem nowego 60 csx do dzisiejszego popołudnia. Na skutek braku uwagi zgubiłem go. Jest włączony. Baterie pewnie pozwolą na pracę odbiornika jeszcze przez ok. 2-3 godziny. Moje pytanie - jest jakiś sposób, który pozwoliłby zlokalizować zgubę? Jeżeli ten wątek był poruszony na forum to przeprasza, ale z uwagi na ograniczenia czasowe nie mogę tracić czasu na przoszukiwania.

Dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Re: Lokalizacja utraconego odbiornika

Post autor: PouchX »

Nie ma sposobu.
To jest odbiornik, a nie nadajnik.
frasun
Radny

Post autor: frasun »

Niestety to tylko odbiornik, więc nie ma możliwości jego lokalizacji. Pozostaje tradycyjne poszukiwanie, czyli spacer po śladach.
Jeśli zdarza Ci się częściej gubić GPSy kup 2 sztuki rino, włączone rino daje się namierzyć, przy pomocy drugiego urządzenia z tej serii. ;)
https://buy.garmin.com/shop/shop.do?cID=146
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
Res
Nowy

Post autor: Res »

Panowie, bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Trudno, będę miał nauczkę na przyszłość.

Pozdrawiam serdecznie
focus604
Początkujący

Post autor: focus604 »

Ja w swoim 60 Csx na ekranie powitalnym wpisałem swoje dane- imię ,nazwisko i numer telefonu.
W razie zagubienia będę liczył na uczciwego znalazcę :)
Zawsze jakieś szanse są na odzyskanie, bez tych danych nawet jak by ktoś znalazł, to i tak by nie
wiedział komu oddać
Garmin 60Csx Colorado 300 Cammenga 27
SP2BZW

Post autor: SP2BZW »

warto wpisywać swoje dane... ludzie uczciwi jeszcze istnieją :idea:

dzisiaj puszczaliśmy 8 balon meteo z aparaturą radionadawczą i video (puszczamy dwa razy w roku) i był wyjątkowy sukces bo po 4,5 godz
locie, odległości w linii prostej 225 km (wysokość na której eksplodował to 26711 m) udało się nawet sfilmować moment lądowania...
ale pierwszy lot był prawie porażką, źle skonfigurowany tracker (urządzenie które nadawało pozycję) spowodował że miejsce lądowania
było w lesie na obszarze 16 km/2.... oczywiście nie było szans na odnalezienie ale dostaliśmy prezent świąteczny (start pod koniec września)
mianowicie na numer telefonu który był napisany na kapsule zawierającej gps'y, nadajniki, aparat foto i kamerę video zadzwonił
w Wigilię człowiek który odnalazł nasz skarb i w dodatku bez naruszania zawartości zaraz zadzwonił :shock: warto wierzyć w ludzi :idea:
Awatar użytkownika
Magnoom
Radny
Kontakt:

Post autor: Magnoom »

W grudniu 2007 roku zgubiłem swój GPSMap 60CS o czym pisałem nawet tutaj na forum. Od tamtej pory każdy mój outdoorowy odbiornik jest do mnie uwiązany na smyczy. Swoją drogą firmowej... Garniakowej.
Ekran powitalny warto przygotować tak, aby podawał jakieś namiary na nas. Warto wierzyć w ludzi, choć jest nam coraz ciężej.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
Awatar użytkownika
mariw
Początkujący
Kontakt:

Post autor: mariw »

SP2BZW pisze:dzisiaj puszczaliśmy 8 balon meteo z aparaturą radionadawczą i video (puszczamy dwa razy w roku) (...)
Dla tych, których (tak jak mnie) zaintrygował temat:
http://miasta.gazeta.pl/bydgoszcz/1,355 ... lonal.html

Jakby co przesłany link dotyczy trochę i hardware i software, no i zastosowania GPS ;)

Przy okazji gratuluję naprawdę ciekawego hobby, pozdrawiam!
60csx, UMP-pcPL, gpmapa, ipaq, dawniej zolty etrex
SP2BZW

Post autor: SP2BZW »

raczej nie czytałbym tego artykułu bo jest tam stek bzdur :evil: no ale dziennikarz "potrafi" :roll:

polecam naszą stronę http://www.copernicus-project.org i linki anglojęzyczne tam zawarte...

