Garmin GPSMap 60CSx - SD-Slot Mikrokarty
-
Jagoda2011
- Nowy
Garmin GPSMap 60CSx - SD-Slot Mikrokarty
Jestem zalamana! Mój ukochany Garmin GPSMap 60CSx nie dziala, a serwis Garmina nie ma czasu ani ochoty go naprawic. Zepsuty jest prawdobodobnie SD-Slot Mikrokarty (przepraszam, ale nie znam sie na tym zbytnio). Garmin zaproponowal mi wymiane za doplata na GPSMap 62s, ale tak naprawde nie chce wymieniac tego super dobrego GPSa. Z moich informacji dokladnosc i wrazliwosc GPSMap 62 jest gorsza od GPSMap 60CSx. Pomocy! Gdzie i czy wogóle mozna naprawic cos takiego?
Jagoda2011
GPSMap 62st, City Navigator Europe NT 2008 i 2014, Topo Espana, Topo Sweden Gotaland
GPSMap 62st, City Navigator Europe NT 2008 i 2014, Topo Espana, Topo Sweden Gotaland
Re: Garmin GPSMap 60CSx - SD-Slot Mikrokarty
Witam,
ja bym wymienił mojego 60CSx na 62s, gdyby Garmin mi zaproponował sensowną dopłatę
Jakie są objawy uszkodzenia?
ja bym wymienił mojego 60CSx na 62s, gdyby Garmin mi zaproponował sensowną dopłatę
Jakie są objawy uszkodzenia?
Witam,
Jeżeli tego nie zrobiłaś sprawdż na innej karcie, sprawdź zestyki w slocie mikrokarty, dokładnie się im przyjrzyj czy któryś nie jest przygięty czyli poniżej pozostałych, były przypadki, że delikatne ich odgięcie igłą rozwiązywało problem z kartą.
Zanim coś zrobisz, jeżeli masz wątpliwości to pytaj, może coś poradzimy.
A tak z ciekawości to ile chcą dopłaty, bo może swojego zepsuję
A dlaczego ten wątek nie jest wdziale hardware i firmware? mam wrażenie, że jak odpowiadałem to był gdzie indziej, w tel lokalizacji mniej osób przeczyta i ewentualnie pomoże @Jagodzie2011.
Jeżeli tego nie zrobiłaś sprawdż na innej karcie, sprawdź zestyki w slocie mikrokarty, dokładnie się im przyjrzyj czy któryś nie jest przygięty czyli poniżej pozostałych, były przypadki, że delikatne ich odgięcie igłą rozwiązywało problem z kartą.
Zanim coś zrobisz, jeżeli masz wątpliwości to pytaj, może coś poradzimy.
A tak z ciekawości to ile chcą dopłaty, bo może swojego zepsuję
A dlaczego ten wątek nie jest wdziale hardware i firmware? mam wrażenie, że jak odpowiadałem to był gdzie indziej, w tel lokalizacji mniej osób przeczyta i ewentualnie pomoże @Jagodzie2011.
Krzysiek
60CSx, GPMapa Topo 2009, UMP, Galaxy S8+, Automapa
-
Jagoda2011
- Nowy
Hej,
Dzieki za odpowiedz. Wszystko zaczelo sie od tego, ze w sierpniu ubieglego roku kupilam w ostatnim momencie przed urlopem topograficzna karte Szwecji jako download na stronie Garmina. Dopiero w Szwecji zauwazylam, ze mapa sie nie zainstalowala. Myslalam, ze to wina karty. Kupilam nowa i nic. Rzeczywiscie w slocie mikrokarty zauwazylam przegiecia zestyków, które przy pomocy lupy przegielam ponownie na swoje miejsce. Po podlaczeniu GPSa do komputera w MapSource nie moge wysylac i odbierac kart. Pojawia sie informacja ze GPS nie popiera wysylania i odbiór kart. Myslac ze to pomoze zresetowalam GPSa i w ten sposób wykasowalam takze jezyk niemiecki. W serwisie Garmina powiedzieli mi, ze to wina software i zeby przyslac GPSa a oni wgraja mi ponownie aktualna software. Dwa dni temu otrzymalam maila, ze mój GPS to wersja amerykanska
i ze moga mi tylko zaproponowac wymiane na GPSMap 62 za doplata: 256 Euro za GPSMap 62stc, 210 Euro za GPSMap 62st, 230 Euro za GPSMap 62sc i 203 Euro za GPSMap 62s. Nie mialam pojecia, ze mam wersje amerykanska i ze wystarcz tylko update lub reset, zeby wykasowac jezyk niemiecki. Ale to maly problem, bo francuski, portugalski, hiszpanski i angielski sa i sobie poradze. Problem to, ze nie moge do GPSa wgrywac kart. W serwisie Garmina powiedzieli tez, ze prawdopodobnie zepsuty jest SD-slot mikrokarty, ale oni nie maja czasu na naprawe. Ucieka mi czas, poniewaz zakupiona karte topograficzna Szwecji moge zainstalowac tylko jeszcze do 24.08., GPS jest w serwisie Garmina, który czeka na moja decyzje (dlatego aktualnie nie moge jeszcze raz sprawdzic zestyków w slocie mikrokarty) i tak naprawde wolalabym jednak naprawic 60CSx. Czytalam, ze jest nadal najlepszym GPSem jezeli chodzi o dokladnosc i precyzje i ze 62 nie moze mu dorównac. Co robic?
