Czy warto korzystać z zegarka? Dyskusja ogólna

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: Garmin EPIX - czy warto korzystać z zegarka?

Post autor: GPS Maniak »

Możliwość wyboru mapy, w kontekście tego że będzie obsługa CustomMaps i BirdsEye, była do przewidzenia. A co do terminu. Twoja wina. Wykrakałeś :twisted:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
septimus19
Bywalec

Post autor: septimus19 »

Porównanie najnowszych zegarków na stronie DCRAINMAKER . Też sugestIa o bliźniaczym oprogramowaniu ,według mnie nie do końca trafna.
Załączniki
Ostatnio zmieniony 29 sty 2015, 12:53 przez GPS Maniak, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Dodałem link bezpośrednio do artykułu
Edge 705-zepsuty Oregon 550 HOLUX TwoNaw Sportiva. Fenix 1. Touring. Edge 1000 Mapy- DMU25 Geoportal CZ.INSPIRE. CykloAtlas. OSM.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Sądzę, że autor pisząc o podobieństwie softu miał na myśli funkcje treningowe.
W przypadku Epixa, w zestawieniu jest też wzmianka o nawigacji "takiej jak w GPS samochodowym". Domyślam się, że chodzi o routing. To chyba pierwszy tego typu sygnał. W każdym bądź razie ja wcześniej widziałem tylko informację o nawigacji "wg śladu".
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

Jest informacja na forum Garmina

Kod: Zaznacz cały

It supports on-road route calculation if you have City Navigator or another map that has routable roads. 
https://forums.garmin.com/showthread.php?191822-Maps
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
septimus19
Bywalec

Post autor: septimus19 »

Hej,jest już manual do Fenixa 3. A tam charakterystyczne zdanie " Nacisnij STATR aby uruchmić STOPER. HISTORIA jest zapisywana jedynie wtedy gdy STOPER jest włączony" Cecha charakterystyczna dla softów fitnesowo-treningowych Garmina. Nie pasuje tu obecność kompasu.
DCRAINMAKER nmiał racje ,pisząc o blizniaczych oprogramowaniach?
Edge 705-zepsuty Oregon 550 HOLUX TwoNaw Sportiva. Fenix 1. Touring. Edge 1000 Mapy- DMU25 Geoportal CZ.INSPIRE. CykloAtlas. OSM.
Wojtek Szydlowski
Garniak
Been thanked: 6 times

Post autor: Wojtek Szydlowski »

Porównanie do fenixów: http://garminepix.com/garmin-epix-fenix-comparison/ i w ogóle cała witryna poświęcona zegarkom Garmina (ujęcie mocno reklamowe).
Ręczniaki idą pomału do lamusa, pozostaną jako nisza dla zapaleńców i - przede wszystkim - umiejących wycisnąć z nich dużo.
Wydaje się, że w perspektywie max 1 roku, nowy trend to zegarek gadający z komórką i to zdominuje nawigację turystyczną.
GPSMap H1 + Forerunner 965
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Po co gadać z komórką? :wink: Powoli powszechne będą zegarki z kartą SIM :D

Wracając do Twojej myśli. Oczywiście bywają sytuacje "na szlaku" gdy człowiek autentycznie będzie chciał (potrzebował) zapoznać się z mapą otaczającej go rzeczywistości, wówczas sięgnięcie po ręczniaka czy komórkę może okazać się koniecznością, gdyż perspektywa mapy, jaką oferuje wynalazek typu EPIX może okazać się niewystarczająca, tak więc wielu garniakowych kolegów zapewne nie będzie podzielało naszego entuzjazmu :wink:

Z tym, że w moim przypadku są to (będą) naprawdę sporadyczne wyjątki, bowiem najczęściej albo:
* trzymam się z góry ustalonej trasy (wygenerowanej w GPSie opcją: "jedź do", bądź - rzadziej - przygotowaną w tablecie na Locusie) i jedyne co mnie interesuje w GPSie, to odpowiedź na pytanie: ile za mną ile przede mną (w pionie i poziomie) oraz czy na najbliższym skrzyżowaniu (także szlaków) skręcić w prawo czy w lewo,
* szlajam się po lesie, a wówczas interesuje mnie głównie waypoint "Mój samochód" oraz linia namiaru na niego, wyznaczona z mojej aktualnej pozycji.
W obu przypadkach widok mapy jest owszem miłym, ale naprawdę tylko dodatkiem do tego co oferuje "GPS" z wbudowanym kompasem, obsługą waypointów, tras i śladów i naprawdę niewielkie znaczenie - przynajmniej dla mnie - ma fakt czy ten miły dodatek ma wielkość znaczka pocztowego (EPIX), czy nawet 2-3 znaczków jak to ma miejsce w przypadku rasowego "ręczniaka". Zresztą i w tymże ręczniaku perspektywa mapy - nie oszukujmy się - jest "taka sobie", więc strata po przesiadce na zegarek nie będzie - dla mnie - zbyt duża. Nawiasem mówiąc w tej materii w moich poglądach nic się nie zmieniło się od 15 lat. :mrgreen: Dlatego właśnie - przynajmniej w moim przypadku - postawiona przez Ciebie teza:
Wojtek Szydlowski pisze: nowy trend to zegarek gadający z komórką i to zdominuje nawigację turystyczną.
wydaje się jak najbardziej słuszna. Nawiasem mówiąc - w ograniczonym zakresie - poddałem się trendowi już wcześniej, kupując mapową MotoActiv. Problemem jednak na jaki się natknąłem w przypadku Motki był krótki czas na baterii oraz - co już zapewne wynika z moich błędów podczas wgrywania zrootowanego systemu - brak możliwości instalacji Locusa w nowszych wersjach (w zegarku mam 2.8.4). W efekcie mojej Motce daleko do funkcjonalności jaką zapewni Epix, a mimo to już obecnie na krótsze wycieczki bardzo czesto nie zabierałem Oregona, bo Motka wystarczała aż nadto. Z Epixem - mam nadzieję - będzie jeszcze lepiej :D Żeby tylko dotarł do nas przed weekendem majowym :( Mielibyśmy wówczas o czym gadać z Jurkiem, który ... też już Epixa zamówił :P
Pozdrawiam Lechu

