być może mam coś ze wzrokiem ale na CNE 2011.10 i 20 A1 jest a na UMP'ie aktualizacja dzisiejsza nie.Mariusz65 pisze:Skoro tak to OK. Bo ja sprawdziłem w MapSource i prowadziło
Przy okazji otwartej wczoraj A1 na odcinku Toruń Czerniewice – Nowe Marzy okazuje się, że UMP jest znowu pierwszy i niezastąpiony![]()
Błędy UMP-pcPL - ZREALIZOWANE
Re: Błędy UMP-pcPL
połowa problemów odłożonych rozwiązuje się sama
pozdrawiam
pocio
B&K Herbapol rowerowanie.pl
Edge 705; Nuvi 1200T
pozdrawiam
pocio
B&K Herbapol rowerowanie.pl
Edge 705; Nuvi 1200T
-
Zachu
- Radny
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
No właśnie po cowodzirej pisze:ścieżka pieszo-rowerowa Hel - Puck, /.../ Po co to wszystko piszę, ech...
Pozdrawiam Bogna.
Każda wyprawa, także w nieznane, byle z przyjaznym GPS-em, który wskaże drogę do osiągnięcia zamierzonego (a czasem nie) celu.
Był Foretrex 201, była Vista HCx i "póki co" już się skończyło. Jest eTrex 30
UMP, Navigator
Każda wyprawa, także w nieznane, byle z przyjaznym GPS-em, który wskaże drogę do osiągnięcia zamierzonego (a czasem nie) celu.
Był Foretrex 201, była Vista HCx i "póki co" już się skończyło. Jest eTrex 30
... np. Szkocja, Izrael, ostatnio Słowacja z buta od granicy z Węgrami do granicy z Polską, 27 dni z buta (ok. 800 km) po Polsce (lato 2011).Bogna pisze:... tudzież wiele jeszcze innych miejsc, o których nie napisałeś...
Ślady z USA i Australii raczej nie mają sensu, bo tubylcy mają solidne mapy.
Jak będę żył, to coś jeszcze pozbieram i podrzucę. Ku chwale UMP
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
http://gddkia.gov.pl/article/10043/otwa ... ska-bialejSerwis GDDKiA pisze:Otwarta obwodnica Bielska-Białej
http://gddkia.gov.pl/article/10040/obwo ... ka-otwartaSerwis GDDKiA pisze:Obwodnica Serocka otwarta
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
- beetle-m
- Garniak
Z Bielska mam ślad z nuvi i MM. Co złapałem - wrzuciłem na Flyspray.
Niewiele tego ale zarys już mamy.
Niewiele tego ale zarys już mamy.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
- nocnyMarek
- Bywalec
A połączenie z Żywiecką też już jest otwarte? (nie masz go na śladzie)
Palmax & AM3/4/5/6, NE, /Sygic, AP, N2/9, OM-free
- beetle-m
- Garniak
Wczoraj przejechałem wszystko co było otwarte (na wprost). Dotarłem jak widać do Bystrzańskiej. Reszta była zablokowana pachołkami.
Muszę kiedyś pozbierać ślady wszelkich zjazdów (zwłaszcza na Krakowską).
Muszę kiedyś pozbierać ślady wszelkich zjazdów (zwłaszcza na Krakowską).
Pozdrawiam, mariuszD
Re: skąd się biorą błędy w UMP-pcPL
Witam
Mam nadzieję że temat będzie właściwy. Poczyniłem kolejny krok ku rysowaniu map (myślałem że udany) po zrobieniu śladów, przeczytaniu o karierze kartografa, zciągnięciu co trzeba, narysowałem swój pierwszy kawałeczek mapy, wysłałem go (prze Fspreya), został chyba zaakceptowany (były pewne uwagi odnośnie drogi) ale zmiana pokazała się na UMP WWW. Nie pojawiła się w wersji topo (może jeszcze za wcześnie na to), ale zapisałem się też na listę dyskusyjną i dzisiaj dostałem paczkę informacji (w większości na razie nieczytelnych dla mnie). Jednak zauważyłem wzmianki o moim kawałku podłogi (UMP_Zamosc)
A moje wpisy z FSpraya zniknął i nie mogę komentarza (ewentualnego) przeczytać.
Pozdrawiam Jarek
P.S. Chyba że moje problemy rozwiązuje post powyżej (muszę sprawdzić manualnie)
Mam nadzieję że temat będzie właściwy. Poczyniłem kolejny krok ku rysowaniu map (myślałem że udany) po zrobieniu śladów, przeczytaniu o karierze kartografa, zciągnięciu co trzeba, narysowałem swój pierwszy kawałeczek mapy, wysłałem go (prze Fspreya), został chyba zaakceptowany (były pewne uwagi odnośnie drogi) ale zmiana pokazała się na UMP WWW. Nie pojawiła się w wersji topo (może jeszcze za wcześnie na to), ale zapisałem się też na listę dyskusyjną i dzisiaj dostałem paczkę informacji (w większości na razie nieczytelnych dla mnie). Jednak zauważyłem wzmianki o moim kawałku podłogi (UMP_Zamosc)
Po analizie współędnych okazało się że chodzi o moje poprawki. Chciałbym takie błędy omijać w przyszłości, jednak ten wpis za wiele mi nie mówi. Może mi ktoś to wyjaśnić? Niestety mimo starań (jestem z pokolenia nie lubiącego komendy RTFM) nie doczytałem nigdzie o co konkretnie chodzi i tylko domyślam się.-------- Za blisko węzły
Type=0x7
Data0=(50.71112,22.41385),(50.71117,22.41385),(50.71117,22.41385),(50.71117
-------- Za duże zapętlenie
Warning: Road 15349 passes through node 14806 (50.71117,22.41385) more than once.
