O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
przemozga pisze:n660 nigdy nie miałem w ręku czy ma one funkcję dla samochodów ciężarowych?taka jaka byla w n300.
A ta funkcja coś daje?
Daje,wyznacza lepiej trasy sam to sprawdzałem
np:
Trasa Zielona Góra > Biała Podlaska ,ustawienia na samochód osobowy N300 zawsze wyznaczało trasę przez Warszawę
zmiana w ustawieniach na samochód ciężarowy i nuvi wyznacza trasę już przez Grójec czyli dołem warszawy,trasa dłuższa ale lepsza niż przebijanie się wawe
Takich przypadków jest wiele.Oczywiście jazda na nowej GPmapie
PouchX napisz do mnie coś o tych twoich nawigacjach jaka cena mapy itp.
Myślę ze doczekamy się również w pełni funkcjonującego i szybkiego softu na 7x5, sam jeszcze pamiętam stary soft na 660 i sorry koledzy ale było jeszcze gorzej, niestety trochę to trwa zanim Garmin wypuści ostateczny soft , ważne jest tez ze właśnie te "bajery" w 7x5 raczej nie ułatwiają im sprawy.
Poza tym:
1 Troszkę wątek zaczyna odbiegać od tematu
2 Daje się zauważyć na forum jakieś niemiłe zachowanie i załatwianie personalnych problemów miedzy niektórymi członkami forum
Forum to środowisko w którym każdy ma prawo się wypowiedzieć pozytywnie lub negatywnie na temat danego produktu oraz wymienić się doświadczeniami. Jesteśmy środowiskiem opiniotwórczym dla nowych nabywców w tym przypadku Garminów. Czy to forum ma wyglądać jak prowadzone przez pracowników firmy Garmin i wątki negatywne będą wykasowane?!
Do czego mają zmierzać odpowiedzi typu kup se Sony itp?
To powinien być i będzie problem Garmina że zniechęca nowych użytkowników swoimi niedociągnięciami, a konkurencja nie śpi.
pozdrawiam
przemozga pisze:Trasa Zielona Góra > Biała Podlaska ,ustawienia na samochód osobowy N300 zawsze wyznaczało trasę przez Warszawę
zmiana w ustawieniach na samochód ciężarowy i nuvi wyznacza trasę już przez Grójec czyli dołem warszawy,trasa dłuższa ale lepsza niż przebijanie się wawe
Takich przypadków jest wiele.Oczywiście jazda na nowej GPmapie
Ale to tylko zmiana średniej prędkości używanej przy kalkulacji trasy, a nie ustawienia dla ciężarówki i ograniczenia tonażu... Te lepsze trasy to wypadek przy pracy, a nie dane służące kierowcom pojazdów ciężarowych.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/3490(UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Mam pytanie techniczne.
Znalazłem na apex24.pl różne alternatywy mocowania nuvi na szybie albo na krążku przyklejanym do kokpitu: przenośny uchwyt samochodowy 010-10908-00 i podstawę uchwytu samochodowego G620 010-11277-00.
W sklepach w Warszawie nie maja jednak tego na stanie (ten opex jest tylko w gdańsku i w gdyni). W W-wie jest tylko 010-10306-00, ale badziewnie wygląda.
Czy jest mozliwość zamocowania nuvi 765 w inny sposób niż na szybie i na krążku naklejonym na kokpicie (tym który jest w zestawie) ? Chodzi mi o porządne zamocowanie, najlepiej oryginalne, a nie o jakieś domowe samoróbki.
W sklepach w Warszawie nie maja jednak tego na stanie (ten opex jest tylko w gdańsku i w gdyni). W W-wie jest tylko 010-10306-00, ale badziewnie wygląda.
Nie wiem co rozumiesz przez badziewne Ja mam 010-10908-00 w komplecie do StreetPilot'a 2720 i sprawuje się całkiem dobrze. Rajdów z tym się pewnie nie da uskuteczniać ale do normalnej jazdy jest OK a SP, który jest znacznie cięższy od nuvi jest stabilny.
A estetyka? kwestia gustu, ale mocowanie przenośne, uniwersalne zawsze będzie mniej estetyczne od dedykowanego. Są przecież mocowania do nuvi 7xx do konkretnych modeli samochodów (bez przyssawek, dostosowane do konkretnego samochodu)
wojtek pisze:Nie wiem co rozumiesz przez badziewne Ja mam 010-10908-00 w komplecie do StreetPilot'a 2720 i sprawuje się całkiem dobrze. Rajdów z tym się pewnie nie da uskuteczniać ale do normalnej jazdy jest OK a SP, który jest znacznie cięższy od nuvi jest stabilny.
No np. 010-10908-00 jest badziewne, sorry
wojtek pisze:A estetyka? kwestia gustu, ale mocowanie przenośne, uniwersalne zawsze będzie mniej estetyczne od dedykowanego. Są przecież mocowania do nuvi 7xx do konkretnych modeli samochodów (bez przyssawek, dostosowane do konkretnego samochodu)
A jakieś dedykoane do avensis są? albo do corolli?