Mialam zamiar napisac w dziale hardware i firmware, ale niestety jest zablokowany.
Dzieki za odpowiedz. Wszystko zaczelo sie od tego, ze w sierpniu ubieglego roku kupilam w ostatnim momencie przed urlopem topograficzna karte Szwecji jako download na stronie Garmina. Dopiero w Szwecji zauwazylam, ze mapa sie nie zainstalowala. Myslalam, ze to wina karty. Kupilam nowa i nic. Rzeczywiscie w slocie mikrokarty zauwazylam przegiecia zestyków, które przy pomocy lupy przegielam ponownie na swoje miejsce. Po podlaczeniu GPSa do komputera w MapSource nie moge wysylac i odbierac kart. Pojawia sie informacja ze GPS nie popiera wysylania i odbiór kart. Myslac ze to pomoze zresetowalam GPSa i w ten sposób wykasowalam takze jezyk niemiecki. W serwisie Garmina powiedzieli mi, ze to wina software i zeby przyslac GPSa a oni wgraja mi ponownie aktualna software. Dwa dni temu otrzymalam maila, ze mój GPS to wersja amerykanska
Jagoda2011
Prawdę powiedziawszy pierwszy raz słyszę aby 60CSX był bardziej dokładny od 62-ki, nie przypominam sobie na tym forum jakiś uwag w kontekście jego "słabej" dokładności. Owszem wiele osób uważa, że 60CSX jest najbardziej udanym gps-em garmina. Z Twojej wypowiedzi domniemywam, że kupiłaś egzemplarz używany, którego historii nie znasz, nie wiesz co "przeżył" i który już miał wcześniej problemy ze slotem. Ponieważ po resecie znikł język niemiecki to firmware do niego było przez porzedniego użytkownika patchowane, sam tak robiłem bo też mam amerykański. Wgranie nowego "garniakowego" firmware wraz z mapą bazową europy zrobi z niego pełnoprawnego europejczyka pomimo, że serwis garmina pradopodobnie będzie twiedził, że nie ma takiej możliwości. Ale czy to rozwiąże problem z kartami, obawiam się, że nie a czas Ci będzie uciekał. Kolejna sprawa to nie wiadomo jak długo ten egzemplarz jeszcze pożyje, np. mogą pojawić się problemy z miniaturową baterią/akumulatorem podtrzymującym czy też z wyłącznikiem który lubił się psuć. Porównaj ceny sklepowe 62-ki z proponowaną dopłatą i zdecyduj albo napisz ile chcą to zajmiemy stanowisko. Kolejna niemniej istotna sprawa, gps outdoorowy to nie komórka ale wymagające urządzenie, żeby w sposób świadomy z niego korzystać należy poświęcić sporo czasu a samo przeczytanie instrukcji to za mało, tutaj niewątpliwie pomocny będzie Garniak. Zanim więc ruszysz w teren rzetelnie poćwicz jego obsługę na miejscu z dostępem do forum w przypadku niejasności. Rozumiem, że mapy masz przypisane do karty a nie do urządzenia? Jaka jest 62-ka poczytaj na naszym forum.
PS do Admina.
Proszę o przeniesienie tego wątku do działu Hardware i firmware.
PS do Admina.
Proszę o przeniesienie tego wątku do działu Hardware i firmware.
Krzysiek
Nie da się skasować języka przez reset. Prawdopodobnie przy próbie ściągnięcia mapy Twój GPS dostał nowy firmware i to spowodowało utratę języka niemieckiego. Trochę dziwne wydaje mi się, że nie zauważyłaś przez rok, że nie ma mapy na karcie. A może jednak jest, tylko slot się popsuł później i teraz jej nie czyta? Na Twoim koncie mygarmin możesz sprawdzić, czy mapa jest przypisana do urządzenia (i zapewne pobrana) czy też wisi jako kupiona ale jeszcze bez wybranego urządzenia. Ale w obu przypadkach termin roczny będzie obowiązywać.
