GmapTool - program narzędziowy do plików img

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.
Awatar użytkownika
pelsta
Bywalec

Re: GmapTool - program narzędziowy do plików img

Post autor: pelsta »

Właśnie ściągnąłem GMapTool v0.5.0 wersja portable :D. Dzięki popej.

Kod: Zaznacz cały

Tryb portable:
GMapTool nie wymaga instalacji. Można skopiowac plik exe, pliki *.lang i pliki pomocy do dowolnego kaltaogu i uruchomić GMapTool w tym katalogu. Jeżeli dodatkowo w katalogu zostanie utworzony pusty plik GMapTool.ini, to program będzie go wykorzystywać do zapamietania ustawień.
No tak, ale wcześniej trzeba jednak program zainstalować :( , bo jak inaczej wydobyć te pliki z GmapToolSetup050.exe :?:
Sorry że się czepiam :oops:
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Inno Setup Unpacker:
http://sourceforge.net/projects/innounp/files/

Może umieszczę gotowe archiwum. Przestałem to robić ze względu na durnych producentów skanerów antywirusowych. Odkąd nie wystawiam zipa, znacznie mniej skanerów zalicza gmaptoola do niebezpiecznych programów.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
pelsta
Bywalec

Post autor: pelsta »

Bardzo dziękuję.

ps
Do tych celów używam program UniExtract, który jednak z formatem Inno Setup nie radzi sobie.

ps2
Właśnie podmieniłem UniExtract'owi program innounp.exe z Twojego linka i już wszystko jest ok. :D
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
SP2BZW

Post autor: SP2BZW »

Andrzej, pisałem to już parokrotnie w innych wątkach... Twój program jest CUDOWNY :!: :idea:

pozwala zobaczyć jakąkolwiek mapę drogową w urządzeniu morskim, najnowszej generacji - GPSMAP 720s :D
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Dobrze wiedzieć, że działa, dzięki.
Gdzieś jeszcze widziałem informację, że w GPSMAP 421 też zadziałało.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

Pojawiła się już wersja 0.5.2

Lista zmian dla kilku poprzednich:

Kod: Zaznacz cały

3.5.2010 - v0.5.2
	corrected SRT handling
	added choice of color for GUI
	tdb for marine map
	map version in header
5.4.2010 - v0.5.1
	don't write to *.lang files
	basic support for *.md2 files
19.03.2010 - v0.5.0
	fully portable mode
	improved FAT sorting (thanks E_I)
	French translation by catymag
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Awatar użytkownika
hugo7
Nowy

Post autor: hugo7 »

Mam pytanie jak korzystać z gmt, z rok temu jakoś to robiłem i wszystko działa i odbyło się bez problemu.

Chcę połączyć dwie mapy city navigatora.img i umc.img a potem połączony plik skopiować i wkleić na kartę sd do pliku garmin.
Zainstalowalem teraz najnowszą wersję gmt, wiem jak wrzucić mapy do zakładki pliki a potem nie do końca wiem, co wpisać w mapset i inne opcje by pojawił się połączony plik img gotowy do skopiowania.

Proszę o pomoc, może już gdzieś ktoś o to prosił, ale wątek jest długi i nie znalazłem
Nuvi 760 + CNE NT 2013.20 + UMP
popej_

Post autor: popej_ »

Do podłączenia wystarczy, że wpiszesz w zakładce "Łącz" nazwę pliku wynikowego. Pole mapset możesz zostawić wolne, wartość z tego pola jest widoczna np. w nuvim w menu "mapy info" w drugiej linii opisu mapy. Pozostałe opcje zostaw puste.
dopra
Początkujący

Post autor: dopra »

hmm, znalazłem plik z mapami z mojego garmina, wrzuciłem go do osobnego katalogu, zapuściłem GmapTool-a i wyskoczył mi na dole taki oto komunikat:

Obrazek
GPSMap 478
sdsyc
Radny
Has thanked: 4 times

Post autor: sdsyc »

dopra pisze:zapuściłem GmapTool-a
Wpierw podziel "wg mapsetów", dopiero potem każdy z otrzymanych dziel "dla mapsource"
dopra
Początkujący

sdsyc pisze:
dopra pisze:zapuściłem GmapTool-a
Wpierw podziel "wg mapsetów", dopiero potem każdy z otrzymanych dziel "dla mapsource"
tak zrobiłem, powstał plik install klikam go i wyskakuje mi taki błąd (próbowałem na 3 mapach):

Obrazek
GPSMap 478
sdsyc
Radny

dopra pisze:i wyskakuje mi taki błąd
sendg.dll jest składnikiem cgpsmapper. Może ściągnij ponownie instalkę cgpsmapper i zainstaluj ponownie.
dopra
Początkujący

sdsyc pisze:sendg.dll jest składnikiem cgpsmapper. Może ściągnij ponownie instalkę cgpsmapper i zainstaluj ponownie.
tak, nie było go w folderze, jak go tylko tam umieściłem wszystko się zainstalowało, DZIĘKUJĘ
GPSMap 478
szmydu
Nowy

Post autor: szmydu »

Witam,
zainstalowałem program GMapTool i scaliłem 4 pliki img ( mapy 4 państw PL SK CZ HU). Mam teraz taki problem, jak dam wyznaczanie trasy i przy wyborze punktu docelowego znajdującego sie w innym państwie np. wegry, to po po wpisaniu pierwszej litery nazwy miasta garmin wyswietla mi informacje ze nie ma miast na taką literę. Nie widzi żadnego miasta dla państw HU i SK ale dla CZ i PL wyszukiwanie po nazwach miast dzila poprawnie. O co może chodzić? Scalanie wykonywalem na domyślnych ustawieniach, nic nie zaznaczałem ani nie odznaczalem w ustawieniach, mapy pochodza z tego samego zestawu city navigator europe 2011.10.
Palm Treo 650+ Navibe GB337 + GARMIN Mobile XT 4.10.30p
sdsyc
Radny

szmydu pisze:mapy pochodza z tego samego zestawu city navigator europe 2011.10.
Czytałeś wstęp :?:
Jeżeli jesteś legalnym posiadaczem:
- to na karcie SD z GMXT posiadasz całość tego co kupiłeś (region lub całe CNE)
- lub w wersji DVD lub (One/Life)Time masz zainstalowany na komputerze MapInstall / MapSource do zaznaczania obszarów i wysyłania ich np. na kartę SD.
W jednym i drugim przypadku wyszukiwanie powinno działać. Kiedy zestawy przygotowane w MapInstall / MapSource łączy się GMapTool-em, to nie traci się możliwości wyszukiwania. Natomiast w Twoim przypadku ktoś wcześniej musiał stosować dzielenie GMapTool-em i wtedy z wyszukiwaniem jest problem.
ODPOWIEDZ