Garmin Colorado - Faq & Issues

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Re: Garmin Colorado - Faq & Issues

Post autor: Zachu »

WW Autoroute DEM Basemap NR 2.00, to mapa bazowa
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
kwieto
Garniak

Post autor: kwieto »

jakub_27 pisze:Wszystko się zgadza, mam wersję 2.80, zastanawiam się tylko dlaczego przy odpalaniu urządzenia wyświetla się 2.00
A czytałeś tekst przed wartością 2.00 ?
Przeczytaj, to będziesz wiedział do czego się to odnosi ;"P
Awatar użytkownika
jakub_27
Początkujący

Post autor: jakub_27 »

Dzięki, teraz będę mógł iść spać spokojnie :D. Napis wyświetla się tak krótko, że trudno cokolwiek poza cyferkami odczytać

Zdrówka :)
Colorado 300 + GPMapa Topo, UMP-pcPL, Topo_PL_100

Obrazek Obrazek

Wódka, fason, kultura ...
waldi1274
Początkujący

Post autor: waldi1274 »

Mam pytanie do kolegów wyczesów, mianowicie jest taki problem- po uruchamiu colorado zdarzyło mi sie już dwa razy że natychmiast się wyłączał (zaznaczam że baterie były w pełni naładowane)???
Colorado 300,Gpsmap 64st, nuvi 2545,
kwieto
Garniak

Możliwe jeśli np. załadowane mapy są jakoś nie teges - gryzą się lub zawierają jakieś grubsze błędy
w.p.
Początkujący
Kontakt:

Weryfikacja odczytu z urządzenia przy aktywnej trasie

Post autor: w.p. »

soko pisze:5b. O ile wpięliśmy GPS'a choćby wyłączonego, ale nie ma skasowanej nawigacji poprzez "Stop nawigation", to katalog Garmin/GPX/Current będzie pusty. Nic więc nie ściągniemy z odbiornika przez Map Source.
Cytat pochodzi z http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=22088#p22088

Weryfikacja tego twierdzenia (z wynikiem odmiennym).

1. Urządzenie jest włączone, istnieje aktywna trasa. Sprawdzam przez:
a/ w punkcie menu Aktywna trasa widać punkt początkowy, pośrednie, końcowy;
b/ w punkcie menu Dokąd widnieje napis: Obecnie podróżujesz do … oraz można wybrać Przerwij nawigację.
2. Włączam wtyczkę USB, na ekranie urządzenia pojawia się napis: Zapisywanie wszystkich waypointów, tras i informacji dziennika podróży w formacie GPX: nn% Zakończone.
3. Uruchamiam MapSource, wybieram z menu Odbierz z urządzenia, zaznaczam Trasy, Punkty i Ślady
4. W oknie po lewej stronie, w odpowiednich zakładkach widzę odczytane waypointy, tracki oraz trasy, w tym także tę, która była aktywna.
5. Zaglądam do katalogu \Garmin\GPX\Current\ i widzę w nim dwa pliki: current.gpx i position.gpx (czyli katalog nie jest pusty)
6. Przy okazji zaglądam to pliku current.gpx. Zawiera on dokładnie te informacje, które odczytał MapSource.

Być może jest dowód „nie wprost”, ale jakiś tam jest. Może takie zachowanie wynika z faktu, że nie jest to Colorado, lecz Oregon a może sprawił to to rok nowszy soft.
Wojtek Pysz
Maniak nieustannie początkujący, wierny użytkownik urządzenia OREGON-400 i eTrex-20
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Post autor: soko »

Myślę, że rok temu, gdy to pisałem - tak to wyglądało. Obecnie jest tak jak piszesz. Chyba był to jeden z uroków ówczesnego firmware.