Ceny za podmianę nie są rewelacyjne, ale całkiem przyzwoite, jeżeli Twój 60CSx rzeczywiście nie działa. Ja bym z tego wybrał 62st za 210Eu. Normalnie wybrałbym 62s, ale jeżeli różnica jest 7Eu, to warto dopłacić dla samego koloru urządzenia
Wymiana GPS jest także korzystna w przypadku, jeżeli masz do niego już przypisane mapy. Wtedy serwis powinien je przenieść na nowe urządzenie.
Z drugiej strony za 200Eu kupisz odbiornik eTrex 30, który być nie jest topowym modelem jak 62, ale ma sporo zalet - przede wszystkim jest mały, lekki i długo pracuje na bateriach. I nadal możesz próbować naprawić 60CSx, chociaż to raczej loteria.
Ceny za podmianę nie są rewelacyjne, ale całkiem przyzwoite, jeżeli Twój 60CSx rzeczywiście nie działa. Ja bym z tego wybrał 62st za 210Eu. Normalnie wybrałbym 62s, ale jeżeli różnica jest 7Eu, to warto dopłacić dla samego koloru urządzenia
Wymiana GPS jest także korzystna w przypadku, jeżeli masz do niego już przypisane mapy. Wtedy serwis powinien je przenieść na nowe urządzenie.
Z drugiej strony za 200Eu kupisz odbiornik eTrex 30, który być nie jest topowym modelem jak 62, ale ma sporo zalet - przede wszystkim jest mały, lekki i długo pracuje na bateriach. I nadal możesz próbować naprawić 60CSx, chociaż to raczej loteria.
-
Jagoda2011
- Nowy
Oczywiscie ze zauwazylam, ze nie ma mapy na karcie, a moze jest. Dziwne to troche ale na moim koncie mygarmin mapa jest przypisana do urzadzenia ale jest tez dodatkowo do poprania do 24.08. Moja wina, poniewaz juz prawie rok temu zauwazylam usterke i powinnam juz dawno sie tym zajac. GPSa kupilam w 2008 nowego, ale ze wzgledu na korzystna cene przez internet. Poniewaz i opakowanie i instrukcja byla w jezyku niemieckim nie mialam pojecia, ze to wersja amerykanska. Na poczatku uzywalam go czesto do nawigacji drogowej i w terenie, a teraz rzadziej, przewaznie tylko w wolnym czasie. Oprócz tego, ze sa problemy ze slotem jest naprawde jeszcze w b. dobrym stanie i watpie zeby byly pojawily sie inne usterki. Ale chyba macie racje i zastanowie sie czy jednak nie wymienic na GPSMap 62st na którego prawdopodobnie dostane 2 lata gwarancji, który ma wieksza pamiec (3,5 GB) i zainstalowana topograficzna karte europy. Zakupione karty Garmin napewno przepisze do nowego urzadzenia. Jeszcze raz dzieki. Nie zaluje, ze przez mój problem z GPSem zapisalam sie do tego forum, poniewaz tutejsza wiedze nie zastapi zadna instrukcja.
Jagoda2011
Jeżeli masz w tej chwili dostęp do karty, to możesz sprawdzić, programem GmapTool lub http://www.javawa.nl/jdm_en.htmlJagoda2011 pisze:Oczywiscie ze zauwazylam, ze nie ma mapy na karcie, a moze jest.
Oregon 650 T
Rok dostępu do mapy kupionej w trybie "download" to jest standard. Być może jak poprosisz Garmina, to Ci przedłuża termin.
Mapa Europy od Garmnia nie jest zbyt atrakcyjna, największa jej zaleta jest taka, że można ją usunąć i zwolnić 3GB pamięci
Ciekawe mapy turystyczne są tworzone na bazie danych OSM, zobacz np. pod tym adresem:
http://freizeitkarte-osm.de/de/index.html
Mapa Europy od Garmnia nie jest zbyt atrakcyjna, największa jej zaleta jest taka, że można ją usunąć i zwolnić 3GB pamięci
Ciekawe mapy turystyczne są tworzone na bazie danych OSM, zobacz np. pod tym adresem:
http://freizeitkarte-osm.de/de/index.html
W kwestii formalnej wersja amerykańska z językiem niemieckim, korzystana cena świadczy o tym, że ten egzemplarz nie pochodził z oficjalnej dystrybucji Garmina, ale jakaś osoba sprawadzała je do EU ze względu na znacznie nizszą cenę i patchowała firmware zastępując jeden z jezyków niemieckim. Ta wersja była sprzedawana tylko USA i Kanadzie, nigdy do EU, posiadała cztery języki (angielski, portugalski, hiszpański i francuski) i mapę bazową Ameryki Płn. W europie a także w Polsce 60-ka miała wszystkie wersje językowe ok 15-tu. Brak europejskiej mapy bazowej ma wpływ na poprawne skalowanie (ale tego użytkownik może niezauwazyć).
Krzysiek