MikeSpy
Bywalec

Post autor: MikeSpy »

W moim przypadku chyba jednak trochę inaczej jest :)

Mam w planie 2,5h bieg po Puszczy. Mniej więcej wiem ile muszę obiec zeby do bazy zleciec na czas. Biegne sobie na pałe w miejsce gdzie jescze nie byłem ale wiem ze jest jakis zbiornik wodny który chcę zobaczyć albo inne piękne miejsce które chcę odwiedzić. Trafiam na staw/rzeczkę/jeziorko i rzutem oka na zegarek (juz teraz w fenixie 2) widze ze mam tu i tu droge ktora przecina tą rzeczkę i mogę obiec to bez zawracania.
Albo biegam po losowych nieoznaczonych szlakach po Puszczy ale jak minie np godzina to wiem ze mam sie kierowac do najblizszej drogi głównej i do bazy. Też rzut okiem na zegarek tą sprawę rozwiązuje. Dawniej uzywałem forerrunnera 305 i miałę duzo waypointów typu jezioro/mostek/skrzyzowanie x/ i po nich widziałem co i jak. Jak się bardziej zgubiłem to oruxmaps i odpowidnie mapy ale jednak wymaga to zatrzymania się :) . Teraz w F2 sprawa duzo wygodniejsza, jednak z uwagi na małą rozdzielczosć mam tylko główne i główniejsze drogi i cieki wodne + waypointy.
Jeszcze mam troche inna aktywnosc, związana bardziej z surwiwalem, gdzie oznaczanie punktów jest kluczowe i nawigowanie miedzy nimi. Zawsze uzywalem etrexa20 ale od czasu F2 juz nie :)
Epix to jest to :) Szkoda ze w wypisie feature jego brakuje multisportu. Nie bede mogl sie F2 pozbyc ;P
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

MikeSpy pisze:W moim przypadku chyba jednak trochę inaczej jest :) ... Trafiam na staw/rzeczkę/jeziorko i rzutem oka na zegarek (juz teraz w fenixie 2) widze ze mam tu i tu droge ktora przecina tą rzeczkę i mogę obiec to bez zawracania.
Skrót przecinający rzeczkę - bezcenne :wink: Podejście do zagadnienia mamy nieco odmienne, ze względu na nieco inną formę aktywności, ale właśnie "nieco" skoro odstawiłeś na boczny tor ręczniaka, na rzecz zegarka. :D
MikeSpy pisze: Zawsze uzywalem etrexa20 ale od czasu F2 juz nie :)
O to, to. Wojtek ma rację. W wielu przypadkach ręczniaki będą powoli odchodzić do lamusa ...
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

Wojtku, Lechu
Zapewne macie rację! Jestem ciekaw, czy GPSMap 64 jest ostatnim ręczniakiem Garmina...
Konkurencja również nie kwapi się z produkcją nowych ręczniaków.
Czy rok 2015 oznacza zmierzch tego segmentu rynku GPS? Co sądzicie na ten temat?
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
jerzy
Bywalec

Post autor: jerzy »

Ja jakiś czas temu myślałem o Oregonie, ale ponieważ od czasu Fenix'a swojej 62ST nie wziąłem do ręki, to i przestałem już o nim myśleć. Na stałe wędrówki po polskich górach wystarcza w zupełności, a i na duże wyprawy w świat Fenix też jest lepszy - ze względu na baterie. W Karakorum sprawdził się znakomicie - do naładowania baterii wystarczyło małe ogniwo słoneczne. A jedno ładowanie wystarczało na 2-4 dni, w zależności od sposobu użytkowania. Do Oregona czy 62ki musiałbym do bagażu dołożyć 200-300g, a w niektórych sytuacjach jest to bardzo dużo. Epix poszerzy mi możliwości Fenix'a - 62kę pewnie na razie zostawię, już jako przestarzałą ciekawostkę :)
Pozdrawiam, Jerzy
Obecnie:1x Rino530HCX (drugie zostało w szczelinie lodowej na Kaukazie), 62ST, F5XPlus, InReachExplorer+
było: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, VistaHCX, 62S, F1, F2, F3HR,F5X Epix
W samochodzie:3597
jerzy
Bywalec

