Garmin Fenix 3
Re: Garmin Fenix 3
Mam pewien problem od kilku dni zauważyłem że mój fenix nie wibruje podczas powiadomień, wcześniej wszystko było ok, w ustawieniach teoretycznie jest włączone, w sofcie coś skopali? Też tak macie, bo nie wiem czy oddawać na gwarancje?
Mam pytanie do użytkowników Fenixa 3 bez HRM. Otóż przesiadłem się na niego z mojego vivoactive i co tu dużo mówić jestem bardzo zawiedziony czasem działania na baterii w trybie zegarka i BT. Mój poprzedni garmin trzymał lekko 7 dni bez aktywności GPS więc po Fenix 3 spodziewałem się co najmniej dwukrotnie lepszego wyniku. Tymczasem 7 do 8 dni to jest chyba Max. 10% baterii na dobę leci jak nic. Czy mam jakiś zepsuty egzemplarz czy tak parszywie krotko to działa ?
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Z tego co widzę na Forum Garmina, zdarzają się takie przypadki. Z reguły wystarczy restart bądź reset zegarka, który wyłącza jakieś "ukryte" i zbędne, a jednocześnie prądożerne procesy.Rogeros pisze:10% baterii na dobę leci jak nic
Jeżeli chodzi o mojego F3. W "normalnym", codziennym użytkowaniu, tzn. bez podłączonych czujników HR i Tempe, ale z niestandardową tarczą zegarka (cyferblat z CIQ) i włączonym śledzeniem aktywności - zużycie prądu waha się w granicach 3-5%/dobę. Gdy włączę BT i sparuję zegarek ze smartphonem zużycie - jak mi się wydaje - idzie nieznacznie w górę. Tu jednak nie podam jednak żadnych konkretnych liczb, bo nie używam "sparowania" dłużej niż 2-3 godziny dziennie.
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Witam. Dość optymistyczne prognozy MiałeśRogeros pisze:Mój poprzedni garmin trzymał lekko 7 dni bez aktywności GPS więc po Fenix 3 spodziewałem się co najmniej dwukrotnie lepszego wyniku. Tymczasem 7 do 8 dni to jest chyba Max.
Dodam że oboje wyłączamy zegarek na noc.
Pozdrawiam Tomek
Nadgarstek: Fenix 5X Miałem:Fenix 3, Fenix 2, eTrex Touch 35, Vivosmart, Vivosmart HR
Na drodze: Nuvi 3790
Romawiam: Xiaomi Redmi Note 4
Nadgarstek: Fenix 5X Miałem:Fenix 3, Fenix 2, eTrex Touch 35, Vivosmart, Vivosmart HR
Na drodze: Nuvi 3790
Romawiam: Xiaomi Redmi Note 4
Witam!
Mam problem ze wskazaniem wysokości w moim Fenixie 3 HR. Problem występuję od wersji oprogramowania 4.0, aktualizacja do 4.2 nie rozwiązała go. Zegarek błędnie podaje wysokość. Po kalibracji wg. GPS w czasie treningu potrafi pokazać wysokość np. 2000m, do tego pokazuje nierealne ciśnienie. Czasem jest troszkę lepiej, ale nadal błędnie. Nawet jak wpiszę ręcznie wysokość to po jakimś czasie pokazuje wartości z kosmosu. Teraz na przykład piszę do Was z wysokości 3871m. Podczas treningu, gdzie kończę i zaczynam w jednym miejscu potrafi pokazać kilkadziesiąt m różnicy pomiędzy startem a metą, a wysokość jest przecież ta sama. Jak porównuje wykresy z Fenixów moich znajomych, z którymi trenuje to w ich przypadku wskazania wysokości są idealne.
GPS działa dobrze, Glonass jest włączony. Kilkakrotnie przywracałem ustawienia fabryczne. Nic to nie dało. Ktoś miał taki problem? Zaczyna się sezon startów, więc zegarek jest mi potrzebny.
Pisałem do Garmina, odpisali, że mam czekać na aktualizacje, ale nie wiedzą kiedy to nastąpi. A może spróbować reklamować? Zegarek kupiony w eAzymut.
Poniżej wykres. Mój zielony, różowy Kolegi. Pomiary podczas wspólnego biegu, zegarek był kalibrowany przed treningiem.
http://i.imgur.com/5e0Mjd8.jpg
Mam problem ze wskazaniem wysokości w moim Fenixie 3 HR. Problem występuję od wersji oprogramowania 4.0, aktualizacja do 4.2 nie rozwiązała go. Zegarek błędnie podaje wysokość. Po kalibracji wg. GPS w czasie treningu potrafi pokazać wysokość np. 2000m, do tego pokazuje nierealne ciśnienie. Czasem jest troszkę lepiej, ale nadal błędnie. Nawet jak wpiszę ręcznie wysokość to po jakimś czasie pokazuje wartości z kosmosu. Teraz na przykład piszę do Was z wysokości 3871m. Podczas treningu, gdzie kończę i zaczynam w jednym miejscu potrafi pokazać kilkadziesiąt m różnicy pomiędzy startem a metą, a wysokość jest przecież ta sama. Jak porównuje wykresy z Fenixów moich znajomych, z którymi trenuje to w ich przypadku wskazania wysokości są idealne.