Warning: Road 15349 passes through node 14806 (50.71117,22.41385) more than once.
A moje wpisy z FSpraya zniknął i nie mogę komentarza (ewentualnego) przeczytać.
Pozdrawiam Jarek
P.S. Chyba że moje problemy rozwiązuje post powyżej (muszę sprawdzić manualnie)
Co do sprawdzania błędów - w momencie jak już coś narysujesz - zapisujesz swoją pracę i nie zamykasz mapedita, tylko uruchamiasz skrypt "sprawdz_bledy.bat". W katalogu ze źródłami dostaniesz wtedy kilka plików, takich jak "bojki informacyjne" (zwykle źle postawiony znacznik), "zle postawione bojki" (j.w.), "za bliskie" (zwykle brak styku dróg w węźle), "przeciecia" (drogi się krzyżują nie w węźle), "obiekty bez miast" (w extras trzeba wpisać miasto=xxx), "zygzaki" (sam zobaczysz), "ronda bez kierunku" (nie wymaga komentarza) i jeszcze coś czego nie pamiętam.
Pliki te wrzucasz w mapedita, potem ctrl+t i możesz podejrzeć gdzie jest coś namieszane (zaznaczasz plik i dajesz "locate").
-
Zachu
- Radny
- Kontakt:
W przyrodzie nic nie ginie.
http://ump.fuw.edu.pl/flyspray/index.ph ... =2&submit=
Za blisko węzły jak sama nazwa wskazuje węzły są za blisko, muszą być c o najmniej 5 metrów od siebie. funkcja Generazlize dobrze się sprawdza w tym przypadku.
Brakuje paru bojek.
http://ump.fuw.edu.pl/flyspray/index.ph ... =2&submit=
Za blisko węzły jak sama nazwa wskazuje węzły są za blisko, muszą być c o najmniej 5 metrów od siebie. funkcja Generazlize dobrze się sprawdza w tym przypadku.
Brakuje paru bojek.
Troszkę się rozjaśniło, muszę poszukać angielskiej wersji Mapedita bo w polskiej nie mogę namierzyć tego Generalize. A zgłoszenia dałem 2, to jest pierwsze a w drugim były moje wypociny w Mapedita i tego drugiego nie umiem znaleźć.
- Mariusz65
- Radny
- Has thanked: 3 times
Kliknij na swoje nazwisko za "Zgłoszone przez", a później na "Zgłoszenia otwarte"
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
W kieszeni: Dakota 20/
Dziekuje, wreszcie dotarło, i tu ciągle się mści to... RTFM.
I chyba dotarłem do tego Generalize czyli .. Upraszczanie (tak mi się wydaje...)
I chyba dotarłem do tego Generalize czyli .. Upraszczanie (tak mi się wydaje...)
- stara zientara
- Bywalec
- Kontakt:
Tylko uważaj, bo są dwa 
Generalize ogólne wyczyści przy okazji wiele węzłów w całej mapie.
Zaznacz obrabiany właśnie kawałek (w trrybie Edit Nodes), kliknij prawym i dopiero wtedy zrób Generalize - będzie dotyczyło tej jednej wybranej linii.
A potem sprawdź jeszcze całą linię i usuń lub popraw błędy spowodowane przez durne wyskoki GPS-a, postoje na tankowanie benzyny lub piwa, porem jeszcze odfiltruj te miejsca, gdzie autor z GPS-em w kieszeni poszedł za potrzebą.... a jak już to wszystko ogarniesz i dołączysz do naszego grona (znaczy tych rysujących), to przygotuj się na pretensje, że już dwa dni temu ślad wysłałem, a na mapie jeszcze tej zatoczki dla autobusów nie ma.
Generalize ogólne wyczyści przy okazji wiele węzłów w całej mapie.
Zaznacz obrabiany właśnie kawałek (w trrybie Edit Nodes), kliknij prawym i dopiero wtedy zrób Generalize - będzie dotyczyło tej jednej wybranej linii.
A potem sprawdź jeszcze całą linię i usuń lub popraw błędy spowodowane przez durne wyskoki GPS-a, postoje na tankowanie benzyny lub piwa, porem jeszcze odfiltruj te miejsca, gdzie autor z GPS-em w kieszeni poszedł za potrzebą.... a jak już to wszystko ogarniesz i dołączysz do naszego grona (znaczy tych rysujących), to przygotuj się na pretensje, że już dwa dni temu ślad wysłałem, a na mapie jeszcze tej zatoczki dla autobusów nie ma.
Pozdrawiam
Wojtek
GPSmap76CSx, Nüvi 205 i różne służbowe (poprzednio GPSmap76, GPS76, GPS48, GPS45XL, Navstar2000)
http://wojtekzientara.pl/
Wojtek
GPSmap76CSx, Nüvi 205 i różne służbowe (poprzednio GPSmap76, GPS76, GPS48, GPS45XL, Navstar2000)
http://wojtekzientara.pl/
- Mariusz65
- Radny
- Has thanked: 3 times
Jak mnie to wkurza, gdy czekam dwa dni na wrysowanie mojego zgłoszenia! A przecież tak się starałem aby zebrać ślady!stara zientara pisze:to przygotuj się na pretensje, że już dwa dni temu ślad wysłałem, a na mapie jeszcze tej zatoczki dla autobusów nie ma.
Pozdrawiam Mariusz
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
W kieszeni: Dakota 20/