Vista_HCX kontra GPSMap60_CSX

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
CHRIS GD
Początkujący

Post autor: CHRIS GD »

kwieto pisze:
CHRIS GD pisze:gubi gumki a wiecie do czego słuzy klej? :P
Nie po to wydaję na odbiornik kilkaset PLN, żeby gubił gumki.
Jak będzie źle pokazywał pozycję to zaczniesz pytać czy wiemy do czego służy mapa i kompas?
JA widze ze dyskusja miedzy nami niema zadnego sensu to bie chodzi tylko o udowodnie swojej racji .
albo nierozumiesz tego co czytasz albo masz kalpki na oczach,guma to niejest zaden problem widac tylko dla ciebie ogromny .Bo niepotrafisz sobie poradzic ztakim drobiazgiem podobnie jak test który przytaczasz jako by ta wista żle wskazywała pozycje chłopie takich bzdur dawno nieczytałem i jak widac niepotrafisz tego udowodnić tylko paplasz bo widocznie tak ci zostało.

Owy test był wykonany na 4 odbiornikach miedzy innymi na 76CSx który tej anteny niema a wskazywał taka sama pozycje co 60CSx
wiec zewnetrzna antena tu niema najmniejszego znaczenia jak pokazuje ten test jedyne co wykazał to SiRFy sa według niego bardziej czułe od Moduł MTK ale za to tez pokazał ze ze SiRFstarIII charakteryzuje się “pływaniem" na postoju, czyli pokazuje zmienną pozycję (w warunkach testu zmiany wynosiły do 20 metrów), kiedy odbiornik jest nieruchomy. Moduł MTK również “pływa", ale wyraźnie słabiej.

wiec wystarczy ze sie zatrzymasz i SiRFstarIII pokazuje błedne pozycje z róznicą 20 metrów.

ALe i tak cały test jest mało wiarygodny i jeszcze nikomu sie nieudało udowodnić ze vista pokazuje błedne pozycje a 60scx czy inny nie .

Mnie takie takie klikanie bez sensu nieinteresuje a fakty i konkrety a gdybac to potrafi kazdy.

Oba sa dobrymi modelami i sprawdzonymi w terenie.A róznice miedzy nimi są według mnie bardzo drobne.
Wheart
Początkujący

Post autor: Wheart »

antena typu patch (paskowa) pracuje optymalnie w pozycji poziomej, natomiast helix w pozycji pionowej...
Czy to znaczy, że Vista HCx wisząc na pasku plecaka w trakcie przeprawy przez las będzie gubić satelity, a dla odmiany GPSMap 60 CSx w tych samych warunkach nie będzie poprawnie działał przytwierdzony poziomo na kierownicy ?

Delikatnie mówiąc czuję się zawiedziony... Głupia "papuga" (PDA Mio 560) z AutoMapą bez problemu zarejestrowała ślad wrzucona do sakwy w grubym pokrowcu - pokrywa się on z drogami i dróżkami w terenie, więc dużych błędów pozycjonowania nie ma. Tylko wytrzymałość mechaniczna PDA dyskwalifikuje go z wożenia na rowerze (na kierownicy) :(

Pozdrawiam
Wojtek
Bolek1
Bywalec

Post autor: Bolek1 »

Wheart pisze: Czy to znaczy, że Vista HCx wisząc na pasku plecaka w trakcie przeprawy przez las będzie gubić satelity, a dla odmiany GPSMap 60 CSx w tych samych warunkach nie będzie poprawnie działał przytwierdzony poziomo na kierownicy ?
Nie. To oznacza dokładnie to, że najlepszy odbiór sygnału satelitów Vista ma w pozycji poziomej a 60-tka w pionowej.
Nie oznacza to gubienia sygnału a jedynie jakości jego odbioru. Więc warto o tym pamiętać, będąc w warunkach trudnej widoczności satelitów.
Pozdrawiam! Krzychu.
Vista HCx + Topo_PL_100 + UMP-pcPL-topo oraz parę innych map
Awatar użytkownika
yaro
Początkujący

