Mapy transparentne

O narzędziach do tworzenia własnych map, takich jak MapEdit czy cGPSmapper, a także o serwisach udostępniania, wymiany i przetwarzania danych geograficznych takich jak MapCenter, OpenStreetMap czy SDD (SRTM). Ogólnie, o wszystkim co związane z radością UMPowania.
RBT
Początkujący

Mapy transparentne

Post autor: RBT »

Witam.
Na podkładzie skalibrowanego skanu wyklikałem w MapEdit++ 1.0.56.337 nie istniejące na dostępnych mi mapach wektorowych ścieżki i drogi gruntowe wybranych obszarów. Chciałbym wykonać nakładkę transparentną na fragment GPmapy topo. Ale mimo iż we właściwościach mapy w MapEdit wybieram "transparent map with transparent background" to mapa mimo tego ma beżowy zasłaniający wszystko podkład. W czym tkwi błąd, gdzie szukać rozwiązania problemu? Dodam, że nie potrzebuję mapy rutowalnej.
Pozdrawiam wszystkich podróżników
GPS 60map CSx, Silva Expedition 15, Recta DP6
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Re: Mapy transparentne

Post autor: soko »

A może prościej spróbować wgrać do GMapTool GUI (wersja windowsowa) i w opcji "Write" ustawić "transparent" i tyle. Powinno starczyć. Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
RBT
Początkujący

Dziękuję, będę próbował.
frequency
Początkujący

Post autor: frequency »

RBT pisze:.....wybieram "transparent map with transparent background" to mapa mimo tego ma beżowy zasłaniający wszystko podkład.
Wybierz "Y - transparent map without background object". U mnie działa.
Pozdrawiam
Adam
Użytkownik: GPSMAP 60CSX, QSTARZ BT-Q1000Platinum, IPAQ 210, GPMapa 2007.4, UMP
RBT
Początkujący

Dziękuję, próbowałem wszystkiego i mapy nie były transparentne, ale...nie wgrałem ich do odbiornika tylko próbowałem w MapSource. W swej naiwności myślałem że w nim można je sprawdzić. Teraz wszystko działa prawidłowo, choć mam wrażenie, że MapEdit jest bardzo kapryśnym programem. Lecz to dopiero początki mojej edukacji w tym temacie...
ODPOWIEDZ