Obecnie plik Current.gpx warto możliwie często archiwizować, jeśli nie chcemy utracić zawartych w nim danych. Głównie chodzi o informację dotyczącą zmian dotyczących waypointów, tras - które wykonaliśmy po wgraniu plików .gpx zawartych te waypointy, trasy. Oczywiście też o aktywny ślad. Informacje te utracimy, gdy będziemy zmuszeni do wykonania "twardego resetu" ( Czyli oba guziki i trzymać włącznik). {{ za miękki reset uważam obecnie po prostu wyjęcie baterii na chwilę przy banalnych zawieszeniach}}.

Te "zmiany" - to np. zmiana pozycji, ikony, nazwy waypointa, dodatkowy punkt trasy itp.

Po wykonaniu "twardego resetu" wszystko wróci do informacji zawartej w plikach .gpx, które wgraliśmy. Pliki te nie ulegają zmianie, mimo że informacja o danych dotyczących obiektów zawartych w tych plikach mogła być przez nas zmieniona z poziomu Colorado.

Przygotowuję rozszerzoną wersję "Instrukcji obsługi" ( http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2&t=5824 ), w której postarałem się m.in. to - w miarę prosto opisać. Może za kilka dni się to uda zebrać w całość, będzie to kilkanaście nowych zakładek w okienku "Inventory" (Inwentarz) w cartridge Wherigo. Część przyda się też "Oregonowcom".

dzięki za komentarz - Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
husky
Nowy

Post autor: husky »

WITAM czy jest mozliwośc zmiany wielkości czcionki nazwy miast w COLORADO 300? W zakladce zaawansowane jak sie wejdzie w ustawienia mapy to mozna zmienic rozmiar czcionki waypoitow, i nazw ulic natomiast nigdzie nie ma zmiany wielkosci czcionki jesli chodzi o nazwę miast. Z tego co doczytałem sie na forum to jest to chyba narzucone odgórnie systemowo. Czy mozna to jakoś zmienić?
Awatar użytkownika
miecho
Bywalec

Post autor: miecho »

Do przypadku zgłaszanego parę miesięcy temu przez Antka.

Obrazek
Potwierdzałoby to oobserwację:
nocnyMarek pisze: Zdarzyło mi się też ze 2x, że fix złapany w ruchu przez dłuższy czas (~10min.) był niepoprawny,
(przesunięty o kilkaset metrów), zapisany ślad poprawnie odtwarzał kształt przebytej drogi,
tylko że w innym miejscu,
aż do momentu gdy w końcu odbiornik 'zauwazył', że źle liczy pozycję i 'teleportował się' we właściwe juź miejsce.
Powyższa sytuacja zaszła w dość gęstym lesie i przy znacznym zachmurzeniu. Średnia prędkość w tym zaznaczonym fragmencie śladu jest o około 8km/h za niska od rzeczywistej.
LeCH
Edge 1030 , Oregon 650, Forerunner 945
Bezan
Początkujący
Kontakt:

Post autor: Bezan »

Mam nadzieję, że piszę w dobrym miejscu forum ;)

Sprawa jest tego typu, że w pamięci wewnętrznej Colorado 300 zrobił mi się śmietnik. Ślady mam już zgrane i chciałbym powrócić do "fabrycznych ustawień", czyli pozbyć się wszystkich wgranych map zostawiając jedynie standard. Następnie chciałbym wrzucić nowy zestaw map z MapSource. Na SD mam już g2 vision Cyklad i to zostanie.

Można po prostu wszystko usunąć i wrzucić jakiś zestaw typu backup dostępny gdzieś w necie czy sprawa wygląda inaczej?
Z góry dziękuję za pomoc.
Żeglujesz?
kwieto
Garniak

W Colorado masz następującą strukturę:

Katalog główny:
- podkatalog "Garmin"
- Podkatalog "Wherigo"
- plik "autorun.inf"

Wszystko co ponad wymienione, można usunąć.

