Garmin nuvi 765 t
-
art.mariusz
- Początkujący
Re: Garmin nuvi 765 t - test opinia pytania
Nie uogolniam. Odnosze sie do kolegi z Mecedesem E320 kuiponym w salonie PL z nawigacja i systemem w j.niemieckim. Mowie o koledze z mercedesem E320. Kupionymw salonie PL z Niemiecka nagwigacja.
Koordynaty jak najbardziej mozna wprowadzac tam i kilka razy mu juz to tlumaczylem ale ona ma to w d... i kupil sobie w koncu nawigacje Noki bo mu do telefonu pasuje i ma nawigacje w PL... Ja tego akurat nie moge zrozumiec, bo w krakoiwe jest gosc ktory zmienia j.w nawigacach ale pisze ze poziom wykorzytywania nawigacji wsrod kierowcow zamyka sie glownie na podaniu adresu.
Ale to tylko przyklad dla zrozumienia mojego ponktu patrzenia... echhh nie mam sily juz.
Koordynaty jak najbardziej mozna wprowadzac tam i kilka razy mu juz to tlumaczylem ale ona ma to w d... i kupil sobie w koncu nawigacje Noki bo mu do telefonu pasuje i ma nawigacje w PL... Ja tego akurat nie moge zrozumiec, bo w krakoiwe jest gosc ktory zmienia j.w nawigacach ale pisze ze poziom wykorzytywania nawigacji wsrod kierowcow zamyka sie glownie na podaniu adresu.
Ale to tylko przyklad dla zrozumienia mojego ponktu patrzenia... echhh nie mam sily juz.
Ostatnio zmieniony 23 maja 2009, 11:18 przez art.mariusz, łącznie zmieniany 4 razy.
Co nie znaczy, że przeciętny użytkownik takiego mercedesa wie co to jestfrasun pisze:w mercedesach np. klasy G,GLK, ML czy GL można wprowadzić współrzędne.
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Ale my rozumiemy. Teraz kolej na Ciebieart.mariusz pisze:Ale to tylko przyklad dla zrozumienia mojego ponktu patrzenia... echhh nie mam sily juz.
Gdyby kolega napisał, "a co dopiero mój kolega z fabryczną navi w mercedesie klasy E", mielibyśmy jasność, a tak zabrzmiało to jak, stwierdzenie, że fabryczna nawigacja tego nie potrafi, nawet w mercedesie.
Oczywiście to kwestia interpretacji, ale trzeba być ostrożnym, szczególnie stawiając stanowcze sądy.
Podoba mi się również krytyka GPMapy, za brak bazy adresowej, ale nie bardzo wiadomo, jakiej bazy.
Obecnie GPMapa ma 2602 planów miast z adresami (z tego 227 z samymi ulicami), co daje 2 285 490 tzw. punktów adresowych, a automapa 1970 zawierających 2 012 530 adresów, czyli co jest lepsze?
Oczywiście, że te mapy się nie pokrywają, ale powiedzmy sobie szczerze, że z GPMapą nie może być aż tak dramatycznie, chyba, że są jakieś wyjątkowo zaniedbane regiony. Oczekiwałbym raczej stwierdzenia, że w miejscach, w których kolega porównywał (np. Pcim i okolice) GPMapa ma słabszą bazę adresową od Automapy, trudno wtedy byłoby rozpocząć polemikę, raczej cały wątek wyglądałby inaczej, a imagis miałby kolejny punkt na liście, udoskonalenie bazy adresowej w okolicach Pcimia.
Dużo większe problemy GPMapy, to aktualność, błędy routingu, błędy lokalizacji POI itp.
Pozdrawiam,
Podoba mi się również krytyka GPMapy, za brak bazy adresowej, ale nie bardzo wiadomo, jakiej bazy.
Obecnie GPMapa ma 2602 planów miast z adresami (z tego 227 z samymi ulicami), co daje 2 285 490 tzw. punktów adresowych, a automapa 1970 zawierających 2 012 530 adresów, czyli co jest lepsze?
Oczywiście, że te mapy się nie pokrywają, ale powiedzmy sobie szczerze, że z GPMapą nie może być aż tak dramatycznie, chyba, że są jakieś wyjątkowo zaniedbane regiony. Oczekiwałbym raczej stwierdzenia, że w miejscach, w których kolega porównywał (np. Pcim i okolice) GPMapa ma słabszą bazę adresową od Automapy, trudno wtedy byłoby rozpocząć polemikę, raczej cały wątek wyglądałby inaczej, a imagis miałby kolejny punkt na liście, udoskonalenie bazy adresowej w okolicach Pcimia.
Dużo większe problemy GPMapy, to aktualność, błędy routingu, błędy lokalizacji POI itp.
