Garmin Dakota 10 i Dakota 20
Re: Garmin Dakota 10 i Garmin Dakota 20
Może ktoś z Was używa Dakoty 20 z pokrowcem/etui czy coś takiego?
Chodzi mi o to czy jest wtedy lepiej widoczny ekran. Widoczność jest dla mnie ważna, bo nawigacji będę używać na rowerze.
Nie wiem też czy kupić uchwyt na kierownicę (będę mógł regulować położenie w zależności od widoczności ekranu) czy na mostek(bezpieczne miejsce nawet w razie wypadku ale brak możliwości regulacji)
Chodzi mi o to czy jest wtedy lepiej widoczny ekran. Widoczność jest dla mnie ważna, bo nawigacji będę używać na rowerze.
Nie wiem też czy kupić uchwyt na kierownicę (będę mógł regulować położenie w zależności od widoczności ekranu) czy na mostek(bezpieczne miejsce nawet w razie wypadku ale brak możliwości regulacji)
-
Zachu
- Radny
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Jeśli masz taką możliwość zobacz "na żywo" Dakote. Jeśli jesteś przyzwyczajony do widoczności jak w telefonach to nie powinieneś być rozczarowany.
Uchwyt jest uniwersalny. Możesz go zamontować na kierownicy i mostku. Przewlekasz paski tylko w inny sposób. Coś jak w licznikach Sigmy.
Uchwyt jest uniwersalny. Możesz go zamontować na kierownicy i mostku. Przewlekasz paski tylko w inny sposób. Coś jak w licznikach Sigmy.
Wprawdzie Dakoty nie używam, bo to sprzęt dla "Betty"gucci pisze:Może ktoś z Was używa Dakoty 20 z pokrowcem/etui czy coś takiego?
O uchwycie na mostku, czy kierownicy Zachu napisał, nie będę więc po nim powtarzać
Pozdrawiam Bogna.
Każda wyprawa, także w nieznane, byle z przyjaznym GPS-em, który wskaże drogę do osiągnięcia zamierzonego (a czasem nie) celu.
Był Foretrex 201, była Vista HCx i "póki co" już się skończyło. Jest eTrex 30
UMP, Navigator
Każda wyprawa, także w nieznane, byle z przyjaznym GPS-em, który wskaże drogę do osiągnięcia zamierzonego (a czasem nie) celu.
Był Foretrex 201, była Vista HCx i "póki co" już się skończyło. Jest eTrex 30
Oryginalny pokrowiec na Dakotę https://buy.garmin.com/shop/shop.do?pID=36241 nie pogarsza widoczności w istotny sposób (chociaż jak pisałem wcześniej na rowerze często nic nie widać i bez pokrowca). Dakotę w pokrowcu, w odróżnieniu od np. Visty, można bez problemu zamontować w uchwycie i w efekcie zwykle nie chce mi się go zdejmować. Utrudnione jest oczywiście naciskanie ekranu ale za to nie zbiera się woda na ekranie jak pada. Generalnie polecam bo w kieszeni czy w plecaku sprawdza się doskonale i nie trzeba blokować ekranu.
Co do uchwytu https://buy.garmin.com/shop/shop.do?pID=36241 - na kierownicy ma tendencję do okręcania się ale ułatwia to ustawienie lepszej widoczności więc może jest celowe. Na mostku trzyma znacznie pewniej ale mostek musi być odpowiedni (długość/kąt).
Co do uchwytu https://buy.garmin.com/shop/shop.do?pID=36241 - na kierownicy ma tendencję do okręcania się ale ułatwia to ustawienie lepszej widoczności więc może jest celowe. Na mostku trzyma znacznie pewniej ale mostek musi być odpowiedni (długość/kąt).
Rysiek
eTrex Touch 35t, PL Topo 2016
eTrex Touch 35t, PL Topo 2016
Edit: https://buy.garmin.com/shop/shop.do?pID=11411klimkr pisze:Co do uchwytu https://buy.garmin.com/shop/shop.do?pID=36241
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
-
easyrider@interia.pl
- Początkujący
Również posiadam oryginalny pokrowiec. Widoczność jest ograniczona o tyle, że na foli pokrowca tworzą się odblaski i te właśnie odblaski ograniczają widoczność. Ale można z tym przeżyć. Nie jest tak, że nie widać niczego. Przynajmniej w warunkach w jakich ja z tego korzystałem.klimkr pisze:Oryginalny pokrowiec na Dakotę https://buy.garmin.com/shop/shop.do?pID=36241 nie pogarsza widoczności w istotny sposób (chociaż jak pisałem wcześniej na rowerze często nic nie widać i bez pokrowca).
