GPMapa 2009.2

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
Rychu77
Początkujący

Re: GPMapa 2009.2

Post autor: Rychu77 »

Witam, mam drobne spostrzeżenie dotyczące funkcjonalności i przejrzystości nowej wersji mapy GPMAPA 2009.2. Nie wiem, czy temat dotyczy wszystkich większych miast, ale we Wrocławiu miałem już to okazję zauważyć. Chodzi mi o oznaczenia przystanków tramwajowych na głównych ulicach miasta. Fajnie że są oznaczone, tyle że czemu tak wyraziście! Każdy przystanek na drodze to zielona mała kropka (jest ok) i dluuuugi napis (jeszcze na dodatek drukowanymi literami) „PRZYSTANEK TRAMWAJOWY XX” – te XX to dwie pierwsze litery nazwy przystanku…?! (reszta została ucieta..uff może i dobrze :) Nie dość, że i tak nie wiemy jaki to przystanek to cały ten napis „zaśmieca” strasznie widok mapy miasta, a już jak jest obok siebie kilka przystanków, to robi się straszny bałagan! Można by jakieś subtelniejsze te nazwy wprowadzić, jakieś skróty, bądź w ogóle z tego zrezygnować.
Zaznaczam, ze wyświetlanie tych nazw przystanków nie zależy od przybliżenia/oddalenia widoku ani wybranej szczegółowości mapy… nic sobie w widoku nie poprawimy :( A może to tylko tak jest na nuvi 250W?
A jak to się Wam widzi? :)
Pozdrawia Rychu77
(nuvi 250W + CNE NT + GPMapa + UMP-pcPL )
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

Rychu77 pisze:Nie dość, że i tak nie wiemy jaki to przystanek to cały ten napis „zaśmieca” strasznie widok mapy miasta...
Może wejdź w opcje wyświetlania mapy i zmniejsz szczegółowość jej wyświetlania...
(Zakładając, że masz ustawioną najwyższą!)
Swoją drogą takie informacje bardziej przydały by się pieszym a nie kierowcom ;-)
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

Rychu77 pisze:... ale we Wrocławiu miałem już to okazję zauważyć. /.../ Fajnie że są oznaczone, tyle że czemu tak wyraziście! Każdy przystanek na drodze to zielona mała kropka (jest ok) i dluuuugi napis (jeszcze na dodatek drukowanymi literami) „PRZYSTANEK TRAMWAJOWY XX” – te XX to dwie pierwsze litery nazwy przystanku…?! /.../
Podaj konkretne współrzędne we Wrocławiu. Sprawdzę jak to wygląda u siebie.
Edit: Mam: N51.10724 E17.03284

@Mariusz65
Mariusz65 pisze:Może wejdź w opcje wyświetlania mapy i zmniejsz szczegółowość jej wyświetlania
Rychu77 pisze:... Zaznaczam, ze wyświetlanie tych nazw przystanków nie zależy od przybliżenia/oddalenia widoku ani wybranej szczegółowości mapy
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Awatar użytkownika
Alf/red/
Radny
Kontakt:

Post autor: Alf/red/ »

beetle-m pisze:Podaj konkretne współrzędne we Wrocławiu. Sprawdzę jak to wygląda u siebie.
Ojej, dowolne miejsce w centrum. Tory znajdziesz na UMP ;-)
I tylko we Wrocławiu - Warszawa Kraków Poznań Gdańsk nie mają tak. Julita nie wie skąd ten dopust.
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
marcinszymansk
Początkujący

Post autor: marcinszymansk »

Witam

Zainstalowałem sobie parę dni temu nową wersję i zaczynam się bać z tym jeździć. Komunikaty są tak nieprzejrzyste i szczególnie informacja o kierunku jazdy zgłaszana jest w ostatniej chwili. Wczoraj jechałe z pragi płd na Madalińskiego. Na Trasie łazienkowskiej na wysokości Metra Politechnika Nuvi kazał trzymać sie prawej prosto na wiadukt. W tym czasie na ekranie widać było wyraźnie, ze na górze trzeba skręcić w lewo w Waryńskiego. Ten komunikat nuvi podał na górze 40 m przed skrętem. To oznacza przy 4 pasach, które tam sa w godzinach szczytu niemożnośc wykonania manewru lub przejechanie przez skrzyżowanie na wprost bo nie będzie czasu na reąkcję. Podobnie zachowała sie na innym "bardziej skomplikowanym" skrzyżowaniu. dwa pasy w lewo, dwa pasy w prawo, a ona krzyczy jedź prosto, a potem w ostatniej chwili trzymaj sie prawej. Dramat. Chodzi o skrzyżowanie przy dawnym kinie Moskwa (Puławska, Marszałkowska, Waryńskiego.
Niestety to wychodzi w praniu.
Marcin
Nuvi 205
CNE 2009 +GPMapa+UMP
Awatar użytkownika
kolos
Bywalec

Post autor: kolos »

Tak do końca nie wiem jak jest z tą aktualizacją . Czy ja za nią płacę ?
Nuvi 205+GPMapa ,UMP-pcPL NI, Nuvi 58LM
xseiro
Początkujący

Post autor: xseiro »

Zawsze się płaci teraz 59zł bo będzie tylko jednorazowa.
Edge 705 HR/CAD Topo Polska 2011, CN 2013.10,
Nuvi 255 CN 2013.10
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

Tematy związane z wersją 2009.3 proszę kontynuować w tym wątku:
:arrow: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=1&t=7073
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
ODPOWIEDZ