Też korzystam z tego uchwytu zamontowanego do komórki w samochodzie, ale powiem szczerze, że jest trochę za płytki na Colorado i trzymanie jest takie sobie. Oczywiście zdaje egzamin, nie zdażyło się, żeby Colo mi wypadł, ale czasmi się o to boję...kwieto pisze:Można jeszcze kombinować z uchwytem na telefon komórkowy. Sam, gdy czasem korzystam z Colorado w samochodzie, wykorzystuję uchwyt do komórki, o taki:
Garmin Colorado - Faq & Issues
Re: Garmin Colorado - Faq & Issues
Dzięki wszystkim za sugestie, spróbuję coś znaleźć na portalu aukcyjnym zaczynającym się na A
Mam na oku poniższy uchwyt, który ma też boczne zabezpieczenie przed wypadnięciem :
http://www.allegro.pl/item660100377_uch ... y_011.html
http://www.allegro.pl/item660100377_uch ... y_011.html
Ale Colorado jest zbyt gruby żeby te boczne zabezpieczenie go objęło.
Właśnie tego się obawiam, z drugiej strony uchwyt kolegi kwieto nie ma ani bocznych zabezpieczeń, ani też te dolne zbyt imponująco nie wyglądają jak na grubość Colorado, a jednak też spełnia swą rolę. Znalazłem podobny model uchwytu w jeszcze niższej cenie więc chyba zaryzykuję. Jeżeli będzie ktoś zainteresowany to podzielę się wrażeniami z użytkowania, zawsze to prawie 200 zł taniej niż oryginał ... Można w tej cenie zrobić kilka fajnych keszy
zdrówka i jeszcze raz dzięki
zdrówka i jeszcze raz dzięki
Weź pod uwagę jeszcze ciężar Colorado. Większość uchwytów za 20 zł jest mało stabilna i trzęsie się na wszystkie strony na nierównej drodze.
To może ja zrobię małą aktualizację:
1. Mój uchwyt dość mocno trzyma bocznymi uchwytami - bardzo rzadko opieram odbiornik o dolne "zęby" a i tak się trzyma
2. Uchwyt jest trochę przerobiony. Zmiana dotyczy mocowania, które w moim przypadku nie jest przyczepione do szyby, lecz przykręcone do tzw. "kopyta" (podstawki do uchwytów mocowanej z boku środkowej części kokpitu). Odbiornik leży więc pod zupełnie innym kątem niż w przypadku umieszczenia go na szybie - co pewnie dodatkowo poprawia stabilność.
Widać to z grubsza na poniższym zdjęciu - w moim przypadku uchwyt jest inny, jednak odbiornik w efekcie leży pod bardzo podobnym kątem:

BTW, można jeszcze spróbować zdobyć taki uchwyt:

Używam takiego do palmtopa (tylko większą wersję). Umieszczony jest obok uchwytu do telefonu i spisuje się znakomicie - boczne "łapki" są dość wysokie, a że są powleczone gumą (a nie pianką) trzymają naprawdę świetnie.
1. Mój uchwyt dość mocno trzyma bocznymi uchwytami - bardzo rzadko opieram odbiornik o dolne "zęby" a i tak się trzyma
2. Uchwyt jest trochę przerobiony. Zmiana dotyczy mocowania, które w moim przypadku nie jest przyczepione do szyby, lecz przykręcone do tzw. "kopyta" (podstawki do uchwytów mocowanej z boku środkowej części kokpitu). Odbiornik leży więc pod zupełnie innym kątem niż w przypadku umieszczenia go na szybie - co pewnie dodatkowo poprawia stabilność.
Widać to z grubsza na poniższym zdjęciu - w moim przypadku uchwyt jest inny, jednak odbiornik w efekcie leży pod bardzo podobnym kątem:

BTW, można jeszcze spróbować zdobyć taki uchwyt:

Używam takiego do palmtopa (tylko większą wersję). Umieszczony jest obok uchwytu do telefonu i spisuje się znakomicie - boczne "łapki" są dość wysokie, a że są powleczone gumą (a nie pianką) trzymają naprawdę świetnie.
-
Zachu
- Radny
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Gdzieś już pisaliśmy o tych czcionkach. Jeśli nic nie znajdziesz w Colorado popatrz w pliku TYP.husky pisze:WITAM czy jest mozliwośc zmiany wielkości czcionki nazwy miast w COLORADO 300?
Jaką prędkość transferu powinien mieć Colorado podczas kopiowania plików?
Bo u mnie to wychodzi mniej więcej:
- kopiowanie do pamięci Colorado: 230 kB/s
- kopiowanie na kartę pamięci poprzez Colorado: 72 kB/s
Wydawało mi się że transfer był wcześniej trochę większy i zastanawiam się czy mi coś się ze sterownikami nie stało.
Bo u mnie to wychodzi mniej więcej:
- kopiowanie do pamięci Colorado: 230 kB/s
- kopiowanie na kartę pamięci poprzez Colorado: 72 kB/s
Wydawało mi się że transfer był wcześniej trochę większy i zastanawiam się czy mi coś się ze sterownikami nie stało.
Zapis w pamięci Colorado ~230kB/s, na kartę 100kB/s.
Odczyt z pamięci Colorado ~700kB/s, z karty ~675kB/s.
Karta Kingston elite pro, 50x.
Odczyt z pamięci Colorado ~700kB/s, z karty ~675kB/s.
Karta Kingston elite pro, 50x.
LeCH
Edge 1030 , Oregon 650, Forerunner 945
Edge 1030 , Oregon 650, Forerunner 945
Dzięki za pomiary - teraz mam już jasność że takie transfery były od początku
Witam wszystkich,
jestem nowym użytkownikiem garniaka i proszę o pomoc.
Po wgraniu kilku map do mojego Colorado widzę, że jest w nim tylko mapa bazowa, TOPO2008 (bo tak kupiony był colorado) oraz ostatnio wgrana mapa. Co robię źle?
Marek
jestem nowym użytkownikiem garniaka i proszę o pomoc.
Po wgraniu kilku map do mojego Colorado widzę, że jest w nim tylko mapa bazowa, TOPO2008 (bo tak kupiony był colorado) oraz ostatnio wgrana mapa. Co robię źle?
Marek
Marek
62sc, Colorado 300, kiedyś Magellan GPS 315
Koleczkowo, okolice Wejherowa
Witam.
Napisz jak to robisz.
Chyba wiesz że mapy wysłane z MS są zapisane w pliku .img zawsze z tą sama nazwą czyli każde wysłanie z MS nadpisuje istniejący plik .img
Pozdrawiam.
Napisz jak to robisz.
Chyba wiesz że mapy wysłane z MS są zapisane w pliku .img zawsze z tą sama nazwą czyli każde wysłanie z MS nadpisuje istniejący plik .img
Pozdrawiam.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Witaj,
W którymś wątku wyczytałem, że mapy są nadpisywane, ale nie znalazłem informacji jak zmienić nazwy aby się nie nadpisywały.
Jak to robię? Wysyłam mapy poprzez MappSource, za pomocą opcji Prześlij/Wyślij do urządzenia.
Pewnie coś da się zrobić lepiej (?)
Marek
W którymś wątku wyczytałem, że mapy są nadpisywane, ale nie znalazłem informacji jak zmienić nazwy aby się nie nadpisywały.
Jak to robię? Wysyłam mapy poprzez MappSource, za pomocą opcji Prześlij/Wyślij do urządzenia.
Pewnie coś da się zrobić lepiej (?)
Marek
Marek
- beetle-m
- Garniak
- Has thanked: 2 times
Wtedy w urządzeniu (lub na karcie SD) powstaje plik gmapsupp.imgMarekD pisze:Wysyłam mapy poprzez MappSource, za pomocą opcji Prześlij/Wyślij do urządzenia.
Jeśli wcześniej miałeś w nim inny produkt to zostanie on nadpisany nową zawartością.
I tak będzie.MarekD pisze:Po wgraniu kilku map do mojego Colorado widzę, że jest w nim tylko ../ciach/... oraz ostatnio wgrana mapa.
Jedną z opcji jest (jeśli rzadko zmieniasz mapy) zaznaczenie w MapSource wszystkich dodatkowych map (różne produkty) i wysłanie ich w jednej sesji do urządzenia (lub na kartę SD).
Inna możliwość, by nie ruszać pliku gmapsupp.img w urządzeniu, to wysyłka dodatkowych map na kartę SD. Plik gmaspupp.img musi znajdować się w folderze \Garmin karty.
Przetestować wyszukiwarkę (?) forumMarekD pisze:Pewnie coś da się zrobić lepiej (?)![]()
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=69628#p69628
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=9&t=4658
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
@ MarekD @- Po wgraniu najnowszego beta-firmware (2.94), możesz mieć dowolne nazwy plików mapowych z rozszerzeniem .img. Ile ? - nie wiem. Kilka - na pewno. W tym kontekście można dogrywać pojedyncze mapy do posiadanego dużego zestawu (nie trzeba używać gmaptoola). Czyli jest tak jak np. z plikami cache, czy waypointowymi itp. - mogą mieć nazwy jakie chcesz. Ale uważaj, by nie mieć tej samej mapy w dwu różnych plikach .img. Zawieszenie prawie pewne. Pozdrawiam Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948