[...]
Pokrowiec niestety mocno utrudnia "klikanie" w punky leżące blisko krawędzi.
Czy rzeczywiście często nic nie widać? Nie jest najgorzej. niestety nie mam porównania z innymi Garminami. mogę porównać do telefonu komórkowego. Telefon Sony Ericson C 702. W domu telefon dużo lepszy. Dobre kolory. W Dakocie mam problem z rozpoznaniem strumieni - cienka niebieska linia (custom map Compass 1:100 000). Myslałem, że to ścieżka. Po prostu ciężko było mi zauważyć ten niebieski kolor. Rzut oka na telefon i wszystko jasne ( w telefonie ta sama mapa i program Trekbuddy).
Inaczej wygląda sytuacja na wolnym powietrzu:
1. Dakota - w bardzo ostrym słońcu nie wypowiem się, bo jeszcze nie miałem takich warunków. W słońcu OK. Widać i bez podświetlenia. Gdy robi się ciemno (zmrok lub wjazd do lasu podczas zachmurzenia) przydaje się podświetlenie. Wtedy też widać.
Ja ustawiam podświetlenie na 100 % i automatyczne wyłączanie podświetlenia po 15 sekundach. W efekcie przy dobrym oświetleniu wszystko widać. Gdy brakuje światła wystarczy dotknąć ekranu i też jest OK.
Podczas jazdy na nartach biegowych miałem problem. Po prostu mocno parują mi okulary
2. Sony C702 - w pełnym słońcu nie widać NIC! Błyszczący ekran. Tworzy się lustro. I tyle w tym temacie.
Może komuś przyda się moje małe porównanie.
Pozdrawiam
Bartek
Garmin: Dakota 20, Nuvi 1490T
Garmin: Dakota 20, Nuvi 1490T
Ja mam oryginalną gumową nakładkę i folię na ekranie w Dakocie. Z doświadczeń z Vistą mogę potwierdzić, że pokrowiec bardzo ogranicza czytelność.
OBECNIE - ASFALT: Nuvi 3490LMT, SZLAK: eTrex 30
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
Używam bez pokrowca. W ostrym słońcu dobrze widać (oczywiście oprócz patrzenia dokładnie pod kątem padania = odbicia słońca). Rzekłbym: im słoneczniej tym lepiej. Każdy pokrowiec wprowadza dodatkową warstwę niby-to-przezroczystego-a-w-rzeczywistości-to-bzdura medium gdzie następują zniekształcenia, załamania, refleksy itp. Padający deszcz utrudnia oczywiście obraz (krople, ściekająca woda), no ale z pokrowcem dzieje się to samo: krople dokładają swoje do już pogorszonego obrazu.
Mocowanie: próbowałem i na kierownicy, i na mostku (mam firmowy uchwyt). Mostek się nie sprawdził ponieważ:
- nie dawał mi możliwości ustawienia nachylenia ekranu odbiornika w odpowiedni (co subiektywne) sposób. Odbiornik był za bardzo cofnięty pod ciało, zacieniony, itp.
- prowadząc czy podnosząc rower ja akurat często chwytam za mostek;
- mocowanie na kierownicy pomiędzy mostkiem a manetkami daje możliwość łatwiejszego sięgnięcia kciukiem do ekranu nie puszczając zupełnie kierownicy jedną ręką. Jak się ma GPS na mostku trzeba puścić kierownicę.
Mocowanie: próbowałem i na kierownicy, i na mostku (mam firmowy uchwyt). Mostek się nie sprawdził ponieważ:
- nie dawał mi możliwości ustawienia nachylenia ekranu odbiornika w odpowiedni (co subiektywne) sposób. Odbiornik był za bardzo cofnięty pod ciało, zacieniony, itp.
- prowadząc czy podnosząc rower ja akurat często chwytam za mostek;
- mocowanie na kierownicy pomiędzy mostkiem a manetkami daje możliwość łatwiejszego sięgnięcia kciukiem do ekranu nie puszczając zupełnie kierownicy jedną ręką. Jak się ma GPS na mostku trzeba puścić kierownicę.
