Baza fotoradarów dla wideorejestratora StreetStorm

Dyskusje bliżej lub dalej związane z GPSami, zawsze jednak w doborowym towarzystwie.
Gadget
Początkujący

Baza fotoradarów dla wideorejestratora StreetStorm

Post autor: Gadget »

Witam,
Nie wiem jak przekonwertować nasze współrzędne (np. z bazy radarów lub jakikolwiek inny z navi) do rosyjskich, które też są w formacie dziesiętnym ale mają dokładność siedem miejsc poprzecinku i wszystkie liczby są znaczące.
Czy taki zapis z siedmiocyfrową dokładnością to tylko kwestia zaokrąglania sumy: stopnie+minuty/60+sekundy/3600? Czy też inne reguły obowiązują w rosyjskim układzie dziesiętnym współrzędnych geograficznych?
Od tygodnia testuję jeden z ciekawszych wideorejestratorów mianowicie StreetStorm. Wzorem doświadczeń nabytych na Garniaku urządzenie mam bezpośrednio od producenta a FW wgrane ze strony rosyjskiego dystrybutora dla którego chińczycy brandują tą kamerkę. Samo "rosyjskie" oprogramowanie de facto bije na głowę większość produktów na rynku, po prostu Rosjanie wiedzą czego chcą. Do pełni szczęścia brakuje mi działającej bazy fotoradarów, która będzie na urządzeniu ostrzegać.
StreetStorm wystawia takową ale tylko dla Rosji i kilku krajów ościennych. Jeden z pierwszych posiadaczy kamerki (admin na autowrzuta) poczynił pewne próby ale poza tym, że urządzenie plik przyjmuje i przerabia konwertując na własny plik txt to niestety nie ostrzega. Chciałbym zaangażować się w ten temat i wesprzeć wysiłki pasjonatów na autowrzucie. Przechodząc do meritum sprawy:
Rosjanie wystawiają już przekonwertowany plik tekstowy e_dog_data.txt, ale urządzenie jest w stanie przerobić plik tekstowy o określonej nazwie - speedcam22.txt na właściwy. Tzn. zapodany jest plik źródłowy plik na kartę TF a kamerka po włączeniu chwilę konwertuje i wypluwa e_dog_data.txt, usuwając speedc..... Z analizy dotychczasowych działań wydaje mi się, że problemem może być format współrzędnych. Ich (rosyjskie) współrzędne mają więcej cyfr po przecinku niż te, które ja mogę uzyskać np. z bazy fotoradarów lub tworząc testowy fikcyjny radar z Waypointa z navi lub MS. Źródłowy plik speedcam22.txt ma bardzo prosty zapis rekordów (radarów).
Chcąc dojść do tego jak to się robi od początku, na stronie Navitel znalazłem pliki z radarami o podobnej strukturze,
http://navitel.ru/pl/support/instructions/radars

Przykładowy zapis dla jednego radaru:
438796,37.5245970,55.9227824,5,60,1,255

IDX – 438796
X - 37.5245970
Y - 55.9227824
TYP – 5
szybkość – 60
DirType – 1
Direction - 255

-IDX - numer seryjny zapisu (numeracja nie jest ważna, ale nie powinno się jej dublować, w przeglądanych plikach widzę, że wpisy są dublowane, nie wiem czy nie będzie z tym problemu, trzeba wypróbować)
-X, Y - współrzędne radaru (X - długość, Y - szerokość)
-TYP - rodzaj radaru (1 - stacjonarna kamera, 2 - kamera wbudowana w sygnalizację świetlną, 3 - kamera sprawdzająca przejazd na czerwonym świetle, 4 - kamera mierząca szybkość na obcinaniu drogi, 5 - mobilna kamera)
-SZYBKOŚĆ - Ograniczenie prędkości (maksymalna dozwolona prędkość w km)
- DirType - kierunek działania kamery (0 - w obu kierunkach, 1 - w kierunku jazdy, 2 - obrotowa, w obu kierunkach z przodu lub z tyłu)
- Direction - kierunek kamery (w stopniach od 0 do 359, licząc od 0 (północ) i zgodnie z ruchem wskazówek zegara).

Można pójść dwoma drogami, skoro kamerka sama konwertuje to należy przygotować jej właściwy plik speedcam22.txt i dać możliwość wygenerowania właściwego i na tym się na razie skupię. A jak to nie da efektu do pozostaje wiariant drugi, trudniejszy, konwerter i gotowiec jak to jest na stronie StreetStorm.
Mam prośbę i pierwsze pytanie, jak przekonwertować te nasze współrzędne, które mają pięć znaków po przecinku na takie podane z dokładnością do siedmiu po przecinku bo być może tu jest problem niepowodzeń na autowrzucie? Jak już dowiem się jak to zrobić, to próbnie "postawię" kilka radarów koło domu i będe sprawdzał. Od 2005 r czytam to forum (wcześniej było na stronie excela) i wydawało mi się, że wiem gdzie szukać konwertera formatu współrzędnych, ale póki co, poległem. W uzupełnieniu przekonwertowany początek oryginalnego pliku tekstowego (gotowiec rosyjskiz bazą RU z 20-tego) ma taką strukturę:

2 7<ÀYW`#¤LF@c½¬ä¾,A@POST-GIBDD T ø®Àÿÿÿÿ Ü‚“Àszbmtwuwe5 2 7<Àƒ?²oÝ`F@é·¯,A@POST-GIBDD T ø®Àÿÿÿÿ Ü‚“Àszbqte8rjb „ Á 2 7<ÀÏIï_

[F@öÑ©+ËB@ZASADA BDD T ø®Àÿÿÿÿ Ü‚“Àszfwr7fhyz ‰
2 7<Àö´Ã_[F@I¢—Q,ËB@ZASADA BDD T ø®Àÿÿÿÿ Ü‚“Àszfwr7fjp7 á Z ( 7<ÀϤMÕ=vF@$î±ô¡©B@AVTOURAGAN ø®Àÿÿÿÿ Ü‚“Àszfx9657vk â ¤ (

7<ÀÏxkvF@$(~Œ©B@AVTOURAGAN ø®Àÿÿÿÿ Ü‚“Àszfx966gyp ã ð ( 7<À”1>Ì^vF@—æV«©B@AVTOURAGAN ø®Àÿÿÿÿ Ü‚“Àszfx9679ez ° } < 7<À`°¶-^F@ÉYØÓßB@STC-RADAR T

ø®Àÿÿÿÿ Ü‚“Àszfy6zgker Œ 1 < 7<À§\á].^F@ž{ßB@STC-RADAR T ø®Àÿÿÿÿ Ü‚“Àszfy6zgkge Î < 7<À†ZÓ¼ãdF@5ÒRy;ÖB@POST-GIBDD T ø®Àÿÿÿÿ Ü‚“Àszfyc33nht

Jeżeli, ktoś mógby się odnieść do poruszonego problemu to bardzo proszę, jeżeli informacji za mało to oczyście uzupełnię dane, linki itp.
Pozdrawiam
Krzysiek
Krzysiek
60CSx, GPMapa Topo 2009, UMP, Galaxy S8+, Automapa
wojtek
Moderator

Re: Baza fotoradarów dla wideorejestratora StreetStorm

Post autor: wojtek »

ME eksportuje zakładki do fotoradarów Navitela z dokładnością do 6 cyfr jedynie.
Jakiś skrypt, który doda zero na końcu każdej współrzędnej chyba najprostszy byłby.

BTW którego SS masz? i jakie wrażenia? myślę nad rejestratorem od pewnego czasu.
nuvi 215W, SP 2720
Gadget
Początkujący

Re: Baza fotoradarów dla wideorejestratora StreetStorm

Post autor: Gadget »

Kupiłem od producenta Samoon do testowania niebrandowany najwyższy model, odpowiednik rosyjskiego SS CVR-A7810-G PRO http://www.streetstorm.ru/catalog/video ... 810-G_PRO/ ( ma filtr CPL i kąt 155 zamiast 170 stopni, to przez mocowanie filtra), od produktów SS różni się tym że zamiast 512 MB ma pamięć wewnętrzną 128 MB i pewne elementy obudowy nie są "gumowane", reszta to to samo. Póki co nie chcą sprzedawać neutralnych wersji z większą pamięcią. W miejsce neutralnego FW ( a dokładnie to miałem z bootlogo iTracker) wgrałem to od rosjan, no i jest bardzo istotna różnica w funkcjonalności. Wrażenia bardzo dobre, wysoka jakość wykonania w wewnątrz i na zewnątrz, na autowrzucie o nim piszą i są zdjęcia bebechów. Występuje także na aliaexpress pod nazwą DODMT D99.
Co do współrzędnych to na razie kombinuję z większą dokładnością sumy: stopnie+minuty/60+sekundy/3600, czyli siedem miejsc zamiast pięciu. Przekonwertował ale się zawiesił na dłużej.
Myślę dalej

SPEEDCAM DZIAŁA. RADARY DZIAŁAJĄ! Moja baza radarów działa, wszystkie trzy :D
Z każdej strony na nie najeżdzałem, a nawet przyśpieszałem pod radarem. Ustawiłem dystans ostrzegania na 500 m bo to miasto, przekroczenie o10km. Pika i na ekranie pokazuje prędkość, ograniczenie i odległość do punktu. Na czerwono jak powyżej ograniczenia na zielono jak już zgodnie z przepisami. Plik wejściowy jak ten powyższy. Przy pierwszej próbie niepotrzebnie nadgorliwie wpisałem na początek IDX.X....... No teraz to już powinno być z górki. Trzeba będzie ustalić czy konieczna jest dokładność dla współrzędnych siedmiu miejsc po przecinku, czy wystarczy mniej albo czy to mniej należy uzupełnić zerami do siedmiu. No i szukamy bazy do konwersji na txt wsadowe. Teraz wszystko wydaje się być proste.

Teraz pozostaje znaleść jakąś sensowną bazę radarów, póki co dla PL i przystosować ją do tego dziesiętnego zapisu formatu pozycji, tylko z dokładnością do siedmiu miejsc po przecinku.
Krzysiek
60CSx, GPMapa Topo 2009, UMP, Galaxy S8+, Automapa
ODPOWIEDZ