Pozdrawiam,
- nocnyMarek
- Bywalec
Gwoli ścisłości:frasun pisze: Obecnie GPMapa ma 2602 planów miast z adresami (z tego 227 z samymi ulicami), co daje 2 285 490 tzw. punktów adresowych, a automapa 1970 zawierających 2 012 530 adresów, czyli co jest lepsze?
GPMapa 2008.4 ma 2602 plany adresowe i 227 z nazwami ulic,
a AM miała 2 012 530 adresów z 1703 miejscowości i 798 z ulicami, w przedostatniej wersji map (0812),
obecnie ma 272 plany adresowe więcej, a danych o ilości punktów adresowych nie podali.
Palmax & AM3/4/5/6, NE, /Sygic, AP, N2/9, OM-free
Zgadza się pomieszałem dane dotyczące automapy z końca grudnia 2008 z danymi dotyczącymi najnowszej wersji (1970 miejscowości z planami). Przepraszam, nie zmienia to jednak faktu, że baza adresowa GPMapy i automapy jest porównywalna, jeśli chodzi o ilość punktów adresowych i liczbę uwzględnionych w niej miejscowości.
Pozdrawiam,
Pozdrawiam,
Dyskusja zbacza bardzo z kwestii sprzętu (765) na mapy.
Tu i ja mogę dorzucić swoje "trzy grosze".
Z GP Mapy zrezygnowałem żeby nie zaśmiecać urządzenia czymś czego nie używam.
A nie używam gdyż zawiodłem się właśnie na bazie adresowej.
Szukałem w miejscowości Piskórka pod Warszawą ul. Świerkowej. Na GP Mapie dosyć długo błądziłem i poradziłem sobie dopiero po przełączeniu na CNE.
Porównanie
Na AM trafilbym bez problemu
Podobnie Dębe Wielkie
Stanisławów

Pozdrawiam
ir
Tu i ja mogę dorzucić swoje "trzy grosze".
Z GP Mapy zrezygnowałem żeby nie zaśmiecać urządzenia czymś czego nie używam.
A nie używam gdyż zawiodłem się właśnie na bazie adresowej.
Szukałem w miejscowości Piskórka pod Warszawą ul. Świerkowej. Na GP Mapie dosyć długo błądziłem i poradziłem sobie dopiero po przełączeniu na CNE.
Porównanie
Na AM trafilbym bez problemu
Podobnie Dębe Wielkie
Stanisławów

Pozdrawiam
ir
był Garmin 865t , jest 2689 LTM ZUMO XT http://www.bluephoto.pl
-
art.mariusz
- Początkujący
No i jest konkretniej i tak trzeba bylo od razu.
Jesli chodzi o mapy to faktycznie trudno jest chyba porownywac bo jak zaczniemy "wiosne ludow" i zaczniemy publikowac swoje usterki licytujac mapy to nic z tego nie wyjdzie.
Powiem wiec inaczej:
Odszczekuje zdanie AutoMapa jest najelpsza!
Ale podtrzymuje zdanie, że przez ostatnie 3 lata jeżdżąc w różne przypadkowe miejsca Polski (wszerz i wzdłuż) Automapa mie nie zawiodła widocznie miałem szczęscie stąd moje zdziwienie kiedy uzywajac Garmina w ciagu miesiaca trafiam na braki i usterki w nawigacji. Takie moje szczescie i nieszczescie ze trafilem na Automape stad taki a nie inny subiektywny mój osad.
Pozostaje tylko ufać wybranym firmom lub zmieniać je na inne.
Przy tej okazji wracam do Garmina. Brakuje mi w tym urzadzeniu 765 prostego sprzężenia zwrotnego takiego jak ma AutoMapa, TomTom, Navigon, Mio i inne topowe modele tych producentów. Brakuje mi prostej funkcji zbierania podczas jazdy uwag o bledach, predkosciach, nowych drogach itd, ktore w łatwy sposób można byłoby wymieniać podczas synchronizacji z bazą obecnych i przyszlych map Garmina. Chyba tego mi brakuje bajbardziej.
Jesli chodzi o mapy to faktycznie trudno jest chyba porownywac bo jak zaczniemy "wiosne ludow" i zaczniemy publikowac swoje usterki licytujac mapy to nic z tego nie wyjdzie.
Powiem wiec inaczej:
Odszczekuje zdanie AutoMapa jest najelpsza!
Ale podtrzymuje zdanie, że przez ostatnie 3 lata jeżdżąc w różne przypadkowe miejsca Polski (wszerz i wzdłuż) Automapa mie nie zawiodła widocznie miałem szczęscie stąd moje zdziwienie kiedy uzywajac Garmina w ciagu miesiaca trafiam na braki i usterki w nawigacji. Takie moje szczescie i nieszczescie ze trafilem na Automape stad taki a nie inny subiektywny mój osad.
