Też teraz trzymam w ręce 760 i w w/w miejscu mam napisane 2.60m. Czy to oznacza że jednak mam MTK? Jeśli tak to w takim razie to lepiej czy gorzej. Jakoś chyba większe zaufanie mam do SiRFa.RAV pisze:... lub MTK. Właśnie trzymam w ręce 760 z najnowszej dostawy po WebUpdaterze i na ekranie "O systemie" czytam: "Software version 2.70, Wersja oprogramowania GPS: 2.60m".
Rodzina Nuvi
Re: Rodzina Nuvi
Pozdrawiam, Piotr
GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490LM + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0
Podejrzewam, że ani lepiej, ani gorzej. Dla usera różnica nie jest zauważalna. Ciekawe jest jak wygląda sprawa Instant Fixa, brak tej funkcji w przypadku MTK jest jedyną różnicą i wadą, która przychodzi mi do głowy.EGON pisze:Też teraz trzymam w ręce 760 i w w/w miejscu mam napisane 2.60m. Czy to oznacza że jednak mam MTK? Jeśli tak to w takim razie to lepiej czy gorzej. Jakoś chyba większe zaufanie mam do SiRFa.
Pozdrawiam,
- nocnyMarek
- Bywalec
Szukam, szukam i jakoś nie mogę znaleźć, więc jednak zapytam: jaka największa karta pamięci podejdzie do Nuvi 760 i co polecacie w tej materii? Jeśli jednak takie pytanie już padło to proszę mnie naprowadzić.
Pozdrawiam, Piotr
- beetle-m
- Garniak
- Has thanked: 2 times
Zmieniaj zestaw słów i będziesz miał komplet info.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Witam wszystkich. Nie mogłem znaleźć odpowiedniego wątku i dlatego piszę tu. Mam pytanie. Czy w nuvi 760 podczas jazdy jest pokazany dystans jaki pozostaje do celu? Wiem, że 760 ma dziennik podróży i na PC można wszystko prześledzić, ale czy w czasie jazdy można to ustawić na wyświetlaczu? (tzn. czas i ilość kilometrów pozostałych do przejechania)
Można. Na ekranie mapy klikasz w 'przybycie' (lewe dolne pole). Otwiera sie komputer podróży. U góry po prawej widzisz odległość do celu podróży.cichy-64 pisze:czy w czasie jazdy można to ustawić na wyświetlaczu? (tzn. czas i ilość kilometrów pozostałych do przejechania)
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
EGON pisze:Szukam, szukam i jakoś nie mogę znaleźć, więc jednak zapytam: jaka największa karta pamięci podejdzie do Nuvi 760 i co polecacie w tej materii? Jeśli jednak takie pytanie już padło to proszę mnie naprowadzić.
Kupiłem taką: Transcend SDHC 8GB Class (6) i chodzi bez problemu.
Pozdrawiam, Piotr
Wszystko wskazuje, że w Nuvi 760 z chipsetem MTK jest jakiś odpowiednik Sirf InstantFix'a.frasun pisze:Ciekawe jest jak wygląda sprawa Instant Fixa, brak tej funkcji w przypadku MTK jest jedyną różnicą i wadą, która przychodzi mi do głowy.
Otóż po kilku dniach 'nieużytkowania' wstawiłem do obejmy w samochodzie - szukał satelitów dość długo, co najmniej kilkadziesiąt sekund.
Po zajechaniu na miejsce wyjąłem urządzenie z obejmy, a po ponownym włożeniu go do obejmy po 2 godz. zdążyłem tylko nacisnąć klawisz akceptacji ostrzeżenia o nieuzywaniu w czasie jazdy, a już miałem wszystkie satelity, pięć kresek.
Czyli łapie natychmiast po włożeniu, o ile przerwa w użytkowaniu nie jest długa.
Pozdrawiam.
Tak zachowują się wszystkie, efemerydy są ważne 4 godziny. InstantFix ma zastosowanie przy dłuższych wyłączeniach.Zbychu pisze:Czyli łapie natychmiast po włożeniu, o ile przerwa w użytkowaniu nie jest długa.
Czyli jak długich co najmniej? - chciałbym sprawdzić. wystarczy >4 godz.?popej pisze:InstantFix ma zastosowanie przy dłuższych wyłączeniach.
Pozdrawiam.
4 godziny 
Systemy off-line, które produkują dane podobnie jak InstantFix dają ważność tych danych na 3-7 dni, tyle mogłaby wynosić przerwa w pracy GPS.
Myślę, że w praktyce najsensowniej sprawdzić, czy pojawia się poprawa przy normalnym, systematycznym używaniu. Powiedzmy, korzystasz w dzień przez kilka godzin, GPS produkuje dane potrzebne do działania InstantFix. Następnego dnia znowu kilka godzin itd. I obserwujesz, czy pierwszy fix danego dnia trwa długo czy krótko. Jeżeli szybciej niż 40-60 sekund, to znaczy, że InstantFix pomaga.