Ale za to w razie wypadku możemy porządnie zniszczyć nawi. Jak jest na mostku to jest to duzo mniej prawdopodbnemikolaip pisze: - mocowanie na kierownicy pomiędzy mostkiem a manetkami daje możliwość łatwiejszego sięgnięcia kciukiem do ekranu nie puszczając zupełnie kierownicy jedną ręką. Jak się ma GPS na mostku trzeba puścić kierownicę.
Szczerze mówiąc, sam również lubię prowadzić rower trzymając za mostek, i umieszczenie tam odbiornika mi nieco przeszkadza.
Mostek zresztą musiałem wymienić, bo odbiornik (w tym przypadku akurat Colorado, ale zaczep jest ten sam dla obu) się na nim po prostu nie mieścił. Kupiłem ciut dłuższy i z bardziej schowanymi śrubami mocującymi kierownicę i jest OK.
Pokrowca używam natomiast jedynie, gdy odbiornik przypinam do paska lub chowam do plecaka/kieszeni/itp - wtedy jest to pokrowiec bez okienka, z grubsza taki:

Mam natomiast folię ochronną na ekranie.
Mostek zresztą musiałem wymienić, bo odbiornik (w tym przypadku akurat Colorado, ale zaczep jest ten sam dla obu) się na nim po prostu nie mieścił. Kupiłem ciut dłuższy i z bardziej schowanymi śrubami mocującymi kierownicę i jest OK.
Pokrowca używam natomiast jedynie, gdy odbiornik przypinam do paska lub chowam do plecaka/kieszeni/itp - wtedy jest to pokrowiec bez okienka, z grubsza taki:

Mam natomiast folię ochronną na ekranie.
- Mariusz65
- Radny
- Has thanked: 3 times
Ja używam do Dakoty tego pokrowca Tatonki:
http://www.tatonka.pl/index.php/produkt ... gory_id=87
Bardzo praktyczny zamykany na rzep. W środku mięciutki – nie rysuje odbiornika ani ekranu. Daje się wygodnie przytroczyć do szelki plecaka. System troczków umożliwia przytroczenie zarówno do paska biegnącego poziomo jak i pionowo.
Bardzo praktyczny zamykany na rzep. W środku mięciutki – nie rysuje odbiornika ani ekranu. Daje się wygodnie przytroczyć do szelki plecaka. System troczków umożliwia przytroczenie zarówno do paska biegnącego poziomo jak i pionowo.
- Załączniki
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
W kieszeni: Dakota 20/
Witam
Mam pytanie jak radzi sobie Dakota 20 i 62s z mapami firmy Compass z Krakowa
w formacie KMZ oraz jak jest z utratą sygnału z satelitów w gęstym lesie ,wąwozach .
Chodzę po Gorcach bez szlaku po różnych parowach i czasami można się zakręcić .
Dzięki za informację

Mam pytanie jak radzi sobie Dakota 20 i 62s z mapami firmy Compass z Krakowa
w formacie KMZ oraz jak jest z utratą sygnału z satelitów w gęstym lesie ,wąwozach .
Chodzę po Gorcach bez szlaku po różnych parowach i czasami można się zakręcić .
Dzięki za informację
Nie ma tematu. Tzn. spoko wodza, w gęstym lesie, wąwozach nie traci fixa (sygnału). Na bank.grapa pisze: jak jest z utratą sygnału z satelitów w gęstym lesie, wąwozach
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Re: [TEST Garniaka] Garmin 62s
Tu jest cały wątek:
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2 ... ss#p114475
A co do drugiego pytanka, to zabierzesz Garmina do wąwozu, to zobaczysz.
Mnie, jak na razie nigdzie nie zgubił sygnału.
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2 ... ss#p114475
A co do drugiego pytanka, to zabierzesz Garmina do wąwozu, to zobaczysz.
Mnie, jak na razie nigdzie nie zgubił sygnału.
Piotr
Garmin Etrex 30
Asus A696
Garmin Etrex 30
Asus A696
- Mariusz65
- Radny
- Has thanked: 3 times
Mi w ciągu kilku dni chodzenia po Tatrach, Dakota tylko raz zgubiła ślad w dolince "Ku Dziurze" (zał.), ale zdaje się, że wtedy deszcz kropił i schowałem ją trochę głębiej.grapa pisze:jak jest z utratą sygnału z satelitów w gęstym lesie ,wąwozach.
No i raz zwariowała zamknięta w bagażniku samochodu:
- Załączniki
Pozdrawiam Mariusz
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
W kieszeni: Dakota 20/