P.S.1 balon nie płonie a pęka, temperatura na wysokości 1500 m nie wynosi -60°C, zabrakło informacji że kapsuły są ze styropianowych
pojemników i opadają na spadochronie na tyle łagodnie że aparat cyfrowy, dwie kamery video "żółtek" garmina, inne gps'y i urządzenia
nadawcze nie ponoszą szwanku (to a'propos idioty z komentarza nazywającego nas terrorystami :shock: )
a dwie godziny wzięły się z faktu że pani redaktor nie chciało się czekać (telefonicznie :P ) na lądowanie i szybciej skończyła artykuł...

P.S.2 a'propos gps'ów... leciał niezawodny "żółtek", który nie ma ograniczeń programowych, specjalny nadajnik razem z Trimble który
też nie miał mieć problemów ale stanął na 24000 m (pozycję pokazywał) podczas spadania poniżej 24 km odzyskał pomiar wysokości
ale na tyle zgłupiał że coraz mocniej pokazywał głupoty... na koniec wylądował virtualnie 6 km dalej :lol:
leciał także profesjonalny lokalizator pojazdów który oczywiście nadawał do ok. 4 km wysokości (wyżej nie ma zasięgu GSM) ale pozycję
podczas powrotu (poniżej 4 km) podawał bardzo precyzyjnie :D
Awatar użytkownika
Leedecoy
Początkujący

Post autor: Leedecoy »

focus604 pisze:Ja w swoim 60 Csx na ekranie powitalnym wpisałem swoje dane- imię ,nazwisko i numer telefonu.
W razie zagubienia będę liczył na uczciwego znalazcę :)
Zawsze jakieś szanse są na odzyskanie, bez tych danych nawet jak by ktoś znalazł, to i tak by nie
wiedział komu oddać
w nuvi wystarczy w znalezionym odbiorniku nacisnąć "Jedź do domu" i znalazca trafi do właściciela jak po sznurku :lol:
(nuvi 205 + GPMapa + UMP-pcPL + szlaki)
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

Witam.
Przed zgubieniem trzeba napisać instrukcje, bo większość osób, które znajdą odbiornik prawdopodobnie o tym nie wie.
Bardziej mi odpowiada rozwiązanie z numerem telefonu
Pozdrawiam.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
Ajger
Bywalec

Post autor: Ajger »

Leedecoy pisze:w nuvi wystarczy w znalezionym odbiorniku nacisnąć "Jedź do domu" i znalazca trafi do właściciela jak po sznurku :lol:
Pod warunkiem, że ma zdefiniowaną lokalizację Dom, a niekoniecznie musi mieć :wink:
Pozdrawiam Jano

Garmin: Oregon 600, GPSMap 62s, w szufladzie: eTrex, Foretrex 201, Quest, StreetPilot, był: GPSMap 60CSx, Colorado 300, GPSMap 76 CS
Smartphone: Samsung Xcover 3, Automapa, c:geo, Locus Pro
Obrazek
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

Leedecoy pisze:w nuvi wystarczy w znalezionym odbiorniku nacisnąć "Jedź do domu" i znalazca trafi do właściciela jak po sznurku :lol:
Jeśli będzie do niego przypięta karteczka z numerem PIN :wink: (jeśli był ustawiony).
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Awatar użytkownika
saper
Bywalec

Post autor: saper »

He, w moim przypadku podjedzie na parking, 3 bloki do okoła, i tak raczej mnie nie znajdzie. :mrgreen:
Nuvi 760, Oregon 300 nuMaps Lifetime + ostatnia GPMapa, HTCwildfire + 3-oś kompas, Navigon, Rmaps.
Samsung Galaxy tab p-1000 + mapamap PL-2011Q3
ODPOWIEDZ