Ostatnio zmieniony 20 maja 2009, 11:59 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód:Poprawiono BBCode w cytatach
eelx pisze:... Czy jest mozliwość zamocowania nuvi 765 w inny sposób niż na szybie i na krążku naklejonym na kokpicie (tym który jest w zestawie) ? Chodzi mi o porządne zamocowanie, najlepiej oryginalne, a nie o jakieś domowe samoróbki.
Kupiłem niedawno ten uchwyt http://www.garmin.sk/?cls=stoitem&stiid=2185 i po kilku tysiącach przejechanych z zamontowanym na nim nuvim mogę powiedzieć, że jest bardzo dobry. Spód jest wykonany w technologii nano stick, można go ukształtować pod konkretną powierzchnię, na której leży uchwyt. Nie miałem ani raz przypadku jakiegoś uślizgu czy przewrócenia się podstawy. Polecam
Probuje powalczyc z softem z TW (zessanym ze strony) - ale co smeiszne nie mam zadnego UPDATER.EXE to co mam po ropakowaniu to Copy2Card.exe Gdzie odszukac tego updatera? - No i juz wiem klasyczna wersja z TW nie posiada tego pliku potrzebna jest interwencja PouchX'a. Prosimy wiec o przygotowanie wersji dla 760 - jednoczesnie chetnie przygotuje wersje jak dwiem sie jak to zrobic. Wiec i takie szczegolys a mile widziane
Dzieki za pomoc.
Ostatnio zmieniony 26 maja 2009, 09:27 przez filemoon, łącznie zmieniany 1 raz.
Leo1971 pisze:Kupiłem niedawno ten uchwyt http://www.garmin.sk/?cls=stoitem&stiid=2185 i po kilku tysiącach przejechanych z zamontowanym na nim nuvim mogę powiedzieć, że jest bardzo dobry. Spód jest wykonany w technologii nano stick, można go ukształtować pod konkretną powierzchnię, na której leży uchwyt. Nie miałem ani raz przypadku jakiegoś uślizgu czy przewrócenia się podstawy. Polecam
Nano stick to znaczy, że sie trzyma bez nawiercania, przykręcania, klejenia, itd? I wielokrotnie mozna zdejmowac i zakładać bez pozostawiania śladu na kokpicie?
Ostatnio zmieniony 29 maja 2009, 17:43 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód:Poprawiono BBCode w cytacie.
eelx pisze:... Czy jest mozliwość zamocowania nuvi 765 w inny sposób niż na szybie i na krążku naklejonym na kokpicie (tym który jest w zestawie) ? Chodzi mi o porządne zamocowanie, najlepiej oryginalne, a nie o jakieś domowe samoróbki.
Kupiłem niedawno ten uchwyt http://www.garmin.sk/?cls=stoitem&stiid=2185 i po kilku tysiącach przejechanych z zamontowanym na nim nuvim mogę powiedzieć, że jest bardzo dobry. Spód jest wykonany w technologii nano stick, można go ukształtować pod konkretną powierzchnię, na której leży uchwyt. Nie miałem ani raz przypadku jakiegoś uślizgu czy przewrócenia się podstawy. Polecam
Dzięki za info o tym uchwycie. W Polsce go nie ma, więc zamówiłego go na pixmania.pl. Straszne zdzierstwo jeśłi chodzi o przesyłke 40 zł, ale wysyłali to z Niemiec kurierem (inej opcji nie ma). Na necie jest dużo niepochlebnych opinii o pixmanii, więc troche się obawiałem czy zamawiać, ale zaryzykowaem ... i dosżło, uff
Sam uchwyt jest REWELACYJNY . Idealnie pasuje do nuvi 765, bo tez jest taki czarny "aksamitny" jak obudowa nuvi 765. Trzyma się jak należy, fakt tani nie był, ale naprawdę jest porządnie zrobiony.
PS. Garmin nie sprzedaje tego uchwytu w Polsce. Np. na słowackiej stronie jest ten uchwyt i mozna go kupic, a na polskiej nawet nie ma info, że coś takiego istnieje. Jakaś dziwna ta polityka garmina, obsługa posprzedażowa i dystrybucja akcesoriów garmina w Polsce - całkowita porazka
Mam jeszcze takie pytanie. Ostatnio dwa razy nuvi nie złapała mi satelitów - było pochmurne niebo,
raz porządnie zachmurzone niebo było aż czarno - nuvi nie złapała sygnału przez droge w obie strony,
wczoraj tak średnio zachmurzone - w jedną strone złapała nuvi sygnał i prowadziła bez problemów (rusząłem z miasta, więcej punktów może?), a w drodze powrotnej z małej wsi nie złapała sygnału (po włączeniu) przez całą drogę powrotną.
Czy garmin na tle innych nawigacji gorzej "łapie" sygnał, czy jest to "normalna" przypadość równiez innych nawigacji?