Układ współrzędnych - w kontekście siatki namalowanej na map

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Re: Mapy wydawnictwa Compass w GPS Garmin

Post autor: popej »

Piotr_K pisze: PUWG 1992 ma służyć jako informacja ogólna ze ta mapa oparta jest na PUWG 1992. Ze mapa nie jest oparta na 42, 65, gugik 80, utm ale właśnie na układzie puwg1992 .
Jak każdy powyższy określa go kilka rzeczy: elipsoida, układ odniesienia, odwzorowanie , podział, siatka kilometrowa układu i współrzędne punktów początkowych
I właśnie o tej siatce kilometrowej cała dyskusja :)
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Proponuję moją odpowiedź przekazać kartografom jako opinię powiedzmy "statystycznego" użytkownika, a przynajmniej osoby wypowiadającej się w imieniu statystycznego użytkownika. Może wypracujemy jakiś kompromis :D
Piotr_K pisze:"Po pierwsze zapis siatka geograficzna : PUWG 1992 ma służyć jako informacja ogólna ze ta mapa oparta jest na PUWG 1992.
Takie stanowisko prezentował już Ranger.
Ideę rozumiem ale z treścią napisu, który wprowadza trochę zamieszania się nie zgadzam, stąd polemika :D
Piotr_K pisze:Proponuje wziąć różne mapy np. w układzie 42 i 92 nałożyć je na siebie po rektyfikacji.
Z punktu widzenia tematu: "siatka GPS" to trochę naciąganie rzeczywistości, ponieważ układ 42 nie bazuje na WGS-84, stąd wyraźne przesunięcie siatek.
Żeby odbiornik podawał współrzędne geograficzne dd° mm.mm' dla układu 42 trzeba go specjalnie skonfigurować, podczas gdy dla układu 92 wystarczy standardowe ustawienie odbiornika na WGS-84, gdyż różnice pomiędzy GRS-80, a WGS-84 są z turystycznego punktu widzenia pomijalne, co pokazywałem na Waszej mapie Bieszczadów z 2011r.
Piotr_K pisze:Może zaproponuję zapis :
Długi. Na dodatek - z punktu widzenia przeciętnego użytkownika GPS - też wprowadza trochę zamieszania, gdyż nie da się tak skonfigurować odbiornika turystycznego (przynajmniej ja nie bardzo widzę taką możliwość w Garminie) by wprowadzić parametry układu PUWG:
a jednocześnie wyświetlać współrzędne w formacie dd°mm.mmm'
Nie. Po takiej operacji odbiornik wyświetla współrzędne prostokątne w metrach.
Tak więc z punktu widzenia "statystycznego użytkownika" to niczego nie zmienia i nadal zachęca do niepotrzebnego kombinowania z odbiornikiem.
Natomiast osoby, które kupują plik PC, to raczej doświadczeni użytkownicy i poradzą sobie z kalibracją mapy zarówno wówczas gdy na mapie będzie pełna informacja na temat układu jak też wówczas gdy tej informacji nie będzie w ogóle.

Dla mnie wystarczyłoby coś takiego:
Piotr_K pisze: Siatka kartograficzna co 2 minuty.
Mapa opracowana w układzie PUWG 1992.
W sumie też nie do końca jest to jasne ale przynajmniej nie są wrzucone do jednego worka określenia "siatka" i "PUWG" jak to ma miejsce obecnie, a jeszcze lepszym rozwiązaniem byłoby podanie informacji w stylu: "Zalecane ustawienie odbiornika GPS: WGS-84" czyli coś w tym stylu:

Siatka kartograficzna co 2 minuty.
Zalecane ustawienie odbiornika GPS: WGS-84
Mapa opracowana w układzie PUWG 1992
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Ranger
Garniak

Post autor: Ranger »

To turysta będzie wiedział co to ten PUWG-92 w mapie czy nie ? ;-)
A poważniej, kto wie czy nie pójść jeszcze krok dalej, jeżeli chodzi o legendę mapy i np. zapisać:
"Współrzędne geograficzne WGS-84, siatka co 2 minuty"
"Mapa wykonana zgodnie z polskimi normami dla map małoskalowych"
Czyli taka prawie prawda :-)
(dla takich map w sensie układów PUWG-92 to z grubsza WGS-84/UTM, tylko nieco inaczej nazwany) ;-).
No i popej już wie, że może spokojnie nic nie robić, tylko kupować :-)
Pozdrawiam
Ranger
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Ranger pisze:To turysta będzie wiedział co to ten PUWG-92 w mapie czy nie ? ;-)
Oczywiście że nie. Przyjąłem jednak, że dla Compassu i dla Ciebie ta informacja jest na tyle istotna, że trzeba ją jakoś przemycić do legendy mapy :)
Ranger pisze:"Współrzędne geograficzne WGS-84, siatka co 2 minuty"
Ale przecież to właśnie proponował popej kilka postów wyżej i sam to odrzuciłeś :wink: :D

