O narzędziach do tworzenia własnych map, takich jak MapEdit czy cGPSmapper, a także o serwisach udostępniania, wymiany i przetwarzania danych geograficznych takich jak MapCenter, OpenStreetMap czy SDD (SRTM). Ogólnie, o wszystkim co związane z radością UMPowania.
Zwracam się z prośbą o pomoc przy kalibracji mapy w skali 1:500 000 używanej w lotnictwie. Kalibracje przeprowadzam w Ozim.
Jest to mapa stożkowa o ile się nie mylę projekcja Lamberta.
Próbowałem zastosować różne parametry kalibracji ale moja wiedza na ten temat jest za mała i nie moge osiągnąć zadowalającego efektu końcowego.
Udało mi sie dojść do momentu gdzie pokrywa mi się siatka na rogach mapy ale w środku wyraźnie odbiega od siatki tej z mapy.
Oto przykład:
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Aktualne mapy TOPO możesz kupić w WODGiK. Co prawda nie widziałem oferty 1:500tys, ale w np. w Gdańsku można kupić mapę topo województwa 1:250tys za 27zł. I to chyba jest właśnie cyfrowy plik rastrowy z georeferencjami.
Mapy 1:500tys chyba powinny być w CODGiK ale nie mogę znaleźć żadnej dokładniejszej oferty. Same mapy można obejrzeć na Geoportalu: http://maps.geoportal.gov.pl/webclient/
Szukam jednak osoby, która WIE CO TO ODWZOROWANIE LAMBERTA GAUSA i pomoże mi ustalić poprawki w kalibracji aby siatka w OZI-m i na mapie pokryły się w 100%
Grzechu pisze:
Szukam jednak osoby, która WIE CO TO ODWZOROWANIE LAMBERTA GAUSA i pomoże mi ustalić poprawki w kalibracji aby siatka w OZI-m i na mapie pokryły się w 100%
Patrząc na współrzędne prostokątne (na ramce mapy) moim zdaniem jest to mapa w odworowaniu Transverse Mercartor ukLad 1942/15. Minimalny błąd w pokrywaniu się siatki Lat/Lon wynika prawdopodobnie z błędu skanowania.
Oto wyniki mojej kalibracji poprawione programem Global Mapper
Dziękuję za PDF! Poczytam - na pewno przyda się ta wiedza.
Próbowałem według Twoich zaleceń zastosować odwzorowanie Transerwe Mercator ale nie wiem jakie ustawienia poczynić dla poprawek.
Pierwszy raz kalibruję jakąkolwiek mapę i działam po omacku.
Mógłbyś podpowiedzieć co mam wpisać w okienka ustawień dla programu Ozi Explorer?
kalibracja... kalibracją... ale moim zdaniem ten skan zasługuje na jakąś nagrodę może mapy lotnicze mają inne piorytety
tak czy inaczej, moim zdaniem nie patrz na błędy siatki tylko przelicz sobie ile milimetr na mapie ma rzeczywistości metrów mając
w pamięci ile milimetrów kreski na mapie ma błąd wynikający z rysowania
EDIT: Lechu, nie setki a pięćsetki i w dodatku skan ma problem...
Ale do celów eksperymentalnych warto kalibrowac ,choćby żeby zdobyć doświadczenie.Proponował bym więcej punktów kalibracyjnych zadać.Nie tylko na rogach ale i w środku.Powinno płachtę podociągać.
176C&FF320C&SP7200&sporo innych gratów i na dodatek 64st