Systemy off-line, które produkują dane podobnie jak InstantFix dają ważność tych danych na 3-7 dni, tyle mogłaby wynosić przerwa w pracy GPS.
Myślę, że w praktyce najsensowniej sprawdzić, czy pojawia się poprawa przy normalnym, systematycznym używaniu. Powiedzmy, korzystasz w dzień przez kilka godzin, GPS produkuje dane potrzebne do działania InstantFix. Następnego dnia znowu kilka godzin itd. I obserwujesz, czy pierwszy fix danego dnia trwa długo czy krótko. Jeżeli szybciej niż 40-60 sekund, to znaczy, że InstantFix pomaga.
No to odpada - nie używam na codzień, więc i InstantFix (nawet jak jest) mi nie pomagapopej pisze: ...InstantFix dają ważność tych danych na 3-7 dni, tyle mogłaby wynosić przerwa w pracy GPS. Myślę, że w praktyce najsensowniej sprawdzić, czy pojawia się poprawa przy normalnym, systematycznym używaniu.
Dziękuję za wyjaśnienia.
EDIT:
Spróbowałem dziś małego testu dla Nuvi 760 (MTK chipset), włączałem i mierzyłem czas pojawienia się fixa od chwili wstępnego ostrzeżenia o zakazie używania w czasie jazdy:
1 - po 5 dniach nieużywania Nuviego, 26 sek., od razu 4 kreski
2 - po 6 h nieużywania, 25 sek, od razu 4 kreski
(po 2 h = 0 sek. - jak sie okazało typowe przy tzw. worm start)
Moim skromnym zdaniem, jeśli ten Nuvi nie ma czegoś w rodzaju InstantFixa, to go chyba nie potrzebuje
Pozdrawiam.
Witajcie!
Temat dla mnie na czasie, ponieważ jestem na etapie szukania nawigacji typowo do samochodu. Szukam czegoś
prostego (czyt. łatwego w użyciu) z tego co już przeczytałem dobrze by było łącze bluetooth -do
korzystania z telefonu komórkowego oraz FM transmiter- jak dobrze rozumiem do przesyłania dźwięku
stereo- czy tak? Służy to do transmisji np. MP3 z nawigacji do radia samochodowego? Nie wiem jeszcze
jak sparować te urządzenia ale nie to jest w tej chwili ważne. Jednym słowem szukam nawigacji dla mojej
żony. Ha! Spodabał jej się mój Garminek
. Tylko że Ona nie chce takiego małego ekranu- pewnie bo mój
jeździ przeważnie na rowerze lub łazi ze mną... Z tego co widziałem to z tym wyposażeniem są tylko
wersje 6xx oraz 7xx- a coś tańszego powiedzmy do 300 $ ? No właśnie i druga rzecz to działanie tejże
nawigacji w Polsce, bo muszę powiedzieć że nawigacja przyjedzie zza wielkiej wody albo raczej przyleci
. Czy mogę "tam" kupić z mapą Europy (np. CNE NT 2008) i wszystko będzie "grało" u nas? Wszak z 60
csx nie było problemów!... dzięki uprzejmości kilku kolegów z forum
-jeszcze raz wielkie dzięki!
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie!
Temat dla mnie na czasie, ponieważ jestem na etapie szukania nawigacji typowo do samochodu. Szukam czegoś
prostego (czyt. łatwego w użyciu) z tego co już przeczytałem dobrze by było łącze bluetooth -do
korzystania z telefonu komórkowego oraz FM transmiter- jak dobrze rozumiem do przesyłania dźwięku
stereo- czy tak? Służy to do transmisji np. MP3 z nawigacji do radia samochodowego? Nie wiem jeszcze
jak sparować te urządzenia ale nie to jest w tej chwili ważne. Jednym słowem szukam nawigacji dla mojej
żony. Ha! Spodabał jej się mój Garminek
jeździ przeważnie na rowerze lub łazi ze mną... Z tego co widziałem to z tym wyposażeniem są tylko
wersje 6xx oraz 7xx- a coś tańszego powiedzmy do 300 $ ? No właśnie i druga rzecz to działanie tejże
nawigacji w Polsce, bo muszę powiedzieć że nawigacja przyjedzie zza wielkiej wody albo raczej przyleci
csx nie było problemów!... dzięki uprzejmości kilku kolegów z forum
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie!
Ostatnio zmieniony 14 paź 2008, 12:32 przez macciek, łącznie zmieniany 1 raz.
GPSmap 60CSx, Nuvi 1490, CNE NT 2011.32, Topo_PL_100, UMP-pcPL