Post autor: yaro »

Wheart, ani vista wiszaca na pasku nie bedzie gubic sygnalu ani 60 ustawiona w poziomie. To ze ich anteny najlepiej pracuja w odpowiedniej pozycji nie ma az tak duzego znaczenia przy sirfie czy mtk. Przy straszych urzadzeniach rzeczywiscie pozycja miala wplyw na zasieg, ale obecnie jest prawie wszystko jedno jak leza czy wisza bo praktycznie wogole nie gubia sygnalu. To ze w Mio trzymal zasieg to pewnie zasluga sirfu, a to ze pozycja pokrywala sie z drogami to raczej kwestia przyciagania do drogi.
Pozdrawiam Yaro
kwieto
Garniak

Post autor: kwieto »

Wheart pisze: Czy to znaczy, że Vista HCx wisząc na pasku plecaka w trakcie przeprawy przez las będzie gubić satelity, a dla odmiany GPSMap 60 CSx w tych samych warunkach nie będzie poprawnie działał przytwierdzony poziomo na kierownicy ?
Właściwie już dostałeś odpowiedź na swoje pytanie, ja tylko dopiszę, że to trochę tak jak z napisem na czekoladkach "najlepiej spożyć przed...."
Oczywiście jak zjesz te czekoladki tydzień po dacie nie staną się nagle trujące, ale ich smak czy świeżość niekoniecznie będzie już "optymalna".

Innymi słowy, w sytuacji gdzie masz tragiczny sygnał (np. dno stosunkowo wąskiej, zalesionej doliny), gdzie odbiornik będzie wykazywał tendencję do pływania czy gubienia sygnału, w przypadku Visty ustawienie jej poziomo sprawi, że dokładność lokalizacji się poprawi, natomiast w przypadku 60-ki czy Colorado poprawę jakości uzyskasz trzymając odbiornik pionowo.

Albo jeszcze inaczej - jeśli wjeżdżasz do tunelu, gdzie KAŻDY odbiornik zgubi sygnał, i masz dwa identyczne odbiorniki z których jeden trzymasz poziomo, a drugi pionowo, to przy antenie "paskowej" (vista) poziomy zgubi sygnał nieco później niż pionowy, a przy helikalnej - dokładnie odwrotnie.
Przypuszczam że różnica między układem pionowy/poziomy i tak będzie minimalna.

Tam gdzie odbiór sygnału jest dobry (czyli tam, gdzie jeździłeś ze swoim PDA i Automapą), pozycja odbiornika nie ma większego znaczenia.
Wheart
Początkujący

Post autor: Wheart »

Dzięki wielkie Yaro - dokładnie to chciałem wiedzieć.

Co do przyciągania do dróg - o dziwo, drogi na AM sobie, mój ślad sobie :)

Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

yaro pisze:Przy straszych urzadzeniach rzeczywiscie pozycja miala wplyw na zasieg, ale obecnie jest prawie wszystko jedno jak leza czy wisza bo praktycznie wogole nie gubia sygnalu.
Ale jakość śladów cierpi na tym na pewno.
Czy to "stary" model, czy to SiRF czy MTK odbiornik należy nosić tak "jak książka pisze".
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
yaro
Początkujący

Post autor: yaro »

Pozycja napewno ma wplyw na jakosc sladu ale tez nie az tak duzy. Jezdzilem ze stara vista na rowerze a teraz jezdze z 60. W viscie rzeczywiscie pozycja miala spore znaczenie natomiast w 60 jakis duzych roznic jesli chodzi o jakosc sladu nie ma, czy jedzie na kierownicy (jest w poziomie), czy jest pionowo przymocowana do plecaka to roznice sa dosc malo znaczace. To ze nalezy trzymac odbiornik tak jak instrukcja zaleca to wiadomo bo po co utrudniac prace ale w nowych odbiornikach wcale ten wplyw pozycji na jakosc sladow nie jest taki wielki, ronice widac dopiero przy naprawde trudnych warunkach.
Pozdrawiam Yaro
canyon
Nowy

Vista_HCX a 60 CSX

Post autor: canyon »

