Moim zdaniem dlatego, że specjalistyczne odbiorniki GPS (pomimo wszystko Garmina za taki uważam) to jednak ogromna nisza, w stosunku do smartfonów i peryferiów smartfonowych.MaciekP pisze:tylo dlaczego super bajeranckie zegarki SMART od Sa i AP kosztuja ok 1400zl a Fenixy, ambity i empixy ok 2000zl?
Skala produkcji i sprzedaży jest kolosalnie niższa, produkty nie przeznaczone dla masowego odbiorcy zawsze były i są stosunkowo drogie, hobby niestety w obecnych czasach przeważnie słono kosztuje.
Znacznie bardziej jaskrawo widać to zjawisko w hobby takich jak fotografia (nowy model nawet kilka razy w roku!), komputery, tablety, sprzęt hi-fi audio / video.
Identycznie jak w fascynacji nawigacją turystyczną jest np w fotografii: jeden pstryka tą samą lustrzanką od 10 lat i to nawet nie dlatego, że nie stać go na inną, a dlatego, że traktuje aparat jako stricte narzędzie do pracy, tło, fascynuje go obraz a nie narzędzie, a drugi zmienia, testuje, bawi się nowinkami, żywo uczestniczy na forach w dyskusjach nad wyższością świąt...
I jeden i drugi mają rację, o ile tylko dobrze się przy tym bawią.
Moim zdaniem dokładnie tak samo jest z Garminami, to nic nadzwyczajnego.
Swoje, z reguły prawie nowe i w bardzo dobrym stanie Garminy (z których byłem w 100% zadowolony, np 62ST) zmieniałem tylko dlatego, żeby odzyskaną gotówkę włożyć w nowy model, ponieważ lubię gadżety, Garniaka, itd.
Wspomniałeś o zegarkach klasycznych.
Z tym jest tak samo.
Mój brat byłby skłonny kupić szwajcarski, mechaniczny zegarek za kilka tysięcy dla samej satysfakcji posiadania, mnie zadowoli najtańsze Casio za 70 zł, jako zegarek na rękę.
Z kolei ja wysupłam 2 200 na EPIXa z PL TOPO a za SMART od Samsunga nie dałbym 200 zł, bo to po prostu nie moja bajka.
Taka różnica upodobań.
A z innej beczki: Porządny Garmin wcale nie musi się tak fatalnie zestarzeć, jak opisałeś.
Znam osoby, które do dzisiaj z powodzeniem używają 60Csx i nie zamienią go na nowszy model, bo po prostu nie potrzebują / nie mają parcia.
Podrapany i "przechodzony" Garmin powinien być dumą posiadacza, oznacza to wiele wędrówek w nieznane z odbiornikiem w ręku
Widać, że Azymut śledzi wątek: http://www.eazymut.pl/epix/784-ep.htmlGPS Maniak pisze: nie wyobrażam sobie, by w ofercie Azymutu nie znalazł się EPIX z PL_Topo.