Czy warto korzystać z zegarka? Dyskusja ogólna

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Re: Garmin EPIX - czy warto korzystać z zegarka?

Post autor: Zachu »

kagb pisze:A gdzie tu sensacja? Chyba że dla Ciebie.
kagb pisze: tak ku przestrodze i informacyjnie. Wypadek sprzed kilku dni.
Strasznym Onetem poszedłeś. Dla mnie to tak samo jak by wjechał do jeziora bo mu GPS kazał.
MaciekP pisze:or rany.
Nie kazdy spedza caly wolny czas na forum i zna na pamiec wszystkie watki.
Gorliwośc neofity sprawi, ze nikt nie bedzie o niczym pisal bo wszystko juz bylo. Zamien forum na FAQ i zamknij watki.
Ostatnie zdanie jest po prostu głupie. Mozna głupio wydac wieksze pieniadze.
Ja się nie interesuje co Ty robisz ze swoim czasem. Masz ochotę pisać w koło o tym samym i odkrywać koło, proszę bardzo.
Głupie? Zależy z jakiego punktu się patrzy. Jak ktoś zarabia 2000 to wydać na gadżet to głupie jak 200 000 to inna perspektywa. Właśnie jak z samochodami. Niektórzy kupują to na co ich stać i co się podoba.
Ciekawe czemu nie wydaje Ci się głupie pisanie na forum? Nie szkoda czasu na nic nie znaczące wpisy?
Są ludzie na forum, którzy są od początku i aktywnie czytają. Mają jeden lub zero postów.
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
MaciekP
Bywalec

Post autor: MaciekP »

Chyba glupie. Lapie sie tym czasem, ze wciagam sie w idiotyczne dzielenie sie spostrzezenismi jak dzieciak. Chyba za stary juz na to jestem. Odpuszcze...
Forerunner 935 na codzień, Epix - na szlaku, Oregon 600 - mapnik, GPSMAP 620 -woda, Nuvi 3597 - droga, Edge 1030 bundle - rower, TEMPE. Były 60CS, 60CSx, 276C, Etrex 30, Edge 1000
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

Czemu?
Ja chętnie czasem napiszę o niczym tylko w odpowiednim miejscu to róbmy. Nie każdy temat musi być śmietnikiem.
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
MikeSpy
Bywalec

Post autor: MikeSpy »

Mam nadzieje ze Epix będzie miał wszystkie funkcje biegowe/rowerowe fenixa 2. Biegam sporo po Puszczy Noteckiej i lubię sie zapuścić "na czuja" :) prosta mapka z F2 nie raz pomogła mi wrócić o czasie do domu :)

Znaleźliście gdzieś jakieś filmy z menu czy obsługą Epixa? Już całkiem sporo jest filmików o Fenixie 3 a o Etrexie prawie nic :(
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

MikeSpy pisze:Już całkiem sporo jest filmików o Fenixie 3 a o Etrexie prawie nic :(
Jak to o eTrexie prawie nic?
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
MikeSpy
Bywalec

No dobra, o eTrexie cos sie znajdzie, ale o Epixie nadal prawie nic :(
Ostatnio zmieniony 13 sty 2015, 09:23 przez Mariusz65, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj całych postów!
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

Cierpliwości, przecież to "świeżynka".
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Awatar użytkownika
Alferek
Bywalec
Kontakt:

Re: Garmin Epix

Post autor: Alferek »

Gadżet za 600 dolców :lol:. Zostaję przy swoim 60CSx póki działa.
хардваре: GPSMap60CSx, GPS12, Navibe GB735+Nokia E50, Akira 3512, Navigon 1300, Lark 35.7, Nokia E71, HTC HD2 z wgranym Androidem, GPS Holux 236+Ramos42. Nie mam tylko GPSa wbudowanego w kufel piwa.
софтваре: jakieś durne mapy :D.

Obrazek
MikeSpy
Bywalec

Marko pisze:Cierpliwości, przecież to "świeżynka".
Prawda to, jednak brak takich video wskazuje ze może być mniej działających aktualnie modeli Epixa niż Fenixa3. Pewnie tez później się pojawi na rynku.
Chyba, że to tylko po prostu mniejsze zainteresowanie produktem, w co wątpię.

W Fenixie 2 brakuje mi tylko powiadomień z telefonu w czasie używania czujników ant+ (przy sensownym życiu baterii, a nie 1 dzień jak w F2 :) ) oraz właśnie przesuwania palcem mapy. Używanie do tego przycisków w F2 jest dość niewygodne. Pytanie czy nie będzie problemów z obsługą podczas deszczu.

Kiedyś brałem ze sobą na biegi i inne aktywności mojego etrexa 20, potem żałowałem że nie kupiłem tego z ant+ (etrex30) ale od kiedy są tego typu urządzenia wielkości zegarka, to etrex sobie czeka w pudełku na lepsze czasy :) FR305 się nieźle sprawdzał bo można było wgrywać waypointy przez mapsource (w 310xt, 910xt i 920xt nie można). Szkoda, ze w Fenixie 3 nie będzie można używać prostych map jak w Fenixie 2. Będę musiał poczekać na kolejne sprzęty lub zanabyć epixa.
Wojtek Szydlowski
Garniak
Been thanked: 6 times

Post autor: Wojtek Szydlowski »

MikeSpy pisze:Szkoda, ze w Fenixie 3 nie będzie można używać prostych map jak w Fenixie 2
A to dlaczego, zegarek nie zobaczy pliku IMG gdy podmienimy mapę bazową na własny plik? Coś przegapiłem?
GPSMap H1 + Forerunner 965
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Jeżeli chodzi o F3, krążą takie pogłoski że się nie da, ale póki nie mamy zegarka w ręku, trudno uznać to za pewnik. Zwłaszcza, że "na zdrowy rozum" wydaje się, że nie powinno być z tym problemu.

Co do terminu premiery zabawek, obawiam się, że MikeSpy ma rację. Zdecydowanie wcześniej zobaczymy F3 niż Epixa, który zapewne jest jeszcze we wczesnej fazie beta. Jestem nawet pełen obaw czy zamówiony już przeze mnie :D Epix dotrze do mnie przed weekendem majowym :cry:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Fenix 3 może nie mieć mapy bazowej. Nie widziałem jeszcze zdjęcia z ekranem pokazującym mapę. W sumie trudno się dziwić, bo niby do czego miała służyć mapa bazowa w poprzednich feniksach? Żeby sprawdzić, na jakim kontynencie jesteśmy? ;)
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
torqe
Bywalec

Post autor: torqe »

MikeSpy pisze:No dobra, o eTrexie cos sie znajdzie, ale o Epixie nadal prawie nic :(
Już coś jest :wink: http://www.gpsbusinessnews.com/CES-Vide ... a5261.html
popej pisze:Fenix 3 może nie mieć mapy bazowej.
Ciekawy przegląd funkcji https://www.youtube.com/watch?v=O9nSZR_ ... e=youtu.be
Ostatnio zmieniony 13 sty 2015, 12:28 przez Mariusz65, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Połączone posty
pozdrawiam maciek
outdoor Garmin 60csx [Walker_Mapset]
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

I niestety fenix 3 nie ma mapy bazowej.
Ostatnio zmieniony 23 sty 2015, 15:12 przez popej, łącznie zmieniany 1 raz.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
MikeSpy
Bywalec

1) Ma być możliwość wyboru mapy jak w etrex20 (porównuje do tego, bo tylko taki mam).
2) Są sygnały, że dostępność będzie jednak dopiero w Q2 2015
ODPOWIEDZ