W katalogu Wherigo masz kartridże do zabawy w Wherigo. Fabrycznie jest tam tutorial, jeśli nic nie wgrywałeś dodatkowego, to powinien być jedynie ten plik (ewentualnie podkatalogi "saves" do zapisanych gier, oraz katalog "Logs" w którym jest plik z logiem - szczerze mówiąc nie mam pojęcia do czego służy ów log.

W katalogu Garmin masz kolejne podkatalogi:

- GPX - tu masz plik z bieżącym śladem oraz waypointami - "current.gpx". Dodatkowo będziesz tam widział ślady zapisane ręcznie (nazwy plików takie, jakie nadałeś podczas zapisu), oraz katalog "Archive" gdzie lądują archiwizacje automatyczne, numerowane kojejno: 1.gpx, 2.gpx.... n.gpx
- POI zawiera pliki z punktami własnymi (lecz nie waypointami), rozszerzenie ".gpi"
- Profiles zawiera ustawienia profilów (zarówno fabrycznych jak i własnych), jak również obrazki tła (także fabryczne i własne).
- Scrn to z kolei zrzuty ekranu
- RemoteSW zawiera jeden plik z danymi dotyczącymi komunikacji z urządzeniami zewnętrznymi (nie wiem co dokładnie zawiera), o rozszerzeniu .gcd
- Text to z kolei teksty dla poszczególnych wersji językowych menu, nazwane "[język].gtt"

Oprócz tego masz w katalogu "Garmin" plik gmapbmap.img (mapa bazowa), oraz plik "gmapsupp.img" zawierający mapy wgrane przez mapsource. Jeśli była jakaś mapa preinstalowana może się znajdować w pliku "gmapprom.img".

Z drobnych rzeczy jest jeszcze "garmintriangleitem.ico" (ikona trójkąta z którą Colorado pojawia się w komputerze na liście dysków), GarminDevice.xml (nie wiem co zawiera) i "fs_image.ver" (również nie wiem co zawiera).

Wszystko co ponad wyżej wymienione można wykasować, podobnie jak część z wymienionych (stare, zarchiwizowane ślady czy obrazki zrzutów ekranu)

Colorado podczas resetu nie przywraca plików (jedyne co robi, to "zeruje" i ustawia jako domyślny profil rekreacyjny + kasuje zaweartość pliku "current.gpx" (ślad bieżący oraz waypointy) + zeruje fabryczne ustawienia wspólne dla wszystkich profili (język, typ baterii, itp.)

Jeśli więc skasujesz zbyt dużo (np. mapę bazową) to resetem tego nie przywrócisz.
Awatar użytkownika
jakub_27
Początkujący

Post autor: jakub_27 »

Czy znacie jakiś tańszy zamiennik uchwytu samochodowego do Colorado, odbiornik jest gruby tak więc uchwyt musi posiadać dłuższe nóżki/podpórki od spodu ? Oryginalny zestaw samochodowy jak dla mnie jest zbyt drogi, poza tym nie potrzebuję ładowarki samochodowej.

zdrówka
Colorado 300 + GPMapa Topo, UMP-pcPL, Topo_PL_100

Obrazek Obrazek

Wódka, fason, kultura ...
Awatar użytkownika
Spider
Radny
Kontakt:

Post autor: Spider »

Garmin: GPSMap 66s
Android: Xiaomi Redmi 4X

Obrazek Obrazek
kwieto
Garniak

Można jeszcze kombinować z uchwytem na telefon komórkowy. Sam, gdy czasem korzystam z Colorado w samochodzie, wykorzystuję uchwyt do komórki, o taki:

Obrazek
Awatar użytkownika
miecho
Bywalec

Post autor: miecho »

Można spróbować połączyć uchwyt rowerowy (ok. 50zł) z jakiś standardowy uchwytem montowanym na szybie.
Osobiście jak chce/potrzebuję skorzystać z COLO w samochodzie to zawieszam go na uchwycie z Asusa.
LeCH
Edge 1030 , Oregon 650, Forerunner 945
ODPOWIEDZ