Witam serdecznie. Dość nieroztropnie (w mojej opinii) przeszedłem z 60CSx na Vistę HCx. Dlaczego tak sądzę?. Odwołam się do akapitu w artykule: "Podczas testów "balkonowych" okazało się, że Vista ma nieco niższą wrażliwość na ruch. Podczas prób z wyłączonym kompasem elektronicznym - Vista_HCX częściej niż w 60CSX nie reagowała na zmianę kierunku marszu. Zdarzało się, że podczas gdy na "ekranie mapy" w 60CSX po 3 metrach wędrówki nowym kursem mapa albo zdążyła się już zorientować, albo przynajmniej obrócił się kursor, na ekranie Visty_HCX nic się nie działo.

Otóż to, poszedłem wypróbować Vistę HCx na wycieczkę do Kampinosu. Kilkakrotnie zaistniała sytuacja, że przeszedłem 20-50 kroków i mapa nie reagowała na zmianę kursu. Sygnału Vista nie gubiła i wykazywała dużą dokładność, a jednak nie reagowała właściwie. W 60CSx nie było to do pomyślenia!

Ponieważ do Visty się zniechęciłem chcę zmienić sprzęt. Nie wiem tylko czy wrócić do 60CSx czy kupić COLORADO lub OREGON. Nie chciałbym znowu zakupić sprzętu, który będzie reagował jak Vista HCx. Może ktoś robił taki test jak Vista_HCX a 60 CSX z COLORADO i OREGON? Z góry dziękuję za rady i informacje.

Pozdrowienia i gratulacje za wspaniałą stronę!!!
Gradory
Bywalec

Re: Vista_HCX a 60 CSX

Post autor: Gradory »

Włącz kompas i nie będzie problemu. :roll:
Garmin Edge 830, Garmin nüvi 205, Garmin Dakota 20, smartfon
Był: Garmin Montana 610
Artur
Moderator
Kontakt:

Post autor: Artur »

Jak masz gorączkę to tłuczesz termometr? ;)
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Awatar użytkownika
tboniasty
Radny
Kontakt:

Post autor: tboniasty »

Canyon, orientacje mapy mozesz ustawiac wg predkosci poruszania sie np. przy predkosci 1km/h bedzie dzialal kompas elektorniczny, powyzej mapa orientowac sie wg kierunku przemieszczania sie (wg. gps). Czytanie instrukcji i forum nie boli ;)
OBECNIE - ASFALT: Nuvi 3490LMT, SZLAK: eTrex 30
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
canyon
Nowy

Kompas był włączony!
Dzięki za odpowiedzi. Niektóre trochę ostre, nie wszystko wszyscy muszą od razu wiedzieć. Prosiłem o pomoc!
Ale czy test z COLORADO i OREGON w stosunku do Visty HCx i 60 Csx ktoś robił w tym zakresie?
Pozdrawiam.
PS. niekoniecznie proszę o odpowiedzi Panów, którzy się chcą tylko powyżywać ...!
canyon
Nowy

Przepraszam.
Poczułem się dotknięty. Możecie się z mojej niewiedzy nabijać.
Proszę o informację. Człowiek całe życie się uczy i głupi umiera!
Artur
Moderator
Kontakt:

Post autor: Artur »

Nie denerwuj się, nikt się nie nabija. Moja uwaga o termometrze była akurat nie do Ciebie a do kolegi Gradory. Chodziło mi właśnie o test o którym wspomniałeś. Nie wiem na ile był rzetelny ale napisałeś, że 60CSx lepiej się zachowuje bez kompasu niż Vista HCx. Czyli mówimy o OBU odbiornikach z wyłączonym kompasem i o "lepszości" jednego z nich w takiej sytuacji. I na to rada typu włącz kompas (w jednym) przypomina tłuczenie termometru. Bo owszem, mapa się zorientuje prawidłowo ale nie będziemy wiedzieli czy dlatego, że jest dobry odbiornik i sygnał z satelitów czy dzięki kompasowi...
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
ODPOWIEDZ