Dla mnie taki napis w 100% wystarczy bez tego kombinowania z PUWG. To mapa (mam na myśli papier) dla turysty z GPSem. Info o WGS-84 wystarczy.
Natomiast ci bardziej świadomi, którzy kupują nieskalibrowany plik na PC na pewno sobie poradzą bez informacji o PUWG. Mało tego. Taką informację można/wystarczy umieścić w opisie pliku w sklepie Compassu.

EDIT:
Ranger pisze:(dla takich map w sensie układów PUWG-92 to z grubsza WGS-84/UTM, tylko nieco inaczej nazwany) ;-).
Dokładnie :!: Powiem Tobie, że kalibrując takie pliki nie chce mi się wklepywać tych danych w stylu -5300000 do projekcji i idę na łatwiznę podając jako MapProjection właśnie UTM i jakoś nie czuję z tego powodu dyskomfortu :P
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Ranger
Garniak

@Lechu
Ujęła mnie szczerość popeja, że w takiej sytuacji sobie poradzi ;-)
A co do dyskomfortu - no popatrz, mamy podobnie ... :D
Pozdrawiam
Ranger
deptacz
Początkujący

Post autor: deptacz »

Witam i mam pytanko, czy gdy zakupie mapkę firmy compass na karcie i włożę ją do urządzenia etrexa 30 odrazu 0dpali ? nie chcialbym wgrywać samodzielnie map by nie zrąbać sobie urządzenia. Bo z tego co tu obserwuje to trzeba być informatykiem by korzystać w pełni ze swojej nawigacji pozdrawiam deptacz
Awatar użytkownika
Ajger
Bywalec

Post autor: Ajger »

Compass nie sprzedaje map na kartach sd. Po zakupie dostajesz e-mail z linkiem do pobrania mapy na PC.
Pozdrawiam Jano

Garmin: Oregon 600, GPSMap 62s, w szufladzie: eTrex, Foretrex 201, Quest, StreetPilot, był: GPSMap 60CSx, Colorado 300, GPSMap 76 CS
Smartphone: Samsung Xcover 3, Automapa, c:geo, Locus Pro
Obrazek
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Działa to naprawdę bardzo sprawnie - płacąc elektronicznie w stylu: "Płacę z Inteligo" można mieć w odbiorniku mapę dosłownie po 2-3 minutach od podjęcia decyzji o zakupie. Bez czekania na kuriera etc.
deptacz pisze:Bo z tego co tu obserwuje to trzeba być informatykiem by korzystać w pełni ze swojej nawigacji pozdrawiam deptacz
Czytasz nie to co trzeba :wink:

Co innego jest zrobić mapę (dobór softu, jego obsługa etc.), a co innego skopiować gotowy plik KMZ do odbiornika, bądź - jeżeli się boisz - na kartę micro SD.
Wybierz mapę, wybierz szybką formę płatności i za 5-ęć minut będziesz mógł cieszyć oko mapą w odbiorniku :D

Może przypomnę tylko, że pliki KMZ: powinny się znajdować w katalogu Garmin\CustomMaps – niezależnie czy w pamięci odbiornika czy na karcie,
Dwa zdania więcej w tym temacie: http://gpsmaniak.com/2010/porady-img.htm#KM

EDIT: I jeszcze coś. Jak masz obawy czy wszystko będzie OK, wgraj może na kartę jakąś mapę testową. Poczytaj to: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2&t=11652
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
Gsm Liberty
Bywalec

Post autor: Gsm Liberty »

Co tam Compass, GPS Maniak jak przygotował mi mapę mojej okolicy (promień 25km) to jest mistrzostwo świata !!!
Maniak sorry za public ale jesteś KOZAK

Kompilacja KMZ i CNE 2013.10 - Bajka
Profil motoryzacyjny i piękne widoki :)