Post autor: jerzy »

GPS Maniak pisze: ... Żeby tylko dotarł do nas przed weekendem majowym :( Mielibyśmy wówczas o czym gadać z Jurkiem, który ... też już Epixa zamówił :P
I nie mogę się już doczekać. Fenix już spakowany - będzie się nim pewnie bawił młody adept geocachingu :D
Pozdrawiam, Jerzy
Obecnie:1x Rino530HCX (drugie zostało w szczelinie lodowej na Kaukazie), 62ST, F5XPlus, InReachExplorer+
było: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, VistaHCX, 62S, F1, F2, F3HR,F5X Epix
W samochodzie:3597
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Marko pisze:Czy rok 2015 oznacza zmierzch tego segmentu rynku GPS? Co sądzicie na ten temat?
Sądzę, że Wojtek ma rację:
Wojtek Szydlowski pisze:Ręczniaki ... pozostaną jako nisza dla zapaleńców i - przede wszystkim - umiejących wycisnąć z nich dużo.
Nie wykluczone, że nowe modele będą się pojawiały, ale zapewne rzadziej i w mniejszym asortymencie.

W sumie kawał turystycznego życia spędziłem z ręczniakami. Mija właśnie 14 lat, kiedy kupiłem Etrexa Summita :D Żeby było śmieszniej, historia zatacza koło. Summit to bezmapowiec, ale nawet mapowa Vista, którą kupiłem w 2003r nie miała jeszcze routingu. W efekcie przygotowywałem sobie trasy w ipaqu (kto jeszcze pamięta co to jest?) - metodą klikania na tle mapy rastrowej. Podobnie było z bazą waypointów. Potem wysyłało się to do Garminka. Wieczorkiem było co robić :D Później przyszła era routowalnych modeli typu 60CS/CSX, Visty HCX i klikanie tras w pockecie straciło na znaczeniu. Ważniejsze było przygotowanie dobrego zaplecza w postaci routowalnych map. Wydawało się, że tak to właśnie pozostanie. A jednak nie. Teraz gdy w Garminie mam zarówno dobre, routowalne mapy wektorowe jak też kolekcję map rastrowych, znów zdarza mi się projektować trasy w zewnętrznym urządzeniu - w tablecie z Locusem. A to dlatego że tak jest po prostu przyjemniej i wygodniej. No i tu dochodzimy do sedna sprawy. Dzisiaj w erze niedużych, zgrabnych i lekkich 7-8' tabletów (notabene kosztujących mniej niż połowę tego co Garmin Oregon), które bez problemu można wrzucić do plecaka także podczas kilkudniowych wypadów z noclegiem schroniskach, widać jak nigdy przedtem, że do "oglądania mapy" jak też wymyślania i projektowania tras, ręczniak - nawet Oregon, jest wyraźnie za mały, z kolei na wędrówkę - w erze nowoczesnych zegarków o coraz lepszych możliwościach - za duży :D

W czasach gdy nie było ani małych tabletów z dobrym softem, ani solidnych zegarków z GPSem, ręczniak na pewno był "the best". Dzisiaj - zgadzam się z Wojtkiem i Jurkiem - odchodzi powoli do lamusa.
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

GPS Maniak pisze:Dzisiaj - zgadzam się z Wojtkiem i Jurkiem - odchodzi powoli do lamusa.
Bezprzewodowa komunikacja Smartfon-EPIX jest tym, czego na pewno będę Wam zazdrościł.
Nie czuję komfortu noszenia z sobą kabelków. Za to gromadzę wszystkie plany "w chmurze".
Czasem, na wakacjach, łapię się więc na tym, że zamiast po eTrexa sięgam po Lumię, która outdoorowcem nie jest, ale za to daje wiele możliwości korzystania ze śladów zapisanych na wirtualnych dyskach, na poczcie czy nawet w serwisach społecznościowych typu Gpsies etc., o Stravie, Endomondo itp. nie wspominając.

Gdyby tak nowa seria eTrexów miała bluetootha i współpracowała z Windows Phone (nie wiem jak w tej materii wygląda Oregon)... To byłoby coś odświeżającego dla "ręczniaków"!
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
MikeSpy
Bywalec

Post autor: MikeSpy »

Zawsze pozostaje tablet na pełnym windows 8.1 i nie masz ograniczen. Mozesz kablem podlaczyc kazdego handhelda. Uzywam dell venue pro 8 i w trasach zgrywale z nigo przez kabel dane z fr305 i dogrywalem rzeczy do etrexa20 :)
ODPOWIEDZ