Pozostaje tylko ufać wybranym firmom lub zmieniać je na inne.
Przy tej okazji wracam do Garmina. Brakuje mi w tym urzadzeniu 765 prostego sprzężenia zwrotnego takiego jak ma AutoMapa, TomTom, Navigon, Mio i inne topowe modele tych producentów. Brakuje mi prostej funkcji zbierania podczas jazdy uwag o bledach, predkosciach, nowych drogach itd, ktore w łatwy sposób można byłoby wymieniać podczas synchronizacji z bazą obecnych i przyszlych map Garmina. Chyba tego mi brakuje bajbardziej.
Ostatnio zmieniony 23 maja 2009, 13:48 przez art.mariusz, łącznie zmieniany 1 raz.
- nocnyMarek
- Bywalec
Oj podpadłeś!art.mariusz pisze:Odszczekuje zdanie AutoMapa jest najelpsza!
A dlaczego nie?art.mariusz pisze: Jesli chodzi o mapy to faktycznie trudno jest chyba porownywac bo jak zaczniemy "wiosne ludow" i zaczniemy publikowac swoje usterki licytujac mapy to nic z tego nie wyjdzie.
Warto wytykać błędy po to żeby producentowi dać szanse na poprawę.
ir
Warto wytykać w wątku do tego przeznaczonym, ale licytowanie się która mapa ma więcej usterek nie ma raczej sensuirko pisze:A dlaczego nie? Warto wytykać błędy po to żeby producentowi dać szanse na poprawę.
- nocnyMarek
- Bywalec
To ile tysięcy screenów czcesz pokazać?irko pisze:A dlaczego nie?
Warto wytykać błędy po to żeby producentowi dać szanse na poprawę.
Wiesz ile tys. km2 ma jeszcze takie braki?
Poza tym to nie są błędy tylko braki w pokryciu, a to zupełnie co innego.
Braki w pokryciu ale jakże irytujące.
A poza tym to nie na temat.
Wnioskuje żeby wyodrębnić całe to biadolenie np map do...
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=6&t=3343
gdzie ich miejsce ;)
A poza tym to nie na temat.
Wnioskuje żeby wyodrębnić całe to biadolenie np map do...
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=6&t=3343
gdzie ich miejsce ;)
-
art.mariusz
- Początkujący
Odpuscmy mapy.
Taka teza: jesli garmin nie stworzy i nie wprowadzi do swoich samochodowych urzAdzen nawigacyjnych systemu zbierania od urzytkownikow danych o mapach i bledach to szybko zostanie wyautowany z tego segmentu z powodu kosztow. Inne firmy z takimi systemami bazujac na bazie danych swoich uzytkownikow beda mialy po prostu tansze koszty uzyskania danych o terenie, tansze i sprawdzone. Istnieje tez mozliwosx ze taki system moglby uwzgledniac nawet oplaty dla aktywniejszych uzytkownikow wprowadzajacych wiecej rzetelnych danych.
Czy wasZym zdaniem podobny system jaki obecnie wprowadzaja inne firmy ma potrzebe w urzadzeniach typu 765 itd.?
Potrzebne by to bylo komus aby np. Wprowadzilby brakujaca ulice , ograniczenie lub naprawil kierunek w uliczce prze ktora np codziennie przejezdza a potem przy aktualizacji automatycznie zostalo to wyslane do bazy.?
Taka teza: jesli garmin nie stworzy i nie wprowadzi do swoich samochodowych urzAdzen nawigacyjnych systemu zbierania od urzytkownikow danych o mapach i bledach to szybko zostanie wyautowany z tego segmentu z powodu kosztow. Inne firmy z takimi systemami bazujac na bazie danych swoich uzytkownikow beda mialy po prostu tansze koszty uzyskania danych o terenie, tansze i sprawdzone. Istnieje tez mozliwosx ze taki system moglby uwzgledniac nawet oplaty dla aktywniejszych uzytkownikow wprowadzajacych wiecej rzetelnych danych.
Czy wasZym zdaniem podobny system jaki obecnie wprowadzaja inne firmy ma potrzebe w urzadzeniach typu 765 itd.?
Potrzebne by to bylo komus aby np. Wprowadzilby brakujaca ulice , ograniczenie lub naprawil kierunek w uliczce prze ktora np codziennie przejezdza a potem przy aktualizacji automatycznie zostalo to wyslane do bazy.?
Czyjej bazy?art.mariusz pisze:..... aby np. Wprowadzilby brakujaca ulice , ograniczenie lub naprawil kierunek w uliczce prze ktora np codziennie przejezdza a potem przy aktualizacji automatycznie zostalo to wyslane do bazy.?
Wojtek
nuvi 215W, SP 2720