Obrazek

Obrazek
Na stanie - 5000, 3790LMT, 3590LMT, 1490LMT, 775LMT, 765, 760 i inne
Na szybie - 3590LMT/775LMT
Na spacer - Oregon 550T, Montana 650T - PL Topo 2014.1
epkchmiele
Bywalec

Post autor: epkchmiele »

Witam , ja również lubię takie kompilacje . Już dawno zauważyłem że takie kompilacje pozwalają mi na lepszą orientację . Ładnie w oregonie wygląda taka kompilacja UMP+KMZ ze skórką ręczniak. Basecamp pozwala na ustawienie przeźroczystości w programie i w Oregonie. Ale mam pytanie do znawców tematu. W mapie topoPortugalia zmieniłem plik typ- ręczniak z UMP i w basecamp wyświetla się dobrze. Ten sam plik typ w kompilacji UMP+KMZ wyświetla się dobrze . Natomiast w Oregonie kompilacja topoPortugalia +KMZ z plikiem typ ręczniak już nie. Są miejsca na mapie gdzie przebija w całości wektor przysłaniając rastra i zmiana przeźroczystości nic nie zmienia , to znaczy że jeżeli się ustawi 60 to tylko widać rastra , natomiast poniżej tej wartości zaczyna przebijać wektor i miejscami przebija całkowicie tak jak na screenie . Wszystko wraca do normy kiedy się wyrzuci plik typ z mapy topoPortugalia , no ale wówczas robi się szata mapy drogowej i to już tak ładnie nie wygląda w ręczniku. Co może być przyczyną ?
Pozdrawiam Paweł
Załączniki
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

Gsm Liberty pisze:Co tam Compass,
Jasne, jeżeli nie ma pokrycia mapami turystycznymi, to przydatna jest 50-ka topograficzna,
na niektórych obszarach może być przydatna mapa historyczna.
Można mieć w odbiorniku mapy w innej skali, może nie w plikach kmz, ale w jnx,
ze względu na ograniczenia Cusom Maps.
W odbiorniku nie mam CNE, zamieszczam screny mapy w pliku .kmz na tle mapy Topo 2011 PL.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Ranger
Garniak

W wyniku dyskusji i możliwości - wyszło na to że w opisie map zmieści się tyle.
Pozdrawiam
Ranger
Załączniki
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Czyli jednak uznaliście, że sformułowanie PUWG 1992 musi być? :shock:
No cóż. Będziemy nadal krytykować :mrgreen:
Pozdrawiam Lechu

Ranger
Garniak

Krytykować, ale co ? :-)
No dobra, szersze uzasadnienie.
Compass produkuje mapy w układzie PUWG-1992, tak jak to przewidują polskie normy.
Ze względu na przeznaczenie map stosowane są siatki geograficzne a nie kilometrowe.
Producent oferuje mapy elektroniczne, które nie wymagają żadnej zmiany ustawień w odbiornikach przy równoczesnym wykorzystywaniu mapy papierowej, bo są one zgodne (obecnie z 4 rozwiązaniami).
Jedynym przypadkiem gdzie mogą powstać jakieś wątpliwości jest sytuacja, gdy w odbiorniku jest wykorzystywana inna mapa. Wprowadzanie formatu pozycji jest wyłącznie niezbędne do stosowania współrzędnych kilometrowych, a takie na mapach Compassu nie występują. Widoczny w legendzie WGS-84 potwierdza zgodność mapy w zastosowaniach gps.
Pozdrawiam
Ranger
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Ranger pisze:No dobra, szersze uzasadnienie. ...
Po co? Wszystko było wyjaśnione. Ideę rozumiem ale ze swobodną interpretacją definicji "układ PUWG-1992" się nie zgadzam. Układ definiują 4 parametry, z których przynajmniej jeden nijak się ma do siatki geograficznej jaką zobaczymy na mapie. Tak więc wystarczyłby napis: "Siatka geograficzna WGS-84" i po problemie.

EDIT
Ranger pisze:Producent oferuje mapy elektroniczne, które nie wymagają żadnej zmiany ustawień w odbiornikach przy równoczesnym wykorzystywaniu mapy papierowej, bo są one zgodne (obecnie z 4 rozwiązaniami).
A dlaczego są zgodne? Otóż dlatego, że to siatka zgodna z WGS a nie z PUWG - prawda? :wink:

A może w drodze kompromisu: "Siatka geograficzna WGS-84 (PUWG 1992)". Brzmi nieco lepiej, chociaż do końca też mnie nie przekonuje.
Pozdrawiam Lechu

Zablokowany