GPS działa dobrze, Glonass jest włączony. Kilkakrotnie przywracałem ustawienia fabryczne. Nic to nie dało. Ktoś miał taki problem? Zaczyna się sezon startów, więc zegarek jest mi potrzebny.
Pisałem do Garmina, odpisali, że mam czekać na aktualizacje, ale nie wiedzą kiedy to nastąpi. A może spróbować reklamować? Zegarek kupiony w eAzymut.
Poniżej wykres. Mój zielony, różowy Kolegi. Pomiary podczas wspólnego biegu, zegarek był kalibrowany przed treningiem.
http://i.imgur.com/5e0Mjd8.jpg
Witam. Mam pytanie odnośnie fukcji smart : gdy dostane sms pokazuje mi nazwę kontaktu z tel, jednak gdy dzwoni to pokauje tylko numer tel, czy tak ma to wyglądać?
-
Piotreb1740
- Nowy
Witam serdecznie.
Czy jest możliwość zaznaczenia jednego z pól w aplikacji bieganie jako szacowany czas na określonym dystansie np.10km itd.
Pozdrawiam
Czy jest możliwość zaznaczenia jednego z pól w aplikacji bieganie jako szacowany czas na określonym dystansie np.10km itd.
Pozdrawiam
Witam
Gdy synchronizuję zegarek przez wi-fi, znajduje sieć i przesyła dane. Po zakończeniu synchronizacji wyskakuje komunikat "Transfer zakończony (błąd 1 pliku)"
Jeszcze tydzień temu też czasem się tak działo, ale po synchronizacji przez kabelek usb i po ponownej synchronizacji przez wi- fi było ok.
Teraz niestety cały czas wyskakuje ten błąd przy wi-fi, lecz raczej wszystkie ruchy i aktywności przesyła. Co możne być przyczyną takiego błędu....?
Gdy synchronizuję zegarek przez wi-fi, znajduje sieć i przesyła dane. Po zakończeniu synchronizacji wyskakuje komunikat "Transfer zakończony (błąd 1 pliku)"
Jeszcze tydzień temu też czasem się tak działo, ale po synchronizacji przez kabelek usb i po ponownej synchronizacji przez wi- fi było ok.
Teraz niestety cały czas wyskakuje ten błąd przy wi-fi, lecz raczej wszystkie ruchy i aktywności przesyła. Co możne być przyczyną takiego błędu....?
Garmin Fenix3 HR
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Też tak miałem i też nie doszedłem do tego o co chodzi 
Pozdrawiam Lechu
Witam,
Mam pytanie odnośnie baterii. Czy ktoś wie jaki wpływ na żywotność baterii mają włączony Glonass oraz pas do pomiaru tętna? Producent deklaruje 20h w przypadku Fenix3HR i nie wiem czy faktycznie tyle wytrzyma? Planuję bieg ultra, który może zając nawet 16h. Ma ktoś doświadczenie z tak długimi treningami? Można w jakiś sposób oszukać zegarek, aby podczas aktywności go podładować?
Mam pytanie odnośnie baterii. Czy ktoś wie jaki wpływ na żywotność baterii mają włączony Glonass oraz pas do pomiaru tętna? Producent deklaruje 20h w przypadku Fenix3HR i nie wiem czy faktycznie tyle wytrzyma? Planuję bieg ultra, który może zając nawet 16h. Ma ktoś doświadczenie z tak długimi treningami? Można w jakiś sposób oszukać zegarek, aby podczas aktywności go podładować?
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Z powerbankiem podczas trwania aktywności nie powinno być problemów. Wystarczy zmienić w ustawieniach tryb pracy USB (wyłączyć pamięć masową), żeby - podczas ładowania - zegarek zachował 100% funkcjonalność.
Pozdrawiam Lechu
Wspaniała wiadomość, nie wpadłem na to. Dzięki wielkie!GPS Maniak pisze:Z powerbankiem podczas trwania aktywności nie powinno być problemów. Wystarczy zmienić w ustawieniach tryb pracy USB (wyłączyć pamięć masową), żeby - podczas ładowania - zegarek zachował 100% funkcjonalność.
Edit:
Mam przy okazji jeszcze jedno pytanie. Mam problem w swoim Garminie z poprawnym wskazaniem wysokości oraz ciśnienia. Odesłałem nawet do serwisu (Azymut), ale serwis rozłożył ręce i twierdzi, że to wina oprogramowania. I tak czekam na aktualizację od grudnia
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 4 times
Możesz się uprzeć i wtedy są dwie możliwości: (1) dostaniesz nowy, ale chyba nadal Fenix 3, albo (2) dostaniesz egzemplarz "refurbished".dominiq pisze: Ewentualnie mogę się uprzeć, żeby wymienili zegarek na inny egzemplarz?
Sugeruję kalibrację wysokości przed wycieczką.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Obojętnie na jaki wymienią, ważne, żeby działał poprawnie.
Kalibruję za każdym razem (ręcznie lub poprzez GPS) ale podczas aktywności wysokościomierz i tak głupieje. Czasem potrafi wskoczyć na kilka tysięcy metrów.
Kalibruję za każdym razem (ręcznie lub poprzez GPS) ale podczas aktywności wysokościomierz i tak głupieje. Czasem potrafi wskoczyć na kilka tysięcy metrów.